Piia Hakomäki suri rintasyövän takia menettämäänsä rintaa ja halusi uuden rinnan heti, kun mahdollista. Nykyään silikoni-implantti edustaa hänelle sairauden nujertamista, uutta elämää.

Nainen on tehty rinnoista. Siltä tuntui Piia Hakomäestä, 39, kun hän vuonna 2008 näki ensimmäistä kertaa peilistä tyhjän kuopan ja kymmenet tikit paikalla, jossa aiemmin oli ollut rinta. Syöpäpotilaalle oli tietysti helpotus, että kasvain saatiin pois, mutta katkeruus seurasi pian perästä.

– Rinnanpoiston jälkeen oli kesä ja muut pukeutuivat toppeihin. Minä verhouduin ja surin toispuoleista kehoani. Näin rintoja kaikkialla: kaduilla, kaupoissa, mainoksissa. Kun pitkät hiuksenikin lähtivät, tuntui, että viimeisetkin naiseuteni rippeet vietiin.

Kaljuna ja yksirintaisena Piia tunsi itsensä kummajaiseksi. Kun pahimmasta kuopasta oli päästy ja toipuminen alkoi, iski paniikki: miten elämä voi jatkua tämän näköisenä?

– Elin sinkkuna ja ajattelin, että kukaan mies ei pysty katsomaankaan minua, kun toinen puoli on tyhjä. Takaapäin minua luultiin joskus transuksi. En tuntenut itseäni millään tapaa haluttavaksi. Itkin ja heittelin pois toppeja, joita olin edellisvuosina käyttänyt.

Kaikesta huolimatta Piia tapasi pian nykyisen avomiehensä. Silti hän halusi uuden rinnan heti, kun mahdollista. Sen aika tuli jo puolentoista vuoden päästä syöpäleikkauksesta.

– Päätös oli itsenäinen, mieheni ei koskaan painostanut minua. Jotkut päättävät jatkaa elämäänsä ilman korjausleikkausta, ja hyvä niin. Mutta itse en olisi pystynyt hyväksymään itseäni niin. Omissa silmissäni toispuoleinen kehoni oli karu näky. En halunnut katsoa itseäni peilistä.

Uusi rinta tehtiin silikonista ja selkälihaksesta. Edessä voi olla vielä toinen leikkaus, kun oma rinta elää kehon muutosten mukana. Vielä Piia ei tahdo implanttia toiseen rintaansa. Jos rintasyöpä uusisi, se olisi helpoin havaita luomu­rinnasta.

– Ehkä voisin harkita, jos luomurinta alkaa roikkua polvissa. Siihen asti mennään näillä, Piia hymyilee.

Luonnostaan pienirintainen Piia vitsaili ennen sairastumistaan, että runsaampi etumus ei ainakaan haittaisi. Samalla hän oudoksui naisia, jotka suurennuttavat rintojaan.

– Nyt ymmärrän, kuinka suuri merkitys rinnoilla voi olla minäkuvalle. Ne ovat niin hallitseva osa naisen kehoa.

Keskustelua rinnoista ja naisellisuudesta käytiin myös keväällä, kun näyttelijä Angelina Jolie poistatti rintansa syöpäriskin takia. Otsikoissa kohistiin rohkeudesta ja naiseuden rajojen rikkomisesta, mutta toisaalta Angelina otti heti tilalle rintaimplantit. Muuttuiko siis lopulta mikään?

Omien rintojen korvaaminen implanteilla ei välttämättä ole helppo päätös. Piia ei tunne silikonirintaansa täysin omakseen, vaikka se ei erotukaan räikeästi luomurinnasta.

– Silikonirinta on kuin kehostani ulkoistettu, jonkun muun tekemä hieno tuotos. Sitä voisin tarpeen tullen esitellä puolitutulle, luomurintaa mielelläni en.

Kun Piia Hakomäki kävi uimahallin saunassa yksirintaisena, muiden tuijottelu tuntui välillä kiusalliselta. ”Rinnan puuttuminen on konkreettinen osoitus elämääni iskeneestä pommista. Toisaalta jos rinnanpoisto pelastaa hengen, se ei ole hinta eikä mikään.”

Arkinen kuin kampaajakäynti

Vaikka leikkaukset ovat kehittyneet, niihin liittyy myös riskejä. Esimerkiksi silikonien kapseloituminen tai kehon luonnollinen muuttuminen voivat ajaa uudestaan leikkauspöydälle.

Silikonien vaaroista puhuttiin paljon viimeksi viime vuonna, kun paljastui, että ranskalainen yritys käytti PIP-implanteissaan teollista silikonia, asiakkailtaan salaa. Uutisissa vilisi tarinoita helposti repeytyvistä implanteista. Niitä asennettiin jonkin verran myös suomalaisille.

Sitten on vielä psyyke. Tutkimusten mukaan monilla rintojaan suurennuttaneilla naisilla on aiemmin ollut mielenterveysongelmia.

Silikonit on yhdistetty myös suurempaan itsemurhariskiin. Toisaalta on raportoitu, että implantit lisäisivät onnellisuutta. On tärkeää kysyä, pakeneeko uudella rintavarustuksella vain muita, paljon pahempia ongelmia.

Kulttuurintutkija Taina Kinnunen on pohtinut kauneusleikkauksia tutkimuksessaan Lihaan leikattu kauneus. Tainan mukaan rintaimplantteihin, kuten muuhunkin plastiikkakirurgiaan, liittyy aina kaksi puolta: toisaalta glamour ja seksi, toisaalta häpeä. Samalla Taina muistuttaa, että jollekin silikonien ottaminen voi olla kuin kampaajalla käynti.

On myös niitä, joille rintaimplanttien hankkiminen on elämän suuntaa muuttava siirtymäriitti. Piia myöntää, ettei hän halunnut uutta rintaa vain siksi, ettei peilikuva miellyttänyt. Uusi rinta on hänelle symboli jostain suuremmasta.

–  Syöpä tulee aina olemaan matkakumppanini. Rintaleikkaus edustaa minulle sitä, että yksi ajanjakso elämässäni on ohi. Minulla on uusi rinta, menen eteenpäin ja tulevaisuus tuo mitä tuo.

Nyt kun oma peilikuva miellyttää, olo on vapautuneempi. Sairaus ei silti tehnyt rinnoista Piialle aiempaa tärkeämpiä. Päinvastoin se auttoi oivaltamaan, että naiseus on paljon muutakin.

– Aiemmin ajattelin, että naiseus on kiinni ulkoisista avuista. Sellaista kuvaa meille monesti tahdotaan syöttää: naisia esineellistetään halun kohteiksi, ja rintoja on esillä kaikkialla. Nyt ymmärrän, ettei se ole koko totuus.

Piian ja kahden muun rintaleikkauksessa olleen naisen tarinat on julkaistu Me Naisten numerossa 35/2013.

Yhä suositumpi leikkaus

Rintojen suurennus ja pienennys ovat Suomessa naisten suosituimmat kauneusleikkaukset. Näistä rintojen suurennus on yleisempi. Valtaosa rintojen suurennuksista tehdään silikoni-implanteilla.

Suomessa silikonirintojen hinnaksi tulee 5000–10 000 euroa, Virossa 3500 – 5000 euroa.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti