Janne Kontkasen työnjälki nähtiin muun muassa Shrek 3 -elokuvassa. Shrekin vihreä nahka ei näyttäisi yhtä eläväiseltä ilman Kontkasta. Kuva MVPhotos

Janne Kontkanen on ensimmäinen suomalainen Oscar-voittaja – ja silti melko vaatimaton.

San Franciscossa asuva Janne Kontkanen, 39, on ensimmäinen suomalainen, joka palkitaan Oscar-palkinnolla – mutta ei aivan sellaisella kuin voisi kuvitella. Tekniikan tohtori saa niin kutsutun teknisen Oscarin Dreamworks-elokuvayhtiölle kehittämästään 3D-teknologiasta, jota on käytetty vuodesta 2008 lähtien Dreamsworksin kaikissa animaatioissa.

Kontkasen teknologian ansiosta esimerkiksi vihreä Shrek-hirviö näyttää nykyään eläväisemmältä kuin elokuvasarjan ensimmäisissä osissa. Tekninen Oscari jaetaan 19 teknisestä saavutuksesta 52 henkilölle.

Miltä tällaisen tunnustuksen saaminen tuntuu?

Se antaa itsetuntoboostin töissä. Hyvä itsetunto on tärkeä, jotta on parhaimmillaan töissä: kestää enemmän kritiikkiä, uskaltaa ottaa riskejä eikä aina tarvitse olla äänessä. Ainakin hetkellisesti tulee sellainen olo, että hyvin pyyhkii.

Kuinka kauan teknologian kehittämiseen meni?

Tein samanaikaisesti myös muita asioita, joten projektin kimpussa kului vuosia – ja teknologiaa kehitetään edelleenkin. Tekisin sitä itse asiassa vieläkin mielelläni, jos olisin leffateollisuudessa töissä. Projektissa oli minun lisäkseni kolme insinööriä ja artisteja.

Janne Kontkanen.

Työskentelet nykyään Googlen karttatiimissä, mutta jos etsit tulevaisuudessa töitä, aiotko mainita Oscar-palkinnosta ansioluettelossasi?

Laitan sen varmaankin jonnekin CV:n loppuun, mutta en tiedä onko sillä niin kauheasti merkitystä. Kaipa se ohjelmistopuolellakin jotain painaa, ainakin siitä näkee, että olen saanut jotain järkevää aikaan.

Onko tunnustus huomioitu nykyisessä työpaikassasi?

Googlen perustajat Larry Page ja Sergei Brin mainitsivat asiasta palaverissa, joten viimeistään sen jälkeen kaikki tiesivät. Googlelta palkittiin kyllä muitakin. 

Elokuvatähdet valmistautuvat Oscar-gaalaan päiviä, miten sinä valmistaudut palkintojenjakoon?

Minulla on smokki, jota käytän, mutta rusetti piti hankkia. Vaimoni hankki iltapuvun tilaisuutta varten. Puheen olen kirjoittanut melko valmiiksi, mutta sitä pitäisi vielä lyhentää.

Helsingin Sanomien jutusta selviää, että Yhdysvaltain elokuva-akatemia haastatteli sinua hartaasti ennen kuin teki päätöksen palkinnosta. Oliko teknologian kehittäjä vaikea määritellä?

Se ei ollut helppo tehtävä. En oikeastaan tiedä itsekään, menikö se lopulta oikeaan osoitteeseen. Se on valintakysymys, kenen nimi palkintoon pannaan, kun koodauspuolta oli tekemässä kolme muutakin ihmistä. Aloitin projektin, joten ehkä langat johtivat minuun.

Olet asunut nyt seitsemän vuotta ulkomailla, haaveiletko paluusta Suomeen?

Emme me ihan ensi vuonna ole palaamassa, mutta takaisinmuutto tuntuu helpolta, kun Suomessa tehdään niin paljon kaikkia hienoja asioita juuri nyt. Se on tosi hyvä juttu.

Janne Kontkanen saa teknisen Oscarin Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna 16.2.2014. Kontkanen on toinen suomalainen, joka pääsee noutamaan Oscar-palkinnon. Jörn Donner on käynyt aikaisemmin lavalla Ingmar Bergmanin palkitun Fanny ja Alexander -elokuvan tuottajana.

Virallinen Oscar-gaala järjestetään sunnuntai-iltana 2. maaliskuuta, Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä. Tänä vuonna parhaan lyhytelokuvan Oscarista kilpailee suomalainen Pitääkö mun kaikki hoitaa?  Ennen Selma Vilhusen ohjaamaan lyhytelokuvaa Oscar-ehdokkaana on ollut ainoastaan Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

Tänä vuonna Oscar-gaala näytetään Yle Teemalla. 

Lue myös:

Suomalainen lyhytelokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Suomalaiset näkevät sittenkin Oscar-gaalan suorana

Tällaista on olla töissä pelifirmassa: pallomeri, kisailua ja vapaus huseerata

Angry Birdsin markkinointivelho: "Minulla on joku bitti väärin päin"

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain it-alalla työskentelevästä miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen mukaan huipulla saa olla itsekäs ja vähän outo.

Ylimielinen. Julkisuudenkipeä. Keskittyisi muiden mollaamisen sijaan treenaamiseen, niin voisi jopa pärjätä.

Muun muassa näin sosiaalisessa mediassa on arvosteltu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarista, 37.

”Oikku-Aikku” kertoo elämäkerrallisessa Tahto-kirjassaan hankalista väleistään niin kaksossiskonsa kuin hiihtomaajoukkueen jäsentenkin kanssa. Harvassa ovat ne, jotka eivät saa kuulla kunniaansa, kun moninkertainen maailmanmestari kertaa menneisyyden tapahtumia Pekka Holopaisen kirjoittamassa teoksessa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen uutuuskirjassa pahasta välirikosta siskonsa kanssa: ”Kaksossisko osaa olla kylmä kuin mannerjää”

– Olen joka tapauksessa aina halunnut paljon enemmän urheilumenestystä kuin kaikkien kaveruutta, ja päässyt tavoitteeseeni. Hiihto on paras ystäväni, Aino-Kaisa myöntää kirjassa.

Perinteisesti urheilumaailmassa kaikki, mikä tapahtuu pukukopissa, myös jää pukukoppiin. Aino-Kaisa on kuitenkin päättänyt tuoda julkisuuteen asiat, joista niin monesti vaietaan ja kertoa oman näkökulmansa tapahtumista. Oliko viisasta pahoittaa tuttujen mieli vanhoja kaivelemalla – siitä voi olla monta mieltä.

”Hiihto on paras ystäväni.”

Urheilijaminä ja siviiliminä

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että huippu-urheilijat todella ovat itsekeskeisiä, hankaliakin ihmisiä. Myös Aino-Kaisa tuo sen esiin.

– Huipulla saa olla vähän outo. Sillä ikävä fakta on, että minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä ainakin yksilöurheilulajissa voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija. Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin, Aikku perustelee kirjassa.

Hiihtäjä kuitenkin huomauttaa, että nyt käytävässä keskustelussa hänen huippu-urheilijaminänsä hankaluus korostuu. Aino-Kaisan siiviiliminää pääsee todistamaan harvempi.

”Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin.”

– Toivottavasti kukaan ei tämän luettuaan kuvittele, että olen jatkuvasti sellainen itsekäs tiuskija kuin arvokisastarttien alla tai ennen kauden tärkeimpiä harjoituksia. Silloin en tulisi kenenkään kanssa toimeen, kaikkein vähiten itseni.

– 99 prosenttia elämästäni olen erittäin monien suuresti arvostamieni ihmisten antaman todistuksen mukaan kohtelias, avulias, hyväkäytöksinen ja lämmin ihminen.

Jäljelle jäävä yksi prosentti kuitenkin näkyy eniten julkisuudessa.

– Sillä prosentilla tulokset on tehty, Aino-Kaisa toteaa kirjassa.

Lauri Tähkä esittelee parratonta leukaansa Instagramissa.

Muusikko Lauri Tähkä ehti kasvatella muhkeaa partaa pitkän aikaa, mutta tuore Instagram-päivitys kertoo, että mies on joutunut luopumaan metsuriseksuaalityylistään.

Syynä on vedonlyönti, jonka Lauri hävisi noustessaan Suomen virallisen listan ykköseksi. Hän julkaisi myös kuvan todisteeksi.

– Kiitos kuuluu ehdottomasti sinulle, hän kirjoittaa kuvatekstissä faneilleen.

– Olette parasta.

Fanit ovat menestyksestä iloisia, mutta lyhentynyt parta jakaa mielipiteet.

– Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin. Toivottavasti tapaamme partasi pian uudelleen, kommenteissa muun muassa kirjoitetaan.

Kummasta tyylistä tykkäät enemmän?

Heidi Sohlbergin avoimuus sairauden suhteen ei miellytä kaikkia.

Rintasyöpää sairastava Heidi Sohlberg on raportoinut avoimesti sairastumisestaan niin Facebookissa kuin Instagramissakin. Heidi on totuttu näkemään sosiaaliseen mediaan postaamissaan kuvissa iloisen ja reippaan näköisenä, mutta viikonloppuna hän julkaisi Instagram-tilillään päivityksen, jossa kertoi viettävänsä päivän visusti vuoteessa aikakauslehtipinon kanssa.

– Näillä pääsee varmasti alkuun. Nyt oli aika kuunnella kroppaa ja olla itsekäs. Tämän päivän Sembalot jää mun osalta väliin, päivän pyhitän ihanille lehdille ja varmistan että tyyny on hyvin. Veikkaan että nukun myös muutaman tunnin päikkärit. Niskaa ja päätä juilii, aftat suussa... Heidi kuvaili oloaan ja jatkoi hiukan myöhemmin viestiketjussa:

”Tiedän että niitä pahoinvointipäiviä on vielä tulossa lukuisia, siksi nautinkin aina niistä päivistä kun voi olla jalkeilla ja tehdä välillä töitä ja urheilla.”

– Ja olenkin kiitollinen joka ikisestä kivuttomasta päivästä. Tiedän että niitä pahoinvointipäiviä on vielä tulossa lukuisia, siksi nautinkin aina niistä päivistä kun voi olla jalkeilla ja tehdä välillä töitä ja urheilla.

Kaikkia ei voi miellyttää

Viime viikolla Heidi julkaisi Instagramissa koskettavan videon, jossa hän kertoi sadoista saamistaan tsemppiviesteistä. Hän kertoi lukevansa ja säilyttävänsä kaikki viestit, vaikkei kaikkiin ehdikään vastata. Samalla hän kertoi tietävänsä, että varmasti joitakin ärsyttää hänen avoimuutensa.

– Mutta mä ite ajattelen sen niin, että mitä enemmän näistä asioista puhutaan, sitä useampaa suomalaista voidaan auttaa ajoissa, hän kertoo videolla.

Heidi kertoo olevansa kiitollinen myös suomalaiselle sairaanhoidolle sekä syöpä- ja geenitutkimukselle, joita ilman hän ei edes tietäisi sairastavansa syöpää.

Huomiohakuisuutta?

Osa ikävistä kommentoijista on ollut sitä mieltä, että Heidi haalii itselleen vain huomiota sairaudellaan. Myös Heidin taisteluhenki ja reippaus ovat herättäneet joissakin ärsytystä. Kuin vastaukseksi heille Heidi julkaisi maanantaina Instagram-tilillään englanninkielisen mietelauseen: I sometimes smile and act like nothing is wrong. It's called dealing with shit and staying strong.

Eli ”toisinaan hymyilen ja olen kuin kaikki olisi kunnossa. Sitä kutsutaan vahvana pysymiseksi.”

 

Yks sana... #kiitos 🙏🏻💕 #taistellaanyhdessä #kiitollinensiunattuonnellinen #perikseianneta #soturi #fuckcancer

A video posted by Heidi Sohlberg (@heidisohlberg) on