Kirjailija Sofi Oksasta viedään nyt ympäri maailmaa. Kesällä hän ehti silti naimisiin ja uusi romaanikin on jo hyvässä vauhdissa. – Paras tapa irrottautua kirjoittamisesta on upottaa kädet taikinaan.

Viime kuukausina kirjailija Sofi Oksasta, 35, on viety sellaista vauhtia, että oman vuorokausirytmin kuunteluun ei ole jäänyt aikaa.

Viime vuosina Sofi onkin lähes päätyökseen lennellyt pitkin ja poikin julkistamassa Finlandialla palkitun teoksensa Puhdistuksen erikielisiä käännöksiä. Tänä keväänä se on jälleen ajankohtainen kotimaassa: pari viikkoa sitten kirjailija istui kunniavieraana Kansallisoopperassa kuulemassa miten se taipuu oopperaksi.

Eikä tämä tähän jää. Loppukesästä ensi-iltansa saa Antti Jokisen ohjaama elokuva, jota tähdittävät muun muassa Laura Birn ja Krista Kosonen. Leffan maailmanensi-ilta on Tallinnassa elokuun lopussa. Samassa tilaisuudessa julkistetaan Sofin uusi romaani, josta on toistaiseksi paljastettu ainoastaan nimi: Kun Kyyhkyset katosivat.

Luulisi että naisen pää menisi pyörälle vähemmästäkin, mutta kaiken keskellä Sofi vaikuttaa tyynen rauhalliselta ja hyvin levänneeltä.

Sofin hyvän olon eväät:

Työ, kahvi, tupakka

"Ilkka Kanerva on joskus sanonut olevansa kokovartalopoliitikko. Minä olen kokovartalokirjailija. Tätä ammattia ei voi jättää narikkaan, vaan kirjailija on aina töissä. Siinä mielessä olen varmasti työnarkomaani.

Mieluiten kirjoitan kotona ja mieluiten käytän aikaa työhöni niin paljon kuin mahdollista. Ikinä ei ole käynyt niin, ettei tekstiä syntyisi. Kun kirjoitan, kahvia ja tupakkaa kuluu paljon. Hyvänä päivänä tekstiä syntyy kymmenen liuskaa, mutta iso osa työstä on tietenkin tekstin muokkaamista."

Vahva naiseus

"Laittautuminen on minulle täysin luonnollista, osa arkipäivääni ja olemistani. Naistaiteilijoiden kykyjä on aina epäilty sen takia, että he ovat naisellisia. Minä haluan olla niin hyvä työssäni, että ulkonäkööni liittyvät asiat unohtuvat. Haluaisin uskoa, että jos osaa asian, niin pärjää. Omalla kohdallani näin on käynyt.

Pari vuotta sitten innostuin irtoripsistä. Sitä ennen olin pitänyt niitä ihan höpö höpö -juttuna. Jos on väsynyt pitkän päivän jälkeen, ripset piristävät kummasti ilmettä. Ilman irtoripsiä en mene televisioon. Stockalla en käy ilman meikkiä, muualla kyllä."

Kokkaaminen

"Paras tapa irrottautua kirjoittamisesta on upottaa kädet taikinaan. Pilkkominen ja raaka-aineiden mittaaminen vaativat keskittymistä.

On mukavaa, ettei minun enää tarvitse valita kaupassa halvinta vaihtoehtoa. Ostan välillä luomua, vaikka ärsyttääkin, että se on niin kallista. Ruuasta on nykyaikana tullut moraalinen valinta. Ainoastaan luomun ostaminen on oikein, mikä on tietenkin kivaa niille, joilla on siihen varaa."

Oma tila ja aika

"Arvostan omaa tilaa ja aikaa. Työssäni tapaan jatkuvasti uusia kasvoja, mikä on väsyttävää.

Pidän yöstä, koska silloin on hiljaista. Se on minulle parasta työaikaa. Yöllä kukaan ei oleta, että olen tavoitettavissa. Jos voin noudattaa omaa vuorokausirytmiäni, herään iltapäivällä kolmen neljän aikaan ja menen nukkumaan aamunkoitteessa.

Vaikka tykkään ihmisistä, olen luonteeltani erakko. Voin helposti olla pari päivää tapaamatta ketään. Lähipiirini ei ole suuri, ja koska kaverini ovat samanlaisia, kukaan ei ihmettele, jos emme koko ajan treffaile toisiamme."

Miten Sofista tuli Sofi?
Lue Me Naisten haastattelu vuodelta 2005. Tästä juttuun.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.