Suvin ja Kaisan lapsuuden kotiseudulla Utsjoella Kaisa sai harvoin kuulla suoraan mitään ikävää homoseksuaalisuudestaan. ”Mutta kun muilta kysyttiin poika- tai tyttökavereista, minulta vain opinnoista.” Kuvat: Juha Salminen

Kun on saamelainen, diakonissa ja lesbo, ei ole helppo elää omana itsenään. Onneksi Kaisa Westin isosisko Suvi West ei ole pelännyt puolustaa siskoaan. – Vanhemmillamme meni pitkään sulatella asiaa.

Eihän Suviin voinut luottaa yhtään, se oli sellainen huithapeli! Kaisa West, 32, sanoo ja saa isosiskonsa Suvi Westin, 33, tyrskimään lounassalaattiinsa.

Näiden siskosten lapsuudenperheessä jäätelönjakajan asema oli vastuullinen. Kun sisaruksia oli kuusi ja jäätelöä litranmitallinen, hommassa oli oltava tarkkana.

– Mittasin viivoittimella, että kaikki saivat samankokoisen palan, Kaisa jatkaa.

– Silloin sitä haaveili, että olisi ainoa lapsi, saisi uudet farkut ja loputtomasti karkkia, Suvi huokaa.

Suvi ja Kaisa kasvoivat ”metsän keskellä” Outakoskella, 70 kilometriä Utsjoelta etelään. Kun Kaisa auttoi äitiään kotihommissa ja teki käsitöitä, Suvi ohjasi kotivideoita, joihin hän hilasi pikkusiskonsa kuvaajaksi tai Ouh nou! -talk show’nsa vieraaksi.

– Me olemme ihan erilaisia. Suvi on tosi menevä, ja minä olen aina ollut rauhallinen, Kaisa kuvailee.

Jotain tämän suuntaista voisi päätellä siskosten ammatinvalinnoista. Suvi on tullut tunnetuksi suorasukaisesta huumoriohjelmasta Märät säpikkäät, Kaisa puolestaan on koulutukseltaan diakonissa. Erilaisesta temperamentistaan huolimatta siskot hitsautuivat sisarusparven vanhimpina tiiviiksi yksiköksi.

Nyt siskokset istuvat Helsingin Arabian kahvilassa, jossa he täydentävät toistensa lauseita, tekevät toisistaan lempeä pilaa ja vaihtavat aina kahdestaan puhuessaan saamen kielelle.

– Me olemme aina olleet läheisiä. Riidoista voi olla yhä jäljellä arpi tai pari kasvoissa, mutta välit eivät koskaan ole olleet katkolla, vakuuttaa Kaisa.

Niinpä kun Kaisa kertoi olevansa homoseksuaali ja kohtasi saamelaisyhteisön torjunnan, Suvi järkyttyi. Hän päätti puolustaa siskoaan tekemällä aiheesta dokumentin. Vuosia kuvattu Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) sai ensi-iltansa tammikuussa.

– Sen kantava ajatus oli muuttaa asenteita ja maailmaa, Suvi sanoo.

Vitsin varjolla

– Se oli aluksi vain hyvä läppä. Aloin vitsailla, että minä tykkäänkin naisista, Kaisa kertoo.

Suvi muistelee, kuinka Kaisan vitsi tarttui hetkeksi heidän kaveriporukkaansa, jossa kaikki alkoivat heitellä olevansa lesboja.

– Mutta Kaisalla se vitsi jäi päälle, sanoo Suvi.

– Sä aloit jo vähän kyllästyä, nauraa Kaisa.

– Mutta siten se taisi sulle pikkuhiljaa valjeta, hoit itsellesi sellaista mantraa?

– Niin varmasti. Ei se ulostulo ihan tuosta noin vain tapahtunut.

Lopullinen sysäys tuli vasta, kun kaksikymppinen Kaisa rakastui ensimmäisen kerran naiseen. Vitsailu ei enää riittänyt.

– Silloin tein päätöksen kertomisesta. Olin rakastunut ja onnellinen. Kerroin Suville, ja hän suhtautui asiaan täysin luontevasti.

"En tiennyt teini-ikäisenä yhtäkään homoseksuaalia Lapissa."

Kaisa uskoo, että olisi tunnistanut ja tunnustanut homoseksuaalisuutensa aikaisemmin, jos lähiympäristössä olisi ollut siitä edes jonkinlaisia malleja. Myös pikkupaikkakunnan ja saamelaisyhteisön asenteet homouteen olivat tehneet tehtävänsä.

– En tiennyt teini-ikäisenä yhtäkään homoseksuaalia Lapissa, ei ollut minkäänlaisia roolimalleja. Muuten olisin varmasti ymmärtänyt elää omana itsenäni jo aikaisemmin.

Muille homoudesta kertominen ei ollut helppoa.

– Oli tosi vaikea kertoa perheelleni, Kaisa sanoo.

– Tosin sisarukseni pitivät sitä vain coolina ja pieninkin, kymmenvuotias siskomme sanoi, että kunhan olet onnellinen. Mutta vanhemmillani meni pitkään sulatella asiaa. Nykyisin välimme ovat onneksi hyvät.


Suvi on ennenkin dokumentoinut perhettään. "Olen tehnyt dokumentin isästäni, äidistäni, mummostani, vaaristani...", Suvi luettelee. "Onneksi on vielä monta sisarusta jäljellä!" Kaisa kuittaa.
Suvi on ennenkin dokumentoinut perhettään. "Olen tehnyt dokumentin isästäni, äidistäni, mummostani, vaaristani...", Suvi luettelee. "Onneksi on vielä monta sisarusta jäljellä!" Kaisa kuittaa.

Vastaus nenän edessä

Jo ennen Kaisan ulostuloa Suvi oli pyöritellyt mielessään dokumenttia, joka käsittelisi homoseksuaalisuutta saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen kulttuureissa.

– Olin toimittajan työssäni matkustellut Kanadaan ja tutustunut siellä intiaaneihin, jotka kertoivat, että homoja ja lesboja on heidän kulttuurissaan pidetty aina erityisinä ihmisinä.

Vanhan uskomuksen mukaan homoseksuaalit ovat kaksisieluisia, ”two spirit” -ihmisiä, joilla on enemmän tietoa ja tunneälyä ja joita siksi pidettiin samaaneina, parantajina ja neuvottelijoina.

Ajattelutapa kosketti Suvia, sillä hänen mukaansa konservatiivisessa saamelaiskulttuurissa homoutta pidetään syntinä. Suvi alkoi tehdä käsikirjoitusta dokumenttiin, mutta oikeaa näkökulmaa ei löytynyt. Hän kyseli Kaisaltakin, tunteeko tämä saamelaisia homoseksuaaleja.

– Sitten Kaisa tuli kaapista ulos, ja tajusin, miksi aihe oli tuntunut niin tärkeältä. Vastaus oli nenän edessä.

Suvi tunnustaa, että hänestä oli vain ”siistiä” ajatella, että oma sisko olisi two spirit -ihminen.

– Tajusin, että Kaisahan on juuri sellainen ymmärtäväinen ja hoivaava luonne, onhan hän ammatiltaankin sielunhoitaja, Suvi sanoo.

Kun Suvi pyysi Kaisaa dokumentin päähenkilöksi, elokuvan palaset tuntuivat heti loksahtavan kohdalleen.

– Vai pyysinkö mä edes sua? Suvi tarkistaa.

– Sä varmaan totesit, että me aletaan nyt kuvata dokumenttia, Kaisa sanoo, ja siskot saavat taas naurukohtauksen.

Asenteet yllättivät

Homoseksuaalisuudestaan Kaisan ei tarvinnut kertoa kaikille itse, sillä pienellä paikkakunnalla sana kyllä kiiri. Suvin mukaan oli sokki huomata, miten muut ihmiset reagoivat.

– He näkivät Kaisan yhtäkkiä ihan eri tavalla, vaikka hän ei muuttunut ihmisenä mitenkään.

Vanhemmilta ihmisiltä tuli ikäviä kommentteja. Kaisa sai kuulla, että hänen elämänsä oli väärin ja syntiä, ja uskossaan jyrkimmät tuttavat poistivat hänet Facebookissa kavereistaan.

– Kyllähän se koettelee itsetuntoa, kun joutuu nuorena häpeämään itseään ja tuntemaan syyllisyyttä elämästään, hän sanoo.

– Suvi oli onneksi isona tukena ja jaksoi aina puolustaa mua. Minä ajattelin, että ei mun tarvitse puolustella itseäni.

Siskojen suhdetta Kaisan homoseksuaalisuus ei muuttanut, korkeintaan korosti Suvin suojelunhalua. Ihmisten suhtautuminen tuntui raadolliselta, ja Suvia huolestutti, miten se vaikuttaisi Kaisaan.

– Pyrin aina pitämään huolta ja puolustamaan läheisiäni. Totta kai ahdasmielinen ajattelu sattui myös meihin, jotka rakastamme Kaisaa, Suvi sanoo.

Hiljaisuus on sama kuin ei

Olisiko mahdollista, että ennen kristinuskoon käännyttämistä saamelaiset ajattelivat homoseksuaaleista samalla tavalla kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat?

Sitä Suvi ei tiedä. Kukaan ei tiedä. Saamelaisten historiankirjoitus on pitkälti pappien tekemää, eikä dokumentteja tai kuvia saman sukupuolen välisistä parisuhteista ole löytynyt, kuten esimerkiksi Kanadassa.

Sen sijaan homous on saamelaisyhteisössä asia, josta ei edes puhuta.

– Kulttuurin sääntö on, että jos jostain ollaan eri mieltä, siitä vaietaan. Kaikkien tulee tietää, että hiljaisuus on yhtä kuin ei, Suvi kertoo.

– Osallistuin kerran saamelaisnuorten kokoontumisessa tarinankerronnan työpajaan ja kysyin vetäjiltä, oliko entisaikaan homoja. Ei kuulemma ainuttakaan. Se tarina jäi siihen, Kaisa nauraa.

Eikä puhumattomuuden kulttuuria ole helppo haastaa. Kuvatessaan dokumenttiaan Riddu Riđđu -saamelaisfestareilla Norjassa kumpikaan ei saanut kerrottua elokuvansa aiheesta.

– En tiedä, miksi emme saaneet suutamme auki, vaikka siellä oli paljon tuttuja nuoria. Se oli ihan hirveää, tuskailee Suvi.

Kaisa suhtautuu reissuun huvittuneemmin.

– Menimme sinne asenteella, että nyt muuten alkaa tapahtua! Ja sitten olimmekin ihan hissuksiin ja sanoimme, että dokumentissamme on monia teemoja.

Liberaalimpi kirkko

Saamelaisyhteisö ei ollut ainoa, jonka reaktioita Kaisa joutui miettimään. Yhteisön lisäksi häntä pohditutti uskonto. Sekä Suvi että Kaisa ovat omaksuneet kotoaan kristilliset arvot ja ajatukset lähimmäisenrakkaudesta.

Suvi sanoo olevansa siskoksista enemmän tapauskovainen, vaikka käy mielellään kirkossa hiljentymässä ja lukee lapselleen aina iltarukouksen.

– Minä olen aktiivisempi koulutuksenikin takia, ja olen myös tehnyt seurakunnassa vapaaehtoistyötä, Kaisa kertoo.

"Jos olisin jäänyt pohjoiseen, ajattelisin ehkä yhä, ettei kirkko hyväksy minua."

Hän ajatteli aina, että kirkon piirissä suhtaudutaan homouteen yhtä mustavalkoisesti kuin saamelaiskulttuurissa. Helsinkiin muutettuaan hän ymmärsi, ettei asia ollutkaan niin.

– Opin, että homous ja uskonnollisuus voivat kohdata. Jos olisin jäänyt pohjoiseen, ajattelisin ehkä yhä, ettei kirkko hyväksy minua.

Suvin mielestä ongelma on se, että kirkko on brändännyt itsensä huonosti. Hänen mukaansa suurin osa kirkkoon kuluvista on myötämielisiä ja liberaaleja.

Helsingin hyväksyvä ilmapiiri auttoi Kaisaa vähitellen pääsemään eroon nuorena koetusta häpeästä.

– En törmää enää elämässäni jyrkkiin asenteisiin. Ja viime vuosina minulle tapahtunut paljon hyviä asioita.

Kohtalon tuntua

Kun Sparrooabbán-dokumenttia alettiin kuvata kolmisen vuotta sitten kuvata, kumpikaan ei arvannut, kuinka paljon sen aikana vielä tapahtuisi. Kaisa meni naimisiin, Suvi rakastui, ja kumpikin sai lapsen.

– Kuvauksien aika sattui olemaan henkilökohtaisen elämäni tihein vaihe, Kaisa kertoo.

– Minun ja vaimoni Linnean lapsiprojekti alkoi samaan aikaan, ja monta kertaa tuli huonoja uutisia.

"Halusin, että keskenmeno tulee elokuvassa ilmi."

Yksi sellainen hetki tuli eteen, kun Kaisan ensimmäinen odotus loppui keskenmenoon.

– Halusin, että keskenmeno tulee elokuvassa ilmi. Olin sen jälkeen usein aika poissaoleva.

Kun Kaisa alkoi odottaa toistamiseen, tuli Suvi samaan aikaan raskaaksi.

– Kun Suvi kertoi raskaudestaan, olin täysin hämmentynyt. Olin juuri saanut kuulla, että kolmas siskommekin odottaa. Se tuntui kohtalolta.

Kaikkien kolmen siskon lapset syntyivät viime syksynä Helsingin Kätilöopistolla reilun kahden viikon sisällä, Kaisan poika neljä päivää ennen Suvin poikaa.

– Hengasimme koko ajan Kättärillä, se oli kuin läpsystä vaihto! Ihan uskomatonta, Suvi nauraa.

Nyt Kaisa on muuttanut perheineen töiden takia Pohjanmaalle, ja se surettaa kumpaakin. He toivovat, että vaikka näkevät nyt harvemmin, yhdessäolo on tiiviimpää.

– Sisarukset ovat ystäviä, ja kaikkein rakkaimpia ja tärkeimpiä. Olen lapsuudestani superkiitollinen ja haluaisin sellaisen omallekin lapselleni. Ristiriitaiselta tuntuva toive, kun tietää, mitä se vaatisi! Suvi naurahtaa.

– En tiedä tuleeko meille kummallekaan lisää lapsia, mutta toivon, näistä että serkuksista tulee toisilleen veljienkorvikkeita. Saameksi sana on vilbealli, velipuoli.

Ennen kuin muoti muuttuu

Suvi sanoo uskovansa, että maailma muuttuu paremmaksi sukupolvi sukupolvelta. Onhan parina viime vuonnakin saatu jo tasa-arvoinen avioliittolaki ja järjestetty ensimmäinen alkuperäiskansan pride-tapahtuma.

– Sitä en olisi voinut kymmenen vuotta sitten kuvitellakaan, Kaisa sanoo.

– Pohjoisessakin on menty paljon eteenpäin, olisi varmasti ihan erilaista kasvaa siellä nyt.

Suvi toivoo vielä, että saamelaiset oppisivat enemmän two spirit -ajattelusta.

– Ehkä kaksinaismoralismille ei olisi sitten enää sijaa, sillä saamelaiset kunnioittavat paljon muita alkuperäiskansoja.

Elokuvan esittäminen on jännittänyt Suvia ”ihan hirveästi”, mutta Kaisa ei ole juuri hermoillut.

– Kaisa on ollut lähinnä huolissaan siitä, valmistuuko dokumentti ennen kuin hänen vaatetyylinsä menee pois muodista, Suvi sanoo.

– Niin, jengi pitää minua täysin epämuodikkaana, kiilakorotkin menivät jo! Onneksi olin sentään kuvausten aikana hoikimmillani, Kaisa nauraa.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.