Jarkko Niemi on vienyt kehonsa äärirajoille roolejaan varten. Hän onnistui pudottamaan 12 kiloa muutamassa kuukaudessa seitsemän ohjenuoran avulla.

Esimerkiksi Syke- ja Siskonpeti-sarjoista tutuksi tullut näyttelijä Jarkko Niemi, 31, nähdään perjantaina 29.1. ensi-iltansa saavan Love Records – Anna mulle Lovee -elokuvan pääroolissa tavanomaista vatsakkaampana.

Railakkaasta elämänmenosta nauttivan, musiikkituottaja Atte Blomin roolihahmoa varten Niemi kävi läpi puolentoista kuukauden lihotuskuurin, jonka aikana hän kerrytti kiloja kaikkiaan kymmenen.

– Söin light-tuotteita, jotka lihottavat ja lisäävät ruokahalua. Lisäksi vedin lounaaksi pikaruokaa, joka sisälsi hampurilaisaterian ja kolme juustohampurilaista. Välipalaksi saatoin syödä suklaalevyn ja urheilijoiden massapirtelöitä, Niemi kertoo.

Muun muassa crossfitiä harrastaneelta, urheilulliselta Niemeltä kiellettiin myös liikkuminen.

Söin light-tuotteita, jotka lihottavat ja lisääät ruokahalua.

 – Vointini oli tosi nihkeä. Sokeriövereiden takia olin välillä kiukkuinen ja minun oli tosi vaikea nukkua.

Paitsi että muutos oli hyvin fyysinen, oli myös näyttelijän psyyke koetuksella.

 – Esimerkiksi juhlissa piti heti selitellä kollegoille, että minulla on meneillään lihotusproggis, ettei kukaan olisi epäillyt nopeaa painonnousua, Niemi myöntää.

Yleensä M-kokoinen Niemi joutui myös uusimaan vaatekaappiaan vanhojen käydessä pieneksi.

 – Oli outoa olla tilanteessa, jossa vaatteet eivät yhtäkkiä mahdukaan päälle. Oli pakko ostaa kolme kokoa isompia vaatteita.

Jarkko Niemi lihotti itseään roolia varten syömällä muun muassa light-tuotteita, suklaata ja pikaruokaa. Kuva: Future Films
Jarkko Niemi lihotti itseään roolia varten syömällä muun muassa light-tuotteita, suklaata ja pikaruokaa. Kuva: Future Films

11 viikkoa, - 12 kg

Kun Love Records oli purkitettu, oli Niemellä edessä vielä isompi työ. Parin kuukauden sisään olisi päästävä lääkärisarja Sykkeen Petteri Holopaisen hahmon mittoihin, niihin Niemelle ominaisiin. Kilojen karistaminen oli raskasta, mutta onnistui ammattilaisen avulla.

– Sain valmentajakseni Juha Silvennoisen, joka on työskennellyt muun muassa neljänkymmenen näyttelijän kanssa vastaavissa projekteissa. Olin hyvin motivoitunut laihduttamaan, koska olin etukäteen varmistanut Juhalta, että takaisin mittoihin palaaminen olisi mahdollista.

Silvennoisen ammattitaidon saloja kunnioittaen Niemi ei paljasta tarkkoja kunto- ja dieettiohjelmiaan, mutta jakaa silti muutaman perusvarman laihdutuskeinon, jonka avulla hän palasi yhdessätoista viikossa 12 kiloa kevyempään elämään.

– Projekti oli tosi opettavainen. Olen vähän hikari, joten oli tosi hienoa oppia omasta kehosta. Huomasin, että jalkani ovat vahvat, mutta esimerkiksi olkapäitä pitää treenata tarkemmin. Opin myös, että perusjutut ovat olennaisimpia laihduttamisessa – oikein syöminen on kaikkein tärkeintä.

Näin Jarkko karisti 12 kiloa

Kaappien siivous

– Heitin pois kaikki light-tuotteet, valkoisen vehnän ja sokerituotteet. Sokeri on ehkä kaikkein pahin lihottaja, ja lisätyn ja valkoisen sokerin pois jättäminen on iso palvelus itselle.

Selkeä kauppalista

– Sain kolmen sivun listan siitä, mitä en saisi syödä ja sivun listan siitä, mitä saisin syödä. En kuitenkaan keskittynyt kiellettyjen listaan, vaan huolehdin enemmänkin siitä, mitä saisin syödä. Sain selkeät ohjeet siihen, mitä ostaa kaupasta. Kannoin kotiin paljon etenkin vihreitä kasviksia, kanaa, kalaa, kananmunia, hapanmaitotuotteita ja omenoita.”

Säännöllinen ruokarytmi ja selkeä lautasmalli

– Oikea ruokarytmi ja hyvin syöminen oli tärkeintä. Söin päivän aikana aamupalan, välipalan, lounaan, toisen välipalan, päivällisen ja pienen iltapalan. Ruokavalio ei sisältänyt mitään ihmeellisyyksiä, vaan perusjuttuja, kuten puuroa aamupalaksi ja pääruokalautasella vähintään puolet oli kasviksia.

Vettä ja unta

– Join tosi paljon vettä, 2-3 litraa päivässä. Tein myös vissyä, johon lisäsin sitruunaa. Lisäksi nukuin paljon.

Ei ehdottomuudelle

– Koska kahden kuukauden aikataulu oli tiukka, en halunnut lipsua dieetistä. Esimerkiksi kuiva valkoviini ja cava olivat kuitenkin sallittujen listalla.

Makean korvikkeita

– Aika nopeasti sokerin pois jäätyä alkoi muu ruoka maistua makeammalta. Esimerkiksi turkkilainen jogurtti pakastemustikoilla oli tosi makeaa. Hedelmistä en syönyt oikeastaan muita kuin omenoita. Tavallisesti laihduttaja voisi syödä hedelmiä reilummin.

Paljon liikuntaa

– Treenasin paljon. Viidessä päivässä treenasin kahdeksan kertaa, koska kolmena päivänä tein kaksi treeniä.  Viisi tunnin aerobista treeniä, kuten pyöräilyä tai vesijuoksua ja kolmesti viikossa lihaskuntotreeniä ammattivalmentajan ohjeistuksella.

– Aluksi tuntui että en saa henkeä, saan sydärin ja laattaan, vaikka olen aina ollut urheilullinen. Pystyin tekemään vain neljäsosan punnerruksista, joita olin tehnyt aikaisemmin.

Aleksi Mäkelän ohjaama Love Records – Anna mulle Lovee -elokuva saapuu elokuvateattereihin perjantaina 29.1.2016. Päärooleissa nähdään Jarkko Niemi, Riku Nieminen ja Tomi Alatalo.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.