Alicia Vikander on Ruotsin suurin elokuvatähti sitten Ingrid Bergmanin. Hänet palkittiin juuri Oscarilla parhaasta naissivuosasta elokuvassa Tanskalainen tyttö.

Olo ei selvästikään ole mukava, kun 27-vuotias näyttelijä istuu venetsialaishotellin juhlasalissa hyvin tyylikkäässä ja hyvin vartalonmyötäisessä tummassa mekossaan.

– Alan tottua näihin, Alicia Vikander sanoo.

Siltä ei kuitenkaan näytä, ja sen Alicia tietää itsekin. Punaiset matot ja esiintymiset gaaloissa ovat haasteita ruotsalaisnäyttelijälle, vaikka hänestä puhutaankin Ruotsin suurimpana elokuvatähtenä yli puoleen vuosisataan, Ingrid Bergmanin jälkeen.

Alicia kertoo, että huomion keskipisteenä olemisesta on mahdotonta nauttia.

– Ensimmäisellä kerralla Cannesin punaisella matolla iltapukuni oli niin tiukka, etten pystynyt vastaamaan, kun Valentino kysyi, onko se hyvä, hän nauraa.

Myötätuntoa löytämässä

Punaiselle matolle Alicia asteli jälleen viime viikonloppuna, kun Hollywood jakoi tärkeimmät palkintonsa Oscar-gaalassa. Alicia Vikander voitti parhaan naissivuosan Oscarin elokuvasta Tanskalainen tyttö. Kiitoksissa hän muisti suomalaismanageriaan Laura Munsterhjelmiä.

Leffaa kuvattiin vuosi sitten, ja silloin sen miespääosassa nähtävä Eddie Redmayne voitti parhaan miespääosan Oscarin roolistaan Stephen Hawkingina elämäkertaelokuvassa Kaiken teoria.

Myös Tanskalainen tyttö perustuu tositapahtumiin. Siinä Redmayne esittää tanskalaista taidemaalaria Einar Wegeneriä, joka ymmärtää olevansa nainen miehen ruumiissa.

Vikander näyttelee hänen vaimoaan Gerda Wegeneriä, joka on valmis luopumaan kaikesta rakkaimpansa onnellisuuden vuoksi.

Rooli ei ole helppo. Gerda nousee tarinassa yhtä tärkeäksi kuin puolisonsa ja käy läpi valtavan tunnekuohun.

– Gerda oli hämmästyttävä nainen, Alicia kuvailee.

– Kuka tahansa olisi voinut näytellä hänen suruaan, mutta todellinen haaste oli löytää se myötätunto, jolla Gerda näkee aviomiehessään Lilin.

Alicia Vikander ja Eddie Redmayne olivat molemmat Oscar-ehdokkaina elokuvasta Tanskalainen tyttö.
Alicia Vikander ja Eddie Redmayne olivat molemmat Oscar-ehdokkaina elokuvasta Tanskalainen tyttö.

Einar Wegeneristä tuli Lili Elbe kaikkien aikojen ensimmäisessä sukupuolenkorjausleikkauksessa. Ensin Einar ryhtyy käyttämään naisten vaatteita. Se menee vielä leikistä.

Tilanteen vakavuus paljastuu Gerdalle, kun naiseksi pukeutunut Einar lähestyy toista miestä juhlissa. Kyse ei ole välttämättä seksuaalisesta pyrkimyksestä, vaan hyväksynnän hakemisesta. Eikä paluuta ole.

– Gerda uhraa paitsi parisuhteen, myös oman elämänsä. Toisaalta hänestä tulee vahvempi.

Naisasianaisia

Alicia Vikanderin ura on edennyt samankaltaisesti kuin Ingrid Bergmaninkin. Alicia opiskeli balettia, sai Ruotsin televisiosta näyttelijärooleja ja näytteli sitten Mads Mikkelsenin rinnalla naispääosassa tanskalaisessa draamassa Kuningas ja henkilääkäri. Kun elokuvasta tuli Oscar-ehdokas kolme vuotta sitten, Alicia oli jo kuvannut roolin brittiläisessä Anna Karenina-elokuvassa Keira Knightleyn rinnalla.

”Olen töissä erittäin miesvaltaisella alalla.”

Tietty pohjoismaalaisuus näkyy Aliciassa selvästi. Hänen jämpti olemuksensa huokuu käytännönläheisyyttä. Hän on asiallinen ja vakava, mutta ei tosikko. Hän ei kehuskele ketään turhaan. On vaikea edes kuvitella häntä pitämään sellaisia makelevia puheita, joita Hollywoodin gaaloissa usein kuullaan.

– Olen töissä erittäin miesvaltaisella alalla. Minulla ei ole juurikaan ollut naispuolisia ohjaajia. Viime vuoden aikana tein neljää elokuvaa, eikä niistä yhdessäkään ollut kohtausta, jossa keskustelisin toisen naisen kanssa jostain muusta kuin miehistä, Alicia sanoo.

Havainto on raju, sillä näyttelijä on tehnyt nimenomaan laatuelokuvia, vakavia draamoja, joiden voisi kuvitella olevan ajatusmaailmaltaan keskimääräistä tasa-arvoisempia.

Tietenkin Tanskalainen tyttö tavallaan rikkoo kaavaa, mutta siinäkin naista näyttelee mies, Redmayne.

– En tiedä, kykeninkö ajattelemaan näytteleväni naisen kanssa, Vikander sanoo varovasti, vaikka voisi hehkuttaa vastanäyttelijänsä osaamista vuolaamminkin.

– Mutta koin, että hän on elokuvan alusta alkaen Lili. Alussa Einar on kuori, jonka alta Lilin on tultava esiin. Eddie tekee hämmästyttävän hienoa työtä.

Elämä matkalaukuissa

Alicialla on takanaan ensimmäinen loma pariin vuoteen. Edessä on yhä isompia työjuttuja: kesällä odotetaan ensi-iltaan tähden tähänastisista kalleinta elokuvaa, viidettä Jason Bourne -seikkailua. Sen miespääosassa on Matt Damon.

Tanskalainen tyttö on vakavana draamana tyypillinen Vikander-elokuva. Viime vuonna Suomenkin valkokankailla nähtiin peräti kolme elokuvaa, joissa hänellä on iso rooli. Ex Machina oli kehuttu ja älykäs tieteistarina. Koodinimi U.N.C.L.E. oli nokkela agenttiseikkailu ja parodia, Liekeissä taas Bradley Cooperin tähdittämä draamakomedia mestarikokista.

Seuraavaksi valmistuu draama The Light Between Oceans, jonka miespääosaa esittää Michael Fassbender, Alician miesystävä.

Yhden elokuvatyön Vikander teki taannoin kotimaahansa. Hänet kuultiin dokumentissa Ingrid Bergman: Omin sanoin ruotsalaislegenda Bergmanin äänenä, lukemassa tämän kirjeitä ja päiväkirjaa.

Kirjeissä Bergman avautui ruotsalaisille ystävilleen siitä, kuinka ihmeellistä luksuselämä oli 1940-luvun Hollywoodissa. Ensin hän oli asunut kylmässä Tukholmassa ja käynyt katsomassa Alfred Hitchcockin elokuvia sekä Tuulen viemää. Yhtäkkiä hän oli Kaliforniassa, asui Tuulen viemää -tuottaja David O. Selznickin vierastalossa, ja Hitchcock pyysi häntä pääosaan.

Vastaavat asiat ovat tapahtuneet Alicia Vikanderillekin.

– Ihailemani elokuvantekijät pyytävät minua rooleihin ja pitävät minua kiinnostavana. Sitten teemme töitä yhdessä. Se on uskomatonta, hän sanoo.

– Ja sen jälkeen, kun olen työskennellyt näiden alansa parhaiden kanssa, palaan ystävieni ja perheen pariin. Se tuntuu yhä oudolta. Upealta, mutta oudolta.

”Minulla ei ole ollut kotia sen jälkeen, kun lähdin Ruotsista viisi vuotta sitten.”

Eräällä tavalla Alician elämänvaihe poikkeaa kovasti siitä, miten megatähtiä leivottiin Ingrid Bergmanin aikaan. Nyt elokuvia ei enää tehdä yhdessä paikassa vaan ympäri maailmaa, ja näyttelijät ovat freelancereita, eivät sopimussuhteessa yhden studion kanssa.

Tanskalaista tyttöä kuvattiin muun muassa Berliinissä, Kööpenhaminassa ja Lontoossa. The Light Between Oceans kuvattiin Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, Ex Machina puolestaan Lontoossa ja Norjan maaseudulla.

– Minulla ei ole ollut kotia sen jälkeen, kun lähdin Ruotsista viisi vuotta sitten, Vikander tunnustaa.

– Kaikki omaisuuteni mahtuu kolmeen matkalaukkuun. Olen matkustanut kuvauksista toisiin niin, etten osaa edes arvioida lentojen määrää.

Lähes jokaisessa elokuvassa ympäröivä ydintyöryhmä vaihtuu kokonaan. Siksi ammatti on yksinäinen.

– Se on vaikeinta. Olen yksin. Tutustun uusiin ihmisiin, ja sitten taas lennän jonnekin, yksin. Aivan aluksi kuvittelin, että menetän yhteyden oikeisiin ystäviini ja perheeseeni, mutta ei se onneksi ihan niinkään mennyt.

Koska niin monta elokuvaa on tehty lontoolaisstudioilla, uusia tuttavuuksiakin on alkanut syntyä kirjaimellisesti kulisseissa.

– Nyt tunnen jo monia kuvausryhmien jäseniä, jotka järjestävät valaistusta ja asentavat studiossa lavasteita ja kameroita. Tanskalaisessa tytössä oli paljon aiemmista leffakuvauksista tuttuja naamoja.

 

”Pidän mukavista ja käytännöllisistä vaatteista. Sitä kai sanotaan skandinaaviseksi tyyliksi, mutta emme me sitä Ruotsissa niin näe. Se on vain makuni”, Alicia sanoo.

 

Kaksi perfektionistia

Tanskalaista tyttöä tehdessä Alicia Vikander näytti, mistä pohjoismaiset naiset on tehty.

Ensin Vikander nimittäin epäili, että käsikirjoituksen Gerda on aivan liian pyhimysmäinen. Hän kyseenalaisti suoraan Kuninkaan puheesta Oscarin saaneen ohjaaja Tom Hooperin ja palkitun käsikirjoittaja Lucina Coxonin näkemykset.

– Kävin pitkiä keskusteluja Tomin kanssa, Alicia kertoo.

– Pohdimme sitä, miten Gerda käsittelee tätä kaikkea. Minulla oli vaikeuksia ymmärtää häntä. Halusin tuoda selvemmin esiin epäilykset, joita Gerda salaa kokee.

On osin Alician ansiota, että Tanskalainen tyttö on niin paljon myös elokuva Gerdasta. 

”Jokaikisen elokuvani kuvauksessa tunnen epäilyksiä.”

Alicia sanoo kuitenkin elokuvanteon olevan edelleen raskasta, koska hän ei ole itse tarpeeksi hyvä.

– Jokaikisen elokuvani kuvauksessa tunnen epäilyksiä, hän sanoo.

– Yksikään kohtaus ei voi olla täydellinen, mutta voisiko se olla vähän parempi? Baletissa sain mennä takaisin yleisön eteen joka ilta ja ajatella, että ehkä tänään menee loistavasti. Leffanteossa kuvaamme, ohjaaja sanoo kiitos, siirrymme seuraavaan kohtaukseen ja minä jään ajattelemaan, että voi paska, olisin halunnut yrittää uudelleen. Ja uudelleen.

Oscar-gaalassa Alicia Vikander oli ehdolla toisen perfektionistin kanssa. Hänen miesystävänsä Michael Fassbender oli ehdolla roolistaan Applen perustajana Steve Jobsina.

Kumpikaan ei ole puhunut julkisesti suhteestaan, mutta ei se enää ole salaisuus: lähes vuoden ajan yhdessä viihtynyt pariskunta lähti tammikuun alussa Golden Globe -gaalasta yhdessä. Julkisia hellyydenosoituksia oli odotettu jo niin, että valokuvat käsi kädessä kävelevistä tähdistä olivat sensaatio britti- ja ruotsalaislehdille.

Maailmantähti Alicia Vikanderilla on vielä yksi haaste, joka tuo elämään epävarmuutta.

– En usko, että osaan englantia tarpeeksi hyvin. Ajoitus on näyttelemisessä tärkeintä. Joskus lauseet tulevat liian myöhään, koska keskityn liikaa. Ehkä vielä joskus lakkaan jännittämästä tätä, hän sanoo hieman ujosti, aivan erinomaisella englannillaan.

Alicia Vikander
  • Syntyi 3.10.1988 Göteborgissa, Ruotsissa.
  • Opiskeli tanssitaidetta Tukholmassa.
  • Esiintynyt seitsenvuotiaasta: ensin Göteborgin oopperan musikaalituotannoissa ja lukuisissa televisiorooleissa.
  • Ensimmäinen kokoillan näytelmäelokuva Se mikä on kaunista 2010, josta sai parhaan naispääosan Guldbagge-palkinnon ja kansainvälisiä työtarjouksia.
  • Toinen isoäiti oli suomalainen.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.