Shirly Karvinen (kesk.) on uusi Miss Suomi. Ensimmäiseksi perintöprinsessaksi valittiin Heta Sallinen (oik.) ja toiseksi perintöprinsessaksi Emilia Seppänen (vas.). "Olen haaveillut misseydestä aina. Haluan hoitaa missivuoteni kunnialla ja olla koko kansan missi", voittaja kertoi perjantaina. Kuvat: Jonna Öhrnberg
Shirly Karvinen (kesk.) on uusi Miss Suomi. Ensimmäiseksi perintöprinsessaksi valittiin Heta Sallinen (oik.) ja toiseksi perintöprinsessaksi Emilia Seppänen (vas.). "Olen haaveillut misseydestä aina. Haluan hoitaa missivuoteni kunnialla ja olla koko kansan missi", voittaja kertoi perjantaina. Kuvat: Jonna Öhrnberg

Suomalais-kiinalainen Shirly Karvinen on ylpeä sukujuuristaan ja uskoo pärjäävänsä myös kansainvälisissä kauneuskisoissa.

Helsinkiläinen Shirly Karvinen, 23, valittiin perjantai-iltana uudeksi Miss Suomeksi suorassa lähetyksessä Vanajanlinnassa. Isä ja äiti kiirehtivät onnittelemaan tytärtään lavalle heti voiton selvittyä. Sekä Shirly että hänen äitinsä kyynelehtivät ilosta.

– Aluksi äitini oli vähän järkyttynyt, että osallistuin kisoihin, mutta vanhempani ovat kannustaneet minua upeasti matkan varrella, Shirly kertoi kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Uusi Miss Suomi ajatteli juhlia voittoaan syömällä karkkia ja nukkumalla pitkään.

– Ehkä lasi kuoharia perintöprinsessojen kanssa myös, hän suunnitteli.

"Kansainvälisyys on opettanut sosiaalisia taitoja."

Shirly on syntynyt Suomessa, mutta asunut elämänsä ensimmäiset seitsemän vuotta Afrikassa.

Perhe asui Sambiassa, Keniassa, Tansaniassa ja Saudi-Arabiassa. Shirlyn äiti on kiinalainen, ja Shirly puhuu suomen lisäksi äidinkielenään englantia sekä osaa myös kiinan alkeet. Hän oli vuonna 2014 vaihto-opiskelijana Pekingissä ja viime vuonna hän oli puoli vuotta työharjoittelussa Suomen suurlähetystössä Yhdysvalloissa.

– Kansainvälisyys on opettanut minulle itsenäisyyttä ja sosiaalisia taitoja. Uskon, että niistä on apua myös kansainvälisissä kisoissa, Miss Universum -kisaan Suomea edustamaan lähtevä missi selitti.

"Olin pitkään epävarma."

Aina Shirly ei ole ollut yhtä itsevarma. Hän kasvoi pienellä paikkakunnalla ja sai kokea olevansa erilainen ja jopa kiusattu sukujuuriensa takia.

– Sain lapsena palautetta ulkonäöstäni ja taustastani. Olin pitkään epävarma, mutta kun kasvoin vanhemmaksi, opin pitämään erilaisuuttani vahvuutena ja olemaan ylpeä siitä.

Hän kertoo puhuneensa epävarmuuksistaan ja lapsuuden kokemuksistaan ensimmäistä kertaa juuri missikiertueen aikana.

Myös Helsinkiin muutto ja ulkomailla asuminen ovat kuulemma antaneet Shirlylle itsevarmuutta ja auttaneet häntä vapautumaan peloista.

– En olisi vielä muutama vuosi sitten uskaltanut osallistua kisoihin, hän myöntää.

Työpaikka jää

Shirly muutti hiljattain sinkkukämppään ja opiskelee Haaga-Heliassa tradenomiksi. Hän työskenteli ennen voittoaan yökerho Namussa, mutta aikoo jatkossa keskittyä täysillä missivuoteensa.

"Miehet saavat nyt odottaa."

– Työnantajani on hyvä kaverini, joten hän kyllä ymmärtää, että lopetan työt siellä ainakin toistaiseksi.

Shirly erosi hiljattain 2,5 vuoden seurustelun jälkeen, eikä tällä hetkellä ole etsimässä uutta suhdetta. 

– Eiköhän missivuosi vie kaiken aikani, joten miehet saavat nyt odottaa hetken.

Unelmamieheltään hän odottaa huumorintajua ja huonoja vitsejä.

– Semmoinen, joka saa nauramaan vedet silmissä. Mitä huonompaa läppää, sen parempi.

 Kisoja seuraaville nuorille tytöille Shirly halusi lähettää terveisiä.

– Haluan sanoa, että olkaa ylpeitä itsestänne ja että olette täydellisiä sellaisina kuin olette. Olen itse elävä esimerkki siitä, miten epävarmasta tytöstä kasvoi itsevarma nainen.

 

Meidän upea ja sanavalmis Miss Suomi 2016 👑💖👌 #misssuomi #misssuomi2016 @shirlykarvinen

A video posted by Miss Suomi (@misssuomiofficial) on

 

Video lisätty klo 11.30

 

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.