Jenni Dahlman.

Erottuaan Kimi Räikkösestä Jenni Dahlman kuvitteli silti jatkavansa elämäänsä Sveitsissä. Toisin kävi. Jenni rakastui jääkiekkoilija Ossi Väänäseen ja muutti Suomeen.

Nainen, joka kantaa päivät pitkät ranteessaan kymppitonnin Rolexia ja käsivarrellaan tuhansien eurojen luksuslaukkua, ei voi olla kovin hömelöä sorttia. Hän ei varmaankaan riisu hajamielisyyksissään kelloaan satunnaisille pöydänkulmille, ei unohtele käsilaukkuaan katukahvilan tuolien selkämyksille.

– No, en kyllä unohtele. Laukussahan on kaikki minulle muutenkin tärkeä, Jenni Dahlman nauraa ja latoo esiin tavaroita Hermèsin klassikkolaukun, mustan Birkinin, uumenista: pari puhelinta, vesipullo, huulikiilto...

Jennillä on Birkineitä muutaman muunkin värisinä, ja löytyy hänen laukkukokoelmistaan jokunen Chanelkin.

– Ovathan laukut kalliita, mutta ne ovat myös sijoituskohteita, sillä niiden arvo nousee vuosittain. Mieluummin maksan hyvästä ja laadukkaasta, Jenni perustelee hankintojaan.

Muodin maailma on aina inspiroinut Jenniä. Se on syy, miksi hänet nähdään tänä keväänä uudelleen käynnistetyn Mallikoulun juontajana. Sen saman ohjelman, jonka ensimmäisestä voittajasta, Suvi Koposesta, tuli maailmanluokan malli.

– Minulle on vuosien varrella tarjottu kaikenlaisia tv-töitä, mutta vasta tämän työn tunsin omakseni. Ihan toisella tavalla kuin vaikkapa jonkin kokkiohjelman. Tässä ei ole mitään väkisin tekemistä.

Jenni kävi oman mallikoulunsa jo 14-vuotiaana isoveljensä yllytyksestä. Vuonna 2000 hänet valittiin Miss Suomi Suvi Tiilikaisen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi. Seuraavana vuonna Miss Skandinavia -kilpailuissa osat vaihtuivat: Jennistä tuli voittaja ja Suvista Jennin perintöprinsessa. Kilpailuista asti naiset ovat olleet ystäviä.

– Ystävyys on kantanut kaikki nämä vuodet, vaikka olemme asuneet eri maissa ja vaikka olemme eri elämäntilanteissa, kun Suvi on jo kahden lapsen äitikin.

Nykyään meikkaajana työskentelevä Suvi tekee myös Mallikoulua ja sutii nytkin Jennille kuvausmeikkiä. Ystävyyden alkuajoista Suville on erityisesti jäänyt mieleen, kuinka he – Jennin kapinaideasta –kieltäytyivät esiintymästä Miss Skandinavia -kilpailun kapakkanäytöksissä pikkubikineissä.

– Järjestäjiltä tuli aikamoista huutoa, mutta saimme tahtomme läpi ja vedimme räkälöiden uimapukukierrokset verkkareissa, Suvi sanoo.

Jenni teki mallintöitä vielä senkin jälkeen, kun hän 12 vuotta sitten lähti formulatähti Kimi Räikkösen matkaan, meni naimisiin ja muutti Sveitsiin.

– Alkuaikoina lensin vielä Zürichistä säännöllisesti Suomeen kuvauksiin.

Mutta lopulta työntekoa oli mahdoton yhdistää maailmalla ja formulakisoissa reissaamiseen.

Kesä 2013 muutti kaiken

Nyt Jenni on totutellut aikaisiin, puoli viidenkin herätyksiin ja pitkiin päiviin.

– Olen nauttinut joka hetkestä, vaikka aluksi tv-kameroiden edessä oleminen jännittikin tosi paljon. Mutta sitten katselin Jussi-gaalaa ja totesin, että taitavat ne jännittää ihan ammattiesiintyjätkin.

Yhtä Jussi-gaalan esiintyjää Jenni katseli erityisellä silmällä, sillä juontaja Mikko Leppilampi on hänen läheisimpiä ystäviään.

– Suvin lisäksi hän on ihminen, jolle voin puhua kaikesta. Arvostan häntä paitsi ystävänä myös ammattilaisena. Hän on varsinainen moniosaaja.

Jenni miettii jo vähän haikeana kuvausjakson päättymistä ja työryhmän hajoamista. Ohjelman tekeminen on ollut hänelle kuin kiehtova harrastus. Sen päätyttyä hän palaa normaaliarkeensa, joka eron jälkeenkin on järjestynyt niin, ettei työn tekeminen ole Jennille välttämätöntä jokapäiväisen elannon takia.

– Mutta jokainen tarvitsee syyn nousta aamuisin ylös, liittyi se sitten työhön tai harrastuksiin.

Mallikoulun juontaminen ei kuitenkaan ole kimmoke, jonka vuoksi Jenni palasi viime syksynä takaisin Suomeen. Kun Jenni oli eronnut kymmenen vuotta kestäneestä liitostaan Kimi Räikkösen kanssa, hän ajatteli silti jatkavansa vakiintunutta elämäänsä Sveitsissä.

– En ollut ikinä ikävöinyt Suomeen enkä uskonut, että pystyisin enää koskaan asumaan pysyvästi Suomessa. Viihdyin Sveitsissä, minulla on sielläkin paljon ystäviä ja tuttu elämänpiiri. Ja jollain tavalla helpompi hengittää, sillä sveitsiläiset eivät ole kiinnostuneita tekemisistäni.

Kesä 2013 muutti kuitenkin kaiken.

– Vietin Suomessa tuolloin yhtäjaksoisesti seitsemän viikkoa. Se on pisin aika vuosikausiin, ja pääsin kunnolla tapaamaan itselleni tärkeitä ihmisiä. Kymmenen vuoden aikana vietimme aina kyllä Suomessa joulut ja usein kesäisin pari viikkoa. Mutta meillä oli kirjaimellisesti minuuttiaikataulu.

Sydän jäi suomeen

Tuona suvena Jenni pystyi olemaan toisella tavalla läsnä läheisilleen ja sai siitä itselleen uutta energiaa ja hyvää oloa.

– Kesä 2013 oli minulle itsetutkiskelun aikaa. Halusin ottaa ja antaa itselleni aikaa ja olin avoin ja herkkä kaikelle uudelle. Opettelin pelaamaan golfia, tapasin ystäviäni ja tutustuin uusiin ihmisiin. Vietin aikaa vanhempieni mökillä ja nautin siitä, ettei ollut mitään suunnitelmia.

Kun Jenni kesän jälkeen sitten palasi Sveitsiin ja laskeutui Zürichin lentokentälle, hän tunsi yllättävää vierautta.

– Ensimmäisen kerran minulle tuli tunne, että en tulekaan enää kotiin.

Syykin oli hänelle tosiasiassa jo selvä. Jos koti on siellä missä sydän, niin koti oli nyt Suomessa, sillä sinne sydän oli kuuman kesän jäljiltä auttamattomasti jäänyt. Jenni oli tavannut entisen NHL-tähden, nykyään Jokereissa ja KHL:ssä pelaavan Ossi Väänäsen ja rakastunut.

– Niinhän siinä kävi, Jenni sanoo.

Jenni ja Ossi Väänänen tapasivat kesällä 2013.

Jenni asui vielä vuoden Sveitsissä ja kypsytteli päätöstään. Arki jatkui, Jenni vietti paljon aikaa hevosten ja niihin liittyvien ihmisten kanssa. Into esteratsastukseen oli kuitenkin saanut kolauksen, kun Jenni pari vuotta sitten kilpaillessaan putosi hevosen selästä ja mursi pahasti nilkkansa, joka piti leikata.

– Kävelin kaksi vuotta ilman korkokenkiä. Aloin miettiä, olivatko kisat kohdallani kisattu, sillä tunsin, että onnettomuuden jälkeen en enää ollut riittävän rohkea kilpailemaan. Myös kilpailemisen paine ja jännitys alkoivat rasittaa.

Päätös lopettamisesta ei ollut helppo, sillä kilparatsastaminen oli ollut seitsemän vuoden ajan Jennille tärkeä osa hänen identiteettiään.

– Se oli minun syyni nousta aamuisin ylös ja pitää yllä arjen rutiineja.

Kun hevosetkaan eivät enää painaneet vaakakupissa, Jenni päätti, että hän perustaisi kotinsa Suomeen ja Sveitsistä tulisi paikka, jossa hän kävisi kääntymässä.

– Tuntui, ettei se pakkaaminen loppunut ikinä. Annoin surutta pois kavereilleni tavaroitani, sillä en halua olla mikään hamstraaja eikä minulla ole useimpiin tavaroihini mitään tunnesiteitä. Vain valokuvat pelastaisin tulipalosta. Minulla on paljon albumeita, sillä tykkään siitä, että kuvat ovat oikeita paperisia valokuvia.

Hevosiakin Jennillä on enää kaksi, yksi Suomessa, yksi Saksassa.

– Nyt kun teen töitä, en ehdi ratsastaa edes viikoittain. Hevoseni onkin nyt lahjakkaan tytön ratsastettavana.

”Raha ei tuo onnea”

Maailmalle Jenni lähti nuorena morsiamena, takaisin hän tuli eronneena naisena. Kotiinpaluu on tuntunut Jennistä yhtä luontevalta kuin aikoinaan lähteminenkin.

– Lähtiessäni olin vasta parikymppinen. Ei silloin juuri mieti, mitä elämä tuo tullessaan, enkä ole tyyppinäkään sellainen, että kauheasti suunnittelisin tulevaisuutta. Elämä on joka tapauksessa aina yllätyksiä täynnä. Eihän kukaan naimisiin mennessään ajattele eroavansa, Jenni miettii.

Maailmalla reissatessaan Jenni sai nähdä ja kokea asioita, joista monet vain uneksivat. Formulamaailman tunnetut ihmiset, luksushotellit ja yksityiskoneet olivat hänen arkipäiväänsä.

– Raha helpottaa elämää, mutta ei se varmasti onnea tuo. Olen saanut kokea uskomattomia asioita, mutta ei ääriluksuksella, viiden tai seitsemän tähden hotelleilla, ole merkitystä, jos ajattelee asioita, jotka ovat oikeasti merkityksellisiä. Esimerkiksi terveys. Vierailu lastensairaalassa avaa aina silmiä.

Jenni on määrännyt itsensä kenkien ja laukkujen shoppailukieltoon. ”Niitä minulla on ihan riittävästi.”

Eniten Jenni on elämänsä aikana oppinut asioiden oikeista merkityksistä valvoessaan veljensä sairasvuoteen äärellä.

– Joitakin vuosia sitten veljeni tippui keskeneräisen kesämökin terassilta pää edellä useita metrejä päin kalliota. Kävin kaksi viikkoa teho-osastolla hänen vierellään tietämättä, herääkö hän enää koskaan ja jos herääkin, missä kunnossa hän herää.

Jenni ei koskaan unohda hetkeä, kun veli ensimmäisen kerran avasi silmänsä.

– Helpotuksen tunne oli valtava, kun oli kaksi viikkoa pelännyt ja ollut epävarma siitä, selviääkö rakas ihminen.

Kylmä? Diiva? Ylimielinen?

Kylmä? Ehkä vähän varautunut. Diiva? Pikemminkin ujo. Ylimielinen? Ehei!

Ennen kuin Jenniltä ehtii kysyä, hän ehättää itse toteamaan, että ulkopuolinen voi saada hänestä helposti etäisen kuvan.

– Olen vähän pidättyväinen vieraiden kanssa. Muuten pidän itseäni sosiaalisena, avoimena ja lapsenmielisenä.

Formulavuosinaan Jenni oppi varautuneeksi. Parin elämää seurattiin tarkasti, ja pieninkin risahdus päätyi otsikoihin. Avioliiton tilaa arvioitiin ja sitä puitiin jo vuosia, ennen kuin liitto lopulta päättyi.

– Elämääni on tarkkailtu ja siitä on spekuloitu niin paljon, että päätin jo varhain, että tärkeintä on, että läheiset tietävät ja minä itse tiedän, kuka olen ja miten asiat oikeasti ovat.

Kaikkina noina vuosina ystävänsä elämää seurannut Suvi kuvailee Jenniä maailman kilteimmäksi ihmiseksi.

– Minä olen kiltti, mutta Jenni on ylikiltti. Hän ei esimerkiksi raaski käskeä seuraan tuppautunutta vierasta poistumaan, vaikka haluaisikin olla rauhassa. Jenni on myös reilu ja ajattelee muita ihmisiä kaikessa tekemisessään. Ja antelias – äskettäin hän antoi minulle uudet kenkänsä, koska ne olivat hänen mielestään ihan minun näköiseni.

Jenni itse kuvailee olevansa aika vahva ihminen ja pärjäävänsä.

– En ole masentujatyyppiä. Olen aika itsenäinen ja käsittelen vaikeat tilanteet omassa päässäni. Pyrin ajattelemaan asioita aina positiivisen kautta enkä sillä tavalla tarvitse lohduttajaa.

Luottamusta ja turvaa

Juuri nyt Jenni elää vaihetta, jossa elämän kaikki tärkeät osa-alueet ovat balanssissa. Työ esimerkiksi. Ja rakkaus.

Kyllähän sen näkee päällepäinkin. Jenni säteilee rauhallista ja rentoa hyvää oloa.

– Olen onnellisempi kuin aikoihin. Vai saako näin edes sanoa, vähättelemättä muuta elämäänsä, hän epäröi.

Mutta jatkaa sitten.

– Parisuhteessa on tärkeää samanlaiset arvot. Hyvä parisuhde on sellainen, jossa voi avoimesti jakaa asioita ja mikä tärkeää, voi nauraa yhdessä. Nyt rinnallani on ihminen, johon voin luottaa ja jonka kanssa on turvallista elää.

Jenni pitää itseään helppona elämänkumppanina.

– En ole mikään marisija, vaan sopeutuvainen, jalat maassa tyyppi. Inhoan riitelyä, mutta aika kovapäinen olen kyllä.

Jenni haluaa elää parisuhteessaankin itselleen tyypillisesti: suunnittelematta kovin pitkälle tulevaa.

– Minulla ei ole mitään tavoitetta mennä vielä uudelleen naimisiin, mutta koskaan ei pidä sanoa ei.

Niin hän ei sano lapsistakaan, joista häneltä tivattiin koko edellisen liiton ajan. Jenni vastasi tuolloin, etteivät lapset sopineet silloiseen elämäntilanteeseen.

– Lapsethan joutuisivat reissaamaan vuoroin formulatallin, vuoroin hevostallin väliä, Jenni totesi.

Jennin arkeen kuuluu nyt shoppailua, hyviä ravintoloita – Tomi Björckin ravintolat ovat Jennin suosikkeja – urheilua ja treenaamista, sillä Jenni palkkasi itselleen juuri personal trainerin. Ja aika paljon koti-iltoja sohvalle käpertyen.

– Elämässäni on nyt hyvää virtaa ja energiaa. On ihanaa rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Lue myös:

IS: Jennin ja Kimin avioero lopullinen

Kimin ja Jennin liitto on ollut kriisissä aiemminkin – lue harvinainen yhteishaastattelu

Jenni Dahlman

Malli ja juontaja.

Syntynyt 27.10.1981 Piikkiössä.

Puoliso vuosina 2004–2014 formulakuljettaja Kimi Räikkönen.

Seurustelee Jokereissa pelaavan Ossi Väänäsen kanssa.

Juontaa Avalla 29.3. alkavaa Mallikoulua.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.