Saara ehti miettiä ulostuloaan pitkään. ”Ystävieni kanssa puhumme usein siitä, miten varsinkin syrjäkylien homonuorilla ei ole kannustavia esikuvia. Nyt minä voin olla se, joka rohkaisee heitä olemaan omia itseään.”

Kun laulaja Saara Aalto kohtasi tyttöystävänsä, rakkaus yllätti hänet täysin. – En ollut ikinä kuvitellut itselleni
tällaista puolisoa. Kun luovuin vanhoista kriteereistäni, löysin Meristä täydellisen sielunkumppanini.

Yleensä syntymäpäiväyllätykset menevät niin päin, että päivänsankari on se, joka tulee yllätetyksi. 28-vuotispäivänään laulaja Saara Aalto vastasi ylläristä kuitenkin itse. Juhlapäivänään Saara kertoi Facebookissa rakastuneensa naiseen ja julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Merinsä, 26, kanssa.

Saaran faneille uutinen tuli puskista. Laulaja oli aiemmin julkisuudessa kertonut yhdeksän vuotta kestäneestä suhteestaan ja kipeästä erostaan tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa.

– Olin miettinyt päivityksen tekemistä pitkään. Kysyin etukäteen Teemun, siskoni ja äitini mielipidettä, ja vielä viime hetkellä soitin ystävälleni, että uskallanko julkaista asiani näin. Kaikki kannustivat, että todellakin! Saara kertoo.

Päivityksen tehtyään oli Saaran vuoro yllättyä.

– Olin tottunut ajatukseen, etteivät suomalaiset aina oikein tykkää muiden onnesta. Odotin ehkä enemmän suvaitsemattomuutta näissä asioissa. Palaute onkin ollut todella kannustavaa, ja ihmisten avoimuus on yllättänyt minut täysin. Kaikki on ollut niin siistiä, Saara hehkuttaa.

Pyristelyä rakkautta vastaan

Oikeastaan suhde tuli Saarankin elämään vähän puskista ja odottamatta. Eronsa jälkeen hän ei ollut haku päällä eikä ainakaan ollut osannut kuvitella itselleen Merin kaltaista puolisoa.

– Mitä rakkauteen tulee, olen aina kokenut, ettei sukupuolella ole merkitystä. En ole joutunut tukahduttamaan tunteitani tai pelkäämään, miten läheiseni reagoisivat, jos minulla olisi tyttöystävä, Saara sanoo.

– Muuten olin mielessäni kuvitellut puolisolleni tarkkoja kriteereitä. Että hänenkin kuuluisi tietää paljon musiikista, hänellä olisi samanlainen koulutus ja kulttuuritausta, ja tietenkin hän harrastaisi samoja asioita kuin minä. Nyt tuntuu melkein naurettavalta, miten sitä nuorempana itse lokeroi ja tyypitteli itsensä.

Saara ja Meri vaihtoivat ensimmäiset sanansa netissä kolme vuotta sitten, kun Meri lähetti tsemppiviestin Saaralle, joka oli sijoittunut toiseksi The Voice of Finland -laulukilpailussa. Huikeaääninen laulaja oli herättänyt paljon kiinnostusta ja sai ohjelman aikana niin paljon postia, että hädin tuskin ehti lukea kaikkea ja vastatakin vain osaan. Merin viesti tarrautui kuitenkin mieleen.

– Viestin henkinen ja syvällinen sävy liikutti minua. Vaikka ehdin vastata Merille vain lyhyesti, jäin miettimään, noinkohan me vielä joskus kohtaisimme kasvotusten.

Meni melkein vuosi ennen kuin Meri tuli katsomaan Saaran keikkaa ja naiset palasivat juttusille. Saara ja Meri ystävystyivät. Vaikka naiset tulivat täysin erilaisista taustoista, heitä yhdistivät samanlaiset arvot ja elämänkatsomus. Saaran puheissa toistuvat esimerkiksi positiivisuus, universumin energiat ja usko siihen, että elämänkäänteillä on ennalta määrätty tarkoitus.

– Yhtäkkiä oli täysin selvää, että tämä ihminen oli sielunkumppanini, Saara kuvailee.

– Aina kun olin hänen seurassaan, minuun laskeutui vahva rauhan tunne ja oli helppo hengittää. Aloin tajuta, etten pysty olemaan ilman Meriä.

Yleensä Saara kuuntelee herkästi sydäntään ja tuntemuksiaan. Nyt hän kuitenkin yritti jarrutella rakastumista.

– Olin niin jumiutunut vanhoihin kuvitelmiini ”ihannepuolisosta”. Minun piti käydä läpi tietoinen prosessi ymmärtääkseni mitä halusin. Oli siisti tunne, kun päätin, ettei noilla ulkoisilla tekijöillä olisi mitään väliä. Tajusin, etten voisi taistella universumia vastaan tässä asiassa, Saara kertoo.

– Meidän on niin hyvä yhdessä, ettei siinä ole melkein mitään järkeä, hän nauraa.

Saara kirjoitti uudelle levylleen kaksi uutta laulua ex-miehensä kanssa. ”Biisit käsittelevät eroamme. Niiden teko oli kuin terapiaa. Se taas vei eteenpäin omaa prosessiani tähän uuteen aikakauteen elämässäni.”

Pelko sai salailemaan

Saaran kikatus on kuplivaa ja kevyttä. Sellaiseksi hän kuvailee oloaankin nyt rakastuneena.

– Olen taas rempseä, hersyvä ja höpsö. Sellainen todellinen Saara. Tunnen, että tämä rakkaus tuo esille parhaat ja aidoimmat puoleni.

Saara kuvailee olleensa ”vähän hukassa” ennen kuin ensin päästi uuden rakkauden elämäänsä ja myöhemmin uskalsi kertoa siitä läheisilleen. Säveltäminen ja luova työ olivat alkaneet tuntua tukkoisilta ja oman levymerkin pyörittäminen raskaalta. Saarasta stressi kuului hänen äänessään, laulu ei kulkenut ja kurkussa tuntui usein puristava tunne. Vaikka uralla aukeni hienojakin esiintymistilaisuuksia ja keikkoja ulkomaille, oli sellaisiakin aikoja, kun Saara oli valmis lopettamaan uransa.

– Olin välillä aika huonossa kunnossa. Niissä hetkissä punnittiin, onko laulajanura todella intohimoni ja elämäntyöni, mihin minut on tarkoitettu.

Murehtiminen heijastui myös siihen, miten Saara kohteli itseään. Hän tunsi epävarmuutta tekemisissään, moitti itseään laiskaksi ja ensimmäistä kertaa löysi itsensä arvostelemasta ulkonäköään.

– Aloin puhua itselleni rumasti, mikä oli minulta täysin vierasta. Olen aina ollut hyvä kehumaan ja tsemppaamaan itseäni. Nuorempana kehuin peilin edessä, että oletpas söpö ja hämmästyin, kun kaverit eivät tehneetkään niin. Nyt säikähdin sitä, miten tylysti puhuin itselleni.

Saara sävelsi ja keikkaili nuoruudenrakkaansa Teemun kanssa, mutta ahdistui aina, kun haastatteluissa viitattiin menneeseen eroon. Pari kertoi suhteensa muuttuneen sisarelliseksi, ja utelut uusista kuvioista Saara kuittasi kierrellen ja kaarrellen.

– Olisin halunnut huutaa ääneen, että olen löytänyt ihanan ihmisen elämääni ja olen taas onnellinen. Sen sijaan pimitin onneni, koska en ollut varma, miten siihen reagoitaisiin. Eikö suurimmissa sodissakin ole kyse rakkauden ja pelon taistelusta – ja harmillisen usein pelko voittaa.

Saara kipuili myös ristiriitaa oman musiikillisen sanomansa ja yksityiselämänsä salailun välillä.

– Artistina tärkein sanomani on ollut inspiroida muita ja välittää rakkautta, iloa ja positiivisuutta. Koko urani perustuu sille ajatukselle. Kirjoitan elämästäni ja tunteistani. Oli tuskaista julistaa lauluissa, että kaikki on mahdollista, kun samaan aikaan salailin niin tärkeää osaa elämästäni, Saara kertoo.

– Salaaminen sai minut voimaan huonosti. Koin, että jouduin koko ajan olemaan varuillani ja varomaan sanomisiani. Minä, joka olin aina toitottanut avoimuuden ja iloisuuden puolesta ja hokenut, että rakkaus voittaa kaiken.

Vyyhti purkautuu

Sitten alkoi tapahtua. Viime vuonna, juuri niihin aikoihin kun Saara pohti jaksaisiko enää jatkaa musiikkiuraansa, hän sai viestin vanhalta tutultaan Englannista. Naismuusikoiden valmentamiseen erikoistunut elämäntapaohjaaja otti yllättäen yhteyttä. Naiset eivät olleet puhuneet kolmeen vuoteen. Nyt life coach kertoi ajatelleensa Saaraa viime päivät ja kysyi, oliko kaikki hyvin.

Saara kertoi valmentajalle kaiken: haasteista työssään, luomisen vaikeudesta ja salaamastaan rakkaussuhteestaan Meriin.

– Siitä vyyhti sitten alkoi purkautua. Alkoi avoimuuden aika.

Life coach seurasi ja tsemppasi Saaraa kolmen kuukauden ajan. Opasti uraan liittyvissä kysymyksissä, auttoi yksityiselämän askelissa ja rohkaisi kuuntelemaan sydämen ääntä, tekemään ratkaisut intuitiosta lähtöisin.

Saara nimittää uutta elämänvaihettaan rehellisyyden prosessiksi.

– Uskalsin lopulta kertoa sukulaisilleni, että minulla on tyttöystävä. Tiesin kyllä, että perheeni tukee minua kaikissa valinnoissani, mutta silti jännitin kertomista eri tavalla kuin jos olisin esitellyt uuden poikaystävän. Mikäköhän siinäkin on?

Saara on kiitollinen läheistensä kannustavasta asenteesta.

– Olen superonnekas siinä, ettei minun ole koskaan tarvinnut pelätä jääväni ilman perheeni hyväksyntää. Olen kasvanut boheemissa ja sallivassa ilmapiirissä. Ei ole tullut mieleenkään, että läheiseni kääntäisivät minulle selkänsä suuntaumukseni takia.

Niitä tarinoita Saara on kuullut homo- ja lesboystäviltään pelottavan paljon.

– Minun on mahdoton käsittää, miten esimerkiksi perhe voi sanoa, että et saa olla onnellinen omalla tavallasi. Miten kenenkään onni voi olla toiselta pois?

Elämäntehtävänä esimerkki

Lopulta Saara koki tärkeäksi tulla ulos ja julki naissuhteensa kanssa.

– Olen usein halunnut tukea seksuaalivähemmistöjen kampanjoita, mutta aina miettinyt, paljastaisiko se minut. Nyt ymmärrän, että voin olla jollekin toiselle rohkaiseva esimerkki. Seksuaalisuuteen liittyy edelleen harmillisia tabuja. Vaikka asenteet ovat jo muuttuneet, täydelliseen sallivuuteen on vielä matkaa.

Sitä Saara kummastelee, miksi artisteissa ja taiteentekijöissä niin harva nainen on tuonut julki homoseksuaalisuutensa, kun taas miehet kertovat siitä hyvinkin avoimesti.

– Miehille sallitaan kaikenlainen itsevarmuus ja rohkeus helpommin kuin naiselle. Toivottavasti voin osaltani olla muuttamassa niitä asenteita: voin pukeutua miten vain, laulaa miten vain ja olla suuntaumukseltani millainen vain.

Omassa arjessaan Saara sanoo vain harvoin törmänneensä seksuaalisuuteensa liittyviin ennakkoluuloihin.

– Onhan se vähän hassua, että uusiin ihmisiin tutustuessa joudun jossain vaiheessa korjaamaan oletuksen, että puolisoni olisi mies. Miten mahtavaa olisi elää sellaisessa ajassa, ettei jokaiselle seksuaaliselle suuntaumukselle edes tarvitsisi olla omaa termiään ja olisi yhdentekevää, esitteleekö rakkaakseen tytön tai pojan.

Jos Saara olisi etsinyt kumppania deittipalvelusta, hän tuskin olisi pysähtynyt Merin kohdalle. ”Siellä listattavat ominaisuudet olisivat olleet niin erit kuin mitä kuvittelin etsiväni. Keskustellessa valkeni, että hän on sielunkumppanini. Kohtaamisemme on suuri ihana ihme.”

Saara 2.0

Saara kuvailee kulunutta vuotta paitsi avoimuuden myös aikuistumisen ajaksi. Hän on löytämässä uutta, päivitettyä versiota itsestään.

– Kasvaessa sitä huomaa, ettei elämä menekään yhtään niin kuin olin kuvitellut.

Saara esimerkiksi oli aina pitänyt itseään äitityyppinä ja oli täysin varma, että hankkisi omia lapsia. Nyt hän on tarkastellut uusiksi niitäkin haaveita.

– Mietin, onko minua sittenkään tarkoitettu omien lasteni äidiksi. Mitä jos heidän sijaan voisinkin auttaa koko joukkoa maailman lapsia, Saara heittää ja alkaa puhua pulputtaa ideoistaan kansainvälisen avustustyön parissa.

– Samalla kun moni asia elämässä on mennyt uusiksi, samalla kaikki on alkanut näyttää selkeämmältä. Merin seurassa ajatukseni ovat kirkastuneet, ja sisäinen ääneni kuuluu taas vahvana.

Erilaisista taustoistaan huolimatta pari on löytänyt paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Saara on oppinut Meriltä hyvinvoinnista ja itsensä huolehtimisesta.

– Meri aina hokee, että ole armollinen itsellesi. Aluksi olin, että mitä se tarkoittaa, mutta nyt alan jo päästä jyvälle.

Saara puolestaan on vienyt Meriä teatteriin ja konsertteihin ja yllättynyt, miten samanlainen musiikkimaku parilla on.

– Aiemmassa suhteessani keskityttiin työhön ja ura oli yhteinen intohimomme. Nyt en vie niin paljon töitä kotiin ja keskustelumme täyttyvät kaikesta muusta. Se on tehnyt minulle hyvää ja tehnyt elämästäni paljon rikkaampaa. Jos nyt listaisin ihannekumppanin ominaisuuksia, hän ei olisi musiikkialalta.

Teemusta puheen ollen, mies on edelleen tuttu näky Saaran ja Merin nykyisessä kodissa.

– Teemu on minulle rakas perheenjäsen. Hän tulee loistavasti juttuun Merin kanssa. Asumme lähekkäin ja Teemu poikkeaa meillä usein iltapalalla, Saara kertoo uusista kuvioista.

Saara ja Meri ovat asuneet yhdessä vajaan vuoden.

– Kodissamme on onnelliset energiat, jonka myös ystävämme ovat huomanneet. Jos heillä on paha olla, he tulevat luoksemme voidakseen paremmin. Elämäni on nyt taianomaista. Tunnen, että Merin kanssa kaikki on mahdollista.

Sisäinen Disney-prinsessa

Saara kokee, että yksityiselämässä alkanut avoimuuden aika on avannut jumeja myös uralla. Tammikuussa toteutui pitkäaikainen haave, kun Saara kutsuttiin duetoimaan maailmantähti Andrea Bocellin kanssa, ja huhtikuussa Saara ja Teemu saivat ilmoille yhteisen levynsä Tonight. Nyt Saara odottaa mahdollista uutta kutsua Kiinaan sekä kesää, jolloin ehtisi säveltää uutta musiikkia.

– Olen aina kirjoittanut paremmin onnesta kuin surusta. Haluan jakaa positiivisuutta: olen vähän tällainen sisäinen Disney-prinsessa. Nyt kun voin näyttää rakkauteni, tiedän olevani myös vapaampi luomaan uutta. Minulla oikein sormet syyhyävät päästä taas säveltämään, laulaja intoilee.

– Totta kai jännitän, miten fanit suhtautuvat elämänmuutokseeni. Mutta uskon vahvasti, että kun saan olla vapaa yksityiselämässäni, osaan olla parempi myös taiteessani. Eikö tämä silloin käänny voitoksi kaikille?

Lue lisää:

Saara Aalto: ”Aika vähän on niitä ihmisiä, jotka uskaltavat tulla kaapista”

Ex-pari Saara Aalto ja Teemu Roivainen: Näin pysytte ystävinä eron jälkeen

Miksi Saara Aalto ei kelpaa radioon? Musiikkipäälliköt vastaavat

Saara Aalto

Laulaja-lauluntekijä syntyi Oulunsalossa 2.5.1987. Asuu Helsingissä kumppaninsa Merin kanssa.

Julkaissut viisi albumia omalla Yume Records -levymerkillään. Tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa tehty levy Tonight ilmestyi huhtikuussa ja sisältää kansainvälisiä viihdesävelmiä sekä kaksi uutta suomenkielistä laulua.

Saara ja Teemu keikkailevat parhaillaan Casino Helsingissä. Ex-pari sävelsi ensimmäisen yhteisen laulunsa vuonna 2002.

Saara duetoi tammikuussa Andrea Bocellin kanssa.

Valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi.

Yks lepakko-neiti

Suhteensa julkistanut Saara Aalto: Näistä syistä rakastuin naisystävääni

Miten niin vain jokin kokeilu tuo Saara Aallon suhde toisen naisen kanssa? Asuvat yhdessä omassa talossa ja nyt on mennyt kihloihinkin tämän naispuolisen kumppaninsa kanssa. Jotkut ihmiset ovat aina sitä mieltä, että jos nainen tai mies ja varsinkin nainen kertoo olevansa suhteessa omansukupuolensa edustajan kanssa se on muka joku kokeilu, varsinkin, jos on joskus aiemmin ollut yhdessä vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Eikö ihminen voi rakastaa ihmistä, oli hän sitten mies tai nainen?...
Lue kommentti

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.