Kun Marja-Sisko Aalto saapui Reetta Aallon haastateltavaksi, tämä näki setänsä ensimmäistä kertaa naisena. ”Aivan kuin välistämme olisi pudotettu harso, ja olisin nähnyt hänet selvemmin kuin ennen”, Reetta kuvailee. Kuva Milka Alanen

Marja-Sisko Aalto menetti monia ystäviä ja työnsä Imatran kirkkoherrana, kun hän kertoi korjaavansa sukupuolensa miehestä naiseksi. Veljentyttö Reetta Aalto teki hänestä dokumentin – kuvauksen armosta ja hyväksynnästä.

Marja-Sisko Aallolla, 58, on punatut huulet, korvissa Kalevala-korut ja jaloissa
sirot korkosaappaat. Hän tietää nykyään, että naisen euro on 80 senttiä. Feministi hän on ollut aina, mutta viime vuosina tunne on vain vahvistunut. Blogissaan hän on kritisoinut muun muassa lasikattoa naispappien uran esteenä.

Kun Marja-Sisko vuonna 2008 päätti ryhtyä sukupuolenkorjaukseen, se tapahtui lähes elämän mittaisen kipuilun jälkeen.

– Olin hirvittävän väsynyt viiden vuosi­kymmenen kaksoiselämään, vieraaseen miehen rooliin. Kaikki – eleet, äänensävyt – tuntui väärältä. En halunnut löytää itseäni 75-vuotiaana makaamasta vuodeosastolla katkerana ja miettimästä, mitä olisin voinut tehdä, jos olisi ollut rohkeutta, Marja-Sisko kertoo.

Kun Marja-Siskon veljentytär, Reetta Aalto, 36, kuuli uutisen, hän soitti ja kertoi haluavansa tehdä sedästään dokumentin. Nyt he istuvat kahvilanpöydässä vieretysten, ja puhetta ja naurua riittää. Sukulaisuuden huomaa vihreistä silmistä ja itäsuomalaisesta lämmöstä. Aina välillä Reetta koskettaa puhuessaan Marja-Siskon kättä. Vaikka ikäeroa on sukupolven verran, välit ovat läheiset.

Reetta kuvasi dokumentin syksyllä 2008, aikana, jolloin kohu Marja-Siskosta oli rankimmillaan. Marja-Sisko ei suostunut suin päin kameroiden eteen, mutta pian hän huomasi, että Reetta halusi kuvata häntä avoimesti, ei tirkistellen.

Nyt dokumentti Marja-Sisko on kiertänyt jo monilla festareilla, ja se sai äskettäin ensiesityksensä myös televisiossa.

Hame piilossa ullakolla

Minulla oli sellanen värikäs kukkakuvioinen tyynyliina, joka kummasti hävisi kerran puhtaan pyykin kasasta. Minulla oli se mytyssä ullakolla yhden parrun ja katon välissä. Edes jossain kaukana piilossa metsän keskellä minulla oli mahdollisuus kuvitella, minä olen tyttö, minulla on hame.

Ote on Reetan dokumenttielokuvasta, jossa vuosikymmenet väärässä sukupuolessa elänyt Marja-Sisko kertoo lapsuudenkokemuksestaan.

– Marja-Siskon muistikuva lapsuudesta on kaunis mutta pakahduttavan surullinen, Reetta miettii.

Kun Marja-Sisko kertoi aikovansa sukupuolenkorjausleikkaukseen, hän työskenteli Imatralla kirkkoherrana.

Ilmoituksen jälkeen puhkesi valtava julkinen mylläkkä.

Marja-Sisko oli jo pikkulapsesta asti tuntenut itsensä naiseksi. Myös hänen perheensä oli tiennyt asiasta jo pitkään. Reetta kuitenkin kuuli uutisesta vasta, kun hänen vanhempansa kertoivat sedän aikeista ryhtyä sukupuolenkor­jausprosessiin. Aiemmin puheet olivat kantautuneet veljentytön korviin lähinnä huhuina. Jo 90-luvulla hänen vanhempansa olivat kertoneet, että setä oli nähty naisten vaatteissa.

– Pidimme sitä lähinnä hassuna harrastuksena: kirkkoherra kylillä naisten koltuissa. Avoimesti siitä ei puhuttu. Kun isäni, Marja-Siskon isoveli Eki kertoi, että sedästäni tulee nyt virallisesti täti, päässäni loksahti: miten en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, Reetta sanoo.

Marja-Siskon tarina kosketti elokuva-alaa opiskelevaa Reettaa niin, että hän alkoi pohtia dokumentin ohjaamista.

Reetta käsittelee töissään toistuvasti ihmisen identiteettiä ja kasvua. Nuo aiheet hän halusi tavoittaa myös Marja-Siskon elämästä.

– Olisin hyvin saattanut tehdä elokuvan Marja-Siskosta ilman sukulaisuuttakin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat ovat minulle tärkeitä. Marja-Siskossa kiinnosti eniten papin ammatin ja transsukupuolisuuden yhdistelmä.

Reetta on saanut elokuvastaan lähes yksinomaan hyvää palautetta. Päätähti on itsekin lopputulokseen tyytyväinen.

– Reetan käsissä minun ei tarvinnut esittää mitään eikä varoa sanojani. Halusin tuoda dokumentissa esiin, että transsukupuolisuus ei ole mielenhäiriö vaan synnynnäinen ominaisuus. Ja hyvin arkinen asia, jossa ei ole mitään skandaalin aineksia, Marja-Sisko toteaa.

Kirkko käänsi selkänsä

Sukulaiset ovat Aalloille tärkeitä. Sen näkee Reetasta ja Marja-Siskostakin: kuulumisia kerrataan ahkeraan, toistetaan suvun sisäpiirivitsejä, nauretaan. Viimeksi he ovat tavanneet kaksi vuotta sitten, dokumentin julkistamisen aikoihin.

Reetta muistaa vielä hyvin puhelun, jossa hän esitteli dokumentin aiheen Marja Siskolle. Reetta suunnitteli aluksi rakentavansa elokuvaansa vastakkainasettelun kirkon ja transsukupuolisen papin välille. Marja-Sisko ei kuitenkaan halunnut asettua ketään vastaan.

– Ihmettelin kirkon suhtautumista, löpisin armosta ja anteeksiannosta. Ensin Marja-Sisko oli kanssani samaa mieltä. Sitten hän totesi, ettei hän kirkolta anteeksiantoa kaipaa. Hän on mitä on, eikä siinä ole mitään anteeksipyydettävää. Silloin minua hävetti, Reetta myöntää.

Kun Marja-Sisko saapui syksyllä 2008 Reetan haastateltavaksi, tämä näki setänsä ensimmäistä kertaa naisena. Se tuntui heti täysin luonnolliselta.

– Aivan kuin välistämme olisi pudotettu harso, ja olisin nähnyt hänet selvemmin kuin ennen. Tunne oli vapauttava, Reetta kuvailee.

Kuvauksissa luottamus syntyi helposti, ja Marja-Sisko oli suorapuheinen.

Hänen rehellisyytensä oli tuonut paljon tukijoita, toisaalta jopa tappouhkauksia. Kotiseurakunnasta Imatralta erosi protestina lähes 600 henkeä. Monet kirkon työntekijät kieltäytyivät yhteistyöstä Marja-Siskon kanssa ja käänsivät tälle selkänsä. Oli seurakunnassa tukijoitakin, mutta he eivät olleet johtavassa asemassa saati uskaltaneet nostaa äläkkää. 

Lopulta Marja-Sisko päätti luopua rakastamastaan seurakunnasta ja kirkkoherran virasta.

– Eräs, jonka kanssa olin pitänyt rukousiltoja 15 vuotta, katkaisi välit kokonaan, kun ilmoitin sukupuolenkorjauksesta. Siinä oli omakin vakaumus koetuksella. Tunsin, että kannan kirkon häpeää harteillani, Marja-Sisko kertoo.

Jälkikäteen moni on tullut pyytämään anteeksi ja selittänyt, että tapahtuneen sulattelu on vienyt aikaa. Vaikka sekään ei korjaa viran ja kotipaikan menetystä, Marja-Sisko ei tunne vihaa.

Pian Reettakin huomasi, ettei hän voi tehdä hyökkäävää dokumenttia.

– On ihailtavaa, miten Marja-Sisko on suhtautunut kaikkeen kokemaansa ilman katkeruutta. Hänelle tärkeintä ovat armo ja hyväksyntä – myös tuomitsijoita kohtaan, Reetta toteaa.

Isä ei hyväksynyt

Reettaa on koskettanut Marja-Siskon elämässä eniten tämän lapsuus, sukupuoli identiteetin jatkuva tukahduttaminen. Se on kokemuksena niin raskas, etteivät toiset voi sitä edes kuvitella.

– Isäni ei koskaan pystynyt ymmärtämään transsukupuolisuuttani eikä puhumaan siitä. Äitinikään ei voinut hyväksyä sitä, vaikka oli tiennyt asiasta jo, kun olin pieni. Vasta 70-luvulla puhuimme asiasta kunnolla, ja äiti alkoi hiljalleen päästä sen yli, Marja-Sisko kertoo.

Vielä tuolloinkin äiti vannotti Marja-Siskolle, ettei tämä saisi esiintyä julkisesti naisena ennen hänen kuolemaansa. "Ajattele sitä häpeää, jos joku tuttu näkisi", äiti toisteli. Mummo sentään antoi lapsenlapsensa pukeutua kotonaan hameeseen. Se helpotti ahdistusta edes hieman.

– Monen transsukupuolisen tavoin yritin miellyttää ja venyä joka suuntaan ja unohdin, mitä itse halusin. Kuka tahan­sa kestää sitä jonkin aikaa, minä kärsin viisi vuosikymmentä hiljaa.

Marja-Sisko meni naimisiin ja sai kolme lasta, jotka ovat nyt jo aikuisia. Avioliiton solmiminen tuntui oikealta, sillä Marja-Sisko on aina rakastanut lastensa äitiä aidosti. Hän asuu yhä puolisonsa kanssa yhdessä, ja välit lapsiin ovat säilyneet lämpiminä.

– Puolisoni tiesi heti suhteemme alussa naiseudestani jollain tasolla. Se oli jo silloin vähän kuin kahden naisen liitto. Meillä oli sen takia ollut aviokriisikin jo vuosia aikaisemmin, mutta silloin päätimme, että kestämme tämän yhdessä. Tutkimuksiin ja hoitoihin menoni oli yhteinen päätös.

Sama ajatus kannatteli läpi Marja-Siskoa läpi mediakohun ja elämänmuutosten: tulkoon mitä palautetta tahansa, kunhan tiedän, mitä itse haluan.

Lähipiiri, myös Reetan perhe, on ollut suvaitsevainen. Dokumentissa Reetan äiti ja isä tulevat Marja-Siskon luo tupaantuliaisiin ja lahjoittavat tälle mekon. Reetta liitti kohtauksen elokuvan loppuun, sillä siinä kiteytyy lähipiirin hyväksyntä, lupa aloittaa aloittaa arki naisena.

Onnellinen nainen

Nyt Marja-Sisko nauttii naiseuden korostamisesta, myös ulkoisesti. Se on koko ajan helpompaa, sillä hormonihoidot ovat pehmentäneet ihoa ja kasvojenpiirteitä ja vähentäneet parrankasvua.

– Jotkut ovat ihmetelleet, eikö minusta tullutkaan sellaista nuorta missiä korjaushoitojen jälkeen. Jos tiedot ovat tuolla tasolla, en ihmettele ennakkoluuloja. Transsukupuolisuudella ei aina edes ole paljonkaan tekemistä seksuaalisuuden kanssa. Monelle riittää, että saa elää tavallista arkea oikeaksi kokemassaan sukupuolessa, Marja-Sisko selventää.

Juuri tavallisesta arjesta Marja-Siskokin nauttii eniten. Onnea ovat parisuhde, talvinen hiihtolatu, lentopallo ja laulaminen. Senkin Marja-Sisko on havainnut, että vanha feministi hänessä on vahvistunut.

– En ole kokenut naisena syrjintää, mutta huomaan kyllä yhä paremmin, että naisen euro on 80 senttiä.

Marja-Sisko ottaa aktiivisesti kantaa naisasioihin kolumneissaan ja blogissaan. Kirjoittajana hän on tekemässä toistakin aluevaltausta: syksyllä ilmestyy dekkari Murha tuomiokapitulissa. Se sijoittuu Marja-Siskon nykyiseen työpaikkaan.

Korjaushoitojen jälkeen Marja-Sisko tunsi, ettei hän voinut palata Imatralle, koska siellä tukijat olivat vähissä. Helsingistä hän ei löytänyt töitä, mutta syksyllä 2010 kohdalle osui paikka hiippakunnan notaarina Kuopiossa. Työnkuvaan kuuluvat tuomiokapitulin hallintoasiat ja pappien rekrytointi. Ihmisiä hän ei kohtaa yhtä kasvotusten kuin papin työssä, mutta uudessa työpaikassa on hyvä olla.

– Minulla on upea työyhteisö. Kukaan ei ole tehnyt minusta numeroa, vaan olen tasavertaisena muiden joukossa. Se on paras tapa, millä minua voi tukea.

Kaupungissa moni tunnistaa Marja-Siskon ulkonäöltä. Jotkut tulevat juttelemaankin. Marja-Sisko ei hämmenny katseista vaan on ainoastaan hyvillään. Kaikki eivät kuitenkaan tohdi lähestyä suoraan.

– On sääli, jos ennakkoluulot pitävät ihmisiä etäällä, Marja-Sisko sanoo.

Hän epäilee, että taustalla on tuntemattoman pelko ja luulo siitä, että hän olisi hoitojen takia muuttunut eri ihmiseksi. Päinvastoin: hänelle miehen rooli oli se, joka tuntui pakotetulta.

– Oli miehen elämässä omat hyvätkin puolensa, kuten lasten saaminen. Se on valtavan suuri lahja. Mutta vasta nyt tunnen, että olen se, miksi minut tarkoitettiin. Vihdoin saan olla rauhassa naisellinen.

Suru koskettaa

Kaksi vuotta sitten Aallon suvussa oli paljon surua, kun Reetan isä, Eki, menehtyi. Eki oli Marja-Siskolle rakas isoveli, jonka perässä hän oli aikoinaan tullut Helsinkiin opiskelemaan teologiaa.

– Ekin kuolema oli kova paikka. Hän oli taistellut viisi vuotta syövän kanssa, ja välillä tilanne oli jo näyttänyt valoi­sammalta, Marja-Sisko vakavoituu.

Hautajaisissa hän siunasi Ekin lepoon pappiveljensä kanssa. Muita Marja-Siskon läsnäolo lohdutti: kukapa olisi osannut paremmin puhua menetyksestä ja hyväksynnästä.

Reetta muistelee ihmetelleensä aluksi, miksi transsukupuolinen ihminen valitsee papin ammatin. Eikö sukupuoli­vähemmistöön kuuluminen ole kirkon jäsenelle ja työntekijälle taakka?

– Toisaalta mikään ei muutu, jos ei kritisoida ja haasteta kirkkoa myös sisältä, Reetta pohtii.

Marja-Siskolle pappeudessa on kyse kutsumuksesta ja ihmisten auttamisesta. Hän tekee vieläkin papin toimituksia kahvipalkalla. Sunnuntaikirkossa seurakuntalaisena hänestä on raskasta mutta samalla avartavaa tarkkailla pappien työtä.

Kaiken tapahtuman jälkeen hänen vakaumuksensa on vain syventynyt.

– Kun olin kyllikseni kantanut seurakuntani häpeää, tuntenut pettymystä työpaikan menetyksestä ja taistellut Jumalaa vastaan, aloinkin olla kiitollinen. Olen onnellinen siitä, missä olen nyt.

Reetalle Marja-Siskon kuvaaminen opetti ja antoi paljon.

– En usko, että yksittäinen elokuva muuttaa maailmaa, mutta kun trans­sukupuolisuutta tuo eri tavoilla esiin, uskon, että se voi vähentää ennakko­luuloja, Reetta toivoo.

Dokumentin loppukohtauksessa Marja-Sisko katsoo kameraan kasvot meikattuina. Taustalla kuuluu hänen laulunsa: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Kasvoilla on tyyni ja tyytyväinen ilme: uskalsinpas sittenkin!

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 5/2013.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.