Jalmari Helander on määrätietoisesti rakentanut uraansa elokuvantekijänä ensin mainos- ja nyt viihdemaailmassa. ”Kaikki on tähdännyt tähän. En tiedä mitään siistimpää kuin päästä tekemään elokuvia ja isolla.”

Ohjaaja Jalmari Helander teki Suomen historian kalleimman elokuvan. Kuvauksissa tinkimätön mies väänsi maailmantähden kanssa ja pelkäsi veritulppaa.

Tässä kohtaa päivää, lohikeittolounaan jälkeen, ohjaaja Jalmari Helanderilla, 38, on kaksi pientä toivetta. Että hän ehtisi käydä savukkeella ja saisi eteensä kupillisen laihaa mustaa teetä – tai mieluiten kupillisen kuumaa vettä ja teet siihen vierelle erikseen. Tee Helanderin tyyliin on niin laihaa, etteivät sitä oikein muut osaa tehdä; teepussia vain livautetaan vedessä ja nostetaan saman tien kuiville. Parasta tulee, kun itse tekee, teensärpijä on todennut elämänsä aikana.

Sama periaate pätee Jalmari Helanderin elokuvauraan. Ohjaajan merkittävimmät työt, vuoden 2010 Rare Exports sekä tällä viikolla ensi-iltansa saava Big Game,ovat myös hänen käsikirjoittamiaan.

– Näkemys säilyy puhtaampana, kun sen toteuttaa niin kuin itse haluaa. Mitä vähemmän muut säätävät, sen parempi, Jalmari sanoo kuitenkin ilman ylimielisyyttä.

Pari vakiosäätäjää ohjaajan ydintiimiin silti mahtuu. Toinen on tuottaja Petri Jokiranta ja toinen kuvaaja Mika Orasmaa. Tai ehkä miehiä pitäisi mieluummin kutsua Helanderin vision mahdollistajiksi tai toteuttajiksi. Yhteistyötä on tehty jo toistakymmentä vuotta, ja miehet jakavat Helanderin mahtipontisuuden ja suuruudenhulluuden mitä elokuviin tulee.

Kovistelua megatähden kanssa

Seikkailuelokuva Big Game on kallein suomalaiselokuva ikinä. Se toteutettiin 8,5 miljoonan euron budjetilla, josta suurin osa hankittiin ulkomailta. Rahalla sai kovia ammattilaisia ja näyttäviä räjähdyksiä sekä pääsi kuvaamaan paikoissa, jotka Helander oli nähnyt haavekuvissaan. Elokuvassa paikkaa kutsutaan Suomen Lapiksi, mutta oikeasti uljaimmat maisemat ikuistettiin Saksan Alpeilla.

Jalmaria huvittaa ajatus painajaisesta, jonka hänen elokuvansa vielä pohjoisen matkailuammattilaisille aiheuttaa; mitä oppaat vastaavat turisteille, jotka ihmettelevät, mihin Lapin vuoret ovat kadonneet?

Felicity Huffman on leffan ainoa naistähti. Hän valvoo tapahtumia Pentagonista Victor Garberin (vas.), Jim Broadbentin ja Ted Levinen kanssa.

Rahalla sai myös kovan luokan päätähden, ehkä kovimman, josta ohjaaja oli uskaltanut haaveilla. Kun pitkän uran tehnyt Oscar-ehdokas Samuel L. Jackson, 66, lupautui toiseen pääosaan, hänen mukanaan seurasi kansainvälistä julkisuutta, lisää rahoittajia ja vahvaa osaamista, mutta myös oma kokki, stuntmies sekä asuntoauto takkoineen.

– Aloitin kuvauspäivät aamukahvilla Samuelin asuntoautossa takkatulen loimussa. Siellä oli kieltämättä vähän huvittavaa istua, Jalmari muistelee virne kasvoillaan.

– Mutta oli myös ihmeellistä saada työskennellä niin kokeneiden ja kovien tekijöiden kanssa. Kun Jacksonin stuntmies vaikkapa tarjosi ideaa toimintakohtaukseen, oli pakko todeta, että perhana, tästä tulee parempi kuin olin kuvitellut.

Sitten oli niitäkin päiviä, kun Jackson ja Helander kävivät keskusteluja siitä, miten kohtaus kuuluisi tehdä. Tähdellä saattoi olla käsitys, mistä kulmasta häntä kannatti kuvata; ohjaajalla taas tarkka suunnitelma, miten tarinan kuului edetä kuva kuvalta.

– Kun kummallakin on tottumuksensa ja tapansa tehdä sekä kova tahto puolustaa mielipidettään, tilanteet eivät ole helppoja. Mutta pääasiassa kaikki meni hyvin ja tärkeintä oli, että Jacksonilla ja Onnilla oli hyvät välit.

Jalmari suhtautuu toiseen pääosan esittäjäänsä Onni Tommilaan erityisen lämpimästi. Pian 16-vuotias Onni on paitsi Jalmarin näyttelijälöytö jo Rare Exportsin ajalta myös hänen siskonpoikansa. Onnin äiti on lavastaja Ida Helander-Tommila ja isä näyttelijä Jorma Tommila.

– Vaikka Onni osaa muuten olla aikamoinen koheltaja, oli hienoa nähdä, miten ammattimaisesti hän toimi kuvauksissa. Jackson selvästi kunnioitti Onnia, ja he pelasivat hyvin yhteen. Pojasta on kasvanut loistava näyttelijä.

Samuel L. Jackson ja Onni Tommila ovat Big Gamen päätähdet.

Lapsena painajaisia leffoista

Jalmari ei ollut vielä lähelläkään Onnin ikää, kun hän koki ensimmäisen hurahduksensa elokuvaan. Ikää oli seitsemän vuotta, paikka oli kotikylän ainoa elokuvateatteri Kinotupa Tuusulan Jokelassa, ja valkokankaalla pyöri ET. Sen kosketus ulottui Jalmariin asti.

– Halusin heti ymmärtää, miten elokuvia tehdään. Jo 12-vuotiaana tiesin varmaksi, että minusta tulisi elokuvantekijä.

Jalmarin lapsuudessa Jokelassa oli vielä elokuvateatteri. Nyt vanhan puutalon paikalla on R-kioski. Ne elokuvat joita Kinotuvassa ei näytetty, Jalmari kävi katomassa Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Helsingissä. Kotoa löytyi vhs-nauhuri, mutta sen käyttöön liittyi liuta tiukkoja sääntöjä.

– Kavereiden luona sitten katsottiin kaikkea, mitä sen ikäisenä ei olisi kannattanut nähdä. Leffoista seurasi painajaisia, enkä nukkunut öisin.

Veijarit tekivät elokuvia myös itse. Jalmarilla on tallessa jätesäkillinen käsikameralla kuvattuja kotileffoja, jotka odottavat siirtoa digitaaliseen muotoon. Leffat olivat tietysti mahtipontisia ja täynnä rytinää.

– Taisimme olla 13-vuotiaita, kun teimme oman versiomme Talvisodasta. Ei tullut mieleenkään, ettemme osaisi. Homma näytti oikealta, kun oli riittävästi rapaa naamassa.

Nykyään Jalmari jakaa elokuvainnostuksen omien lastensa kanssa. Perheen 7- ja 4-vuotiaat istuvat jo mielellään kotiteatterissa, yksivuotias oppii sen ajallaan.

– Minulla on mielessäni niin monta leffaa, jotka haluaisin näyttää lapsilleni. Yritän kuitenkin muistaa, miten nuoria he vielä ovat. Tässä hiljan aloimme katsoa Jurassic Parkia yhdessä. Alku meni hyvin, mutta sitten aloin ennakoida, mitä seuraavissa kohtauksissa tapahtuu. Vaihdoimme lennosta johonkin piirrettyyn, kolmen lapsen isä kertoo.

Helanderin Big Gamea jälkikasvu ei näe vielä vuosiin. Elokuvan ikäraja on 12 vuotta, tosin 9-vuotiaat pääsevät näkemään sen vanhempiensa kanssa. Eikä pätkä mikään pikkulasten elokuva olekaan. Sen pahikset ovat terroristeja, oikean maailman todellinen uhka.

– Minulla on aina aluksi hirveä halu tehdä tosi rankkoja juttuja, mutta lopulta löydän itseni tekemästä suurieleistä seikkailua. Haluan kuitenkin, etteivät pahikseni ole mitään pellejä, jotka vähän tukistavat lopuksi.

Big Gamessa roistot ampuvat ohjuksilla, konekivääreillä, käsiaseilla. Maalla, ilmassa ja meressä. He pudottavat Yhdysvaltain presidentin lentokoneen Air Force Onen ja ajavat presidenttiä kuin metsämiehet riistaa, mutta saavat vastaansa itsepintaisen pikkupojan ja suomalaisen jääräpäisyyden.

– Tarina kiteytyy ideaan siitä, miten maailman vaikutusvaltaisin mies kohtaa maailman vähiten vaikutusvaltaisimman pojan, Jalmari summaa.

Jalmari suunnittelee jo kolmatta leffaansa tutun ryhmän kanssa. Se on tietysti potenssiin isompi kuin edelliset. ”Olen miettinyt tätä suuruuden nälkääni. Neljännen kanssa voi jo tulla vähän ongelmia.”

Perso yleisön kiitoksille

Elokuvan ensi-iltaa odottaessaan ohjaajalla on malttamaton ja miedosti melankolinen olo. On ikävä takaisin kuvauksiin ja samalla halu jo hiipiä salaa leffansa näytökseen kuuntelemaan yleisön reaktioita; toimivatko vitsit, saavatko actionrytinät aplodeja?

– Olen vähän kateellinen muusikoille siitä, millaiseen vuorovaikutukseen he pääsevät lavalla kuulijoidensa kanssa. Olen varma, että he rakastavat sitä työssään eniten. Minulle paras palkinto on voida todeta, että yleisö tykkää.

Sitä hetkeä kuitenkin edeltää pitkä yksinäisen puurtamisen aika. Jalmari melko lailla vihaa käsikirjoittamista.

– 95 prosenttia siitä ajasta on kauheaa, yksinäistä ja masentavaa hommaa. Tarina on kirjoitettava uudestaan ja uudestaan, kartoitettava kaikki paskat vaihtoehdot pois. Parin kuukauden työstä ei päädy ehkä sekuntiakaan lopulliseen elokuvaan.

– Keksimisen riemu kattaa loput viisi prosenttia: kun löydän hyvät ideat ja sen, miten juonen kuuluu kulkea.

Näyttämisenhalu on työssä hyvä voima. Se on ajanut Jalmaria eteenpäin jo pikkupojasta asti.

– Uskon, että jonkinlainen muille pätemisen tarve on tuttu ominaisuus kaikille elokuvantekijöille. Näin kilpaillulla alalla se on myös hyödyllinen piirre; jos olisin flegmaattinen ja liian anteeksipyytelevä, tuskin pääsisin tekemään mitään.

Jalmari kirjoittaa työhuoneellaan, kotitalonsa päädyssä sijaitsevassa yksiössä. Siellä hän hakee sopivaa fiilistä musiikista, yleensä elokuvien soundtrackeista.

– Olen superhidas kirjoittamaan, sillä yritän nähdä tarinan ensin kuvina. Sillä tavalla puntaroin ideanikin. Jos pystyn heti tuottamaan mielessäni kymmenen hyvää konseptikuvaa, se on yleensä hyvä merkki.

Mitä elokuviin tulee, Jalmari Helanderilla on kallis maku. Tarvitaan tietynlaiset kamerat, välineet ja tehosteet, jotta lopputulos miellyttää häntä. Samanlainen mies on katsojanakin. Kotiteatteria on paranneltu aina, kun rahaa on liiennyt ja vähän muulloinkin. Nykyään katselukokemus siellä on likimain sama kuin elokuvateatterissa.

– Hifistelyä olen harrastanut pikkujätkästä lähtien ja varmasti rasittavuuteen asti. Onneksi vaimo ymmärtää. Jos ei ymmärtäisi, olisimme pulassa.

Myös vaimon tausta on mainos- ja elokuvamaailmassa, ja työssä pariskunta aikoinaan tapasi.

– Elämämme on aika täynnä leffaa. Hyvistä ystävistäni vain muutama työskentelee kokonaan toisella alalla. Meidän kaveruudessamme kunnioitan juuri sitä, että tavatessa emme hirveästi puhu töistäni.

Jousiammunta rauhoittaa

Päällisin puolin Jalmari Helander on leppoisan oloinen mies. Nauru kertoo rentoudesta, maastokengät mukavuudenhalusta. Miljoonahankkeita ei kuitenkaan pyöritetä vain hekotellen mukavissa monoissa.

– On tässä stressi tullut tutuksi, vaikka se ei näy ulospäin. Big Gamen kuvausten alla en tunnistanut itsekään, mistä kummallisissa oireissani oli kyse: vasen jalkani puutui ja sitten vasen käteni. Olin varma, että olin saanut veritulpan.

Jalmari matkusti kuvauspaikalta Saksasta tutun lääkärinsä luo Suomeen.

– Hän totesi vain, että nämä ovat näitä sinun juttujasi. Mene kotiin, ole perheesi kanssa, käy saunassa, ja sinulla on kaikki hyvin. Niinhän siinä kävi.

Jalmari on kehittänyt itselleen terveellisiä sääntöjä. Esimerkiksi töitä ei tehdä iltayhdeksän jälkeen ja illat pyhitetään perheelle. Yötyöt eivät sovi miehelle, jolla jää helposti työvaihde päälle eikä nukkumisesta tule mitään. Saksassa perhe oli vähän aikaa mukana kuvauksissa, kunnes Jalmari lähetti porukan takaisin kotiin.

– Kuvauspäivän jälkeen olin niin poikki, että halusin vain istahtaa kaljalle kuvaajan kanssa ja mennä sitten nukkumaan. Perhe joutui odottelijan rooliin, ja minulla oli tilanteesta huono omatunto. Ei se ollut reilua kenellekään.

Kun työasiat alkavat surista päässä liikaa, Jalmari lähtee ampumaan. Elokuvansa miesten tapaan hän on innokas jousiampuja.

– Tosin metsästystaitoni ovat olemattomat. Olen monesti suunnitellut aloittavani, mutten ole koskaan ryhtynyt. Ehkä minua ei oikeasti kiinnosta ampua eläintä.

Mutta maalia kohti kyllä. Jousiammunnan lisäksi Jalmari heittää veitsiä ja kirvestä. Niitä on kotona kokoelman verran.

– Vaistoammunta on älyttömän kehittävä harrastus, joka vaatii täydellistä keskittymistä. Jousipyssy viritettynä ei voi ajatella mitään muuta.

Laiha tee on juotu, ja Jalmari astuu ulos tupakalle. Järvenpääläinen katumaisema on, miten sen nyt sanoisi…

– Helvetin ruma tähän aikaan vuodesta, ohjaaja auttaa.

– Saksasta palatessani istuin taksin takapenkillä ja havahduin ihmettelemään, miten kertakaikkisen ankea ja harmaa Järvenpään keskusta on. Kysyin vaimoltakin, miksi me oikein asumme täällä.

Jos Jalmari Helander saisi valita, hän asettuisi Kanadan Vancouveriin. Ikkunasta näkyisi vuoria ja pitkiä puita.

– Sellainen olisi maisema minun makuuni.

Lue lisää:

Suomalaisohjaaja yhteistyöstä supertähti Samuel L. Jacksonin kanssa: ”Aina ei ollut helppoa”

Suomalaisohjaaja sai Täydelliset naiset -näyttelijän elokuvaansa: ”Ei lainkaan tähden elkeitä”

Hollywood-tähti suomalaisessa erämaassa – katso Big Game -elokuvan vauhdikas traileri

Jalmari Helander

Ohjaaja ja käsikirjoittaja syntyi 21.7.1976 Tuusulassa. Kasvoi viidestä lapsesta keskimmäisenä. Kolmen lapsen isä on naimisissa ja asuu perheineen Järvenpäässä.

Hankki kannuksensa mainoselokuvien tekijänä. Ensimmäinen täyspitkä elokuva Rare Exports vuonna 2010.

Big Game ensi-illassa 19.3. Valmistelee tuottajaparinsa Petri Jokirannan kanssa jo seuraavaa elokuvaa.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.