Toisin kuin ikätoverina, Ellar Coltrane, Boyhood-elokuvan tähti, ei käytä sosiaalisia medioita. Kuva: Jan Ahlstedt / Rakkautta & Anarkiaa

Ellar Coltrane, 20, on käynyt läpi pitkän ja ainutlaatuisen näyttelijäkoulutuksen. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vieraileva jenkkitähti kertoo, millaista oli tehdä Boyhood-elokuvaa 12 vuotta ja kasvaa samalla pikkupojasta nuoreksi mieheksi.

Ellar Coltrane on nimi, joka kannattaa painaa mieleen. Teksasilainen 20-vuotias Coltrane on pääroolissa uudessa Boyhood -elokuvassa, jota kuvattiin peräti 12 vuotta. 

Ohjaaja Richard Linklaterin elokuvaa on jo kuukausia etukäteen povattu Oscar-menestyjäksi, eikä ihme. Vastaavaa aikamatkaa ei ole valkokankaalla nähty koskaan aikaisemmin.

Vuosina 2002-2013 kuvattu elokuva kertoo fiktiivisen kasvutarinan 6-vuotiaasta 18-vuotiaaksi kasvavasta Masonista ja tämän elämästä yksinhuoltajaäidin ja isosiskon kanssa. Kuvioihin kuuluu myös Alaskassa asunut isä, joka tekee yllättäen paluun perheensä pariin.

Boyhoodin koko näyttelijäkaarti pysyi samana koko kuvausajan. Pääosissa ovat äitiä esittävä Patricia Arquette, isä Ethan Hawke, Masonia näyttelevä Ellar Coltrane ja isosisko Samanthaa näyttelevä Lorelei Linklater, ohjaajan oma tytär.

Boyhood nähdään Helsingissä käynnissä olevan Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin päätöselokuvana. Me Naiset tapasi festivaalivieraaksi saapuneen elokuvan pääosanäyttelijän.

12 vuoden valokuva-albumi

Ellar Coltrane, mitä 12 vuotta kuvattu elokuva merkitsee sinulle?

On hyvin omituista katsoa elokuvaa, se on kuin valokuva-albumi. Näen itseni kasvamassa fyysisesti, mutta samalla elokuva on myös tarina, jota olin osaksi luomassa kasvaessani. Lapsena en välttämättä tietoisesti ajatellut sitä, mutta näyttelemällä pystyn ilmaisemaan itseäni.

Olen nähnyt elokuvan monta kertaa ja katsomiskokemukseni on muuttunut useasti. Ensimmäinen kerta oli tosi tunteellinen ja hyvin henkilökohtainen: tarkkailin itseäni ja muistelin asioita vuosien varrelta. Viime aikoina olen pystynyt katsomaan elokuvaa elokuvana ja erottamaan itseni siitä. Tarina ei kerro kuitenkaan minusta, vaan Masonista.

Mikä elokuvan tekemisessä oli parasta?

Oli luksusta, että meillä oli niin paljon aikaa. Meidän ei tarvinnut huolehtia elokuvan loppumisesta, vaan pystyimme luomaan jotain aitoa. Meillä ei ollut käytettävissä paljon rahaa eikä voiton tekeminen ollut tavoitteena, toisin kuin monessa projektissa nykyään. Kaikki olivat mukana elokuvassa, koska oikeasti halusivat.

Mikä yhdistää sinun ja roolihahmosi Masonin kasvutarinoita?

Elämäni on ollut hyvin erilaista kuin Masonin, vaikka jollain tapaa hänen elämänsä kulkee samoja polkuja kuin omani. En ole käynyt suoranaisesti läpi samoja asioita kuin roolihahmoni, mutta olen saanut vaikuttaa käsikirjoitukseen muokkaamalla repliikkini suuhuni sopiviksi.

Joitain asioita omasta elämästäni on tuotu elokuvaan. Esimerkiksi se, että pidän valokuvaamisesta ja se, etten pidä sosiaalisesta mediasta.

Elokuvaan minua ei siloteltu kauniiksi teiniksi, koska eihän kukaan oikeasti näytä siltä. Masonin hiustyylit ovat omiani, eikä minua meikattu kuvauksiin, vaan akneni jätettiin näkyviin. Sen sijaan ennen kuin laitoin korvakorut, kysyin Richardilta luvan. Hän sanoi, että se on ok, koska ihmisethän tekevät niin.

Miten vanhempasi suhtautuivat näyttelemiseesi?

Omat vanhempani olivat mukana kuvauksissa, kunnes täytin 18. He ihailevat suuresti ohjaaja Richard Linklaterin töitä (muun muassa Rakkautta ennen aamua), ja he näkivät, millainen positiivinen vaikutus elokuvanteolla voisi olla minuun.

Sekoitatko omat muistosi elokuvan tapahtumiin?

Tavallaan elokuva on minulle hyvin unenomainen ja surrealistinen: muistan elokuvan tapahtumia, mutta samalla muistan, että olen ollut omassa elämässäni ihan erilaisessa tilanteessa.

En muista kahdesta ensimmäisestä kuvausvuodesta mitään. Sen sijaan kaikki viime vuosien kuvaukset ovat hyvin tuoreessa muistissa, koska hahmoni Mason on suunnilleen samassa iässä kuin minä nyt. En osaa edes kuvitella, miten muistelen elokuvan tekemistä 10 vuoden päästä.

Tyttöjen huomio ujostuttaa

Halusitko lopettaa näyttelemistä missään vaiheessa?

En, se oli hauskaa ja nautin siitä. Se oli jännittävää, eikä oikeastaan edes vaativaa. Vaikka elokuvaa kuvattiin 12 vuotta, ei kerrallaan kuvattu kuin korkeintaan kaksi viikkoa. 

Oliko elokuvanteosta vaikeaa luopua?

Tavallaan se oli helpottavaa. Mutta on myös sydäntäsärkevää ja katkeransuloista tietää, että nyt se on todellakin tehty.

Joka vuosi olemme kuvanneet näihin aikoihin, elo-lokakuussa. Nyt on ensimmäinen vuosi, kun kuvauksia ei olekaan. On omituista, ja surullista, kun emme enää näekään toisiamme.

Sinulla on varmaankin jo paljon naispuolisia ihailijoita?

Jonkin verran, etenkin kotikaupungissani Austinissa. En ainakaan vielä saa rakkauskirjeitä, mutta ihmiset haluavat ottaa yhteiskuvia kanssani. Se tuntuu todella oudolta, koska olen tosi ujo. On vieläkin niin hämmentävää, että olen päätynyt tällaiseen tilanteeseen.

Millaista oli näytellä Ethan Hawken ja Patricia Arquetten kanssa?

Tunsin oloni tosi turvalliseksi heidän kanssaan. Vuosien aikana meistä tuli todella läheisiä. Unohdin, että he ovat julkkiksia. Ethan ja Patricia eivät painostaneet ja vaatineet, vaan kannustivat minua ja elokuvassa Mansonin Samantha-isosiskoa näyttelevää Loreleita. On vaara, että lapsinäyttelijöiltä saatetaan vaatia kamalasti ja siksi he yrittävät liikaa.

Somea vihaava leffafani

Olet sanonut, ettet pidä sosiaalisesta mediasta?

Totta, sen käyttö on mielestäni häiritsevää, enkä koe hyötyväni siitä. Mielestäni on vahingoittavaa, että opetamme itsemme viestimään toisten kanssa kirjoittamalla ja kuvin. Se on epäaitoa ja persoonatonta ja vahingoittaa kykyämme kommunikoida kasvotusten ja henkilökohtaisesti. Haluan mieluummin kommunikoida kasvotusten ihmisten kanssa.

Millaisista elokuvista pidät?

Katson paljon elokuvia, joten tuo on vaikea kysymys. Pidän visuaalisesti kauniista ja synkistä, taiteellisista ja tunteellisista elokuvista. Arvostan taidetta, joka muistuttaa ihmisiä ihmisyydestä. Jonkin aikaa sitten katsoin Kumiko, the Treasure Hunterin ja pidin siitä tosi paljon.  

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Haluan jatkaa näyttelemistä ja toivon, että pääsen tekemään jotain vastaavaa, pidempää projektia.

Mitä tiesit Suomesta?

Olen jo pitkään halunnut tulla Helsinkiin, koska pidän elokuvasta Night on Earth, jota on kuvattu Helsingissäkin. Nyt olen ehtinyt vain huomata, että täällä on todella kaunista ja vehreää.

Boyhood-elokuva nähdään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin päätöselokuvana sunnuntaina 28.9. sekä Suomen ensi-illassa perjantaina 10.10.

Lue myös:

Suosikkiohjaajan uutta elokuvaa kuvattiin 12 vuoden ajan

Rakkautta & anarkiaa -festareiden Mannerheim-parodia kiinnostaa Ruotsissa asti

Laulaja Mikko Kuustonen kertoo Isän tyttö, tytön isä -kirjassa vanhemmuuden hetkistä, jotka olisi voinut hoitaa paremminkin.

Muusikko Mikko Kuustonen, 56, tunnusti eilisillan Yhden illan juttu -ohjelmassa terapeutti Maaret Kalliolle raivostuneensa helposti tyttärilleen, kun nämä olivat teini-ikäisiä.

– Koin siitä suurta epäonnistumista. Jotenkin, että mun hermot meni aina ensimmäisenä, hän kertoi jaksossa.

– Kun lapsi menee siihen teiniangstiin, niin mä menin samaan, enkä säilyttänyt aikuisuutta.

Muusikko kertoo myös tänä vuonna ilmestyneessä Isän tyttö, tytön isä -kirjassa (Otava) siitä, millaista on ollut kasvattaa tyttöjä. Mikolla ja hänen ex-vaimollaan on kaksi tytärtä, Iina, 32, ja Minka, 31. Molemmat Kuustosen siskokset ovat näyttelijöitä.

Kirjan toinen kirjoittaja on juontaja Jenni Pääskysaari. Hän mainitsee tekstissään somessa vastaan tulevat meemit, joissa suojelevat isät vitsailevat kaivavansa aseen esiin pitääkseen tytärtään lähestyvät pojat loitolla. Vaikka kyse on huumorista, asetelma on väärä. Meemeillä isät ajattelemattomuuttaan tukevat ajatusmallia siitä, että joku muu kuin tytär itse päättäisi kehostaan.

Mikko Kuustonen myöntää sortuneensa aikoinaan samaan.

– Sain lahjaksi puolustusvoimien ”Miinoitettu”-suojanauhaa jolla reunustin pihapolun tytärten sulhasille. Omasta mielestäni tuolloin ensiluokkaista faijailua. Nyt jättäisin väliin, hän kertoo kirjassa.

”Omasta mielestäni tuolloin ensiluokkaista faijailua. Nyt jättäisin väliin.”

Nuorekas isä? Mission impossible

Muutenkaan Mikko ei ole aina onnistunut tekemään vaikutusta Iinan ja Minkan poikaystäviin.

– Olin aina ajatellut olevani jotenkin nuorekas isä kunnes tajusin että se on mission impossible.

– Huomasin erityisesti tytärten ensimmäisten poikaystävien kanssa muuttuvani jostain syystä isäni kaltaiseksi. Yritin liikaa ja halusin tehdä vaikutuksen.

”Yritin liikaa ja halusin tehdä vaikutuksen.”

Mikko antaa esimerkiksi kommelluksen, joka hänelle sattui Minkan ja tämän uuden poikaystävän kanssa. Isosisko Iina oli palaamassa purjehdukselta, ja isä halusi lähteä porukalla vastaan. Hänen ohjaamansa moottorivene kuitenkin karahti liian innokkuuden vuoksi kiville.

– Lopputulos oli legendaarinen: poliisi hinaa paattiani, takapenkillä istuu Minka hiljaisen poikaystävänsä kanssa ja viereisessä veneessä Iina seurueineen puistelee päätään. Isi tuli vastaan, Mikko kertaa kirjassa.

Isän suojelunhalusta huolimatta kaikki poikaystävät ovat kuitenkin olleet tervetulleita Kuustosten kotiin.

– Muutaman lähtöäkin olen tervehtinyt ilolla, Mikko Kuustonen heittää kirjassa.

Koomikko Sami Hedbergin, 35, unelma toteutui, kun hän sai pääosan The Office- eli Konttori-sarjan suomalaisversiossa.

Kaikkia valinta ei miellyttänyt. Vähiten toimittaja Kaarina Hazardia, joka kritisoi Hedbergin valintaa rooliin lokakuun Image-lehteen kirjoittamassaan kolmen sivun mittaisessa jutussa.

– Hedbergin huumori. Miten sitä oikein kuvailisi? Se on sille nauramista, että ruotsinlaivalla juodaan viinaa. Että viron kieli on vähän kuin suomi, mutta kuitenkin eri. Joltakulta näkyi pikkupöksyt.

Tämänhän jo tiedämme: Hedbergin huumori jakaa mielipiteet. Hazard kuitenkin jatkaa tylytystään.

– Hedberg on se vaaraton, pullea poika, ylikasvanut pikkuveli, joka häissä sahtipäissään lyö reisiinsä ja hokee Otetaans taas! ja jota ei kenenkään tarvitse pelätä eikä haluta.

Mutta että pullea poika, jota kenenkään ei tarvitse haluta?

Hazardin mukaan ongelma on, että Hedberg on jo suuri tv-persoona ja valmis hahmo omana itsenään, mikä vesittää alkuperäisen sarjan myötähäpeästä ja lohduttomuudesta ammentavan huumorin.

Mutta että pullea poika, jota kenenkään ei tarvitse haluta? Voisiko Sami Hedberg vitsailla keikkasetissään Kaarina Hazardista pulleana tyttönä, jota kenenkään ei tarvitse haluta?

Hazard pojittelee ja kutsuu lihavaksi ja seksittömäksi miehen koomikkopersoonaa, mutta onko se Sami Hedbergin tapauksessa mitenkään erotettavissa itse Samista?

andy k

Onpa hienoa, kun missimittainen ( XD ) ja jo aikaisemmin yhden JSN:n langettavan tuomion ( Ludvig Borga 2010 ) saanut kvasiälykkö Hazard katsoo asiakseen puuttua stand up -koomikko Sami Hedbergin substanssiin ja habitukseen. Menisi "Liian paksu perhoseksi" -Kaarina ihan vain peilin eteen, katsoisi itseään ja muistaisi kirjoittelu-uransa varjoisampia hetkiä. Vaan kun omahyväisyys on mitä on, niin voi näemmä kirjoittaa mitä tahansa. En seuraa Hedbergiä, mutta Hazard on luokattoman törkeä :(

Kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin treenaa viisi kertaa viikossa kiivetäkseen ensi kesänä Euroopan korkeimmalle vuorelle.

Televisiosta tuttu kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin on hurahtanut kiipeilyyn. Entisen kilpapyöräilijän tavoite onkin korkealla.

– Kävin juuri kiipeilemässä Mont Blancilla ja nyt olen innostunut projektista ”valkoisen valloitus”. Lähden ensi kuussa harjoittelemaan Chamonix'iin ja uutena vuotena kohteena on Kilimanjaro. Ensi vuoden heinä-elokuussa on tarkoitus huiputtaa Mont Blanc, Mira kertoi keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Harrastuksessa turvallisuus tulee ennen kaikkea.

– Jos säät sallivat, ensin huiputetaan 4 000 metriä ja siitä sitten jatketaan eteenpäin.

Mont Blanc on Euroopan korkein vuorenhuippu, joka sijaitsee Alpeilla Italian ja Ranskan rajalla. Se ylettyy 4810 metrin korkeuteen.

”Kiipeily on hyvää treeniä henkiselle puolelle.”

Miran kiipeilykunnosta ja ruokavaliosta huolehtii personal trainer, jonka opastuksella hän treenaa viisi kertaa viikossa. Mira kirjoittaa treenistä myös nettisivuillaan

– Kiipeily on paitsi urheilua, myös hyvää treeniä henkiselle puolelle. Se on erittäin kasvattava laji, johon olen täysin hurahtanut.

Kaksi vuotta sitten avioitunut pariskunta ilmoitti tänään erostaan. Sinä aikana Lauri teki kansainvälisen läpimurron mutta jättäytyi sitten musiikkibisneksessä taka-alalle. Paulasta taas kasvoi yksi Suomen kysytyimmistä esiintyjistä.

Muusikkopariskunta Paula Vesala, 34, ja Lauri Ylönen, 37, ilmoitti tänään, että he ovat päättänet erota.

– Olemme yhdessä tehneet surullisen mutta vääjäämättömän päätöksen erota. Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä, vaan pitkä parisuhde tuli päätökseensä, kaksikko kertoi Iltalehdelle lähettämässään viestissä.

Aivan kuten Angelina Jolie ja Brad Pitt, Paula ja Lauri olivat yhdessä 10 vuotta ennen kuin sinetöivät suhteensa vihkivalalla. Kaksikko meni naimisiin Las Vegasissa loppuvuodesta 2014.

Pitkän suhteen aikana parille syntyi Julius-poika vuonna 2008. Mutta myös molempien uralla on ehtinyt tapahtua paljon.

2003

Kuvat: handout
Kuvat: handout

Paula ja Lauri alkoivat seurustella 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin Laurin bändi The Rasmus oli ollut jo vuosia yksi Suomen menestyneimpiä yhtyeitä. Vuonna 2003 Laurilla meni lujaa, kun Rasmus teki kansainvälisen läpimurtonsa albumillaan Dead Letters. Samoihin aikoihin Paula karisti yltään Popstars-leiman perustamalla Mira Luodin kanssa PMMP-yhteen. Heidän kesähittinsä Rusketusraidat oli menestys, ja debyyttialbumi Kuulkaas enot myi hyvin. Kaksikko palkittiin Emma-gaalassa vuoden tulokas -palkinnolla.

2005

Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2005 Rasmus lähti puolitoista vuotta kestänneelle kiertueelle ja keikkaili 38 maassa. Samoihin aikoihin PMMP teki todellisen läpimurtonsa Suomessa Kovemmat kädet -albumillaan. Paula ja Mira nappasivat lukuisia Emma-pystejä ja olivat vuosia yksi kysytyimmistä festariesiintyjistä.

2006

Lauri tienasi 2000-luvun puolivälissä enemmän kuin moni yritysjohtaja.

2008/2009

Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Paula ja Mira olivat vuosia erottamaton kaksikko, kuin kattila ja kansi. He tekivät ensimmäiset lapsensakin samaan aikaan.

Laurin elämään lapsi toi ryhtiä.

– Ennen saatoin valvoa aamuseitsemään, mutta nyt herään samaan aikaan leikkimään lapseni kanssa. Lopetin myös alkoholinkäytön. Tajusin, että on minun vastuullani hoitaa pojalleni yhtä hieno lapsuus kuin itsellänikin oli, Lauri kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2010.

2010

2010-luvulla Paulan monilahjakkuus alkoi tulla ilmi. Hän teki ensimmäinen leffaroolissa Prinsessa-elokuvassa vuonna 2010. Sittemmin hän oli myös pääroolissa elokuvassa 3 Simoa.

2011

Paula ja Lauri harvinaisessa yhteiskuvassa Jussi-gaalassa vuonna 2011. Paula aloitti samana vuonna dramaturgian opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Vuonna 2011 Paula julkaisi myös levyn viulisti Pekka Kuusiston kanssa. Lauri puolestaan julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa New Worldin.

2012

Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu
Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu

Rasmus ilmoitti jäävänsä pitkälle tauolle vuonna 2012. Samana vuonna Lauri ja Paula kampanjoivat ahkerasti, jotta Pekka Haavistosta olisi tullut presidentti. Vuonna 2012 ilmestyi myös PMMP:n toiseksi viimeinen albumi Rakkaudesta, mutta Paula keikkaili myös Kerkko Koskinen Kollektiivi -kokoonpanon kanssa.

2013

PMMP ilmoitti panevansa pillit pussiin ja järjesti laajan jäähyväiskiertueen.

Lauri nähtiin vuonna 2013 Idols-tuomarina. Hän julkaisi tuolloin myös toisen sooloalbuminsa.

2014

Paulan sooloalbumia alettiin odottaa kiihkesäti vuonna 2014, sen jälkeen kun hän oli hurmannut kaikki Vain elämää -ohjelmassa.

2014/2015

 

We had cool Finnish saturday at our house, Lauri & Paula and SMO ;) #korvapuusti#ilua#friends

A photo posted by JY (@yrcfinland) on

Paula ja Lauri muuttivat Los Angelesiin, kun Paula aloitti opiskelemaan näytelmäkirjoittamista UCLA:ssa.

Lue myös: Paula Vesala elämästään Los Angelesissa: "Puoli vuotta meni sumussa"

Kuva: Oikotie.fi
Kuva: Oikotie.fi

Elokuussa 2015 Lauri myi 6,5 miljoonalla perheen Helsingin Karhusaaressa sijaitsevan asunnon. Lauri suunnitteli ja rakennutti 500-neliöistä taloa vuosia.

Lue myös: Tältä näyttää Lauri Ylösen miljoonatalo

2016

Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg
Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg

Paulan odotettu soololevy Vesala ilmestyi viimein kesäkuussa 2016, ja albumia ylistivät niin kriitikot kuin yleisökin. Kuvassa kaksikko on Ruisrockissa, Paula esiintymässä, Lauri yleisössä.

Tällainen on Paula Vesalan sooloalbumi

Lauri on viime aikoina keskittynyt suunnittelemaan taloja. Hän saa MTV3:lle oman ohjelman. Kesäkuussa kanava tiedotti, että Lauri suunnittelee kakkoskodin perheelleen sekä talot kolmelle julkkikselle. Ruudussa ohjelma nähdään vuonna 2017. Lue lisää täältä.