Marjo Niittyviidan perheessä eletään nyt rauhallisempaa aikaa.  "Enää ei ole kuin normaaleja, pieniä murheita", hän sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko
Marjo Niittyviidan perheessä eletään nyt rauhallisempaa aikaa. "Enää ei ole kuin normaaleja, pieniä murheita", hän sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko

Samaan aikaan kun Supermarjo ja tytöt -televisio-ohjelmaa kuvattiin, Marjo Niittyviita valvoi yöt imettäen ja mietti lukuisia kertoja, ettei jaksa.

Hiustenlähtöä, rajua laihtumista, jopa hampaiden irtoamista suusta. Näin hurjista oireista tv:n Supermarjona tunnetuksi tullut Marjo Niittyviita, 41, kertoo kärsineensä, kun hänen lapsensa olivat pieniä.

Marjo kertoi Marja Hintikka Live -tv-ohjelmassa, että jo toisen lapsen kanssa oli raskasta, sillä tämä nukkui vain vartin pätkiä. Ensimmäisen kokonaisen yönsä lapsi nukkui kahden vuoden iässä.

Marjo ja hänen miehensä halusivat silti kolmannen lapsen ja elättelivät toivetta helposta vauva-ajasta. Jo raskausaikana Marjo kuitenkin päätteli lapsen liikkeistä kohdussa, että valvottuja öitä olisi taas luvassa.

– Tuli valvoja, joka nukkui tunnin yöunia putkeen. Imetin jopa kymmenen kertaa yössä, mikä oli tosi vähän verrattuna keskimmäiseen, Marjo muisteli ohjelmassa.

Kun kolmas lapsi syntyi muutama vuosi sitten, Marjo  oli niin uupunut, että suusta irtosi useita hampaita. Hän kertoi valvoneensa 700 vuorokautta.

Raskaat vuodet

Herää kysymys, eikö kukaan auttanut? Kysyimme Marjolta, jonka mukaan tv-lähetyksessä ei ehtinyt kertoa kaikkea.

– Vanhempani auttoivat niin paljon kuin pystyivät ja mieheni tottakai myös. Hän kuitenkin pyöritti myös muuta arkea. Varmaan olisin saanut muutakin apua, mutta olen huono pyytämään sitä.

Samaan aikaan kuvattiin Supermarjo ja tytöt -realitya, jossa Marjosta rakennettiin kuva kaikkeen pystyvänä yli-ihmisenä. Nyt Marjo kertoo eläneensä silloin tosi raskasta vaihetta. Valvomisten lisäksi perhettä huolettivat tappouhkaukset, tyttären koulun homeongelmat ja nuorimmaisen kuumekouristukset.

– Lähipiirissämme sattui myös kaksi vanhojen ihmisten kuolemaa, Marjo lisää.

Hän kertoo itkeneensä televisio-ohjelmassa menetyksiä ja huoliaan, mutta käsikirjoituksen avulla suru saatiin näyttämään hänen vetämänsä tanssiryhmän sisäiseltä draamalta. Vaikka televisiossa ei siltä näyttänyt, Marjo kertoo joutuneensa vähentämään työntekoaan reilusti noina aikoina.

Tytöt auttoivat surussa

Hampaiden lisäksi Marjolta lähti hiuksia ja useita kiloja jo ennestään hoikasta vartalosta. Hänen urheilijataustansa oli pelastus.

– Vaikka sykkeet nousivatkin älyttömiksi, ja urheilutermein voisi puhua, että koko ajan mentiin maksimikestävyydessä, sain voimaa ulkoilusta.

– Tytöt olivat onneksi jo niin isoja, 7 ja 10 vuotta. He yrittivät auttaa raahaamalla minut väkisin kokeilemaan kaikkea uutta, kuten kiipeilyä ja kartingia. Niiden parissa minun oli pakko unohtaa kaikki. Vaikka urheilu ei vie väsymystä pois, se vie surun hetkeksi.

Valvominen ja yhteensä kahdeksan vuoden imetys kuluttivat kuitenkin niin paljon energiaa, ettei Marjon paino ole vieläkään palannut entisiin lukemiinsa, vaikka hän kertookin voivansa nyt hyvin.

Lapset menivät kuitenkin itsestä huolehtimisen edelle.

– Moni mietti, onko minulla syömishäiriö. Laiminlöin itseäni niin, etten jaksanut miettiä sellaisia asioita. Minulle lapset ovat koko elämä ja tärkeämmät kuin mikään muu.

Perhe jäi kuitenkin toivottua pienemmäksi, koska nuorimpien lasten kanssa oli niin raskasta.

– Päädyimme siihen, että lapsiluku on täynnä, vaikka olisin halunnut ison perheen.

Ei voi ymmärtää

Supermarjon rankka vauva-arki: hampaat irtosivat valvomisen vuoksi

Eiköhän lie lapsi ollut nälkäinen kun on syönyt 10 kertaa yössä..? Se mitä tätä ohjelmaa seurasin niin s-Marjo ei itse syönyt juuri muuta kuin suklaata..samoin muunkin perheen ruokailu oli ihan onnetonta. Jatkuvaa touhotusta ja esillä oloa joka jaksossa. Marjo on anorektinen. Ei tule hänestä kyllä mieleen urheilija. Ryhtikin ihan kamala. Mitähän gloriaa tälläkin nyt yrittää ja sitten on vielä toisessa ohjelmassa muita neuvomassa. Taas yksi turha julkkis onnettomilla avuilla. Samalla viivalla...
Lue kommentti

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.