Stig eli Pasi Siitonen pyrkii aina asettamaan tavoitteensa korkealle. ”Haluan kokeilla, kuinka pitkälle rahkeeni riittävät. Jos vaikka saisin vielä joskus sen jäähalli­keikan ja tehtyä edes yhden biisin, joka jäisi elämään muutenkin kuin vain vuoden radiohittinä.” Kuva Karoliina Paatos

Tässä on Stig. Pelimies, joka laulaa pikkutuhmia lauluja. Mutta tässä on myös Pasi Siitonen, romantikko, jolle perhe on maailman tärkein asia. Loppujen lopuksi he eivät ole niin kaukana toisistaan.

Stig eli Siitosen Pasi, 35, on oikeasti ihan tavallinen Pasi Helsingin Hermannista. Hän saapuu haastatteluun vartin myöhässä, koska hänen pian nelivuotias poikansa ei suostunut pukemaan kalsareita ylleen. Stigin hieman röyhkeä ja sovinistinen olemus on poissa, ja tilalla on rauhallisesti puhuva ja lämpimästi hymyilevä perheenisä.

– Ennen Stig ja Pasi erosivat toisistaan todella paljon, mutta kuilu välillämme on pienentynyt koko ajan. Se on hyvä, sillä olisi raskasta vetää roolia kaiken aikaa.

Stigin pukeutumistyyli on lähentynyt Pasin tyyliä, Pasin persoona taas Stigin persoonaa.

– Minusta on tullut itsevarmempi ja olen päässyt eroon ujoudestani. Ainoa ero on siinä, että Stig on todella härski.

Ulkonäöllisesti alter egoksi muuttumiseen ei tarvita paljoa. Viikset Pasilla on ollut jo vuodesta 2004, ja lippiksiä hän käyttäisi muutenkin, kotona niitä on ainakin sata. Pasilla vain sattuu olemaan kapeasankaiset, ihan tavalliset silmä­lasit, Stigillä suuret kasaririllit.

– Hahmojen erillään pitäminen onnistuu näiden lasien avulla. Kun laitan ne päähäni, ihmiset tunnistavat minut ja tunnistan myös itse kumpi olen. En uskalla luopua lookistani, sillä pelkään, että suosioni on vain laseista ja viiksistä kiinni, Pasi nauraa.

Biisejä siivouskopissa

Stig pompsahti julkisuuteen vuonna 2011, kun hän tuli toiseksi Uuden Musiikin Kilpailussa Laululeija-kappaleellaan. Ajatus viisuihin osallistumisesta oli tuntunut Pasista jo muutaman vuoden vitsikkäältä idealta, mutta hän oli aina myöhästynyt karsintojen takarajoista. Nyt hän oli kuitenkin sinnikkään yrittämisen jälkeen saanut itselleen biisin: Paula Vesalan kirjoittaman kappaleen, jota oltiin alun perin tarjottu Idols-laulu­kilpailusta tutulle Lassi Valtoselle. Laulu­leijan kautta Stig löysi puolivahingossa musiikilleen uuden tyylilajin ja itselleen uuden stailin.

Sitä ennen Pasi oli ollut seitsemän vuoden ajan Stig Dogg, jenkkiräppäreitä parodioiva hahmo, jolla oli polviin asti ulottuva t-paita ja kaulassa rykelmä kaulakoruja.

– Innostuin roisista läpästä ja huumori­musiikista Edu Kehäkettusta ja Setä Koposta kuuntelemalla. Olin suunnitellut tuottavani ja kirjoittavani biisejä jollekin uudelle ja hyvälle artistille mutta huomasin, etten osaa kirjoittaa kuin huumorijuttuja. Minun piti luoda itselleni hahmo, että pystyin kirjoittamaan vapaasti, Pasi kertoo.

Ensimmäiset kappaleensa Pasi kirjoitti tauolla siivouskopissa. Hän työskenteli metrosiivoojana, tyhjenteli viisi tuntia päivässä roskiksia ja keräili banaaninkuoria maasta. Työpäivän jälkeen Pasi keskittyi musiikin tekemiseen ja hahmonsa luomiseen. Stig Dogg -nimi tarttui esikuvalta, jenkkiräppäri Nate Doggilta, Stig taas kuulosti tarpeeksi hölmöltä toimiakseen.

Pasi lopetti työnsä siivoojana ja teki Stig Doggina kaksi levyä, kunnes kyllästyi. Vitsin ymmärsi loppujen lopuksi vain pieni piiri, ja Pasi halusi saada enemmän kuulijoita ja turvata taloutensa. Kotona odottivat avovaimo ja pieni lapsi.

Ensimmäistä keikkaa varten Pasi lainasi isältään kasaririllit ja ajoi pois partansa.

– Kun katsoin itseäni peilistä lasit päässä ja viikset naamassa, ajattelin, että no niin, tässä on mieleen jäävä lookki!

– Pystyn nyt Stigillä ja kantrivivahteisella iskelmämusiikilla kantamaan korteni kekoon perheen toimeentulon puolesta. Elin pitkään kädestä suuhun opinto­tuen varassa, mutta nyt voimme lomailla ulkomailla ja suunnitella vihdoin oman asunnon hankkimista.

Huonot arvosanat puolisona

Pasi on ollut yhdessä av-alalla työskentelevän puolisonsa kanssa yhdeksän vuotta. Molemmat ovat saaneet rauhassa totutella julkisuuteen: siihen, että naiset viskelevät lavalle pikkuhousuja, tuntemattomat räpsivät heistä kuvia kaupassa ja nuoret miehet tulevat kaljatölkki kädessä juttelemaan kaupungilla. Yhteiset kesät vilahtavat ohi festarikeikkojen takia, ja levyä tehdessä Pasi katoaa usein omiin maailmoihinsa.

– Eivät muusikoiden parisuhteet ole tunnetusti sieltä helpoimmasta päästä. On välillä vaikeaa löytää aikaa parisuhteelle, ja myönnän, etten ole suoriutunut siitä parhain mahdollisin arvosanoin.

Pasi myöntää, että hänen alallaan asiat pyörivät usein vain muusikon navan ympärillä.

– Minäkin olen tottunut puhumaan aina omasta elämästäni ja tekemisistäni mutta yritän muistaa, etten ole perheessämme mikään tähti. On tärkeää muistaa tehdä pieniä asioita, kuten kysyä, miten toisen päivä meni.

Yhteistä aikaakin löytyy. Pariskunta pyrkii käymään kahdestaan usein elokuvissa, illallisilla ja ulkomaanmatkoillakin, ja Pasi kysyy puolisonsa mielipidettä esimerkiksi musiikkivideoista ja keikkavaatetuksesta.

– Arvostan hänen mielipiteitään suuresti. Aivan kuten Matti ja Teppo lauloivat, Stiginkin takana on nainen. Vaikka Stig luulee olevansa pelimies, pohjimmiltaan hän on silti romantikko. Aivan kuten minäkin.

Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 45/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä.

Lue myös:

Muusikko Stig saa toisen lapsen: "Kyynel vierähti, kun näin ultraäänikuvan"

Stig eli Pasi Siitonen

■ Syntyi vuonna 1978 Helsingissä. Asuu Helsingin Hermannissa avovaimonsa ja 3,5-vuotiaan poikansa kanssa. Perheeseen syntyy toinen lapsi alkuvuodesta.

■ Teki musiikkia seitsemän vuoden ajan Stig Dogg -nimellä. Työskennellyt myös metro-, toimisto- ja koulusiivoojana.

■ Tehnyt Maria!-ohjelman sekä Märät säpikkäät -sarjan tunnusmusiikit.

■ Opiskelee Taide­teollisessa korkeakoulussa elokuva­äänisuunnittelua.

■ Julkaisi juuri neljännen Niks ja naks -albuminsa.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.