Nena Kafka menetti natsi-Saksan joukkotuhoissa lähes koko sukunsa. Kuva: Anna Huovinen

Suomessa elää yhä kaksi natsi-Saksan keskitysleireiltä selvinnyttä ihmistä. Nena Kafka on heistä toinen. Suomeen hän päätyi, kun hänen perheensä ja lähes koko sukunsa oli surmattu.

Elokuun 30. päivä vuonna 1945 Tukholmasta lipui Wellamo-laiva Helsinkiin. Sen mukana saapui tumma, pitkä ja huomattavan laiha tyttö, 17-vuotias ja hädin tuskin 40-kiloinen Nena Szlezynger.

Matkaseurana Nenalla oli hänen enonsa Bernhard Blaugrund, jonka kotiin Etu-Töölöön he olivat matkalla. Siitä oli tulossa Nenan uusi koti, sillä hänen koko puolalainen perheensä oli tapettu keskitysleireillä.

Nyt 89-vuotias Nena, nykyään Kafka, istuu olohuoneessaan Helsingin Meilahdessa. Asunto on kuin kenen tahansa kypsään isoäiti-ikään ehtineen koti ruskeine plyysisohvaryhmineen ja maisematauluineen.

– Olen tällainen ulospäin suuntautunut, puhelias ja positiivinen. Olen esimerkiksi kaksi oikein hyvää tuttavaani tavannut ratikkapysäkillä, Nena sanoo ja nauraa päälle.

Kuka tahansa isoäiti ei ole kuitenkaan joutunut viettämään nuoruuttaan natsi-Saksan keskitysleireillä ja menettänyt niissä käytännössä koko sukunsa. Nenan ison Blaugrundin suvun kohtalosta toisessa maailmansodassa on juuri ilmestynyt Simo Muirin kirja Ei enää kirjeitä Puolasta.

Kun toinen maailmansota alkoi Saksan hyökkäyksellä Puolaan 77 vuotta sitten, maassa eli 3,5 miljoonaa juutalaista. Pääkaupungissa Varsovassa oli Euroopan suurin juutalaisväestö. Maailmansodan päätyttyä vuonna 1945 juutalaisia oli Puolassa hengissä noin 300 000. Tuhoamisleireillä tapettiin yli kolme miljoonaa puolanjuutalaista.

Nena selvisi.

Hiljaisuutta lähes 70 vuotta

– Tuntuu se kaikki vieläkin pahalta, muttei enää ihan niin pahalta, Nena sanoo.

Kesti melkein 70 vuotta, ennen kuin Nena pystyi puhumaan kokemuksistaan mitään. Niistä ei kuullut sen enempää aviomies Faivel Kafka kuin Nenan tyttäret Bella ja Rajakaan.

– Mutta sitten olenkin puhunut vaikka kuinka, Nena nauraa.

– Aikaa kai vain kului tarpeeksi.

Nena puhuu kokemuksistaan nyt tunteilematta ja konkreettisesti. Rajutkin adjektiivit saattavat olla liian köykäisiä kuvailemaan 13–17-vuotiaan tytön tuntemuksia, kun ympäriltä vähä vähältä katosivat kaikki läheiset ja päivät toisensa jälkeen täyttyivät pakkotyöstä ja nälästä.

Toisen maailmansodan alkaessa Nena asui pienessä Koziegłowyn maalaiskaupungissa lähellä Saksan rajaa. Kotona oli Nenan lisäksi hänen isänsä ja kaksi vanhempaa veljeä. Kotitalossa oli myös perheen kangaskauppa. Nenan vanhin sisko oli jo naimisissa, ja äiti oli kuollut tuberkuloosiin 1930, kun Nena oli kolmen.


Kuva: Blaugrundin suvun kotialbumi
Kuva: Blaugrundin suvun kotialbumi

Nena ja hänen serkkunsa Hanka, joka selvisi myös keskitysleireiltä ja tuli Suomeen. Kuva: Blaugrundin suvun kotialbumi

Nenalla oli äidin puolelta kolme tätiä ja viisi enoa. Bernhard-eno oli päätynyt Helsinkiin ensimmäisen maailmansodan aikana, kun hän oli taistellut Venäjän armeijassa, haavoittunut Karpaateilla ja tuotu sotilassairaalaan Suomeen. Siellä hän tapasi helsinkiläisen Veran. Se koitui Bernhardin sukuhaaran onneksi.

Sen sijaan Puolassa ilmapiiri oli levoton kesällä 1939. 12-vuotias Nena teki koulussa sideharsosta ja pumpulista suojamaskeja, koska kaupungissa pelättiin saksalaisten kaasuhyökkäystä. Hitler oli melskannut naapurimaan johdossa jo kuusi vuotta.

– Antisemitismi oli jatkunut Puolassa jo kauan. Kadulla huudeltiin, että älkää ostako juutalaisten liikkeistä, Nena kertoo.

Perhe oli siihen jo tottunut, eikä se nuorta Nenaa kummemmin pelottanut, vaikka ikävältä tuntuikin. Koulussa Nena ei huomannut minkäänlaista itseensä kohdistuvaa syrjintää.

Nena joutuu gettoon

Samaan aikaan saksalaiset rakensivat kuumeisesti gettoja: ahtaita, suljettuja asuinalueita, jonne juutalaiset pakotettiin asumaan. Puolan getot Varsovassa ja Łódźissa olivat suurimpia ja surullisen kuuluisia. Sieltä ihmisiä siirrettiin leireille, mutta jo getoissa monet kuolivat nälkään, surkeissa oloissa leviäviin tauteihin ja kylmyyteen.

Nena sai vielä asua kotikaupungissaan isänsä kanssa. Pian sodan alkamisen jälkeen veljet haettiin kotoa ja vietiin jonnekin, ilmeisesti työleirille. Samoin kävi isosiskon miehelle.

”Aavistelin ehkä jo silloin, etten näe heitä enää.”

Näitä kolmea Nena ei nähnyt enää, vaikkei 12-vuotiaana osannut sellaista vielä ajatella. Sellaista tapahtui, ja tavallaan siihenkin tottui. Pelko oli kuitenkin joka päivä ympärillä.

Isä ei uskaltanut juutalaisen ulkonäkönsä takia juuri liikkua ulkona.

– Minä, pieni tyttö, juoksin kaupungilla hoitamassa kaikki perheen asiat.

Kesäkuussa 1942 saksalaiset sitten saapuivat toden teolla Nenan kotikaupunkiin ja keräsivät kokoon loputkin kaupungin juutalaiset.

Heidät kuljetettiin Zawiercien gettoon. Siellä Nena koki ensimmäisen selektionsa, yhden monista. Selektiossa nuoret ja työkykyiset asetettiin yhteen jonoon oikealle, ja vanhukset, lapset ja äidit pienten lasten kanssa pantiin vasemmalle.

Nena pääsi oikeanpuoleiseen jonoon, mutta hänen isänsä, isosiskonsa ja pieni siskontyttönsä joutuivat vasemmalle. Nena näki heidät viimeisen kerran, sillä vasemmanpuoleisen jonon ihmiset kuljetettiin 60 kilometrin päähän Auschwitziin.

– Aavistelin ehkä jo silloin, etten näe heitä enää.

Auschwitzissa tuhottavaksi määrätyt ihmiset käskettiin riisuutumaan alasti mukamas peseytymistä varten. Heidät ohjattiin ilmatiiviiseen huoneeseen, jonne laskettiin syanidipohjaista zyklon-b-myrkkyä. Auschwitz oli suurin natsi-Saksan tuhoamisleireistä, ja siellä menetti henkensä yli miljoona ihmistä.

Nenan isosisko Chana ja hänen tyttärensä Lucia joutuivat ilmeisesti Auschwitziin. Kuvan taakse isosisko on kirjoittanut vain muutama päivä aiemmin: ”Rakkailleni! Muistoksi.” Kuva: Blaugrundin suvun kotialbumi

Getosta työleirille

Nena oli nyt 14-vuotias. Hän oli yksin getossa, mutta pääsi asumaan kaukaisen sukulaisperheen luo. Lähisukulaisia oli getoissa Sosnowiecissä ja Łódźissa, ja he kaikki koettivat pitää yhteyttä toisiinsa kirjeillä ja korteilla. Niitä lähetettiin ahkerasti myös Suomeen Bernhard Blaugrundin perheelle, joka auttoi Puolan-sukulaisiaan minkä kykeni.

Jos arki olikin karmeaa, yksittäiset hyvät hetket ovat jääneet Nenan muistiin sitäkin kirkkaampana. Sellainen oli Bernhardin lähettämä ihana, sininen talvitakki, jossa oli turkiskaulus.

– Kun menin sodan jälkeen töihin heidän kangaskauppaansa, tunnistin siellä saman, sinisen takkikankaan, Nena sanoo.

Ikävä kyllä meidän ei onnistunut auttaa sisarentytärtänne. Kaikki ponnisteluni olivat turhia.”

Alkutalvesta 1942 Helsinkiin saapui kuitenkin huonoja uutisia. Sukulaisperheen lähettämässä kortissa kerrottiin, ettei Nenalle kannata enää lähettää paketteja, sillä hänet on siirretty getosta työleirille Neusalz an der Oderiin.

Herra B. Blaugrundille, Keskuskatu 1, Helsinki

Viitaten 8.12. päivättyyn postikorttiinne suvaitsen ilmoittaa teille, että teidän sisarentyttärenne Nena on tällä hetkellä naistenleirillä Neusalzissa Sleesiassa. Ilmoitettua pakettia, jossa on vanhoja vaatteita, en ole tähän mennessä vastaanottanut. Aion kuitenkin lähettää vaatteet joko sisarentyttärellenne leirille tai toimittaa ne rouva Ungerin säilytykseen Sosnowitziin heti, kun se saapuu tänne. Voitte olla huoletta, teen kaikkeni, jotta sisarentyttärenne saa ne haltuunsa. Ikävä kyllä meidän ei onnistunut auttaa sisarentytärtänne. Kaikki ponnisteluni olivat turhia. Tervehdin teitä ja perhettänne mitä sydämellisimmin,

I. Isrol Grandapel

Warthenau, 14. joulukuuta 1942

Juutalaisia vietiin varsovalaisesta getosta kuolemaan. Kuva: Lehtikuva

Salainen apuri

Tulevaisuus oli niin outoa ja arvaamatonta, ettei sitä kannattanut paljon ajatella. Työleirillä Nenan päivä alkoi appellilla, nimenhuudolla. Sieltä vangit kuljetettiin kaupungin keskustaan lankatehtaaseen. Nenan tehtävänä oli käyttää konetta, joka valmisti haavanompelulankaa.

Kone oli suuri ja vaarallinen. Se ei saanut pysähtyä, ja lanka piti katkaista koneen pyöriessä. Kerran kone kiepautti Nenan tukkaa sisuksiinsa.

– Huusin tosi kovaa, ja kone pysäytettiin.

Työpäivät olivat pitkiä ja ruoka surkeaa.

– Se oli vetistä lientä, jossa oli sattumia, niin kuin suomeksi sanotaan, Nena muistelee.

Sattumat eivät tosin olleet lihaa, vaan yleensä lantunpalasia. Nykypäivän pizzalautasten äärellä on vaikea ymmärtää, miten niin heikolla ravinnolla tuli vuosikausia toimeen.

Yksikään enon lähettämistä korteista ei päätynyt perille Nenalle.

– Olin lapsena ollut huono syömään, joten ehkä se osaltaan auttoi, etten tuntenut niin kovaa nälkää kuin jotkut muut, Nena arvelee.

Bernhard sai Suomeen tiedon Nenan olinpaikasta, mutta yksikään hänen lähettämistään korteista ei päätynyt perille Nenalle. Juutalaiset naiset eivät saaneet vastaanottaa leirille mitään paketteja.

Onnekseen Nena tutustui tehtaassa ranskalaiseen sotavankiin, jolle pakettien vastaanottaminen oli sallittua. Joskus hän sujautti Nenalle palan suklaata tai pari tupakkaa, jotka pystyi vaihtamaan leipään. Ranskalaisella oli piilossa radio, jonka välittämiä uutisia hän kirjoitti paperinpalalle ja piilotti Nenan lankakoneeseen.

Kun Nena oli ollut työleirillä vuoden verran, ranskalainen sotavanki katosi.

Nena Kafka oli ensimmäinen Suomeen saapunut, keskitysleiriltä selvinnyt sotapakolainen. Heille ei ollut olemassa minkäänlaista hoitoa. ”Taisin saada yhden rauhoittavan tabletin”, Nena muistelee. Kuva: Anna Huovinen

Puola vaikenee

– Ei me nuoret sitä niin ajateltu, että elämä tähän loppuu. Ajateltiin kai, että tämä on vain työtä, ja kunhan sitä on tarpeeksi tehty, päästään elävänä pois, Nena sanoo nyt.

Sodan tässä vaiheessa Bernhard Helsingissä ei kuullut enää puolalaisista sukulaisistaan mitään. Bernhardin perheelle oli jo selvää, mitä sukulaisille tehtiin. Heistä oli jatkuva huoli, mutta heidän auttamisekseen oli hyvin vähän tehtävissä.

Vuonna 1944 Nenankin oli ruvettava ajattelemaan, ettei tulevaisuus ainakaan kovin valoisa ole. Leirin vangit olivat yhä sairaampia ja huonompikuntoisia, mutta vaivoista ei kannattanut valittaa, sillä sairaalaan joutuneista vangeista ei yksikään palannut.

”Dresdenin lähellä sain palan leipää, se oli kuin kultaa.”

Nena oli jo alkanut arvella, mikä tällaisen toiminnan päämäärä oli, vaikka vangit pidettiin pimennossa kaikenlaisesta tiedonvälityksestä, jopa päivämääristä. Hän aavisti, ettei kadonneita perheen­jäseniä enää ole olemassa sen enempää kuin vanhaa kotiakaan.

Tammikuussa 1945 Nenan leirin noin tuhat vankia käskettiin pois leiristä. Vankeja lähdettiin kuljettamaan kohti länttä kävellen, menetelmällä, joka myöhemmin tuli tunnetuksi kuolemanmarssina. Keskellä talvea huonosti pukeutuneet vangit yöpyivät ladoissa ja paikoissa, joita eteen sattui tulemaan. Jos olisi ollut voimia, olisi voinut yrittää paeta, mutta mihin?

Nenalla oli vielä Bernhardin lähettämä talvitakki, mutta yhtenä päivänä yksi vangeista lainasi takkia kerjätäkseen lähitalosta ruokaa ja katosi se päällään.

Viimeinenkin mieltä kohentanut asia katosi Nenan elämästä.

– Koko sinä aikana ei peseydytty kertaakaan. Ruuan kanssa oli sama juttu. Silloin minullakin oli nälkä. Ruokaa saatiin kerjäämällä maataloista, ja sitä säästeltiin. Dresdenin lähellä sain palan leipää, se oli kuin kultaa.

Kun vangit olivat marssineet seitsemän viikkoa ja useita satoja kilometrejä, he saapuivat Flossenbürgin keskitysleirille. Tuhannesta vangista oli jäljellä kaksisataa, muut olivat kuolleet.

Nena ja tuhat muuta juutalaista marssitettiin Flossenbürgin keskitysleirille. Kuva: Lehtikuva

Vangit merkittiin suurilla otsaan piirretyillä numeroilla. Ryhmä tungettiin ikkunattomaan junan karjavaunuun, jossa oli niin ahdasta, ettei siellä mahtunut istumaan. Yhdessä nurkassa vessan virkaa toimitti yksi ämpäri. Sen enempää ruokaa kuin juomistakaan ei tarjoiltu.

”Siellä Bergen-Belsenin leirissä ei eletty enää ihmisinä.”

Junamatka kesti kolme päivää, ja se päättyi Hannoverin lähellä sijaitsevalle Bergen-Belsenin leirille. Siellä kuoli muun muassa 15-vuotias Anne Frank, jonka päiväkirjat koko maailma tuntee.

– Junamatka oli aivan kamala, ja Bergen-Belsen oli leireistä pahin. Meidät laitettiin tyhjennettyyn ruumishuoneeseen, josta sadat ruumiit oli kasattu heti seinän toiselle puolelle telttaan.

Oli niin ahdasta, että yöt vietettiin istuallaan. Joka yö vieressä oli joku kuollut.

– Siellä ei eletty enää ihmisinä, Nena sanoo tunteilematta ja suoraan.

Ajatukset ja tunteet olivat jo kadonneet.

Työtä ei tehty, mutta aamu avattiin nimenhuudolla. Erittäin huonokuntoisia ihmisiä saatettiin seisottaa parikin tuntia. Yleinen nöyryytyskeino oli laittaa vanki polvilleen ja pitämään tiiltä päänsä päällä. Kaikilla oli lavantauti, myös Nenalla.

– Silloin tunsin, että tilanne on huono.

Vapaus ja kaksi jäätelöä

Huhtikuun puolivälissä 1945 vangit olivat jälleen aamulla nimenhuudossa kentällä. He seisoivat pitkään, kunnes tajusivat, että kaikki vartijat ovat kadonneet.

Leiri oli vapaa, mutta vangit olivat niin huonokuntoisia, että vapautuksen riemujuhla oli vain irvokas. Leiriin saapui brittisotilaita, jotka jakoivat vangeille ruokapakkauksiaan, säilykelihaa ja -maitoa. Moni pitkään ilman ruokaa ollut vanki ahmi lihaa, jota heikko elimistö ei kestänyt, ja odotetusta ateriasta seurasi kuolema.

Lavantautinen Nena pystyi vain juomaan vähän säilykemaitoa.

Bergen-Belsenin keskitysleiri huhti kuussa 1945, kun britit vapauttivat leirin. Kuva: Lehtikuva

Bergen-Belsenistä Nena kuljetettiin Punaisen Ristin sairaalaan. Siellä Nena pyysi päästä Ruotsiin, jonne pakolaisia kuljetettiin. Ruotsi olisi lähellä Suomea, jossa olisi Bernhard-eno, jonka osoitteenkin Nena muisti ulkoa: Keskuskatu 1.

Katse oli jo pois sieltä, missä koti oli ennen sotaa ollut. Sen muisto oli pilalla.

– Tiesin sisimmässäni, ettei kotona Puolassa olisi ketään.

Bernhardin vaimo Vera matkusti Ruotsiin ja yritti selvittää nimilistoista, olisiko heidän sukulaisiaan elossa. Vera ei nähnyt tuttuja nimiä, mutta Nena onnistui kirjoittamaan heille kirjeen Ramlösan pakolaiskeskuksesta.

Kun Nena (vas.) sai enonsa Bernhardin (toinen oik.) ensimmäistä kertaa puhelimeen sodan jälkeen, kumpikaan ei saanut sanotuksi sanaakaan, he vain itkivät. Kuva: Blaugrundin suvun kotialbumi

Elokuussa Bernhard tuli hakemaan Nenaa Suomeen. Odotellessaan Tukholmassa Nenalle viisumia he menivät syömään hienoon Bernsiin. Nena sai elämänsä ehkä ikimuistoisimman jälkiruuan.

– Sain tilata jälkiruokaa ja tilasin jäätelöannoksen. Se oli niin hyvää, että uskaltauduin kysymään, saisinko toisenkin. Sain luvan, ja olisin voinut syödä vielä kolmannenkin.

Elämän alkuun Helsingissä

Helsingissä Nena vietiin lääkäriin, ja Bernhardin ja Veran perhe alkoi syöttää häntä.

– Olin 17-vuotias, mutta painoin kuin lapsi.

Nena oli silti innoissaan ja toiveikas. Hänen nuoruusvuotensa saattoivat vihdoinkin alkaa.

Pian selvisi, että Nenan eno Perec sekä yksi serkuista Hanka olivat selvinneet elossa. Berhard haki Hankan Suomeen tammikuussa 1946, ja kuukautta myöhemmin perässä seurasi Perec. Vuotta nuoremmasta Hankasta tuli Nenalle kuin sisko.

Blaugrundit vieraineen Espoossa rapujuhlissa 1947. Mukana ovat myös Nena sekä kaksi muuta sodasta selvinnyttä sukulaista, Nenan eno Perec ja serkku Hanka. Kuva: Blaugrundin suvun kotialbumi

Heti sodan jälkeen tärkeintä oli päästä kiinni normaaliin elämään, eikä 1940-luvulla tunnettu kriisiterapioita. Jokainen selvisi karmeuksista tavallaan. Nena siirsi ajatukset muualle ja päätti keskittyä nykyhetkeen. Eikä Suomessa kovin monta keskitysleirejä kokenutta vertaistukihenkilöä olisi ollutkaan, kaiken kaikkiaan heitä on ollut kuusi.

Nena ryhtyi opiskelemaan ruotsia, harrasti kuoroa, kirjoitteli kirjeitä Ruotsissa tapaamilleen uusille ystäville ja kävi Helsingissä asuvien puolalaisten järjestämissä juhlissa. Hän myös meni töihin Vera-tädin kangasliikkeeseen Esplanadille. Sellaista tavallista elämää hänen Helsingin-serkkunsa olivat saaneet elää niiden vuosien ajan, kun Nena oli natsien vankina.

Muutaman vuoden kuluttua Nena tapasi Faivel Kafkan, hyvien perhetuttujen pojan.

– Hän ihastui minuun kovasti eikä päästänyt irti, Nena nauraa.

Nena sai oman perheen, miehen ja kaksi tytärtä, sekä kaksikymmenvuotisen työuran Stockmannin kangasosastolla.

Nena pääsi leiriltä pois 71 vuotta sitten, mutta sellaiset tapahtumat eivät unohdu, tuskin edes haalistuvat muistissa. Kun televisiosta tuli holokaustia käsittelevä ohjelma, Nena meni toiseen huoneeseen.

Puolassa hän on vieraillut montakin kertaa, mutta takaisin sinne asumaan hän ei ole haikaillut koskaan. Kerran hän on vieraillut kotikaupungissaan Koziegłowyssä, mutta ei halunnut mennä sinne uudestaan.

– Siellä ei ole mitään, Nena toistaa.

Simo Muirin kirjassa Ei enää kirjeitä Puolasta (Tammi, 2016) kerrotaan Blaugrundin suvun koko tarina.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.