Vaativan työnsä vastapainoksi oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi rakastaa kotonaan rutiineja. Koko perhe istahtaa joka ilta yhteiselle aterialle – eikä taustalla koskaan pauhaa musiikki.

Helsingin ytimessä, tunnelmallisen Töölön­torin kupeessa seisoo vihreä funkkistalo.

Ylhäältä pääty­ikkunoista avautuu huikaiseva näkymä alhaalla vellovalle Runebergin­kadulle. Näkymää katselee päivittäin oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi-Ilves, jonka yleisö tuntee saman laitoksen mezzosopraanona. 

– Mieheni sanoo, että olohuoneemme on kuin ruotsinlaivan komentosilta – vain ruori puuttuu, Lilli sanoo lempipaikaltaan, valtavalta ruskealta sohvalta.

Talon suosituin paikka on valtavan kulmasohvan nurkkaus. Sohvalla lojuva alpakkatalja on Lillin tuliainen Sydneyn Chinatownista.

Lillillä ja hänen miehellään, Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtorilla Jaakko Ilveksellä kävi tuuri. Vakuutusyhtiön aiemmin omistamasta talosta oli sattumoisin myymättä vielä tämä huoneisto, kun he kymmenisen vuotta sitten etsivät itselleen uutta kotia. Maisemien lisäksi 1930-lukulainen tyyli, korkeat huoneet ja holvikaaret vetosivat pariskuntaan.

– Ei meidän tarvinnut kauaa miettiä. Tämä tuntui heti kodilta, Lilli sanoo.

Sittemmin Lilli tutki talonkirjoja ja sai selville, että moni muukin taiteilija Seela Sellasta Aku Korhoseen on asunut talossa. Ykköskerroksessa on kuvattu Suomisen perhe -elokuvia. Naapurihuoneistossa on puolestaan elellyt koululainen Rauli ”Badding” Somerjoki.

Taiteilijahenki puskee vastaan myös Lillin kotona, sillä seinät notkuvat maalauksia ja veistoksia. Ruokailuhuoneen pöydällä nököttävät marokkolaiset lautaset on tuotu Aix-en-Provencen keikkamatkalta.

Japanilainen keramiikkavati on muisto siitä, kun Lilli konsertoi ensi kertaa New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

– Minusta on hauskaa, jos esineisiin liittyy jokin juju. Ne kertovat minun tarinaani.

Oikeastaan mikään tunnelmallisessa huoneistossa ei näytä sattumanvaraiselta – paitsi olohuoneen lattianrajassa, flyygelin takana seinään nojaava muotokuva. Se on tunnetun valokuvaajan Yousuf Karshin ikuistama Sibelius. Onhan Jaakko Ilves kansallissäveltäjän lapsenlapsen lapsi.

– Taululle ei millään löytynyt sopivaa paikkaa, sillä seinätila alkaa uhkaavasti huveta, Lilli puolustautuu ja hörisee päälle hersyvää nauruaan.

Takkahuoneen seinälle on ripustettu muutaman vuoden takaiset maalaukset Sinistä ja Juhanista. ”Sain taiteilijalta erikoissudin, jolla pölyjä pitäisi tupsutella, mutta se menee jo vähän nysväämiseksi”, Lilli nauraa.

Surkastunut kokki

Lilli ja Jaakko ovat uudistaneet asuntoaan maltillisesti. Takkahuoneen seinät ovat saaneet kiinanpunaisen värityksen, pintoja on uusittu ja keittiön seinä kaadettu.

– Olemme sanoutuneet irti kaikesta remontoinnista. Annamme ammattilaisten hoitaa jopa ruuvaamisen ja naulaamisen. Ei meidän tarvitse kaikkea osata, Lilli sanoo.

Jaakon kädentaidot pääsevät oikeuksiinsa keittiössä. Kaapinovet on kuorrutettu keltaisilla muistilapuilla, joista  jokaiseen on raapustettu jokin resepti. Pöydällä pulputtaa usein vakuumikeitin, jossa ruuat kypsyvät hitaasti matalalla lämmöllä.

Joka päivä, kun kello lyö viisi, Jaakko ja Lilli sekä lapset Sini, 15, ja Juhani, 13, istahtavat ruokapöydän ääreen Jaakon valmistamalle päivälliselle. Se jää väliin ainoastaan erikoistapauksissa, sillä Aasia-henkiset, eksoottisilla mausteilla terästetyt lihapadat, kotitekoiset jälkiruokajäätelöt ja lukuisat muut Jaakon innovaatiot kelpaavat koko perheelle.

– Olin aikoinaan itse ihan hyväkin kokki, mutta olen surkastunut täysin Jaakon rinnalla. Se ei kuitenkaan haittaa. Päinvastoin – tuntee itsensä aika etuoikeutetuksi, kun herkullinen ruoka odottaa joka päivä, Lilli sanoo.

Pari kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä, Lilli ja Jaakko järjestävät jo
perinteeksi muodostuneet pippalonsa, parhaimmillaan liki viidellekymmenelle ystävälle. Silloin Jaakko katoaa keittiöön jo muutamaa viikkoa aikaisemmin suunnittelemaan ja valmistelemaan tarjoiluja.

Toisinaan juhlissa esiintyy Lillin ja hänen kahden siskonsa yhtye Paasikivi Sisters tai Jaakon viulunsoitonoppilaita.

– Cocktailkutsut eivät ole minua varten. Ehdottomasti hienoin tapa viettää aikaa ystävien kanssa on istua myöhään yöhön hyvän ruuan äärellä, väitellä ja vaihtaa ajatuksia, Lilli sanoo.

Jotakuinkin kerran kuussa sama ystäväporukka, lapset ja aikuiset, illallistavat töölöläisessä taitelijaravintola Elitessä.

– Kaikki ovat suunnilleen samassa elämäntilanteessa. Lapset ovat samanikäisiä ja usein myös elämän haasteet ja oivallukset kohtaavat, Lilli sanoo.

Ruuan yhdistämät

Jaakko ja Lilli tapasivat kokkaillessaan illallista ystäviensä luona kahdeksantoista vuotta sitten. Lilli arvostaa miehessään yhä niitä asioita, joihin silloin rakastui: inhimillisyyttä, kärsivällisyyttä, pitkämielisyyttä ja hauskuutta.

– Jaakko on hyvä isä ja hieno kumppani. Meillä on myös yhtenevät intohimot elämässä, kuten ruoka, musiikki ja huumori, Lilli listaa. 

Hänestä on eduksi, että puolisokin on muusikko, sillä silloin kaksikko elää valmiiksi samassa maailmassa ja ymmärtää toisiaan. Mutta yhteiselo olisi voinut käydä myös hankalaksi, jos Jaakkokin olisi poukkoillut yhtä ahkerasti maailmalla kuin Lilli sopraanovuosinaan.

– Saatoimme perustaa perheen, sillä Jaakon rutiinit ovat olleet niin erilaiset kuin omani. Ei siitä olisi muuten mitään tullut, Lilli sanoo.

Pariskunnan tiimissä on hioutunut muutenkin selvä työnjako. Kun Jaakko kiertää Hakaniemen hallit ja etniset pikku ruokapuodit, Lilli raijaa appelsiinimehua ja maitoa lähikaupasta. Organisoija kun on, hän hoitaa myös kaiken paperinpyörittämisen perheessä, kuten laskut ja matkajärjestelyt.

Loikoilua ilman paineita

Kodissa Lillille on tärkeintä yhdessäolo ja hyvä tunnelma. Sitä luovat muun muassa olohuoneen pöydälle antiikkisiin jalkoihin asetellut kynttilät. Tai sohvanmutkassa lojuva alpakkatalja, jonka pehmoiseen syleilyyn on mukava rojahtaa työpäivän päätteeksi.

Vaikka Lilli on innokas sisustaja, hän on joutunut jättämään kotona puuhastelun vähemmälle. Oopperan ohjelmiston suunnittelu ja
taiteellisesta linjasta vastaaminen vievät ajatukset toisaal­le.

– Koti on mieletön vastavoima työlleni. Mitä vaativampaa työ on, sitä tärkeämpää on, että kotona voi vain loikoilla ilman suorituspaineita ja tuloshakuisuutta. Onneksi koko perheemme on samanhenkinen. Viihdymme hyvin sohvalla, Lilli sanoo.

”Ajattelen aina toteuttavani sisustamisessa tiettyä tyyliä. Mutta sitten kun ihastun johonkin esineeseen, tungen sen tänne, vaikka se ei istuisikaan kokonaisuuteen. Kai tyylini on sitä, että isken vain yhteen ne tavarat, joista pidän.”

Paasikivi-Ilvekset käyvät iltaisin kiihkeitä keskusteluita ja tapittavat yhdessä telkkarisarjoja, jokainen omasta sohvannurkastaan.

– Tai sitten harjoittelen tulevia esityksiäni, kyselen lapsilta läksyjä tai naputan näille kaikesta siitä, mistä äidit nyt yleensä naputtavat, Lilli sanoo.

Toisinaan Lillistä kuitenkin tuntuu, ettei hän ehdi huomioida tarpeeksi rakkaimpiaan, ja Jaakko ja lapsetkin ovat joskus nurisseet yhteisen ajan puutteesta. Vaikka Lilli sulkee iltaisin läppärinsä ja työhuoneensa oven, ajatukset jäävät usein surisemaan työtaajuudelle.

– Ehkä naisen päähän on iskostettu huono omatunto, jos työt syövät aikaa perheeltä. Mutta toisaalta ihmisen pitää saada tehdä myös sitä, mistä on inspiroitunut ja motivoitunut. Perhe kyllä vaistoaa, että olen unelmatyössäni, ja nykyään lapsetkin suhtautuvat aika ymmärtäväisesti touhuamiseeni, Lilli sanoo.

Aikamoinen apinalauma

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, eikä tässä perheessä musisoida yhdessä. Lilli ei liioin kuuntele lainkaan musiikkia kotona, ja toivoo, että taustalla puliseva radiokin sammutetaan.

– Musiikki ei ole minulle taustahälyä. Se on vahva kokemus ja vaatii keskittymistä. Tietysti pääni sisällä soi koko ajan, mutta ne ovat teoksia, joita itse esitän.

Lilli myöntääkin olevansa välillä aika mustavalkoinen. Kenellekään tuskin jää epäselväksi, mitä mieltä äiti on asioista. Siinä missä Sini ja isä Jaakko ovat lauhkeampia luonteita, Juhani kävelee äitinsä tapaan tulisilla hiilillä.

– Emme ole haalean veden uimareita, vaan annamme tunteiden räiskyä. Toisaalta pidämme myös huumorista ja pelleilystä, ja meillä on useimmiten kauhean hauskaa yhdessä. Aikamoisia apinoita olemme koko lauma, Lilli sanoo.

Sisustamiseen hurahtanut Lilli pitää siitä, että koti elää vuodenaikojen mukaan. Tunnelma syntyy muun muassa kynttilöillä ja kukilla.

Vaikka Juhania tai Siniä ei ole Lillin mukaan patisteltu seuraamaan vanhempiensa askelmerkkejä, musiikki on niin olennainen osa perheen arkea, etteivät lapsetkaan voi siltä välttyä.

– Onhan lapset tietysti aika marinoitu musiikissa. Mutta emme me mitään
ammattimuusikoita heistä ole tekemässä. Minulle on paljon tärkeämpää, että he oppivat ymmärtämään ja puhumaan musiikin kieltä, Lilli sanoo.
Sini soittaa kitaraa ja harrastaa kuvataiteita. Juhanin instrumentti on piano, ja hän laulaa oopperan lapsikuorossa.

Ei merta edemmäs

Lavalla oopperadiivaksi muuntautuva Lilli ei ole turhan tarkka ulkomuodostaan liikuskellessaan omalla maaperällään Töölössä.

– Silloin minut saa helposti muoti­rikoksesta kiinni, ja saatan lähteä ulos vaikka kumppareissa, minkkiturkissa ja villapipon reuhkassa, Lilli vitsailee.

Oikeastaan Lillin koko elämä pyörii Töölössä, ja hän tunnustautuukin aika nurkkakuntaiseksi. Ennen kuin Lilli ryntää päiväpuhteilleen oopperaan, hän käyttää perheen koiran Jalon Töölönlahdella ja jumppaa naapurisalilla. Lähes joka aamu hän myös hulauttaa aamusumpit Cafe Tiinan telttakahvilassa.

– Töölöntori on henkireikäni. Kesällähän se on tietysti ihan loogista, mutta minä kahvittelen ulkona vielä talvellakin, Lilli nauraa.

Töölössä parasta on Lillin mukaan se, että vaikka kaupunginosan sijainti on keskeinen, siellä vallitsee omanlainen, tietyn aikakauden tunnelma. Tietysti etu on sekin, että kotoa töihin lompsii vajaassa seitsemässä minuutissa.

Maailmalla asuttujen vuosien jälkeen Lilli on myös oppinut arvostamaan sitä tunnetta, että kuuluu jonnekin. Ulkomailla hän on aina tuntenut olevansa vähän ulkopuolinen, eivätkä vieraan yhteiskunnan asiat ole olleet hänen omiaan.

– Tykkään asua täällä, ja ympärilläni on nyt kaikki, mitä tarvitsen. Pidän
rutiineista ja säännöllisyydestä. Siitä tunteesta, että kuulun jonnekin ja voin vaikuttaa asioihin.

Juttu on julkaistu Me Naiset -lehdessä 1/2014

Otsikkoa muokattu 27.10.

Lilla Paasikivi-Ilves

■ Syntynyt 22. heinäkuuta 1965 Imatralla. Asunut Helsingissä vuodesta 1995, aina Töölössä. Perheeseen kuuluvat viulistimies Jaakko Ilves ja lapset Sini, 15, ja Juhani, 13.

■ Aloitti Suomen kansallisoopperan taiteellisena johtajana 1. elokuuta 2013.

■ Sai mezzosopraanona kiinnityksen kansallisoopperaan vuonna 1998. Esiintynyt Suomen lisäksi toistuvasti eri puolilla maailmaa.

Kun laulaja Erin Anttilalla ei vielä ollut lapsia, niiden hankkimisesta udeltiin häneltä toistuvasti. – Inhoan normeja, joiden mukaan ihmisten pitäisi elää.

Erin Anttilan, 39, lounashetki ei tyssää tähän välikohtaukseen:

Pitkään, vaaleaan hiukseen on takertunut hyppysellinen kosteaa kuskusia, kun laulaja nykii sitä irti salaattiannoksestaan.

Erinin ilme tuskin värähtää.

– Ei mitään hätää, hän sanoo, tiputtaa suortuvan pöydälle ja jatkaa tyynesti salaattinsa haarukoimista helsinkiläisessä kahvilassa.

Sitten laulajaa alkaa naurattaa. Mieleen tulee pari ystävää, joista toinen säikkyy jo nähdessään puhdistamattoman hiusharjan.

– Ja se toinen olisi lähtenyt kiljuen tästä pöydästä, Erin kikattaa.

Hyvähän siinä on naureskella, kun ei itse kärsi edes hämähäkkikammosta.

– Taidan olla jotenkin antineuroottinen, Erin heittää.

– Kerran vastasin erityisherkkyystestiin. Yksikään sen aihe ei häirinnyt minua; ei meteli, eivät hajut. Hyvä, etten saanut testistä miinuspisteitä.

Samanlainen rentous on kuulunut Erinin luonteenpiirteisiin aina. Hänen äitinsä pani sen merkille jo, kun Erin oli pikkutyttö: lapsi ei hermostunut tai suuttunut edes silloin, kun olisi ollut syytä.

Erin selittää levollisuuttaan iltatähden osallaan; kolme vanhempaa sisarusta olivat jo pedanneet kaiken valmiiksi.

Aikuistuessa huolettomuus on jalostunut tietoiseksi elämänasenteeksi ja luottavaisuudeksi, että elämä kyllä järjestää.

– Jos satun hävittämään lompakkoni, menee kolme päivää ennen kuin alan toden teolla etsiä sitä. Jossainhan se kukkaro on, Erin kuvailee.

Tai niin kuin viimeksi, kun laulaja kadotti kalliit kuulokkeensa. Aluksi hän kyseli niiden perään studiolla ja kuukauden päästä penkoi hyllynsä työhuoneella ja kotitalon kellarissa, paikoissa, joissa yleensä tekee musiikkihommiaan.

Kun luurit lopulta löytyivät perheen toisesta autosta, nätisti siitä etupenkiltä, Erin saattoi todeta, että hermoilu olisikin ollut aivan turhaa.

– Sanon aina, etten ole perfektionisti, keskityn vain olennaiseen.

Raskas huolettomuus

Lungius on varmasti terveellisempää kuin stressaaminen, ja hyvä esimerkki myös Erinin ja muusikko Vesa Anttilan 3- ja 1-vuotiaille pojille. Mutta kaikki eivät siitä tykkää.

– Olen huomannut, ettei huolettomuuteni aina ole reilua muille. On raskasta olla tällaisen ihmisen lähipiirissä varsinkin, kun kaikki päätökset riippuvat minusta.

Erinin mukaan parhaat laulunaiheet löytyvät tavallisesta arjesta. ”En halua, ttä elämäni olisi pelkkää musahössötystä. Olen tosi iloinen, että minulla on muutakin.” Kuva Jouni Harala.
Erinin mukaan parhaat laulunaiheet löytyvät tavallisesta arjesta. ”En halua, ttä elämäni olisi pelkkää musahössötystä. Olen tosi iloinen, että minulla on muutakin.” Kuva Jouni Harala.

Rauhallisesti Erin on myös päätöksissään. Mieluiten hän antaisi asioille aikaa ja ratkaisujen syntyä omalla painollaan.

– Siksikin olen maailman huonoin johtaja. Olen saanut siitä palautetta niiltä, jotka joutuvat stressaamaan asioista puolestani.

Niin kävi nyt, kun Erin alkoi olla loppusuoralla kolmannen soololevynsä Seli selin tekemisessä. Projekti oli tarkoittanut muutaman kuukauden irrottautumista kaikista muista velvollisuuksista. Sillä aikaa päätökset esimerkiksi julkaisuun ja tulevaan kiertueeseen liittyvistä kysymyksistä pakkautuivat jonoksi. Suma kysyjiä ja palavereita odotti Erinin vastauksia.

”On loputon suo yrittää pitää kaikki tyytyväisinä.”

Paine oli sitä luokkaa, että heti levytyksen päätyttyä Erin järjesti palaveripäivän eräälle lauantaille omaan kotiinsa. Huoli kasautuneista asioista purkautui itkuna kesken kokouksen.

– On loputon suo yrittää pitää kaikki tyytyväisinä. En kriiseile juuri mistään, mutta tänä vuonna olen kriiseillyt riittämättömyyden tunteen kanssa. Yhtä aikaa tapahtui liikaa asioita, jotka kaikki olivat minusta kiinni: kesän keikat, levyn teko, konserttien suunnittelu ja pienten lasten hoitaminen, Erin kuvailee ruuhkavuottaan.

Miljoona asiaa mielen päällä alkoi näkyä myöhästelynä ja hajamielisinä välispiikkeinä lavalla.

– Tunnistin, että nyt on väsymystä ilmassa, eikä tilanne voi jatkua näin, Erin sanoo.

– Osaan kuitenkin keventää ajoissa enkä anna kiireen mennä niin pitkälle, että uupuisin. En ole koskaan yrittänyt puskea väkisin yksin.

Niinpä Erin ensimmäistä kertaa soolourallaan palkkasi itselleen managerin. Carla Ahonius on Erinin vanha työkumppani jo vuosien takaa ja tuttu tekijä muun muassa Cheekin, Chisun ja Jenni Vartiaisen taustajoukoissa.

– Mielelläni ulkoistan hommat, jotka eivät ole minusta riippuvaisia. Harrastan samaa ulkoistamista kodinkin pyörittämisessä: turvaudun säännöllisesti siivoojaan ja ruokakassipalveluun. Kenellä pienen lapsen vanhemmalla on joutilasta aikaa?

Lauluja eletystä elämästä

Marraskuussa ilmestyvälle levylle valikoitui yhdeksän uutta kappaletta. Teksteissä kuuluu Erinin tavaramerkki: tarkka tarttuminen arjen yksityiskohtiin.

Sydäntä särkee ilmestyi jo sinkkuna, ja toinen rakkauslaulu Kohta hänen kulkee matkan kirkon ovelta vihkialttarille. Kaikki eroaa -biisissä ”miehet on idareit, muijat väsyneit, kaikki eroaa, mutta älä sä lähde”.

Albumin avaava Seli seli taas kertoo kolmikymppisille naisille tutusta ilmiöstä, kun heiltä aletaan udella lapsen hankkimisesta. Ei siitä ole kauan, kun Erinkin toistuvasti löysi itsensä tilanteista, joissa oli pakotettu selittelemään lapsettomuuttaan.

– Olen diplomaattinen ja kohtelias ja hymyillen yritin puhua itseni pois niistä tilanteista. Kyseleminen tuntui epämiellyttävältä ja loukkaavalta, vaikka lapseton elämäntilanne oli silloin oma valintani eikä millään tavalla ongelma.

Erinillä oli tapana vastata, ettei ollut vielä varma, halusiko äidiksi ylipäätään. Se oli totta ja yleensä paras keskustelun lopettaja.

– Inhoan normeja, joiden mukaan ihmisten pitäisi elää. Varsinkin, jos et näytä täyttävän niitä normeja, aletaan kysellä ja kyseenalaistaa, Erin sanoo.

– Vielä enemmän ärsyynnyin niiden puolesta, joille lapsettomuus on kipeä asia eikä oma valinta. Miten kenelläkään on oikeus noin tökkiä toista henkisesti? Sellainen on supertörkeää.

Vaikka elämäntilanne on jo toinen, aihe oli vasta nyt valmis biisiksi. Erinin lauluille on tyypillistä perustua tosielämän kokemukseen tai kertomukseen, mutta kypsyä hitaasti alitajunnassa.

– Joissain arjen hetkissä saatan ajatella, että parin kolmen vuoden päästä tästä vielä syntyy hyvä biisi.

”Maailma on jo alkanut viestiä, että olen vanha. Mitä helvettiä!”

Normielämän vastakapina

Tulevien vuosien biisiaiheet voivat siis löytyä Erinin tämän päivän arjesta; ruuhkavuosista ja lähestyvästä nelikymppisyydestä. Sitäkin sivuaviin normeihin laulaja on jo törmännyt. Kaikki ”kun olet tuon ikäinen” -viittaukset särähtävät pahasti korvaan.

– Olen vasta 39-vuotias, mutta maailma on jo alkanut viestiä, että olen vanha. Mitä helvettiä! Jokainen tämän ikäinen tietää olevansa parhaassa vedossa, Erin sanoo.

– En ole koskaan miettinyt ikääni tai kriiseillyt siitä. Mutta nyt neljänkympin lähestyessä ulkopuolinen maailma on alkanut kertoa, millainen minun kuuluisi olla, miten pitäisi pukeutua tai millaisia sanavalintoja voin tehdä biiseissäni, hän puuskahtaa.

– Jopa uutta hiustyyliäni on selitetty iälläni. Jestas sentään, tukkani on vaihdellut pikimustasta pitkiin rastoihin, mutta nyt kampaus kuulemma johtuu iästäni.

Ikään liitettäviä normeja Erin ravisteli aiemmassa hitissään Vanha nainen hunningolla, jonka kuusikymppinen päähenkilö nauttii seksuaalisuudestaan yhden illan jutun kanssa. Samoin kappaleessa Kakkukahvit, jonka nainen ottaa paineita siitä, ettei osaa arkiaskareita kuten häneltä odotetaan.

” En mieti muiden ulkonäköä tai lihomista, miksi ottaisin paineita omastakaan? ”

– Ehkä en osaa ajatella ikääntymistä, koska olen aina ollut perheeni vauva ja sisaruksista nuorin, hän miettii.

– Mutta en noudata normeja muissakaan asioissa. Sellainen ajattelu saa minut kapinoimaan ja välittäisi väärää viestiä. En mieti muiden ulkonäköä tai lihomista, miksi ottaisin paineita omastakaan? Se ei ole pätkäkään kiinnostavaa tai tärkeää.

Työkaluna Maija Vilkkumaa

Kaksi edellistä albumiaan Erin kirjoitti suurimmaksi osaksi yksin, mutta tällä kertaa hän kutsui työparikseen Maija Vilkkumaan. Kummallakin on työhuone Grind Studios -yhteisössä Helsingin Kalasatamassa. Kustantamon, studion ja tuottajien lisäksi tiloissa työskentelee liuta eturivin artisteja Stigistä Kasmiriin ja Nopsajalkaan.

– Kirjoittaminen on yksinäistä puurtamista. Tuntuu mahtavalta irrottautua sen keskeltä muiden seuraan kahvitauolle tai koputtaa naapurihuoneen oveen ja kysyä, että mitäs olet tästä mieltä.

Erin kuvailee Maijaa ”työvälineekseen”. Sellaiseksi, jonka kanssa saattoi pallotella ideoita, joka auttoi terävöittämään näkökulmia ja joka rohkaisi kirjoittamaan aina vain henkilökohtaisemmin.

Nyt albumin valmistuttua fiilis on helpottunut ja onnellinen.

– Ratkaisuja tehdessä olen kova jahkailemaan, mutta kun työ on valmis, minun on helppo olla tyytyväinen. Moni kollega ei pysty kuuntelemaan omia biisejään, mutta minä kuuntelen uutta levyäni ihan hulluna ja olen siitä fiiliksissäni. Ajattelen, että kaikkien pitäisi tehdä tällaista musaa!

– Tarjoan aina niin hyvää kuin pystyn tekemään ja olen onnellinen siitä.

Erinille tyytyväisyys omaan työnjälkeen onkin tärkeintä.

– En ole janonnut suurta menestystä, sillä se on jatkuvaa aallokkoa eikä kerro oikeasti mistään. Suosio ei ole se juttu vaan oman vision toteuttaminen, hän sanoo.

– Voi tietysti olla, että ääni muuttuu kellossa, kun kukaan ei enää tule keikoilleni.

Tosin senkin Erin on jo kokenut Nylon Beat -aikoinaan lapsuudenystävänsä Jonna Geagean (ent. Kosonen) kanssa. Nuoruuden bändiuralla oli loppuunmyytyjä keikkoja, mutta sellainenkin, jolle tuli tasan yksi kuulija.

– Jos ympärilläni hermoillaan, että sali täyttyi vain puolilleen, muistutan, että siellä oli kuitenkin tosi monta kuulijaa. Olen nähnyt jo niin paljon, että osaan olla iloinen puolikkaastakin.

Kolmas levy merkitsee Erinille yhden etapin saavuttamista. Soolouransa alussa hänellä oli suunnitelma, millaiset kolme levyä hän tekisi. Seuraavista ei sitten olekaan mitään hajua.

– En oikein osaa tehdä pitkäkestoisia urasuunnitelmia. Joskus asetin tavoitteekseni opetella soittamaan kitaraa seuraavan viiden vuoden aikana. No, enpä opetellut, Erin pyrskähtää nauruun.

– Oikeat ratkaisut eivät tule pakottamalla.

Unohdetut lahjat

Jo ennen uuden albumin ilmestymistä Erin bändeineen lähtee konserttikiertueelle. Laulaja on siitä täpinöissään, vaikka keikkailu merkitseekin poissaoloa kotoa. Lapset eivät kierrä mukana kaikilla keikoilla, mutta puoliso kyllä: Vesa on soittanut Erinin bändissä jo Nylon Beatin ajoilta.

– Bändi on minulle kuin toinen perhe ja henkinen koti. Uskon, että yhteen hiileen puhaltaminen kuuluu soitossakin, Erin sanoo ja kuulostaa kiitolliselta.

Muusikon työssä on myös se loistava puoli, että keikkailuun voi yhdistää hauskanpidon, johon pienten lasten vanhemmilla harvoin on aikaa.

– On luksusta istahtaa viinilasilliselle keikan jälkeen. Olisi siihen mahdollisuus kotoakin, mutta en tunne tarvetta lähteä.

Erin valahtaa noloksi kertoessaan saamistaan lahjakorteista, jotka vanhentuneet käyttämättöminä. On kauneushoitoa, hierontaa, ravintolalahjoja ja raakasuklaakurssia sekä liput Mariah Careyn konserttiin, jonne Erin ja Vesa unohtivat mennä.

– Ystävät ovat olleet älyttömän ihania hankkiessaan tällaisia lahjoja, mutta että juuri sinä vuonna, kun minulla ei ole ollut mitään jakoa ehtiä niihin!

Anttiloiden työarki pyörii tutun turvaverkoston avulla. Erinin äiti ja sisarukset perheineen asuvat viidensadan metrin säteellä samassa naapurustossa Itä-Helsingissä, ja ystävät lapsineen ovat usein seurana.

Hekin tietävät, ettei Anttiloilla nipoteta. Viimeksi Erin kuunteli, kun ystävä oli laskemassa lapsikatrasta pihalle.

– Hän oli sanomassa, ettei ulos pidä mennä ilman kenkiä, mutta keskeytti sitten ja mutisi itsekseen: ’paitsi että täällä varmaan saa’.

Erin Anttila
  • Helsinkiläinen laulaja, lauluntekijä syntyi 2.7.1977.
  • Asuu lapsuuden-maisemissaan Itä-Helsingissä muusikkomiehensä Vesa Anttilan sekä 3- ja 1-vuotiaiden poikien kanssa.
  • Erinin äiti on puoliksi irlantilainen, ja Erin aloitti koulunsa Irlannissa viisivuotiaana. Myös Anttiloiden lapset kasvavat kaksikielisiksi.
  • Julkaisee marraskuussa kolmannen soololevynsä Seli seli. Konserttikiertue alkaa Jyväskylästä 30.9.
  • Aloitti uransa 17-vuotiaana Nylon Beatissa.
  • Mukana Vain elämää -kaudella 2012.

Näyttelijä Renée Zellweger tarvitsi kuuden vuoden tauon työstään ja Bridget Jones -elokuvia seuranneesta humusta. Nyt hän palaa tuttuun rooliinsa – ehkä liian täydellisenä?

Näyttelijä Renée Zellwegerin kasvot ovat kuin kohujulkkis Kim Kardashianin takalisto: molempien muodonmuutoksia on seurattu viime vuosina ilmiöiksi asti.

Renéen rumba alkoi lokakuussa 2014, kun hän pitkän julkisuustauon jälkeen asteli Elle-lehden kutsuille Hollywoodissa. Bridget Jones -elokuvista, Jerry Maguiresta, Chicagosta ja Nurse Bettystä muistettu näyttelijä näytti jotenkin kovin erilaiselta, lähes tunnistamattomalta. Pian plastiikkakirurgit ja kauneusammattilaiset hälytettiin arvioimaan, mitä tähden kasvoille oli voitu tehdä: ”Botoxia! Kauneusleikkauksia! Kasvojenkohotuksia!”

Vaikka kauneusoperaatiot ovat ikärasistisessa Hollywoodissa arkipäivää, naisten sankarina pidetyltä Renéeltä sellaisia ei osattu odottaa.

Lopulta näyttelijä vastasi hälyyn kirjoittamalla vastineen People-lehteen.

– Olen iloinen, että ihmiset ajattelevat minun näyttävän erilaiselta. Vietän erilaista, onnellista ja palkitsevampaa elämää ja olen vain innoissani, jos se näkyy.

Tutkimusretkiä

Nyt Renéen, 47, tuo esille kolmas Bridget Jones -elokuva.

Edellisestä elokuvaroolista on kuusi vuotta, kauneuskohusta kaksi, mutta kiinnostus tähden muotoihin ei ole hiipunut – eikä Renéen tympääntyminen koko kohuun.

”En ole koskaan pitänyt naisen kypsymistä negatiivisena asiana.”

– En ole koskaan pitänyt naisen kypsymistä negatiivisena asiana. En ole pitänyt negatiivisena sitäkään, kun nainen on löytänyt itsestään vahvemman puolen. Miksi me silti keskustelemme naisten ulkonäöstä? Miksi arvostamme kauneutta enemmän kuin vaikuttamista? Renée ihmetteli The Hollywood Reporterin haastattelussa elokuun lopussa.

Renée uuden elokuvansa ensi-illassa puolisonsa Doylen kanssa. Opiskeluvuosien tutut alkoivat seurustella neljä vuotta sitten. Kuva MV Photos.
Renée uuden elokuvansa ensi-illassa puolisonsa Doylen kanssa. Opiskeluvuosien tutut alkoivat seurustella neljä vuotta sitten. Kuva MV Photos.

Kuuden vuoden sapattinsa aikana Renée piti taukoa näyttelijäntyöstä, johon hän oli kadottanut palonsa. Jatkuvasti vaihtuvien kuvauspaikkojen sijaan hän vetäytyi merenrantakotiinsa Hamptoniin, maatilalleen Connecticutiin sekä kolmanteen kotiinsa Kalifornian Santa Barbaraan.

Renée matkusteli Thaimaassa ja Kambodžassa ja oli mukana hyväntekeväisyystyössä järjestössä, jonka hänen ystävänsä oli perustanut Liberiaan.

Oscar-palkittu näyttelijä osallistui myös käsikirjoituskursseille Kalifornian yliopistossa. Hänen ja hänen opettajansa kehittelemän tv-sarjan pilotti ostettiin myöhemmin Lifetime-kanavalle. Jos Renéen toiveet toteutuvat, hänestä kuullaan jatkossa enemmän kirjoittajana kuin näyttelijänä.

Välivuosiensa aikana Renée myös löysi rakkauden. Se on jo nyt kestänyt pidempään kuin näyttelijän aiemmat romanssit, kihlaukset tai avioliitto. Miesystävä, kitaristi Doyle Bramhall II, 47, oli tuttu opiskeluvuosilta Teksasista, ja kun pari kohtasi uudelleen vuonna 2012, yhteinen sävel löytyi helposti.

– Halusin kasvaa. Jos ei tee tutkimusretkiä, sitä havahtuu 20 vuoden päästä ja huomaa opettelevansa uusia asioita vain jotain roolia varten, Renée selitti välivuosiaan The Hollywood Reporterille.

Ja kuka onkaan isä?

Uudessa elokuvassa Bridget Jones on 42-vuotias, kummitäti ties monelle ystäviensä lapselle – ja taas kerran solmussa rakkauselämässään kahden miehen välissä. Colin Firthin esittämä vanha suola Mark Darcy sekä Patrick Dempseyn näyttelemä uusi jenkki-ihastus Jack voivat kumpikin olla Bridgetin esikoisen isiä. Elokuvalle kirjoitettiin kolme erilaista loppuratkaisua, ja vielä ennen ensi-iltaa näyttelijät vakuuttivat tietämättömyyttään siitä, miten filmi päättyisi.

Rooliinsa Renée valmistautui tälläkin kertaa huolellisesti. Kun hänet 32-vuotiaana valittiin Bridget Jonesiksi, ura-, ulkonäkö- ja puolisopaineissa kompastelevaksi lontoolaissinkuksi, hän opiskeli brittiaksentin, pestautui Bridgetin tapaan töihin kirjakustantamoon ja lihoi yli kymmenen kiloa näyttääkseen sohvaan unohtuneelta sipsien syöjältä.

Samalla otteella hän nytkin lähestyi roolinaistaan, joka tällä kertaa työskentelee television uutistuottajana ja huomaa yhtäkkiä olevansa raskaana. Renée seurasi englantilaisen aamu-tv:n tuottajaa työssään, tuijotti synnytysvideoita ja haastatteli kätilöitä.

Patrick Dempsey (kesk.) tuki Renéetä tämän kauneuskohussa. ”Hänen ei kuuluisi joutua tuollaiseen syyniin. Hollywood osaa olla julma, ja naisille se on aina pahempi.”
Patrick Dempsey (kesk.) tuki Renéetä tämän kauneuskohussa. ”Hänen ei kuuluisi joutua tuollaiseen syyniin. Hollywood osaa olla julma, ja naisille se on aina pahempi.”

Renée sanoo, ettei hän epäröinyt hetkeäkään paluutaan rooliin. Hän oli jo alkanut kaivata näyttelemistä ja tunsi kuuluvansa Bridget-perheeseen.

Biljardipallopakarat

Jos Renée kokee kasvaneensa ihmisenä, Bridget Jonesia vuodet eivät ole muuttaneet ihan niin paljon. Nokkeluus ja teräväsanaisuus ovat yhä läsnä, mutta niin ovat myös kohellus ja kompurointi sekä ikuinen sen oikean etsintä. Niihin piirteisiin fanit alun perin ihastuivat, ja samoista syistä Renéekin on sanonut rakastavansa roolihahmoaan.

– Bridget tekee epätäydellisyydestä hyväksyttyä.

Bridgetin uusi elämäntilanne löytää samastumispintaa nelikymppisistä naisista, jotka tasapainoilevat lapsettomuuden, yksinäisyyden ja sinkkuuden keskellä. Hahmon luonut kirjailija Helen Fielding uskoo kuitenkin, että Bridget löytää uusia faneja myös nuorista.

– Bridgetillä on jo paljon teini-ikäisiä seuraajia. Toivottavasti hän auttaa heitä muistamaan, että on tärkeämpää olla hyvä ihminen ja hyvä ystävä kuin omistaa luksuskäsilaukku ja biljardipallon muotoiset pakarat, kirjailija on sanonut.

Nähtäväksi jää, miten vanhat fanit suhtautuvat elokuvan Bridgetiin, jonka piirteet alkavat näyttää melkein liian täydellisiltä.

Renée Zellweger
  • Teksasissa 25.4.1969 syntynyt näyttelijä ja tuottaja. Seurustelee kitaristi Doyle Bramhall II:n kanssa.
  • Renéen isä on kotoisin Sveitsistä ja äiti Norjasta.
  • Palaa kolmannen kerran Bridget Jonesin rooliin elokuvassa Bridget Jones’ Baby. Ensi-ilta 16.9.
  • Voittanut yhden Oscarin sekä muun muassa kolme Golden Globea sekä yhden Baftan.

Chisu paljasti Vain elämää -jaksossaan, että Sama nainen kertoo ihmissuhteesta, jossa toinen ymmärtää loputtomiin ja antaa koko ajan anteeksi. 

Luvattu on paljon, rikottu enemmän. Vierelläsi valvon ja kauniina sut nään.

Sä oot se jonka löydän aina uudelleen. Taas tässä oon ja valmis uuteen kierrokseen.

Mä muistan kyllä ne kirosanat ja syyttelyn, anteeksi annan jopa sen pahoinpitelyn.

Näin kuuluvat Chisun Sama nainen -biisin sanat, jonka Anna Puu esitti Chisun Vain elämää -päivänä. Chisu mietti ennen esitystä, että kappale saattaa saada hänet tunnetiloihin.

– Toivottavasti pystyn edes jotenkin kasassa, mutta jos hajoo, niin eihän sekään haittaa. Se on ihan sallittua, Chisu sanoi jaksossa.

”Se oli vain kappale, joka oli kauhean helppo kirjottaa – hirveän totta.”

Näin kävikin, sillä Anna Puu sai akustisella versiollaan Chisun kyyneliin heti ensimmäisessä säkeistössä.

Raju teksti syntyi rankassa elämäntilanteessa

Chisu kertoi jaksossa myös tilanteesta, jolloin hän teki kappaleen.

– Mä muistan, että olin niin huonona. Mä makasin sikiöasennossa sohvalla, että tää on ihan paska, tää on ihan kakkaa koko biisi. Mä en tiiä, miten mä en uskonut siihen ite. Mä luulen, että kaikki käy läpi sellaista, että enhän mä nyt tällaista voi tehdä tai oliks se liian lähellä.

2750553

Jälkeenpäin Chisu on ajatellut, että biisi oli hänelle luonnollinen.

– Se oli vain kappale, joka oli kauhean helppo kirjottaa – hirveän totta.

”Olin tosi väsynyt ja vihainen.”

Lauri Tähkä kysyi Chisulta jaksossa, millainen tämän elämäntilanne oli tuolloin, sillä teksti on raju.

– Se oli sellaista aikaa, että painoin tukka putkella. Mä olin tosi väsynyt, yhtäkkiä tuli julkisuus, ja mä olin vihainen. Tein silloin rajuja biisejä, ja toi oli sen jälkeen sellainen kappale, että olin päässyt tietyn defenssin yli. Ja sitten siinä oli taustalla yksi ihmissuhde, joka oli on-off.

Chisu on kertonut, että hän ottaa biiseihinsä jonkun verran omasta elämästä, mutta käyttää myös värikynää.

Anna Puu kertoi rakastavansa tekstiä, koska siitä välittyy henkilökohtaisuus.

– Mulla on tapana kirjottaa jotain omaa ja pistän sinne sitä värikynää, mutta mä en myöskään tavallaan halua paljastaa sitä, mikä on totta ja mikä ei. Toi biisi käsittelee myös sellasta, että annat vaan anteeksi koko ajan ja ymmärrät – ja silti sä löydät ittes siitä tilanteesta kerta toisensa jälkeen, Chisu vastasi Annalle.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00.

Ruokakirjailija suunnittelee jo uusia työprojekteja.

Ruokakirjailija Hanna Gullichsen ja juoksuvalmentaja Joonas Laurila saivat elokuussa kaksoset. Pari meni naimisiin viime vuoden marraskuussa.

Vauva-arki viisiviikkoisten Antonin ja Emilin kanssa sujuu Hannan mukaan mainiosti.

– Voisi sanoa, että kaksi menee siinä missä yksikin, koska Joonas on myös osittain isyysvapaalla, hän selitti Lumenen uuden ilmeen lanseeraustilaisuudessa torstaina.

Hannasta on itsestäänselvää, että isä osallistuu vauvojen hoitoon tasapuolisesti äidin kanssa.

– Tuntuu oudolta, kun jotkut sanovat, että onpa sulla hyvä mies tuossa suhteessa. Jos mies haluaa lapsia, niin kyllä hänen mielestäni pitää olla valmis heitä hoitamaankin. Minulle oli itsestäänselvyys, että Joonaksesta tulee loistava isä.

Hannalla on myös kahdeksanvuotias poika aiemmasta liitostaan ravintoloitsija Alexander Gullichsenin kanssa. Vaikka kaksosvauvat pitävät nyt vanhempansa kiireisenä, on Hanna jo suunnitellut uusia työprojekteja.

– Meillä on Joonaksenkin kanssa kaikenlaisia suunnitelmia. Niistä lisää myöhemmin, hän virnisti.

”Kilot tulevat kaikki tarpeeseen, kun imetän.”

Ainoa asia, mitä Hanna arkeensa kaipaa, on kunnon hikiliikunta.

– Ensi viikolla jälkitarkastuksen jälkeen saan toivottavasti lääkärin siunauksen liikunnan aloittamiselle.

Muutamista raskauskiloistaan nainen ei stressaa.

– Ne tulevat kaikki tarpeeseen, kun imetän. Esikoispoikaani imettäessä painoni jopa laski liikaa, joten toivon, että muutamat ”liikakilot” säilyvät vielä hetken.