Viimesyksyinen keskenmeno on vähentänyt Susannan vauvatohinoita ja odottamisen iloa.

Näyttelijä Susanna Indrén, 43, uskaltaa jo varovasti iloita raskaudestaan. Viimesyksyinen keskenmeno jätti jälkeensä surun, jota Susanna ei päässyt jakamaan edes ystäviensä kanssa. – Tuntui, ettei tapahtunut kiinnostanut ketään.

Salatut elämät -televisiosarjasta tutuksi tulleen Susannan ja entisen kilpapyöräilijän Tomi Kannon, 35, koti on täynnä veikeitä yksityiskohtia. Lasisen ruokapöydän alla kellottelee puinen jättilisko ja parvekkeella roikkuu vanerista ja villasta tehty lammasmobile. Lattiaa peittävän keltaisen lehmäntaljan päällä kirmaa Eero Aarnion suunnittelema musta Poni-tuoli, johon liittyy tosin ikäviäkin muistoja. Susanna hankki ponin alun perin tulevalle vauvalleen, joka ei sitten saanutkaan syntyä.

– Olin viime syksynä juuri saanut keskenmenon ja tullut kotiin sairaalasta, kun ovikello soi ja hyväntuulinen lähetti alkoi kammeta tuolia ovesta sisään. Yritin olla kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta kyllä ponin tuojakin nopeasti vaistosi, ettei kaikki ollut kunnossa.

Tyyntä myrskyn jälkeen

Susanna ja Tomi tapasivat ensimmäisen kerran pari vuotta sitten yhteisten ystävien luona. Tomi teki Susannaan lähtemättömän vaikutuksen.

– Kiinnyn helposti ihmisiin, mutta yleensä alku vie aikaa. Tomista tiesin kuitenkin heti, että tässä on se ihminen, jota olen etsinyt. Hän tuntui jotenkin saman tien tutulta ja omalta. Meillä on samansuuntaiset päämäärät ja tulevaisuudensuunnitelmat, samanlainen käsitys työn tekemisestä ja rahasta. Kuulostaa kauhean tylsältä ja raa’an porvarilliselta, mutta helpottaa hirveästi elämää ja hitsaa yhteen, Susanna sanoo.

Odotus vaihtui epätoivoon

Susannaa kuunnellessa ei voi olla vakuuttumatta Tomin suurenmoisuudesta. Mies tekee pitkää päivää omistamassaan pyöräliikkeessä, mutta löytää silti aikaa tuoda puolisolleen aamiaisen sänkyyn tai kiertää inhoamiaan kirpputoreja vain, koska tietää sen ilahduttavan toista. Hän joustaa ja on tukena arjessa eikä saa hepulia negatiivisestakaan palautteesta.

– Rakkauteni vain kasvaa päivä päivältä, Susanna hehkuttaa.

– Tomilla ei ole lapsia, ja olimme molemmat aivan haltioissamme, kun raskaustesti viime syksynä näytti plussaa. Kerroimme asiasta heti kaikille ja aloimme miettiä tulevalle lapselle jo nimeä, sopivaa koulua ja jatko-opiskelupaikkaakin.

Ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen Susanna ja Tomi menivät täynnä iloista odotusta. Viimein he saisivat kuulla vauvan sydänäänet ensimmäisen kerran.
Pian monitorista näkyivät hennot raajat, ja pieni nenäkin näytti olevan paikoillaan. Sydäntä vain ei meinannut löytyä millään. Kätilö kysyi, oliko raskausoireissa tapahtunut muutosta. Ei ollut, turvotusta ja aamupahoinvointia oli kuten ennenkin.

Vähitellen toivo alkoi hiipua ja hupeni lopulta kokonaan. Sikiö oli kuollut kohtuun.

Susannaa lohdutettiin toteamalla, että samoin on käynyt monelle muullekin. Keskenmenot ovat kuulemma valtavan yleisiä siinä vaiheessa raskautta.

– Minun oloani tieto ei helpottanut yhtään. Päinvastoin, ahdistuin vain lisää, kun aloin miettiä, miten monen muunkin unelmat ovat murentuneet samalla tavalla.

Ystävät olivat hiljaa

Ensimmäiset päivät lapsen menettämisen jälkeen kuluivat tunnekuohussa. Mielialat vaihtelivat pettymyksestä ja vihasta lohduttomaan suruun.

– En halua väheksyä nuorempien äitien kokemuksia, mutta kyllä keskenmeno tässä iässä tuntuu aika lohduttomalta. Aikaa on niin rajallisesti.

Tomi ja Susanna kävivät tapahtunutta läpi uudelleen ja uudelleen, mutta Susanna olisi kaivannut tuekseen myös ystäviään. Heistä ei kuitenkaan kuulunut mitään.

– Olen huono pyytämään apua, mutta olisin toivonut, että ystävät olisivat ottaneet yhteyttä ja tulleet lohduttamaan. He eivät kai tienneet, miten suhtautua, joten jättivät suhtautumatta kokonaan. Minä otin sen raskaasti – tuntui ettei tapahtunut kiinnostanut ketään.

Lapsi kerrallaan

Viime syksy meni raskauden keskeytymisestä toipuessa, mutta parisuhdetta se ei horjuttanut. Joulukuussa Susanna ja Tomi menivät kihloihin ja alkoivat suunnitella häitä. Kirkko varattiin syyskuulle, mutta kun raskaustesti tammikuussa näytti uudelleen plussaa, Susanna alkoi empiä.

– Häitä joudutaan varmasti siirtämään. Taitaa olla vähän liikaa vaadittu, että olisin parin viikon päästä synnytyksestä alttarilla. Jos siis kaikki menee tällä kertaa hyvin ja vauva syntyy lasketun ajan mukaisesti syyskuun alussa.

Pelko pitää Susannan yhä varovaisena. Aikanaan nyt 18-vuotiasta Alfredia odottaessaan Susanna teki viime hetkiin asti kärrynpyöriä lavalla, nyt ei moinen tulisi kuuloonkaan. Ja viikko Alfredin syntymän jälkeen Susanna istui jo studiossa dubbaamassa piirrettyjä.

– Tällä hetkellä vapaa-aikaa on vähän liiaksikin, mutta silloin olin nuori ja vasta työurani kynnyksellä. Oli pakko näyttää, ettei vauva hidastanut tahtia.

Susanna ja Tomi tietävät tulevan lapsensa sukupuolen, ja pojalle on jo nimikin valmiina: Urho. Samalla nimellä ehdittiin kutsua viime syksynä kesken jäänyttä ihmisenalkuakin.

– Alfred sanoi itseään pienenä Urhoksi, ja siitä se on jäänyt elämään. En halunnut hylätä nimeä edes viimesyksyisen tragedian jälkeen. Toivon, että tämä Urho vie tuon Poni-tuolinkin mukanaan, kun aikanaan muuttaa kotoa. Ensimmäinen Urhoksi ajateltu kun ei sitä päässyt tekemään.

Kirjailija aikoo pitää välivuoden romaanien teosta ja matkustella yksin lempikohteisiinsa.

Kirjailija Outi Pakkanen on kärsinyt unettomuudesta koko ikänsä. 

– Nukun vain kuusi tuntia yössä, ja sekin on sellaista koiranunta. Saan unen päästä kiinni yhden maissa ja heräilen jo puoli seitsemältä aamulla. Se on meillä sukuvika, hän kertoi tiistaina Me Naisille.

Myös Outin äiti ja poika kärsivät samasta vaivasta. Hän itse kertoo oppineensa elämään huonounisuuden kanssa. 

– Tulen onneksi toimeen vähällä unella. Otan myös aina lounaan jälkeen noin puolen tunnin päiväunet.

Välivuosi ja matkalle

Outi Pakkanen on päättänyt pitää välivuoden dekkarien teosta. Ajan hän aikoo käyttää matkustelemalla. Ensin hän suuntaa lempikaupunkiinsa Berliiniin, sitten Italian Bolognaan ja talveksi johonkin lämpimään kaukaiseen paikkaan. Täydellistä sapattia hän ei aio pitää.

Outi kertoi suunnitelmistaan Oivauni-uniklinikan avajaisissa Helsingissä.

– Olen ottanut pari pientä tilaustyötä. Lopun aikaa matkustelen ja nautiskelen. Kustantajani ei meinaa millään uskoa tätä, hän naurahti.

”Yksin matkustaessa ei tarvitse neuvotella kenenkään kanssa mistään.”

Sinkkuna elävä Pakkanen nauttii suunnattomasti yksin matkustamisesta.

– Silloin ei tarvitse neuvotella kenenkään kanssa mistään ja saa mennä sinne, minne nenä näyttää.

Kirjailijan kesä on sujunut syyskuun lopulla ilmestyvää Peili-dekkaria viimeistellessä rakkaassa kotikaupungissa Helsingissä.

– Kirja voi olla yllätys lukijoilleni, sillä siinä ei veri roisku, vaan kyseessä on enemmänkin psykologinen trilleri.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Vuoden 2013 tangokuningatar Heidi Pakarinen kertoo Iltalehdelle romanttisesta yllätyskosinnasta.

Laulajapari Heidi Pakarinen, 40, ja Heikki Koskelo, 33, menivät kihloihin elokuun alussa. Molemmat päivittivät tuolloin parisuhdestatuksensa Facebookiin, mutta eivät ole puhuneet kihlautumisesta. Nyt Heidi kertoo Iltalehdelle, että kosinta tuli hänelle yllätyksenä.

Pari oli viettämästä romanttista iltaa Vuokatissa Katinkullan sviitissä, kun Heikki päätti yllättää Heidin.

– Heikki oli piilottanut sormusrasian porealtaan reunan taakse. Se oli suloista, ihanaa ja kaunista. Kihlaus tuli täytenä yllätyksenä, Heidi kertoo IL:lle.

Heikki julkaisi kuvan kihlasormuksesta Facebook-sivuillaan elokuussa.

Heidi ja Heikki ovat olleet yhdessä puoli vuotta. Heidi asuu tyttäriensä kanssa Lahdessa, josta on 465 kilometrin matka Heikin kotiin Kajaaniin. Välimatkasta huolimatta parilla ei ole kiire muuttaa yhteen.

– Totta kai suunnittelemme yhteistä tulevaisuuttamme innolla, mutta yhteenmuuton ja häiden kanssa emme juuri nyt kiirehdi. On toki selvää, että kun parisuhteessa olemme, ennen pitkää asumme myös yhdessä.

Heidi myöntää Iltalehdelle, että suhde on edennyt nopeasti.

– Onhan se hassua, että tunsimme toisemme lähes viisi vuotta ennen kuin kaikki tapahtui.

Heidi erosi lastensa isänsä, oopperalaulaja Mika Pohjosesta kesällä 2015. Pari ehti olla yhdessä 19 vuotta ja kihloissa vuodesta 2005.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

_mp_

Toivon kaikkea hyvää, Heidi on onnensa ansainnut! Joskus elämä kaataa rähmälleen mutaan, jotta ymmärtäisi paremman olevan tulossa ;)

Jussi kertoo Yhden illan juttu -ohjelmassa, että umpisuolen puhkeaminen oli koitua hänen kohtalokseen.

Muusikko Jussi 69, 44, kertoi eilen tiistaina Ilta-Sanomille, miten hän menetti tajuntansa ja joutui tehohoitoon muutama viikko sitten. 

Jussilla on ollut läheltä piti -tilanne myös aikaisemmin. Hän kertoo siitä tänään Maaret Kallion Yhden illan juttu -ohjelmassa.

The 69 Eyesillä oli tuolloin juuri alkanut kiertue. Bändin rumpalina Jussi päätti sinnitellä ensimmäisen keikan loppuun asti, vaikka oli leikkaushoitoa vaativassa kunnossa.

– Vatsa oli sellainen, että tuntui kuin olisin syönyt kaksi säkillistä rikottuja hehkulamppuja. Olin kalpea ja huonovointinen, hän kertoo ohjelmassa.

”Kirurgi sanoi, että hengenlähtö oli kuule tosi lähellä.”

– Vedin kuitenkin keikan loppuun, mutta sitten meni taju. Joku hoiti mut taksiin ja mut vietiin pikkukylän sairaalan ensiapuun. Siellä sitten rojahdin siihen respaan, taju lähti. Ne otti kuvia ja huomasivat, että umpisuoli oli räjähtänyt. Se tarkoittaa, että tulehdusarvot on joku miljardi ja sä delaat, Jussi kertoo ohjelmassa.

Jussi kiidätettiin leikkaukseen suurempaan sairaalaan.

– Ne sanoi, että tässä menee puoli tuntia ja ne panee mut heräämöön, mutta ne leikkas mua jonku kuusi tuntia. Heräsin siihen, et oli pimeä huone ja se kirurgi istuu mun sängyllä. Kun heräsin, hän sanoi, että hengenlähtö oli kuule tosi lähellä.

Yhden illan juttu keskiviikkoisin klo 21 Livillä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

– Selvästi kriitikko haluaa, ettei kukaan kävisi katsomassa elokuvaa, ohjaaja Tuukka Temonen sanoo Me Naisille.

”Mä odotin todella paljon Kalle Kinnusen arvostelua TMK-leffasta. Onhan hän alansa arvostetuimpia. Sit kun tää nyt tuli, niin elokuvasta ei sanota juuri mitään? Mä jotenkin luulin, että elokuvakriitikko arvostelee elokuvia eikä niiden tekijöitä?”

Näin elokuvaohjaaja Tuukka Temonen avautui Facebook-sivuillaan Image-lehden kolumnin jälkeen.

Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen luonnehti kolumnissaan Teit meistä kauniin -elokuvaa muun muassa ”teolliseksi vanukkaaksi”. Kinnunen kuvaili myös, että ”kliimaksi näyttää maakuntabändin 500 euron musavideolta”.

Miksi Kalle Kinnusen kolumni ärsyttää niin paljon, Tuukka Temonen?

– Kollegat, läheiset ja kaikki tutut ovat sanoneet, ettei yhdestä kolumnista kannata välittää. Mutta se on julkista pilkkaa, ja on epäreilua, että elokuvan tekijää pilkataan tällä tavalla, Temonen sanoo Me Naisille.

Vaikka Temonen ilmaisee voimakkaasti mielipahansa, hän kirjoitti Facebookissa, että hänestä vanukasjuttu on myös ”kehu, joka yllätti”.

– Halusin tehdä viihteellisen elokuvan. Jos elokuvasta tuli vanukas, niin sehän tarkoittaa, että se on suhteellisen helposti katsottava viihde-elokuva, Temonen iloitsee.  

– Ymmärrän, että Teit meistä kauniin ei ole Kinnusen elokuva eikä hän pidä siitä. Mutta selvästi hän haluaa, ettei kukaan kävisi katsomassa elokuvaa.

”Maltillinen laina, suuret vakuudet”

Niin Tuukka Temosella kuin hänen Olga-vaimollaan on paljon kiinni elokuvassa, jolla on miljoonabudjetti.

– Otimme elokuvaa varten itse 150 000 euron lainan ja panttasimme sen vuoksi omaisuuttamme, Temonen taustoittaa tilannetta.

Lue myös! Olga Temonen: Oli haastavaa näytellä Tuukan ohjauksessa

– Laina on maltillinen, mutta yrittäjiltä vaaditaan Suomessa paljon vakuuksia 150 000 euron vuoksi.

Temoset ovat joutuneet kiinnittämään elokuvaansa varten sekä oman että Tuukan äidin kodin sekä yrityksensä kiinteistön.

– Äiti ei koskaan ota varauksetta poikansa ideoita, mutta kyllä hän nopeasti lämpeni ajatukselle.

”Lainan maksaa takaisin parissa vuodessa.”

Talousasiat ovat Temosen mukaan panttauksista ja lainasta huolimatta kunnossa.

– Vedämme tälläkin hetkellä koko ajan normaalia yritystoimintaa eikä meidän tarvitse kituuttaa. Tuollaisen lainan maksaa takaisin parissa vuodessa. Pääsisimme myös purkamaan kiinnityksiämme vaikka heti, mutta haluamme säästää rahaa elokuvan markkinointikassaan.

Apulanta-elokuvassa nähdään paljon nuoria näyttelijälupauksia, joista Temonen sanoo itse olevansa erittäin ylpeä.

Lue myös: Apulanta-elokuvan näyttelijät julki – tältä he näyttävät Tonina, Sipenä, Tuukkana ja Anttina

Elokuva kertoo Apulannan ensimmäisistä vuosista. Yhtyeen keulakuvaa, Toni Wirtasta näyttelee Tatu Sinisalo, rumpali Sipe Santapukkia Teppo Manner ja ex-basisti Temosta Iiro Panula.

Millaiset tavoitteet ohjaaja on asettanut 7. syyskuuta ensi-iltaan tulevalle elokuvalle?

– En uskalla haaveilla tästä Luokkakokouksen tai Leijonasydämen kaltaista menestystä. Jos yksikin ihminen katsoo tämän elokuvateatterissa, olemme tyytyväisiä. Mutta jos 150 000 ihmistä näkee elokuvan, niin se on huippumenestys.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.