"Toisen voi tehdä onnelliseksi pienillä hemmotteluhetkillä. Käymme yhdessä treffeillä, leffassa ja kylpylöissä", Lara kertoo.

Amadeus Lundberg ja Lara Del Mar Sánches uskovat, että johdatus on saatellut heidät yhteen. – Sitoutuminen on vaatinut meiltä kompromisseja, muusikko-taiteilijapari sanoo.

Neljä vuotta sitten Amadeus Lundbergin elämässä kaikki tuntui menevän päin seiniä.

Hän oli 22-vuotias, parin vuoden takainen tangokuningas ja ajanut kahtasataa tutkaan. Muusikonura takkuili. Lisäksi hän oli juuri eronnut teinivuosien tyttöystävästään, jonka kanssa ehti seurustella kuusi vuotta.

– Tein virheitä, enkä ollut selkärankainen ja pitkäjänteinen kuten nyt, Amadeus kertoo nyt.

– En kaivannut sekoilua ja epävarmuutta. Tarvitsin vierelleni vahvan kumppanin.

Sen hän löysi Larasta.

Amadeus, 26, ja kuvataiteilija Lara Del Mar Sánches, 37, muuttivat satavuotiaaseen hirsitaloon Järvenpäähän tammikuussa. Koti on pariskunnalle kolmas yhteinen.

Talosta huomaa nopeasti, että siellä asuu kaksi taiteilijaa. Olohuonetta koristaa Amadeuksen kitara ja seiniä Laran maalaukset. Ruokailutilan nurkassa nököttävät Laran pensselit. Lipaston päällä on Amadeuksen kultalevy ja patsas, jonka kyljessä lukee Tangokuningas 2009.

Parin esikoispoika Rio nukkuu rattaissa kuistilla päiväuniaan. Rappusten alta pilkistää hoitopöytä. Kun nousee portaat ylös, löytää Laran 12-vuotiaan pojan ja 10-vuotiaan tyttären huoneet.

– Tämä koti on meille juuri sopiva. Lisäksi saimme tämän valmiiksi remontoituna ja alennuksella, Amadeus kertoo olkiaan kohauttaen.

– Unelmamme olisi 200-neliöinen, rapattu kivitalo, jossa olisi kylpyläosasto ja Ampulle autotalli täynnä huippuautoja. Mutta onhan tämä tosi kiva, Lara naurahtaa.

Puoliso pikkutunneilta

Yhteinen koti ei ole pariskunnalle itsestäänselvyys. Suhteen alussa sitoutuminen ahdisti kumpaakin. Amadeus ja Lara tapasivat tammikuussa 2011 helsinkiläisen Tiger-ravintolan pihalla.

Lara tunsi olonsa orvoksi baarin bassonjytkeessä. Ympärillä pyörivät ihmiset muistuttivat muovisia nukkeja.

Ulkona Laran selän taakse ilmestyi nuori mies, joka esitteli itsensä jäyhästi. Hän oli Amadeus.

Kun jossain vaiheessa Amadeukselta valahti kihara korvan takaa kasvoille, Lara huomasi ajattelevansa, kuinka söpö Amadeus onkaan.

Seuraavana päivänä Amadeus soitti Laralle pitkän puhelun Porvoon saaristosta.

– Puhuimme paljon politiikasta ja huomasimme nopeasti, että meillä on samanlainen maailmankuva. Vallankumouksellinen. Tajusimme, että kummankin mielestä yhteiskunnassa ja maailmassa on paljon vikaa. Se oli todella viehättävää, Amadeus muistelee.

– Oli kuitenkin työn tulos, että sitouduimme niin vahvasti. Emme välttämättä ole sellaisia ihmisiä. Olemme omien teidemme kulkijoita, ja sitoutuminen vaati kompromisseja, Lara sanoo.

– Amppu oli niin nuori, ettei hän ehtinyt viettää sinkkuelämää. Minun ahdistukseeni vaikutti edellisen avioliiton karahtaminen. Muistin, miten jokin kaunis voi muuttua nopeasti arkipäiväiseksi.

"Parisuhteessa joutuu näkemään omat huonot puolensa."

Sinkkuelämä kiehtoi Amadeusta, mutta tuntui myös epämiellyttävältä ajatukselta.

– Sinkkuelämä on kertakäyttöistä. Siinä ajatellaan vain hyötysuhdetta ja seksuaalista tyydytystä. Se sumentaa todellista miehen ja naisen välistä täydellistä yhdessäoloa ja muuttaa ihmistä, Amadeus sanoo.

Hän on hiljaa, ennen kuin jatkaa:

– En sano, että avioliitto olisi helppo asia. Sekin vaatii ihmiseltä paljon.

Lara nyökkää.

– Parisuhteessa joutuu koko ajan näkemään omat huonot puolensa, koska toinen heijastaa säröjä, joita itsessä on. Avioliitto hioo enimmät särmät pois.

Ikä- ja aikuistumiskriisi

Lara ja Amadeus menivät naimisiin viime vuoden tammikuussa. Kaikki särmät eivät suinkaan ole kadonneet.

Alussa Lara muistutti Amadeusta monta kertaa, että hän oli yli kymmenen vuotta vanhempi ja perheellinen.

– Ikä oli minulle suurempi kysymys kuin Ampulle. Mietin, ajattelevatko kaikki muut, että tämä on ihan pimeää touhua. Amppua asia ei haitannut, Lara kertoo.

Pari on oppinut elämään ikäeronsa kanssa, mutta joissain asioissa se edelleen näkyy.

– No, peilikuvani näyttää aamulla räjähtäneemmältä kuin Ampun. Enkä tiedä, pelaavatko ikäiseni miehet yhtä paljon pleikkaa kuin hän, Lara naurahtaa.

Pari tunsi suhteen alussa olevansa henkisesti samalla tasolla, mutta Lara näki Amadeuksen vielä etsivän itseään.

– Alle 25-vuotiaana tehdään isoja päätöksiä, ja elämä on kriisejä täynnä, koska ei ole varma, mihin suuntaan pitäisi mennä. Kun tapasimme, Ampulla oli identiteettikriisi. Yksi syy siihen oli varmasti se, että julkisuutta oli tullut niin paljon jo nuorena, Lara kuvailee.

– Minulla oli aikuistumiskriisi. Siihen liittyi epävarmuutta urasta ja tulevaisuudesta. Nyt kaikki on selkeämpää. Päässä ei ole pelkkää höttöä, Amadeus kertoo.

 

 

Eroperheiden lapset

Amadeus kasvoi äitinsä ja siskonsa kanssa. Hän vihasi keittiönpöydillä lojuneita meikkejä ja piti oman huoneensa aina tiptop-kunnossa.

Amadeuksen isä on romani, mutta äiti ei.

– Äitini kasvatti minut, joten olen saanut kantasuomalaisen kasvatuksen. En pidä itseäni romanina, Amadeus sanoo.

Laran ja Amadeuksen uusperheessä kasvatusmetodit aiheuttavat joskus eripuraa.

– Lara on saanut tiukan kasvatuksen, minä vapaan, Amadeus naurahtaa.

– Ja se kyllä näkyy. Amppu on kasvattanut itse itsensä ja joutunut opettelemaan asioita kantapään kautta, Lara sanoo.

– Olen nähnyt elämäni aikana lähestulkoon kaiken paitsi sen, että joku kuolee. Siksi stressaan kasvatuksesta vähän. Mutta arvostan sitä, miten Lara kasvattaa lapsiamme, Amadeus jatkaa.

Nuorena Amadeus eli hetken romaniperinteitä noudattaen. Hän käytti esimerkiksi perinteeseen kuuluvia suoria housuja.

– Kasvoin siitä kuitenkin ulos. Vaikka en valinnut kulttuurini ohjaamaa tietä, kannan sitä mukanani musiikissa, Amadeus kertoo.

Romanikulttuuriin liittyviä sääntöjä, kuten pukeutumista ja vanhempien ihmisten kunnioittamista hyvin yksityiskohtaisilla tavoilla Amadeus ei halua kritisoida.

– Jos olisin kulttuurin täysin tyytyväinen, olisin yhä siinä mukana. Siellä on sääntöjä, jotka voivat mennä liiallisuuksiin. Minusta jokaisella pitäisi olla vapaus valita, Amadeus sanoo.

Kulttuurin yhteisöllisyyttä ja ihmisten aitoutta hän arvostaa syvästi.

– Romanikulttuurissa ihmisiä ei arvoteta tittelin, menestyksen tai palkan perusteella, Amadeus jatkaa.

– Vaikka pidän itseäni suomalaisena, haluan ehdottomasti puolustaa myös juuriani. Haluan tunnustaa taustani, koska tavallaan se on vähemmistön puolella olemista.

Larasta Amadeuksen tausta tuntui heti kotoisalta. Hän on itse puoliksi espanjalainen.

– Kun kohtasin Ampun, tunsin hänessä tietyn tuttuuden. Amppu voisi olla vaikka espanjalaisromani kitaransoittaja, Lara kertoo.

Laran vanhemmat erosivat, kun tytär oli nelivuotias. Hän on pienestä pitäen vieraillut isänsä luona Malagassa, ja nyt perhe reissaa Espanjassa vuosittain.

Avioeroa Amadeus ei halua oman lapsensa koskaan kohtaavaan.

– Olen eroamista vastaan. Mielestäni lasten eteen pitäisi uhrata itsensä, oli mikä vain, hän sanoo.

Intohimo vs. vaipparalli

Ennen tämän vuoden tammikuuta Amadeus ei tiennyt isyydestä mitään. Kun nyt on aika vaihtaa lapselle vaippa, Amadeus koppaa pojan syliinsä. Samalla suusta kajahtaa kappale Sinun silmiesi tähden.

– Meillä on hyvä työnjako. Teen kotitöitä mielelläni, koska niiden hoitamisen jälkeen tulee sellainen olo, että olen ansainnut oman aikani yksin, hän sanoo.

– Aluksi Amadeus ajatteli, että naisena minun pitää hoitaa suurin osa kotihommista. Minä panin vastaan. Vaikka olen nainen, koti ei ole pelkästään minun vastuullani, Lara jatkaa.

Amadeus ehti tottua vapautukseen kotitöistä edellisessä suhteessaan, jossa tyttöystävä hoiti lähes kaiken. Se oli toista kuin hänen lapsuudenkodissaan – tai nyt täällä Laran kanssa.

Amadeuksen suhde Laran vanhempiin lapsiin on aina ollut enemmän kaverillinen kuin isällinen.

– Olisi iän puolesta naurettavaa, jos Amppu olisi heille isäpuoli. Hän on paremminkin eno tai aikuiskaveri. Isän roolia heidän kanssaan ei ole tarvinnut edes yrittää, koska heillä on oma hyvä isä, Lara sanoo.

– Minä kuitenkin koen olevani tämän talon isäntä. Kyllä lapset pitävät minua auktoriteettina, Amadeus kertoo.

"Avioliitto on jotain pyhää. Se on pidettävä puhtaana ja kauniina."

Lapsiperheen arki lohkaisee parisuhteelta oman aikansa. Yhteinen lapsi on kuitenkin tuntunut vahvistavan Laran ja Amadeuksen liittoa.

– Yksittäisiin hetkiin joutuu lataamaan paljon. Kun pääpaino on perheessä, pitää nähdä vaivaa, jos haluaa romantiikkaa, Lara kertoo.

Pariskunta kuitenkin pyrkii pitämään huolta myös seksielämästään.

– Tällä hetkellä emme ole intohimon huipulla, koska lapsi on tässä. Mutta varmasti pääsemme sen huipulle, kun aika koittaa, Lara toteaa.

– Intohimo on luonnollinen ja tärkeä osa suhdetta. Se on läheisyyden korkein muoto. Sitä lähemmäs ei toista pääse, Amadeus jatkaa.

– Ilman sitä meillä ei olisi tätä vauvaakaan! Lara sanoo ja hyppyyttää nauravaa lasta sylissään.

Pyhä avioliitto

Aikuistumiskriisi, sitoutumiskriisi, perhekriisi, urakriisi. Amadeus ja Lara myöntävät, että nelivuotiseen suhteeseen on mahtunut töyssyjä.

– Meillä on aina jokin kriisi meneillään. Mutta tietenkin välillä on hyviä vaiheita, Lara sanoo.

Arki rytmittyy lasten ja töiden ympärille. Amadeus musisoi useassa eri kokoonpanossa ja tekee omaa musiikkiaan. Lara maalaa ja opettelee tatuoimista.

Tulevaisuuteen pariskunta uskoo lujasti.

– Avioliitto on jotain pyhää. Se on pidettävä puhtaana ja kauniina, Amadeus kuvailee.

Pariskunnan kohtaaminen Helsingin yössä neljä vuotta sitten voisi olla onnekasta sattumaa. Amadeus ja Lara uskovat, että heidät vei yhteen johdatus.

– Minun ja Laran kohtaamista edeltävänä iltana rukoilin Jumalalta, että anna minulle elämäni rakkaus. Sain sitä, mitä tilasin, Amadeus kertoo.

Hän luottaa kristittyihin arvoihin ja siihen, että Jumala ohjaa ihmisen oikeaan suuntaan. Myös Lara uskoo kohtaloon, vaikka hänen uskonsa ei olekaan samanlainen kuin puolisollaan.

– Jos Amppu lähtisi yhtäkkiä pois, kotini ja perheeni menettäisi sielun. Elämässäni ei olisi enää sielua, Lara sanoo.

– En osaa kuvitella elämääni ilman Laraa, Amadeus sanoo.

Amadeus Lundberg
  • Laulutaiteilija syntyi 29.3.1989 Helsingissä.
  • Tekee yhteistyötä Riku Niemi Orchestran kanssa. Esittää Olavi Virran musiikkia ympäri Suomea.
  • Amadeuksen ja Riku Niemi Orchestran uusin albumi Puhu minulle rakkaudesta ilmestyi tänä syksynä. Albumi Vain rakkaus -ilmestyi vuonna 2014.
  • Tekee tällä hetkellä uutta musiikkia.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.