Kolme asiaa yhdistää näyttelijä Pertti Sveholmia ja Pihla Penttistä: rakkaus teatteriin, inho tekniikkaan ja mieltymys nautiskeluun. – Muut perhesuhteet eivät ole tulleet meidän väliimme, isä ja tytär kertovat.

Kohta olut ehtii lämmetä näyttelijöiden Pihla Penttisen, 37, ja Pertti Sveholmin, 61, tuopeissa.

Tytär kertoo lomahaaveestaan sellaisella pieteetillä ja isä kuuntelee niin herkeämättä, että kummankin lasi näyttää unohtuneen vain kädentäytteeksi.

Edellisen kerran kaksikko ehti istahtaa näin syyskuussa, Pihlan synttäreiden alla. Silloin isä vei esikoisensa drinkeille. Nautiskelijoille hyvä ateria tai makuhetki on osuvampi lahja kuin mikään tavara.

Tuon tapaamisen jälkeen Pihlan vapaat hetket ovat olleet harvinaista herkkua: Nelosen viihdesatsaus Tripla on pitänyt naisen töissä melkein kellon ympäri. Ohjelmassa Pihla näyttelee Quattro Sketsioni -tiimissä.

– Olemme tottuneet siihen, että tavataan, kun ehditään. Kun emme ehdi nähdä, soittoa lähtee herkästi, Pihla sanoo.

Pertti nyökyttelee vieressä ja virnistää.

– Meillä on välittömät ja läheiset välit. Mutta en minä roiku Pihlassa, mitä nyt napanuora vielä kuristaakin kaulaani.

Unohtui parkkipaikalle

Jahka Tripla ja Ryhmäteatterissa pyörivä Eduskunta III on saatu päätökseen, Pihla suunnittelee kevääksi reissua Eurooppaan. Sen hän tekisi junilla ja busseillen.

– Kun matkan tekee konkreettisesti, se antaa erilaista vapauden tunnetta, Pihla aloittaa.

– Ja ehkä kauhealla lentopelollani on myös vaikutusta asiaan.

Pihla on tehnyt autoreissuja ennenkin, muutaman kerran muun muassa isänsä kanssa Ranskaan. Pertillä on matkustustavalle sopiva nimi.

– Se on manuaalista matkustamista. Tien päällä sattuu kaikkea kivaa. Niin kuin muutama vuosi sitten, kun unohdimme sinut parkkipaikalle, muistatko?

Pihla muistaa kyllä. Harvoin on aikuinen ihminen tuntenut oloaan yhtä hämmentyneeksi kuin silloin Italiassa. Ravintolan parkkipaikalla Pihla oli noussut autosta, ja kun kyyti oli nytkähtänyt liikkeelle, hän kuvitteli perheen vain siirtävän kiesin parempaan paikkaan.

– Sen sijaan jäin tuijottamaan auton perävaloja, kun se kaasutti tiehensä. Kaikki tavarani puhelinta myöten olivat kyydissä, Pihla kertaa.

Kuten tavallista, autossa oli niin kova pulina, ettei Pihlan puuttumista takapenkiltä huomattu yli 20 minuuttiin.

– Kun joku viimein sanoi Pihlan puuttuvan kyydistä, en meinannut uskoa. Tokaisin vain, että pakkohan sen on siellä jossain olla, Pertti hörähtää nauruun.

Nyt tapaus jo naurattaa, mutta se Pihlaa sapettaa, että tulevan junaloman suunnittelu netissä on niin vaikeaa.

– Tai sitten olen vain niin mummo kaikessa teknologiassa. Mikä onni olisi matkatoimisto, jossa voisi asioida kasvotusten!

Pertti samastuu tunteeseen täysin.

– Minua on vanhemmiten alkanut vituttaa huono palvelu. Joskus pankkitiskillä tulee korotettua ääntä ihan tarkoituksella niin, että kaikki kuulevat.

Toinen ero oli rankka

Toista se oli Pihlan syntymän aikaan vuonna 1978. Pankeissa oli virkailijat, Alkossa palvelutiski ja 25-vuotias Pertti kävi toista vuottaan Teatterikoulussa. Sveholmin vuosikurssi oli viimeinen ennen oppilaitoksen muuttumista korkeakouluksi.

– Pihla syntyi keskelle melko intensiivistä elämäntilannetta. Olin paljon poissa: ensin opiskeluissani ja sitten Ryhmäteatterissa, jossa elettiin kiihkeää vaihetta. Enemmän vietin aikaa siellä kuin kotona. Kyllä Pihla siitä varmasti joutui kärsimään, Pertti katsoo tytärtään.

– Anteeksi vain.

Pertti ja Pihlan äiti erosivat kahdesti, lopullisesti kun tytär oli yhdeksänvuotias. Sen eron Pihla koki rankempana kuin ensimmäisen, johon oli suhtautunut pikkulapsen mutkattomuudella.

– Olin isompi ja ymmärsin tilanteen lopullisuuden. Koin kuitenkin hyväksi, että asuin viikot vuoroin isän ja vuoroin äidin luona. Isä teki paljon töitä, ja uskon, että asuinkuvio piti meidät läheisinä.

"Meillä on aina ollut hyvä yhteys. Muut perhesuhteet eivät ole tulleet väliimme."

Arki kahden kodin välillä poikkesi joskus paljonkin toisistaan. Äidin luona Pihla asui kaksin, mutta isän luokse syntyi lopulta uusi perhe.

– Joskus tilanteet olivat hämmentäviä. Kodeissa oli niin erilaiset säännöt, ja sopeutuminen vaati kyllä totuttelemista, Pihla sanoo.

– Olisi silti voinut olla traagisempi vaihtoehto, jos vanhempani olisivat yrittäneet sinnitellä yhdessä.

Pertti on pitänyt tärkeänä, etteivät uudet perhekuviot tai perheenjäsenet ole vaikuttaneet isän ja tyttären suhteeseen.

– Meillä on aina ollut hyvä yhteys, eikä sitä ole eletty mutkan kautta. Muut perhesuhteet eivät ole tulleet väliimme, Pertti kuvailee.

– Mutta myös uusien kumppaneiden on ollut helppo tulla meidän joukkoomme. Ei puolisoista tarvitse aina tulla parhaita kavereita, mutta heidät on otettu vastaan lämpimin mielin, Pihla sanoo.

– No, poikaystäviä pitää vähän alussa mulkoilla, Pertti kuittaa.

 

 

Yhtä taiteilijaelämää

Pertin tapaan Pihla kävi Teatterikorkean toista vuottaan 25-vuotiaana. Hänkin oli päässyt kouluun toisella yrittämällä.

– Toisella vuosikurssilla minulle kristallisoitui, millaisessa elämänvaiheessa isäni oli ollut. Ymmärsin, miten haastavaa olisi ollut, jos olisin silloin saanut lapsen. Se oli hassu tunne, sillä vanhempansa mieltää aina aikuisiksi, Pihla sanoo.

– Vaikka vanhempi ei olisi lähelläkään sitä, Pertti jatkaa.

– Minä ainakin olin raakile ja epäkypsä monellakin tavalla.

Pertille arki oli yhtä taiteilijaelämää, ei valintaa perheen ja työn välillä. Ryhmiksen teatterikesät Suomenlinnassa kiteyttivät elämäntyylin.

– Ne olivat kuin yhdistetty työleiri, päiväkoti ja kesälomapaikka. Me kaikki muutimme sinne kesäteatterin ajaksi ja elimme kuin kummallisessa hippikommuunissa. Tekijöillä oli suunnilleen samanikäisiä lapsia, ja huonoa omaatuntoa helpotti, kun muutkin olivat samassa tilanteessa, Pertti kuvailee.

– Sehän oli mitä fiksuin tapa yhdistää perhe ja jatkuva työ, Pihla sanoo.

– Sain noilta ajoilta elinikäisiä sydänystäviä ja rakkauteni teatteriin.

Kun Ryhmäteatteri pyöritti Suomenlinnassa kuuden tunnin esitystä Sormusten herrasta, näyttelijöiden lapsilla oli roolinsa hobitteina ja keijukaisina. Lasten kohtausten välillä oli kolmenkin tunnin tauko, jonka aikana pikkuesiintyjät saivat huvitella rannalla.

– Keräilimme merestä huuhtoutuneita lasinsiruja, jotka olivat aarteitamme. Eräällä kerralla masinoin kaikki lapset jäämään rantaan. Aikuiset pärjäävät, hehän ovat aikuisia! Pihla muistaa.

Muserrusta ja hehkun hetkiä

Pertin lapsuudessa teatterilla ei ollut erityistä sijaa, mitä nyt joskus käytiin perheen kanssa katsomassa esityksiä.

– Minulla oli klassisen pikkuporvarillinen lapsuus sairaanhoitajaäidin ja opettajaisän perheessä. Teatteriala oli täysin oma löytöni. Isäni olisi varmasti tukenut siinä, mutta kannustanut myös hankkimaan oikean työn.

Se keskustelu jäi Sveholmin miehiltä käymättä, sillä Pertin isä menehtyi ennen kuin tämä aloitti näyttelijäopintonsa.

Pihla vuorollaan yritti kyllä keksiä muuta tekemistä, mutta teatteri veti puoleensa. Myös Pihlan sisarpuolet opiskelevat teatterialaa: Asta, 21, Teatterikorkeassa ja Akseli kansanopistossa.

– Pahimmillaan työ on stressaavaa ja musertavaa, mutta hehkuvat hetket ovat sitten todella makeita, Pertti sanoo.

Hänellä on kokemusta molemmista.

– Minulla oli kriisiaika, jolloin säännönmukaisesti epäonnistuin ensi-illoissa ja sain niistä mitätöiviä arvioita. Saattoi tuntua, että työni olisi tehty. Ajan kanssa opin, että tämän illan arvostelut päätyvät huomenna kalan kääreeksi. Pääsin myös eroon ensi-iltajännityksestä, Pertti kertoo.

– Tässä ammatissa on se etu, että jos jokin homma mättää, sitä pääsee karkuun siirtymällä seuraavaan produktioon.

Isän kokemusvalikoimasta on ollut tukea Pihlalle, kun tytär on tasapainoillut omien epävarmuuksiensa kanssa.

– Isä tunnistaa hyvin erilaiset työhömme liittyvät vaiheet ja osaa rauhoitella, että tuo kuuluu asiaan, Pihla aloittaa.

– Annan kuitenkin palautetta vain, jos Pihla pyytää, Pertti jatkaa.

Tiukka murrosikä

Samaa strategiaa Pertti noudatti jo silloin, kun Pihla kävi läpi murrosikäänsä. Se iski päälle tavallista myöhemmin, vasta lukioikäisenä.

– Lapsena leikin barbeilla vielä sen ikäisenä, etten enää kehdannut kertoa siitä kavereilleni. Murrosiän kuohut alkoivat vasta, kun niistä olisi jo pitänyt olla laskeutumassa.

Murrosikä tarkoitti stoppia kaikelle, mikä oli ollut tärkeää Pihlan elämässä.

– Keskeytin lukion, lakkasin käymästä pianotunneilla, lopetin tanssiharrastuksen, josta olin joskus kuvitellut ammattiakin. Ilmoitin reteästi, että nyt on mun aika opetella elämään, Pihla muistelee.

Pahin vaihe kesti pari vuotta.

– Pyörin erinäisissä työpaikoissa, mutta enimmäkseen istuin kahviloissa, poltin röökiä ja filosofoin, Pihla kertoo.

– Olisit voinut valita paljon huonomminkin. Jossain vaiheessa yritin hallita tilannetta, mutta kun en pystynyt, lakkasin yrittämästä. Sovimme silloin, etten anna neuvoja tai käskyjä, ellei Pihla pyydä niitä itse. Ei mennyt kauan, kun tilanne muuttui.

Pihla uumoilee panneensa vanhemmat koville käytöksellään.

– Mutta sekin kuuluu vanhemmuuteen, Pertti sanoo sopuisasti.

– Olen jossain vaiheessa kantanut suurta huolta jokaisesta lapsestani ja miettinyt, mitenköhän tässä käy. Sitä murehtii, kunnes huomaa, että toinen on saanut jutun päästä kiinni ja alkaa toimia itsenäisesti. Sitten voi hengähtää.

Kolmen lapsen isällä ei ole ihmeempää kasvatusfilosofiaa. Lapsille on yritetty välittää kelvot perusarvot.

– Että olisivat hyviä ihmisiä ja tulisivat toimeen muiden kanssa. Ja tekisivät mieluummin hyviä kuin pahoja asioita ja eläisivät mieluummin totuudessa kuin valheessa, Pertti miettii.

– En minä tiedä, miten se kuuluu heille opettaa. Olen pannut silmät kiinni ja hosunut vain. Olen aika hiljainen mies, mutta lapsilleni yritän aina olla läsnä.

Pihlalta sataa kiitosta siitä, että on saanut itse löytää oman tapansa elää.

– Isä ei yritä ylianalysoida kaikkea puhki. Hän on ollut hyvä esimerkki siinä, että saa olla omanlaisensa, Pihla sanoo.

Isän piirteet tunnistaa

Pihlaa ja Perttiä yhdistävät geenit, ammatti ja mieltymys nautiskeluun sekä yksinolon tarve pieninä annoksina. Silloin pitää päästä kävelylle tai kahville.

Myös kaksikon näyttelemisessä on nähty samanlaisuutta.

– Se on hämmentävää. Minulle on joskus sanottu, että tavastani näytellä saattaa tunnistaa isän, vaikka olemme niin eri-ikäisiä ja eri sukupuoltakin, Pihla kertoo.

– Minkäs ihminen geeneilleen mahtaa. Anteeksi vain – taas, Pertti naurahtaa ja saa lämpimän halauksen tyttäreltään.

Ja on sukuvikoja muitakin, kuten roisi huumorintaju. Ylämaalla, Sveholmin suvun kesäpaikassa, on perinne: Kun väki saapuu paikalle, seurataan kelloista, montako minuuttia ehtii kulua ensimmäiseen pieruvitsiin.

– Yleensä ei mene montaa. Ensimmäisen alapäävitsin merkiksi soitetaan kelloa.

Lapsina serkukset vastasivat mökkijuhannusten ohjelmasta. Oli teatteriesityksiä, sketsejä ja Samantha Foxin hittibiisien videot näyteltiin uusiksi sukat bikinien täytteinä.

Ja kun perheeseen saatiin videokamera, sillä tehtiin elokuvia hartaudella.

– Esityksiä oli paljon, ja aikuiset joutuivat istumaan yleisönä pitkään. Aina, kun joku yritti tehdä lähtöä, olimme että hei, meillä on vielä yksi!

"Pihlasta on tullut lämmin aikuinen nainen."

Tänään Pertti katsoo Pihlaa onnellisena isänä.

– Pihlasta on tullut lämmin aikuinen nainen. Minusta hän katsoo elämää terveesti ja tasapainoisena. Toivon hänelle vain kaikkia kivoja asioita.

Pihla taas näkee isänsä jossain auktoriteetin ja kaveruuden välimaastossa.

– Isä on aina tuki, jota vasten voi nojata ja jonka seurassa saa olla heikkokin, mutta ajan ja iän myötä sekaan on tullut uuttakin ajattelua. Nykyään näen meidät jossakin tasa-arvon pintakellunnassa, Pihla muotoilee.

– Ai, että seuraavaksi on sinun aikasi pitää minusta huolta? Katsoa, etten kävele päin punaisia, Pertti ennakoi.

Pihlasta isän kuuluisi saada elämäänsä ihania nautintoja.

– Olet ansainnut oikein kunnon kissanpäivät. Että vain hymyssä suin maistelisit elämää.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1897) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10:30. Minna Canthin kuolinvuosi korjattu.