Susanna Indrén: Jouduin etsimään onnea kauan

Viimesyksyinen keskenmeno on vähentänyt Susannan vauvatohinoita ja odottamisen iloa.

Näyttelijä Susanna Indrén, 43, uskaltaa jo varovasti iloita raskaudestaan. Viimesyksyinen keskenmeno jätti jälkeensä surun, jota Susanna ei päässyt jakamaan edes ystäviensä kanssa. – Tuntui, ettei tapahtunut kiinnostanut ketään.

Salatut elämät -televisiosarjasta tutuksi tulleen Susannan ja entisen kilpapyöräilijän Tomi Kannon, 35, koti on täynnä veikeitä yksityiskohtia. Lasisen ruokapöydän alla kellottelee puinen jättilisko ja parvekkeella roikkuu vanerista ja villasta tehty lammasmobile. Lattiaa peittävän keltaisen lehmäntaljan päällä kirmaa Eero Aarnion suunnittelema musta Poni-tuoli, johon liittyy tosin ikäviäkin muistoja. Susanna hankki ponin alun perin tulevalle vauvalleen, joka ei sitten saanutkaan syntyä.

– Olin viime syksynä juuri saanut keskenmenon ja tullut kotiin sairaalasta, kun ovikello soi ja hyväntuulinen lähetti alkoi kammeta tuolia ovesta sisään. Yritin olla kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta kyllä ponin tuojakin nopeasti vaistosi, ettei kaikki ollut kunnossa.

Tyyntä myrskyn jälkeen

Susanna ja Tomi tapasivat ensimmäisen kerran pari vuotta sitten yhteisten ystävien luona. Tomi teki Susannaan lähtemättömän vaikutuksen.

– Kiinnyn helposti ihmisiin, mutta yleensä alku vie aikaa. Tomista tiesin kuitenkin heti, että tässä on se ihminen, jota olen etsinyt. Hän tuntui jotenkin saman tien tutulta ja omalta. Meillä on samansuuntaiset päämäärät ja tulevaisuudensuunnitelmat, samanlainen käsitys työn tekemisestä ja rahasta. Kuulostaa kauhean tylsältä ja raa’an porvarilliselta, mutta helpottaa hirveästi elämää ja hitsaa yhteen, Susanna sanoo.

Odotus vaihtui epätoivoon

Susannaa kuunnellessa ei voi olla vakuuttumatta Tomin suurenmoisuudesta. Mies tekee pitkää päivää omistamassaan pyöräliikkeessä, mutta löytää silti aikaa tuoda puolisolleen aamiaisen sänkyyn tai kiertää inhoamiaan kirpputoreja vain, koska tietää sen ilahduttavan toista. Hän joustaa ja on tukena arjessa eikä saa hepulia negatiivisestakaan palautteesta.

– Rakkauteni vain kasvaa päivä päivältä, Susanna hehkuttaa.

– Tomilla ei ole lapsia, ja olimme molemmat aivan haltioissamme, kun raskaustesti viime syksynä näytti plussaa. Kerroimme asiasta heti kaikille ja aloimme miettiä tulevalle lapselle jo nimeä, sopivaa koulua ja jatko-opiskelupaikkaakin.

Ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen Susanna ja Tomi menivät täynnä iloista odotusta. Viimein he saisivat kuulla vauvan sydänäänet ensimmäisen kerran.
Pian monitorista näkyivät hennot raajat, ja pieni nenäkin näytti olevan paikoillaan. Sydäntä vain ei meinannut löytyä millään. Kätilö kysyi, oliko raskausoireissa tapahtunut muutosta. Ei ollut, turvotusta ja aamupahoinvointia oli kuten ennenkin.

Vähitellen toivo alkoi hiipua ja hupeni lopulta kokonaan. Sikiö oli kuollut kohtuun.

Susannaa lohdutettiin toteamalla, että samoin on käynyt monelle muullekin. Keskenmenot ovat kuulemma valtavan yleisiä siinä vaiheessa raskautta.

– Minun oloani tieto ei helpottanut yhtään. Päinvastoin, ahdistuin vain lisää, kun aloin miettiä, miten monen muunkin unelmat ovat murentuneet samalla tavalla.

Ystävät olivat hiljaa

Ensimmäiset päivät lapsen menettämisen jälkeen kuluivat tunnekuohussa. Mielialat vaihtelivat pettymyksestä ja vihasta lohduttomaan suruun.

– En halua väheksyä nuorempien äitien kokemuksia, mutta kyllä keskenmeno tässä iässä tuntuu aika lohduttomalta. Aikaa on niin rajallisesti.

Tomi ja Susanna kävivät tapahtunutta läpi uudelleen ja uudelleen, mutta Susanna olisi kaivannut tuekseen myös ystäviään. Heistä ei kuitenkaan kuulunut mitään.

– Olen huono pyytämään apua, mutta olisin toivonut, että ystävät olisivat ottaneet yhteyttä ja tulleet lohduttamaan. He eivät kai tienneet, miten suhtautua, joten jättivät suhtautumatta kokonaan. Minä otin sen raskaasti – tuntui ettei tapahtunut kiinnostanut ketään.

Lapsi kerrallaan

Viime syksy meni raskauden keskeytymisestä toipuessa, mutta parisuhdetta se ei horjuttanut. Joulukuussa Susanna ja Tomi menivät kihloihin ja alkoivat suunnitella häitä. Kirkko varattiin syyskuulle, mutta kun raskaustesti tammikuussa näytti uudelleen plussaa, Susanna alkoi empiä.

– Häitä joudutaan varmasti siirtämään. Taitaa olla vähän liikaa vaadittu, että olisin parin viikon päästä synnytyksestä alttarilla. Jos siis kaikki menee tällä kertaa hyvin ja vauva syntyy lasketun ajan mukaisesti syyskuun alussa.

Pelko pitää Susannan yhä varovaisena. Aikanaan nyt 18-vuotiasta Alfredia odottaessaan Susanna teki viime hetkiin asti kärrynpyöriä lavalla, nyt ei moinen tulisi kuuloonkaan. Ja viikko Alfredin syntymän jälkeen Susanna istui jo studiossa dubbaamassa piirrettyjä.

– Tällä hetkellä vapaa-aikaa on vähän liiaksikin, mutta silloin olin nuori ja vasta työurani kynnyksellä. Oli pakko näyttää, ettei vauva hidastanut tahtia.

Susanna ja Tomi tietävät tulevan lapsensa sukupuolen, ja pojalle on jo nimikin valmiina: Urho. Samalla nimellä ehdittiin kutsua viime syksynä kesken jäänyttä ihmisenalkuakin.

– Alfred sanoi itseään pienenä Urhoksi, ja siitä se on jäänyt elämään. En halunnut hylätä nimeä edes viimesyksyisen tragedian jälkeen. Toivon, että tämä Urho vie tuon Poni-tuolinkin mukanaan, kun aikanaan muuttaa kotoa. Ensimmäinen Urhoksi ajateltu kun ei sitä päässyt tekemään.

Kommentit (1)
Vierailija

Ystävillä on hankala paikka tuollaisessa tilanteessa: he eivät voi mistään tietää haluaako keskenmenon kokenut puhua asiasta vai ei, onko se niin kipeä juttu ettei ole vielä valmis siitä keskustelemaan. On tavattoman kiusallista mennä asiasta puhumaan ja sitten huomata, että ei toinen ollutkaan valmis vielä puhumaan, ja sai vain mielen pahoitettua entisestään.

Minä en olisi halunnut enkä jaksanut heti keskenmenon jälkeen yhtään pahoittelua, voimahalausta, kyselyä, mitään. Olisin ollut hyvilläni, jos kaikki olisivat odottaneet siihen saakka, että olen itse valmis asiasta puhumaan. Sitten ne pahoittelut ja halaukset olisivat paikallaan, ei ennen sitä. Se vei hetken, mutta puhumisen aikakin tuli.

Eli minä olisin ollut hyvilläni Susannan ystävien toiminnasta. Kurja juttu, että Susanna olisi halunnut tapahtuvan toisin, eikä saanut kaipaamaansa tukea. En kuitenkaan usko, että kyse olisi siitä että ketään ei kiinnostanut. Minä näen sen ennemminkin kunnioittamisena: puhutaan sitten, kun keskenmenon kokenut itse sen puheeksi ottaa.

Huippumalli Cara Delevingne puolustaa homoliittoja – vetoaa pääministeriin

Seksuaalisesta suuntautumisestaan avoimesti puhunut Cara Delevingne kehottaa Australiaakin hyväksymään tasa-arvoisen avioliittolain.

Seksuaalisesta suuntautumisestaan avoimesti puhuva huippumalli ja näyttelijä Cara Delevingne ei epäröi sanoa suoria sanoja. Tällä kertaa Cara on kehottanut Australiaa ottamaan edistysaskeleen ja hyväksymään homoavioliitot. Naismuusikko St. Vincentin kanssa seurusteleva Cara nosti puheenaiheen esille promotessaan Australiassa Paper Towns-elokuvaa, jossa hän näyttelee pääroolin.

Daily Mail Australialle antamassaan haastattelussa Cara otti kantaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin vetoamalla suoraan Australian pääministeri Tony Abbottiin.

Tony Abbott, sinun olisi parasta kuunnella muuta maailmaa ja ottaa askel eteenpäin. Anna mennä, Cara sanoo Daily Mailille.

Huippumalli itse kertoo olevansa hyvin onnellinen voidessaan olla juuri sellainen kuin haluaa.

– Olen alusta alkaen kertonut avoimesti itsestäni. Ja mielestäni on mahtavaa, että tunnen olevani yhä enemmän hyväksytty. Kaikilla on oikeus olla juuri sellaisia kuin ovat. Minä olen todella onnellinen.

Kramppeja ja pyörtymisiä – Mikko Von Hertzen kertoo, millaista on esiintyä helteellä festareilla

Puolentoista tunnin festarikeikka tuntuu Mikko von Hertzenin mukaan melkein maratonilta.

Von Hertzen Brothers -yhtyeen laulaja-kitaristi-laukuntekijä Mikko von Hertzen oli riemuissaan lauantain esiintymisestä Ruisrockin Niittylavalla. Helteinen Turku on kuitenkin artistille haastava keikkaympäristö. Mikko kertoo, että kuumana päivänä nestetankkaus pitää aloittaa noin kahdeksan tuntia ennen lavalle astumista. 

– Jos aloittaa liian myöhään, on koko ajan kusihäntä.

Muusikko vertailee, että urheiljoista maratonjuoksijat tekevät yhtä pitkäkestoisia ja intensiivisiä suorituksiä kuin keikkamuusikot, mutta juoksijatkin pääsevät yleensä reitillä edes hetkeksi varjoon.

– Pari kertaa olen meinannut pyörtyä hellekeikalla, esimerkiksi Ilosaarirockin päälavalla. Laulan niin korkealta, että siihen menee valtavasti energiaa ja keuhkoista lähtee ilmat, mikä on raju yhdistelmä auringon kanssa.

Kramppeja lavalla

Myös instrumentin valinnalla on merkitystä siinä, miten raskaalta esiintyminen tuntuu. Mikko on ennen soittanut rumpuja esimerkiksi Egotripissä, ja hänen mukaansa juuri rumpalit ovat kovimmilla.

– Tänään rumpalimme veti koko päivän urheilujuomia, jotta hän saisi elektrolyytteja ja välttyisi lihaskrampeilta. Tiedän itse festarikeikoilta, että jos rumpalin pohje alkaa krampata, se on siinä. Ei vain pysty soittamaan.

Festarikävijöitä Mikko kehottaa olemaan kärsivällisiä isoissa ihmisjoukoissa ja muistamaan tärkeimmät, eli vedenjuonnin ja ehkäisyn.

Suosikkijuontaja palasi yhteen eksänsä kanssa: "Ostimme oman talon"

Kimmo Vehviläisen haave toteutui, kun hän sai perheensä taas saman katon alle.

Radio Aallon pitkäaikainen juontaja Kimmo Vehviläinen on onnellinen mies. Radioääni on palannut eron jälkeen yhteen kumppaninsa Johanna Ullakon kanssa, ja nyt pariskunta on ostanut oman talon maalta. Uusperheeseen kuuluu myös neljä teini-ikäistä lasta, joista kaksi on Kimmon ja kaksi Johannan. Kimmo kertoi vasta viime kuussa Iltalehdelle, että hän haaveilee yhteenpalaamisesta ja koko konkkaronkan saamisesta saman katon alle.

Radiosuosikin kesä kuluu pitkälti 1980-luvulla rakennetun talon remonttia suunnitellessa.

– Olen tehnyt kesällä paljon miesjuttuja. Suunnittelen talon lämmitystä, erityksiä ja pintojen uusimista ja oikein valun testosteronia. Nyt loppuivat talonyhtiön talkoot! Kimmo jutteli iloisena Turun Ruisrockissa lauantaina.

Kimmolla on eräs erityinen suunnitelma uuden talon pihan varalle.

– Kerran Edu Kettunen oli vieraana Radio Novalla ja kysyin häneltä, mikä omakotitaloasumisessa on se juttu. Edu vastasi, että se tunne, kun saa kusta omalle pihalle. Se on miehekkäintä, mitä voi tehdä.

 

 

 

Ilmastonmuutosta vastaan taisteleva Aku Hirviniemi: Tästä näen painajaisia

Näyttelijä Aku Hirviniemi ryhtyi ilmastolähettilääksi. – Suomessa ollaan vielä lintukodossa. Kauheimmat vaikutukset tulevat tänne viimeisenä.

Suomalainen mobiilisovellus CarbonToSoil on saanut lähettilääkseen liuda julkkiksia Saku Koivusta Aku Hirviniemeen. Projektin tavoite on iso: kumota ilmastonmuutos.

Sovelluksen esikuvia ovat Haydayn ja Farmvillen kaltaiset mobiilipelit, ja sen avulla kuka tahansa voi tukea maanviljelymenetelmiä, jotka lisäävät hiilen määrää maaperässä. Sovelluksella voi siis muuttaa palan oikeaa peltoa hiiltä sitovaksi – eli ilmastoystävälliseksi. Tällä hetkellä mukana on kuusi suomalaista maatilaa, mutta projektin tavoite on kasvaa globaaliksi ilmiöksi.

Projektin kunnianhimoinen tavoite on kumota ilmastonmuutos. Aku Hirviniemi, miten ilmastonmuutos kumotaan?

Minusta on äärimmäisen kiinnostavaa, että mobiilisovelluksella voidaan vaikuttaa. Niissähän me kaikki vauvasta vaariin roikumme. Sovellus perustuu siihen, että hiilidioksidia sidotaan ilmasta maahan. En ole vielä perehtynyt siihen, miten appsi käytännössä muuttaa maanviljelijän palstan hiiltä sitovaksi, mutta se kuulostaa hyvältä. Se ei ehkä yksin riitä kumoamaan ilmastonmuutosta, mutta on hyvä, että on hulluja ideoita. Haluan uskoa tähän. En olisi muuten mukana.

Miksi lähdit lähettilääksi ilmastoprojektiin?

On hyvä, että jotkut firmat tekevät jotain asian eteen. Maailmassa on niin paljon niitä, jotka eivät tee. Luin vuosia sitten Pasi Toiviaisen Ilmastonmuutos. Nyt. -kirjan ja se auttoi ymmärtämään, millaisesta uhasta on kysymys. Tällä hetkellä ilmastonmuutos on suurin uhka planeettamme tulevaisuudelle.  Se on ihmiskunnan aiheuttama vaiva, jolle pitäisi pystyä tekemään jotain.

Eikö ilmastonmuutoksen vakavuutta vieläkään tajuta?

En usko, että tajutaan. Ihminen on siitä jännittävä olento, että jos juuri nyt on kaikki hyvin, ongelmat siirretään mieluummin sivummalle. Olen nähnyt painajaisia ilmastonmuutoksen uhkakuvista – kuivuudesta etelässä, ilmastopakolaisuudesta ja tulipyörremyrskyistä. Suomessa ollaan vielä lintukodossa. Kauheimmat vaikutukset tulevat tänne viimeisenä.

Mitä olet itse tehnyt ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

Yritän käyttää joukkoliikennettä aina, kun se on mahdollista. Tuotan sähköä aurinkopaneeleilla ja seuraan tarkasti uusia innovaatioita.

Mikä on ilmastopaheesi?

Kuvaan juuri Aku ja 7 ihmettä -ohjelman toista kautta. Ohjelmia tehdessä joutuu lentämään paljon. Se on yksi suurimpia ilmastoa kuormittavia juttuja. Mutta koneet lentävät huolimatta siitä, olenko mukana vai en. Juuri nyt teen hallaa ilmastolle, koska ajan autoa. On ikävää, että raha on ratkaissut näissä asioissa niin pitkään. Hyviä sähköautoja olisi voitu kehitellä jo aikoja sitten, mutta öljy-yhtiöt ovat päässeet lobbaamaan. Vaihdan autoni ehdottomasti sähköautoon heti, kun tulee järkevä malli, johon tavallisella pulliaisella on varaa.

Carbon To Soil -sovellus on saanut inspiraatiota Haydayn ja Farmvillen kaltaisista mobiilipeleistä. Pelaatko kumpaakaan?

Lapset pelaavat ja minä katson vierestä. Minusta on käsittämätöntä, että pelissä pitää hoitaa maatilaa. Tykkään mieluummin sotia. Pelaan Supercellin Clash of Clansia.

Carbon To Soil
  • CarbonToSoil-ilmastoprojektin tavoite on kääntää ilmastonmuutos palauttamalla hiili takaisin maaperään.
  • Projekti toteutetaan joukkoistamalla: CarbonToSoil-sovelluksella kuka tahansa voi tukea viljelymenetelmiä, jotka lisäävät hiilen määrää maaperässä eli käytännössä vähentävät keinolannoitteiden käyttöä ja brutaaleja pintamuokkauksia sekä lisäävät viljelykierron monipuolisuutta.
  • Projektin tarkoitus on vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Tavallisilla viljelymenetelmillä pelloista vapautuu hiiltä ilmakehään.
  • Sovelluksen esikuvia ovat Haydayn ja Farmvillen kaltaiset mobiilipelit. CarbonToSoil-sovelluksen käyttäjä voi valita itse maatilan, jota haluaa tukea. Kuluttajan tukemiseen käyttämä summa vastaa peltoneliöiden määrää: kahdella eurolla kiertomaatalouteen saa muutettua kaksi neliötä peltoa.
  • Projekti käynnistyy Suomesta, mutta sen tavoite on kasvaa kansainväliseksi ilmiöksi.
  • Tällä hetkellä sovelluksen voi ladata Android-puhelimiin, tulossa myös Apple Storeen.
Kommentit ([comment_count])