Kevät, samppanjaa ja tulevia tosi-tv-tähtiä Valeria Hirvosen (oik.) kuistilla. Vieraat vasemmalta Regina Slepak, Sofia Kazakov, Elena Lukkarinen ja Alisa Ranta-Aho.

Kristallilasien kilinää, timanttien säihkettä ja korkeita korkoja, sellaistahan on varakkaiden venäläisnaisten elämä Suomessakin. Mutta onko heidän arkensa oikeasti sellaista kuin luulemme?

Juhlissa on vaaleanpunainen teema, ja vieraat tuntuvat viihtyvän pinkin eri sävyissä. Valeria Hirvosen luona Kotkan Sutelassa on tänään kylässä neljä naista: Sofia, Elena, Alisa ja Regina. He ovat juuri kilistelleet samppanjalla ja maistaneet kaviaaria – juuri oikeanlaista settiä! Nämä juhlat on nimittäin järjestetty myös tv-kameroita varten, ja blingiä kaivataan. Tekeillä on reality Suomen täydelliset venäläisnaiset, joka tulee telkkarista syksyllä.

Meillä suomalaisilla taitaa olla aika vahvat ennakkokäsitykset siitä, minkälaisia venäläisnaiset ovat. Tykkäävät kalliista merkeistä. Näyttävät aina huolitelluilta. Ajavat isoimmilla autoilla. Kieltämättä: tämän illan vieraat ovat kaikki kauniita, eikä kukaan ottanut eteisessä korkkareita pois jalasta!

Mutta osuvatkohan meidän muut luulomme lähellekään totuutta? Otetaan selvää, millaista kahden tulevan tv-julkkiksen, Sofian ja Valerian, elämä on oikeasti.

Taksilla töihin

Sofia Kazakov on pinnalta juuri sen näköinen kuin stereotypioissa: hyvin naisellinen, huolella meikattu, ja hänet voi nähdä arkiaamuna odottamassa taksia viidentoista sentin koroissa. Taksi vie kotoa muutaman korttelin päähän töihin. Aika ökyä?

– Ei se ole minulle luksusta, se on käytäntöä. Helsingin kaduilla ei pysty näillä kävelemään, ja minun pitää jaksaa seistä koko päivä. Enkä minä voi tehdä töitä terveyssandaaleissa.

Sofia on oppinut pienestä pitäen pukeutumaan naisellisesti. Lisäksi saattaa olla totta, että hän ei olisi ammatillisesti uskottava terveyskengissä: hän omistaa Helsingin keskustassa kauneusklinikan, joka on erikoistunut esteettisiin hoitoihin ja plastiikkakirurgiaan. Sofia antaa itse laser- ja pistoshoitoja, ja hän on käynyt monia koulutuksia ulkomailla sekä voittanut Tukholmassa alan kansainvälisen kilpailun. Hän osaa myös sanoa suoraan, jos asiakkaalla on mielessään tyhmyyksiä. Suomalaisilla kuulemma usein on.

– Heitä pitää toppuutella, he haluavat aina ankkahuulet ja isoimmat tissit. En suostu tekemään mitään liian överiä. Asiakkaan pitäisi olla psyykkisesti perusterve. Jotkut loukkaantuvat, mutta minä nukun yöni hyvin, kun teen oikein.

Ennen klinikalle tuloa tiistaiaamu on alkanut samoin kuin Sofian aamut yleensä: 13-vuotias Nicole-tytär on lähtenyt kouluun, ja sitten alkaa Sofian oma puolitoistatuntinen. Hän juo samaan aikaan teetä ja kahvia kauniista, venäläisistä posliinikupeista, katsoo ehkä telkkaria.

– Nautin. Tapaan työssä niin paljon ihmisiä, että hetken on hyvä olla yksin.

Elämä on taistelua

Sofian firma on keskellä Helsinkiä, Aleksanterinkadulla. Pienethän ympyrät ovat, jos vertaa Sofian syntymäkaupunkiin Pietariin, mutta isohkot, jos vertaa Lappeenrantaan. Sinne Sofian perhe muutti, kun Sofia oli koululainen. Muutto oli sokki.

– Päädyin suurkaupungista yhtäkkiä junttilaan. Sori nyt, mutta Lappeenranta!

Siihen aikaan venäläinen oli lappeenrantalaisessa koulussa outo lintu, ja Sofiaakin kiusattiin.

– Eihän lapsille tarvitse olla kuin silmälasit tai ylipainoa – venäläisyydessä oli kiusaamiseen syytä tarpeeksi. Tajusin ensimmäistä kertaa, että kansalaisuudella on väliä. Aikaisemmin olin ajatellut, että venäläiset ovat, jos eivät paras, niin hyvä kansa. Olin sosiaalinen ja mukana tapahtumissa. Äkkiä en ollut mitään.

Oli Lappeenrannassa hyviäkin puolia. Sofia opiskeli koulun jälkeen terveydenhoitajaksi, sitten sairaanhoitajaksi ja sai mielestään upeat koulutukset. Kiusaamiskokemuksistakin oli ehkä hyötyä: Sofiasta tuntuu, että hänestä tuli vahva.

Kahden tutkinnon jälkeen Sofia tuli Helsinkiin töihin, ensin hoitoalalle. Sitten kauneusala veti puoleensa. Oman yrityksen pyörittäminen vie nykyään paljon aikaa eikä ole kovin leppoisaakaan.

– Mun elämä on taistelua! Suomessa on paljon ennakkoluuloja. Kun sanon sukunimeni, kaikki vaikeutuu. Sen takia tulin tv-ohjelmaankin mukaan: että tyttärellä olisi helpompaa.

Hemmotellut miehet?

No antaas tulla nyt, kyllä mekin kestämme! Jos meistä venäläiset näyttävät joskus liiankin laitetuilta, niin miltä me näytämme venäläisten silmin? Persjalkaisilta tohveli-ihmisiltä?

– Ei suomalaisilla ole tyylitajua, valitettavasti. Minä huomaan aina Venäjällä puolustelevani suomalaisia ja Suomessa venäläisiä. Venäläisten miesten mielestä suomalaisnaiset ovat miehekkäitä ja epäsosiaalisia.

Sofiastakin on outoa nähdä naisia ison oluttuopin kanssa baarissa kännissä, mutta epäsosiaalisuudessa on hänen mielestään myös toinen puoli. Suomalaiset ovat rehellisiä, ja kun lähelle pääsee, ystävyys on palkitsevaa. Tekisi silti hyvää, jos ihmiset olisivat vähän sosiaalisempia…

– Venäjällä jutellaan ystävien kanssa jatkuvasti puhelimessa, ollaan paljon yhdessä ja jaetaan asioita. Siellä ei ole masennusta kuten täällä.

Entäs suomalaiset miehet sitten?

– Miehet ovat täällä hemmoteltuja ja itsevarmoja. Suomalaisen naisen suurin ongelma on, että mies kiusaa häntä! Ei tue eikä arvosta. Seuraava firma, jonka perustan, on jo päätetty, sen nimi on ukko vaihtoon.fi...

Sofia ei anna pisteitä venäläismiestenkään tyylistä. Välillä hän silti kaipaa heidän asennettaan. Venäläismiehelle on näet tärkeintä, että hänen rinnallaan on hyvin pukeutunut, hoidettu nainen. Siihen hän satsaa, ja sitten hän käyttäytyy huomaavaisesti ja palvoo sopivasti.

– Eikä se ole sitä, että miehen pitäisi olla varakas – vaan se, että nainen tulee hänelle ykkösenä. Niin kuin Alla Pugatsova lauloi: viimeisillä rahoilla miljoona, miljoona, miljoona ruusua.

Sofian nykyinen kihlattu on muuten suomalainen, eikä ukko ainakaan vielä ole menossa vaihtoon.

Pintabisneksestä

Sofia on tottunut kuulemaan, että hänen työnsä on pinnallista.

– Mutta en minä pelkästään pistoksia anna, hoidan samalla itsetuntoa. Sitä tarvitaan työelämässä.

Sofia on juuri perustanut oman koulutuskeskuksen. Tästä keväästä alkaen Sofian valitsema ryhmä opiskelee Sofian johdolla injektiohoitoja. ”Hullu, koulutat itsellesi kilpailijoita”, sanovat jotkut. ­Sofian mielestä kannattaa jakaa tietojaan eikä pantata niitä. Yksin ei kukaan pärjää. Ala on lisäksi huonosti säännelty, ja se rassaa Sofiaa. Bisneksessä olisi paljon tilaa tekijöille, jotka osaavat hommansa eivätkä vain hamua naisten rahoja.

– Haluan kehittää tätä alaa. Olen pistänyt itse niin kauan, että siinä ei ole enää uutta opittavaa. Kouluttaminen on uutta ja innostavaa.

Kun on monta rautaa tulessa, Sofian vapaa-aika on vähissä. Hän ei juuri ehdi shoppailla tai liehua kaupungilla. Vaatteet hän ostaa mieluiten ulkomailta. Kolme kertaa viikossa Sofia nähdään kuntosalilla, personal trainerin kanssa.

– En ole ihan kuin suomalaiset siinä mielessä, että nauttisin salikulttuurista ja lihasten kasvattamisesta. Mutta haluan pysyä kunnossa.

Amur-joelta Etelärantaan

Jos hyaluronihappopistos ylähuuleen on pinnallista, mitä sitten on kaviaari ja samppanja? Juhlavaa ja luksusta, toisille. Toiselle taas arkinen bisnes, kuten Valeria Hirvoselle, 48, Lappeen Savu-Karin omistajalle ja toimitusjohtajalle. Valeria omistaa yhdessä poikansa Kirillin kanssa Helsingin Etelärannassa sijaitsevan, skandinaavisesti sisustetun kaviaaribaarin.

Valeria ei ole pölähtänyt baariinsa pystymetsästä, vaan hänet tunnetaan Kaakkois-Suomessa pitkän linjan kalayrittäjänä. Homma alkoi savustuspöntöstä Lappeenrannan torilta 1996, mutta Valerian tarina alkaa tosi paljon kauempaa.

– Olen kotoisin 11 000 kilometrin päästä, Japaninmeren rajalta Habarovskista. Isäni oli kova kalastamaan, ja Amurissa eli silloin vielä sampia, joten sieltä sai kaviaaria.

Valerian synnyinseuduilla elelee myös tiikereitä. Pionit kasvavat villeinä metsässä. Itse kaupungissa ei ollut Valerian lapsuudessa paljon muuta kuin koulu ja lentokenttä, mutta luonto oli ihana.

Opiskelu toi Valerian Pietariin, ja 23-vuotiaana hänellä oli jo lapsi ja kariutunut avioliitto. Sitten hän tapasi Viipurissa suomalaisen Karin ja rakastui.

– Tulimme Suomeen juuri ennen juhannusta. Kävimme Imatran Prismassa ja otin kuvia: näin paljon juustoa!

Oli Karin idea perustaa kalansavustuskioski Lappeenrantaan kesäksi. Syksyllä päätettiin jatkaa Mikkelintien varressa. Savustuspönttö oli perävaunussa, vedet piti itse kantaa, palelsi – mutta kala myi.

Vuonna 2001 Karilla todettiin haimasyöpä, ja hän kuoli muutaman kuukauden päästä Valerian syliin. Niitä aikoja on vaikea muistella vieläkin, mutta silloin oli pakko vain painaa eteenpäin: kävi ilmi, että firmalla oli iso verovelka. Valeria jatkoi yrityksessä yksin, 8-vuotias Kirill auttoi savustamisessa.

– Kaikki miespuoliset kaverit sanoivat, että älä jatka, ei ole sinun juttusi. Mutta töitä oli tehtävä. En tehnyt silloin mitään muuta kuin töitä – ja yhtäkkiä huomasin, että vero on maksettu. Palkkasin työn­tekijän ja toisen, ostin pakettiauton.

Valeria avasi liikkeen Lappeenrannassa, toisen Imatralla ja vielä yhden Haminassa. Hänet valittiin vuonna 2012 Vuoden yrittäjänaiseksi.

Niin kauan meni hyvin, kunnes ruplan kurssi romahti.


Pienempää mutta rennompaa

– Miulla oli 35 työntekijää ja 7 miljoonan liikevaihto, eipä ole enää! Valeriaa hymyilyttää silti.

Nyt hänellä on se kaviaaribaari, ja käynnistymässä on kaviaarin ja savukalan nettikauppa kaikkialle Eurooppaan. Entisestä bisneksestä on Lappeenrannan-
liike vielä jäljellä. Imatra ja Hamina oli pakko sulkea, mutta toisaalta, elämä on nyt helpompaa.

Valeriallakin on ollut vaikeutensa. Imatran-liike paloi mystisesti viikko ennen avajaisia. Syyksi todettiin viallinen hämäräkytkin, mutta Valeria hiukan epäilee. Jos Lappeenrannan-liikekin ei olisi palanut, olisi helpompi uskoa vahinkoihin. Mutta ne ajat ovat olleet ja menneet.

Nykyään Valeria asuu Kymijoen varrella 1940-luvun puutalossa. Omakotiunelmalta tämä näyttää, mutta ei yhtään pramealta; sellaiselta, mistä venäläiset venäläiskliseissä tykkäävät. Pikemminkin näyttää hyvin suomalaiselta: pihalla on grillikatos ja joen rannassa rantasauna, joka lämpiää melkein joka ilta. No on tuossa sentään ulkoporeallas. Toisaalta, Valerian työmatka Kotkasta Helsinkiin taittuu euron Onnibussilla.

– On minulla autokin pihassa, mutta bussi on kätevä! Palaan myöhään kotiin, ja joka toinen päivä hoidan sieltä paperitöitä. Yhtenä päivänä viikossa en tee mitään. Rikas en ole, mutta tykkään tästä työstä ja elämästä.

Kaakkois-Suomen tilanne häntä surettaa.

– Se on paha. Kyllä venäläiset turistit vielä tulevat, mutta eivät enää siinä määrässä kuin ennen. Viro houkuttelee.

Valeria on ollut huomaavinaan, että suomalaisten ennakkoluulot ovat vähentyneet. Kirilliä kiusattiin aluksi koulussa, ja kun silmä alkoi olla musta harva se päivä, täytyi vaihtaa koulua. Suomalais-venäläisessä Itä-Suomen koulussa kiusaaminen loppui, ja asenteet ovat muuttuneet kaikkialla.

– Mitä kovemmin puhuu nykyään venäjää, sen parempi. Mutta voi olla, että se johtuu siitä, mitä itse olen nykyään – minut tunnetaan, ja on arvostustakin. Jos kysyy vaikka työttömiltä, heidän mielestään ennakkoluulot ovat ennallaan.

Entä Vladimir?

Valerian juhlat ovat edenneet alkupalan jälkeen huippukokin tekemään kuhaan ja parsarisottoon. On kuultu jo monta elämäntarinaa, ja tv-kamerat käyvät.

Ennen jälkiruokaa on luvassa vielä Tarot-korttien tulkintaa, ja niiden perusteella naisten tulevaisuus näyttää oikein hyvältä.

– Rakkautta riittää ikuisesti ja rahaa myös, Valeria huikkaa miesystävälleen, joka pysyttelee kaukana kameroista.

Sofialle taas sanottiin varoituksen sanakin: kauneusyrittäjän pitäisi yrittää levätä enemmän.

Pari juttua kyllä olisi, joita olisi kiva kysyä vaikka Tarot-korteilta. Ensinnäkin tämä Putin. Mitä hän meinaa? Valeria ja Sofia katsovat uutisia sekä Suomen että Venäjän kanavalta. Kokonaiskuvasta tulee hyvin sekava.

– Tätä miulta kaikki kysyvät, ja on niin vaikea sanoa mitään. Kyllä Putin teki väärin, kun otti Krimin, mutta Nato taas, ei sekään toiminut oikein… Valeria miettii.

Sofian isovanhemmat ovat kotoisin Ukrainan Donetskista, ja hän ymmärtää sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Tilanne on hänestä huolestuttava, mutta Pietarissa asuvia ystäviä politiikka ei juuri kiinnosta.

– He käyvät oopperassa, baletissa, elokuvissa, tapaavat kavereitaan. Ei kukaan siellä halua sotaa! Eivät he seuraa, mitä politiikassa tapahtuu.

Sitten on toinenkin asia, joka kiinnostaa. Suomessahan kuuluisi nyt säästää, sopeuttaa ja ankeilla, mutta täällä nämä vain pyörittävät bisneksiä ja laajentavat pelottomasti. Mitäs se sellainen on?

Valeria toteaa, että perinteinen venäläisnainen ei yrittäisikään vaan omistautuisi kodille ja lastenkasvatukselle. Se rooli ei ole häntä varten.

– En mie haluaisi olla riippuvainen kenestäkään.

Sofia taas on vähän sitä mieltä, että yrittäminen on oikeasti miesten hommaa.

– Jos minä asuisin Venäjällä, en olisi lähtenyt yrittäjyyteen vaan olisin miehen tukena ja olisin onnellinen. Mutta täällä Suomessa on tämä tasa-arvo, hän sanoo ja puistelee päätään.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.