Olenko minä nyt sitten sellainen metsuriseksuaali tässä parrassa ja ruutupaidassa, Waltteri naurattaa.

Waltteri Torikan komean kuoren alta löytyy rikkinäinen mies. Piirteet, joista häntä vuosia kiusattiin, saavat nyt naiset lakoamaan. – Säröni ovat vahvuuteni taitelijana, Tähdet, tähdet -ohjelman voittaja sanoo.

Waltteri Torikka, 30, tökkää polvellaan pöydän alla ja nyökkää katsomaan viereiseen pöytään. Keski-ikäinen nainen lukee iltapäivälehteä, jossa Waltteri komeilee sivun kokoisena.

– Tämä on ihan käsittämätöntä, Tähdet, tähdet -ohjelman voittanut Waltteri sanoo.

– Kun olen lentokoneessa, naiset tökkivät miehiään kylkeen, että tuossa se nyt menee. Elämäni on muuttunut ihan radikaalisti.

Tällä tähdellä on punasankaiset silmälasit, ruskea nahkatakki ja käännetyt farkunlahkeet. Repusta pilkottaa joogamatto.

Kyllä, on hän komea aamukymmeneltäkin. Aamupalaksi hän haluaa laten ja suklaacroissantin ja syö muidenkin ylimääräiset suklaat.

– Yleensä syön kyllä terveellisesti, hän selittää anteeksipyydellen.

Waltteri, kavereiden kesken Waltsu tai Waldo vaan, on ehtinyt testata taitojaan 19-vuotiaana Tangomarkkinoilla ja tehnyt uraa korkeakulttuuripiireissä joitakin vuosia, mutta lantionvatkauksen ja Tähdet, tähdet -voiton vuoksi hänestä tuli kevään puhutuin hurmuri.

Siitä Waltteri itse on vieläkin hämillään.

– Minut tunnistetaan kaupungilla. Kukaan ei uskalla tulla puhumaan, mutta tuntuu, että kaikki tuijottavat. Humalainen mies huuteli perään, että minun olisi pitänyt pudota ennen Arja Korisevaa, Waltteri nauraa.

Kiusaajat iskivät herkkyyteen

Waltteri Torikan koti on Helsingin Punavuoressa, mutta lapsuudenkoti sijaitsi Tampereella. Siellä hänen isänsä työskenteli insinöörinä, äiti opetti erityispedagogiikkaa.

Waltteri alkoi soittaa pianoa kuusivuotiaana. Musikaalisuuden perheen ainoa lapsi peri isän puolelta: täti ja isoisä olivat kanttoriurkureita.

– Minulla ei ole kokemusta siitä, millaista on, kun on sisaruksia. Lapsuudesta jäi päälle tietty yksinäisyys, josta en pidä, Waltteri kertoo.

– Nautin ystävieni seurasta. He ovat minulle tosi voimaannuttavia. Yksi ystäväni on kulkenut mukana kaksivuotiaasta, kun päätimme hiekkalaatikolla olla ystäviä. Hän on minulle kuin veli. Oikeastaan kaikki muut ovat aikuisiältä.

Vanhemmat erosivat, kun Waltteri oli 7-vuotias. Eron jälkeen hän asui enimmäkseen äitinsä luona. Ainoan lapsen yksinäisyyttä lisäsi se, ettei ympäriltä löytynyt tarpeeksi muita samanikäisiä jakamaan Waltterin herkkyyttä ja taiteellisuutta. Seuraksi tuli musiikki.

– Herkkyys on jännä juttu. Tässä iässä se on kääntynyt voimavaraksi. Silloin se oli se, johon kiusaajat tarttuivat.

Kiusaaminen alkoi kuudennella luokalla alakoulussa. Se oli enimmäkseen nimittelyä ja sosiaalista eristämistä. Yläkoulussa, seitsemännen ja kahdeksannen luokan taitteessa, Waltteri kasvoi nopeasti pituutta.

– Pullukasta tuli yllättäen laiha, kaunis poika. En ollut hoppari, kuten kaikki muut. Minua homoteltiin, kun koettiin, että olen naismainen.

Kiusaaminen loppui, kun Waltteri meni lukioon. Muutto Helsinkiin myöhemmin auttoi häntä löytämään kaltaisiaan ystäviä.

Pysyvät jäljet kiusaaminen kuitenkin jätti.

– En voi vieläkään uskoa, että se, mistä minua aikoinaan kiusattiin, on nyt kaikkien mielestä hienoa ja suuri vahvuuteni, hän sanoo.

– Komea poika, joka on rikki… Se kuvaa minua paljon paremmin kuin jokin muu määritelmä. Se, että minussa on säröjä, on nyt vahvuuteni taitelijana.

Huono sitoutuja

Nuoruuden kokemusten vuoksi Waltterin on vieläkin vaikea ottaa kehuja vastaan. Tähdet, tähdet -kisan aikana Waltterin julkinen Facebook-sivu ja Twitter täyttyivät kuolaavista kommenteista.

– On erikoista, että kilpailun aikana naiset kehuivat minua miehekkyydestä. En reagoi kehuihin, koska kun kuulen niitä, tuntuu, että palaan väkisinkin kiusaamisen hetkiin, Waltteri sanoo.

– Vasta opettelen rakastamaan itseäni. Näen itsessäni helpommin ne asiat, joista en pidä. En pidä itseäni viehättävänä.

Kiusaamisesta on kulunut viitisentoista vuotta, puolet elämästä. Mies on viehättävä, eloisa, flirttailevakin, mutta kaikkien näiden vuosien ajan Waltteri on vältellyt, ettei kukaan pääsisi vahingossakaan häntä lähelle – ja satuttamaan uudelleen.

– Olen ollut aina vähän huono sitoutumaan. Ehkä minun pitäisi ensin itse kasvaa ehjäksi tai kokonaiseksi. On helpompaa, jos osaa ensin rakastaa itseään. Sitten osaa rakastaa jotain toistakin. Jos sitä ei osaa, on turha tehdä myös muiden elämästä hankalaa, hän miettii.

– Olen varautunut muita ihmisiä kohtaan. Osaan suojella itseäni, etteivät toiset pääse loukkaamaan. Olen saanut kuulla aika paljon entisiltä naisystäviltäni, etten ole päästänyt heitä lähelleni.

Varovaisuus ihmissuhteissa on johtanut jopa niiden päättymiseen. Waltteri uskoo, että hänellä on vielä tekemistä omien tunteidensa kanssa. Siksi hän on käynyt myös terapiassa.

– Sävy, jolla puhuu itselleen päänsä sisällä, on hirveän tärkeä. Minulla siihen vaikuttaa kieli: puhun itselleni paljon kauniimmin englanniksi. Suomeksi käyn negatiivisempaa keskustelua. Ehkä sen takia tykkäänkin olla paljon ulkomailla, Waltteri sanoo.

Terapian lisäksi Waltteri on purkanut tunteitaan runoihin. Jo lukiolaispojan angstilla hän voitti valtakunnallisen rocksanoituskisan ja päätyi Provinssirockiin esiintymään. Esikoisrunokokoelma olisi valmiina, mutta toistaiseksi vailla julkaisijaa.

– Luulen, että se ei ole tarpeeksi hyvä. Ne ovat elämän varrelta kertyneitä runoja, joissa käyn läpi mieheksi kasvamisen problematiikkaa. Siellä on aika henkilökohtaisia asioita, joita kirjoittamalla olen yrittänyt ottaa etäisyyttä itseeni, Waltteri kertoo.

– Olen aina ollut taipuvainen melankoliaan ja masennukseen, olen sellainen balladi-ihminen.

Itsensä rakastamisen lisäksi Waltteri on opetellut antamaan anteeksi kiusaajilleen.

– Asiani ovat nyt niin hyvin, ettei minulla ole syytä olla vihainen, vaikka kaikki ne tilanteet, joissa minua on loukattu, ovat piirtyneet minuun, hän sanoo.

– Minuun on jäänyt lovia. Ehkä ne puhuttelevat ihmisiä, sillä ne näkyvät väkisinkin esiintyessäni. Lavalla pystyn olemaan oma itseni. Niistä tilanteista nautin. Monella taiteilijalla on sama: taide on ainoa paikka, jossa oikeasti pystyy ilmaisemaan itseään.

Pistää vihaksi, että aikuiset ihmiset eivät osaa tehdä mitään koulukiusaamiselle. Vaikka on kaikkia kampanjoita, todellisuudessa aikuiset nostavat kädet ilmaan. Se on avuttomuutta.

Toivelistalla perhe

Kun Waltteri ei ole koelauluissa, valmistautumassa sellaiseen tai lentokoneessa matkalla taas jonnekin, hän tekee hyvin arkisia asioita: laittaa ruokaa, joogaa, kävelee pitkin Etelä-Helsingin rantoja ja pyörii kirjastossa.

Rentoutuessaan hän ottaa lasin tai pari alsacelaista valkoviiniä ja laittaa soimaan hollantilaisen Anoukin levyn Sad Singalong Songs tai jotakin helposti lähestyttävää jazzia, vaikkapa The Five Corners Quintetia.

– Sitten saattaa tulla soitto agentilta, että Saksassa etsitään nyt tähän rooliin sopivaa tyyppiä, ala valmistautua.

Ammatti ei ole parisuhteelle helppo. Toisaalta Waltteri on intohimoisesti työhönsä suhtautuva taiteilija, toisaalta yksityisyrittäjä, joka tekee töitä ympäri Eurooppaa siellä, missä niitä on tarjolla. Tällä hetkellä hän esiintyy Don Quijotessa Kroatiassa. Työ imaisee Waltterin mukaansa magneetin lailla.

– En ole maailman paras kumppani. En haluaisi seurustella itseni kanssa. Tai ehkä omakuvani on vain häiriintynyt, Waltteri nauraa.

– On tietenkin helpompaa, jos toinen ymmärtää, mitä teen, mutta sama ala voi olla myös huono juttu. En minä aina halua viedä töitä kotiin ja kuunnella pelkkää oopperaa. Jos toisellakin on vaativa duuni ja sekavat työajat, minua ymmärtää paremmin. Olen töissä silloin, kun muut ovat vapaalla.

Perhe on silti Waltterin toivelistalla. Hänellä on kaksi kummilasta, joista nuorempi on kohta kolmivuotias –juuri sen hiekkalaatikolla tavatun ystävän poika.

– Olen pohtinut, millainen on tavallinen suomalainen mies. En ehkä ole sellainen. Olen nuori oopperalaulaja, joka on paljon ulkomailla, ja monelle se on tosi eksoottista, Waltteri sanoo.

– Minut saa kiinnostumaan ihminen, joka osaa keskustella ja saa minut nauramaan. Tykkään ystävistäni, jotka hassuttelevat ja jopa pilailevat kustannuksellani. Huumori on hyvä juttu.

Tahto liikuttaa

Waltteri on onnistunut ponnistamaan oopperasaleista koko kansan tutuksi. Hän toivoo pöllyttävänsä myös ihmisten käsitystä koko genrestä.

– Minua vain ärsyttää, kun ihmisillä on se kuva, että ooppera on sitä, että iso muija huutaa viikinkihattu päässä, hän nauraa.

– Olen aina inhonnut korkeakulttuurin leimaa. Tylsimmillään ooppera voi olla pahinta helvettiä maan päällä. Parhaimmillaan sitä ei voi kuunnella liikuttumatta. Liikuttaa minäkin vain haluan.

Liikuttamisen instrumenttia, omaa ääntään, hän treenaa joka päivä.

– Asun 1930-luvun talossa, jossa seinät ovat niin ohuet, että voin illalla kuunnella naapurin tv-uutiset. Arvaa vain, tykkäävätkö naapurit, kun teen näin! Waltteri nauraa ja kumauttaa baritonin ääninäytteen.

Siksi hänellä onkin perheen lisäksi toinenkin haave: muutto maalle. Siellä ei tarvitsisi ajatella naapureita treenatessaan.

– Unelmani olisi, jos herätessäni näkisin ensimmäisenä vettä, Waltteri sanoo.

Lue lisää:

Näitä asioita et tiennyt Tähdet, tähdet -finalisti Waltteri Torikasta: ”Olen vähän melankoliaan taipuvainen”

Tähdet, tähdet -hurmuri Waltteri Torikka: ”Kumppanissa arvostan hauskuutta ja syvällisyyttä”

Tähdet, tähdet -kilpailija Roope Salminen: ”En enää uskaltanut vastata puhelimeen”

Waltteri Torikka

Syntyi 16.8.1984 Tampereella, asuu Helsingissä.

Perheeseen kuuluvat isä ja äiti.

Valmistui oopperalaulajaksi Sibelius-Akatemiasta 2012, opiskellut Kööpenhaminan Kuninkaallisessa ooppera-akatemiassa. Esiintynyt Kansallisoopperassa ja ulkomailla.

Voitti Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut 2010, valittiin Pro Musica -säätiön nuoreksi muusikoksi 2014.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.