Kirjailija luottaa miehensä kritiikkiin. Rakastumiseen häneltä meni vain kaksi minuuttia.

Kun lukee amerikkalaisen Siri Hustvedtin menestysromaaneja, syntyy kiusaus arvuutella, millainen ihminen ne on kirjoittanut. Älykäs esteetikko ilman muuta, mutta ehkä myös melankolinen sivustakatsoja? Valokuvissakin kirjailija näyttää jotenkin hauraalta ja herkältä.

Siksi Hustvedtin, 53, tapaaminen yllättää: hän kättelee jämäkästi, puhuu kovaa leveällä jenkkiaksentilla ja nauraa yhtenään. Vaikka Siri on ehtinyt parissa päivässä antaa monta haastattelua, hän ei osoita eleelläkään olevansa kyllästynyt.

– Tunnen vain syvää kiitollisuutta, että kirjani kiinnostavat niin monia. Ehkä se johtuu siitä, että olen saanut mainetta vasta vanhemmalla iällä.

Vaikka Siri julkaisi ensimmäiset tekstinsä jo parikymppisenä, hänet tunnettiin pitkään vain kulttikirjailija Paul Austerin, 61, kauniina vaimona.

Vuonna 2003 Siri räjäytti potin romaanilla Kaikki mitä rakastin. Teos kuvaa nokkelasti ja tunteikkaasti kahta perhettä, jotka menettävät paljon rakastamisen arvoista. Suomessakin kirja on myynyt yli 20 000 kappaletta.

Paluu lapsuuden preerialle

Sirin neljäs romaani Amerikkalainen elegia on sekin tarina perheestä. Romaanissa keski-ikäiset newyorkilaissisarukset Erik ja Inga selvittävät kuolleen isänsä papereita ja törmäävät salaisuuksiin tämän menneisyydessä.

Ingan hahmossa on paljon samaa kuin Sirissä: molemmat ovat Minnesotasta, norjalaissiirtolaisten jälkeläisiä ja itseään vanhemman kirjailijamiehen vaimoja. Siri kuitenkin kiistää, että Inga olisi hänen omakuvansa.

– Mutta on romaanin päähenkilöissä paloja minusta. Äitini tunnisti minua sekä Erikissä että Ingassa.

Amerikkalainen elegia alkoi hahmottua, kun Sirin isä teki kuolemaa. Kirjailija halusi sisällyttää teokseen isänsä tarinan sekä muistoja lapsuudestaan. Siri kasvoi preerialla, pienen Northfieldin kaupungin liepeillä. Hän oli vanhin neljästä siskoksesta. Kotona puhuttiin norjaa.

– Puhun edelleen kieltä ja koen aina tuttuuden tunteen, kun tulen Pohjoismaihin.

Siri opiskeli historiaa ja viihtyi kirjastossa paremmin kuin opiskelijabileissä. 23-vuotiaana hän muutti New Yorkiin suorittaakseen tohtorintutkinnon kirjallisuudesta.

Eräässä runonlausuntatilaisuudessa vuonna 1981 ystävä esitteli hänet hiljattain eronneelle Austerille.

– Rakastuin häneen kahdessa minuutissa! Paulilta se vei useita tunteja. Ne olivat minulle pitkiä tunteja...

Pariskunta meni naimisiin jo seuraavana vuonna. Perhe täydentyi Sophie-tyttärellä 1987.

Mies on paras kriitikko

Paul ja Siri asuvat New Yorkissa, trendikkäässä Brooklynissa. Siri kirjoittaa kotona, Paul työhuoneessaan kadun toisella puolella. Puolisot ovat toistensa ateljeekriitikkoja.

Kerran Paul totesi vaimolleen, että tämän olisi aloitettava Kaikki mitä rakastin kokonaan alusta. Lopulta Siri kirjoitti romaanin uusiksi neljä kertaa.

Siri toteaa luottavansa täydellisesti miehensä makuun ja ottavansa tämän neuvot aina vastaan.

– Välillämme ei ole kilpailua. Ehkä se johtuu siitä, että olen häntä kahdeksan vuotta nuorempi ja tulen siksi aina hänen jäljessään. Ihailen vilpittömästi hänen työtään – ja hän minun.

Nyt Siri viimeistelee teosta The Shaking  Woman or a History of My Nerves. Hän on kärsinyt aina rajuista migreeneistä. Kirja on sukellus sekä hänen omaan sairauskertomukseensa että länsimaisen lääketieteen ja psykiatrian historiaan.

Sirin intohimoja ovat taidehistoria ja psykiatria. Mikä sitten olisi kirjailijalle sitä rentouttavaa, aivot narikkaan -tekemistä?

– Voi, puutarhanhoito! Takapihamme on pieni, mutta olen saanut sen kukoistamaan. Kun kitken rikkaruohoja, en ajattele mitään. Se on ihanaa meditaatiota.

Töiden takia näkeminen saattaa jäädä pitkäksi aikaa. – On ihanaa olla toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää, he sanovat.

Palkittu kirjailijapariskunta Riku Korhonen ja Anna-Leena Härkönen tunnetaan lukuisista menestysromaaneistaan, ja nyt luvassa on molemmilta uusi teos. Riku Korhosen tuorein Emme enää usko pahaan julkaistiin juuri, ja Anna-Leena Härkösellä on ensi keväänä ilmestyvästä kirjastaan enää neljä lukua kirjoittamatta.

– Tein romaania käytännössä koko kevään ja kesän, pienen pätkän olimme yhdessä Hailuodossa. Väitän olevani ihan hyvä mies silloin, kun olen näkyvillä, Riku veisteli keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Hän kertoi olevansa helpottunut ja iloinen ison urakan ollessa nyt valmis.

– Luin jo ensimmäiset kritiikit, ja onneksi ne olivat hyviä. Jostain syystä arviot ovat alkaneet jännittää vasta näinä vuosina, taitaa tarkoittaa jotain keski-iän herkistymistä. En tiedä, mihin tämä vielä johtaa.

– Myös minä jännitän kritiikkejä, mutta vähemmän kuin nuorena, Anna-Leena lisäsi.

Kun pariskunta kirjoittaa, he saattavat olla pitkiäkin aikoja näkemättä toisiaan.

– Tänä kesänä emme nähneet yli kuukauteen, koska minä kirjoitin paljon deadlinen lähestyessä, Riku kertoo.

”On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa.”

– Loppuvaiheessa tulee ikävä, mutta erossa oleminen on tarpeellista. On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa, Anna-Leena komppaa. 

Riku arvostaa sitä, että saa lukkiutua kirjoittamaan ilman selityksiä.

– On ihanaa olla yhdessä toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää mitä tämä työ on. Se on vapauttavaa.

Riku on jo aloittanut uuden kirjan tekemisen, vaikka tuorein romaani on vasta tullut painosta.

– Loppuvaiheessa oli niin hyvä lataus, että huomasin, etten tarvitse mitään lomaa.

Madonna seurasi poplaulaja Katy Perryn esimerkkiä – mutta tuliko hän toisiiin aatoksiin?

Amerikkalaisia haastetaan nyt lukuisin eri keinoin äänestämään tulevissa vaaleissa. Alkuviikosta poplaulaja Katy Perry julkaisi itsestään pikselöidyn alastonkuvan. Kuva tiisasi seuraavana päivänä julkaistavaa vitsikästä videota, jossa hän haastoi ihmisiä menemään äänestämään vaikka suoraan sängystä – kunhan muistavat vetää vaatteet ylle. Videossa alasti äänestyskoppiin marssiva Katy päätyy lopulta poliisiauton takapenkille.

Instagramissa julkaisemassaan kuvassa hän kertoo käyttävänsä alastomuuttaan ”keinona muuttaa maailma”.

 

TOMORROW, I USE MY BODY AS CLICK BAIT TO HELP CHANGE THE WORLD 👊🏼

Kuva, jonka KATY PERRY (@katyperry) julkaisi

Madonna ei aikaillut seuratessaan Katy Perryn esimerkkiä: hän poseerasi Instagram-tilillään yläosattomissa ja ilmoitti äänestävänsä Hillary Clintonia.

– Äänestän alasti Katy Perryn kanssa, Madonna kirjoitti kuvatekstiin.

Madonnan, 58, tempauksesta uutisoivat useat kansainväliset mediat. Torstaiyön aikana kuva oli kuitenkin hävinnyt Madonnan Instagram-tililtä. Hollywood Life -julkaisun mukaan Madonna poisti itse kuvan.

Lue myös! ”Kaikki flirttailevat minulle” – kuvittele hetki, että Trump olisi nainen

Twitterissä Madonna jakoi puolestaan kuvan, joka on vuodelta 2015. Siinä hän esiintyy Brit Awards -gaalassa Lontoossa, ja kuvaan on photoshopattu Clinton. Samalla hän haastaa naisia tukemaan toisiaan ja äänestämään vaaleissa.

– Kyllä, äänestän älykkyyttä. Äänestän naisten ja kaikkien vähemmistöjen yhdenveroisia oikeuksia, Madonna kertoo Twitter-tilillään.

Katy Perryn ja Madonnan tempausten jälkeen herää kysymys: onko alasti riisuutuminen ainoa tapa herättää huomiota? Mitä mieltä sinä olet julkkisnaisten tavasta osoittaa tukensa presidenttiehdokkaille?

Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Iltalehden mukaan muusikkopari Paula Vesala ja Lauri Ylönen ovat kertoneet eroavansa 12 yhteisen vuoden jälkeen.

Paula Vesala ja Lauri Ylönen ilmoittivat avioerostaan Iltalehdelle toimittamassaan viestissä.

Heidän mukaansa eropäätös on surullinen, mutta vääjäämätön.

– Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä, vaan pitkä parisuhde tuli päätökseensä.

”Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä.”

– Asia olisi joka tapauksessa tullut julki, joten halusimme välttää kaikenlaisia spekulaatioita ja ilmoittaa asiasta itse, pari kertoi viestissään.

Muusikkopariskunta aloitti seurustelunsa 2000-luvun alkuvaiheessa. He avioituvat vuonna 2014, ja heillä on yksi lapsi.

Muusikko–näyttelijä Paula Vesala, 34, muistetaan parhaiten PMMP-yhtyeestä. Hän julkaisi kesäkuussa ensimmäisen soololevynsä. Hän näyttelee pääosaa tällä hetkellä elokuvateattereissa pyörivässä Tyttö nimeltä Varpu -leffassa.

Lauri Ylönen, 37, on puolestaan muusikko, joka tunnetaan The Rasmus -yhtyeestä. Hänet nähdään myös televisiossa omassa televisiosarjassa vuonna 2017.

Lue lisää! Lauri Ylönen saa oman tv-sarjan: suunnittelee luksuskodit perheelleen ja julkkisystävilleen

 

Junon pika-avioliitto Janna Hurmerinnan kanssa päättyi vain puolen vuoden jälkeen, kun Juno jäi kiinni pettämisestä. – Olisihan asian voinut paremminkin hoitaa, hän sanoo.

Räppäri Jon ”Juno” Korhonen, 29, meni viime vuoden elokuussa naimisiin laulaja Janna Hurmerinnan kanssa, mutta jäi kiinni pettämisestä. Helmikuussa, vain puoli vuotta häiden jälkeen, Janna jätti avioeropaperit käräjäoikeuteen.

– En tietenkään ole ylpeä teoistani, olisihan asian voinut paremminkin hoitaa. Kai se oli sen hetkisen Jonin tapa ratkaista joitain juttuja. En sano olevani sitoutumiskammoinen, mutta elämän mittapuulla olen vielä aika nuori. En silti voi tapahtuneelle enää mitään, se on ollutta ja mennyttä, Juno sanoo.

Avioero ja pettämiskohu nousivat näyttävästi otsikoihin. Muun muassa laulaja Jannika B jakoi somessa avoimen viestin, jossa luki: ”Vitun Juno”.

– Se oli hänen mielipiteensä ja ymmärrän sen. Varmaan moni muukin on kelannut niin. Kyllä minua kiinnostaa, mitä muut minusta ovat mieltä, mutta en voi antaa sen liikaa vaikuttaa. Ne, jotka haluavat tehdä omat päätelmänsä minusta, tekevät ne ilman hyväksyntäänikin.

 


Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto
Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Voi olla, että ajattelen tekemisistäni eri tavalla vuoden päästä, kun tästä kaikesta on kulunut enemmän aikaa. Nyt asia on vielä itselleni vähän liian tuore käsiteltäväksi.

Ensimmäinen leffarooli

Työrintamalla Junolle kuuluu uutta, sillä hän näyttelee pääroolissa Antti J. Jokisen ohjaamassa Pahan kukat -elokuvassa. Leffa kertoo syrjäytyneiden nuorten lähiöelämästä väkivallan ja päihteiden keskellä. Junon roolihahmo haaveilee paremmasta huomisesta, mutta sortuu yhä uudestaan huumeisiin.

Pahan kukissa Juno tekee ensimmäisen roolityönsä. Siinä ja Junon yksityiselämässä on nähtävissä tiettyjä yhtäläisyyksiä.

– Mielikuva minusta on, että olen maahanmuuttajan näköinen pilveä polttava tyyppi. Kaipa jengi pitää minua pahana poikana, mutta mielestäni olen aika kiltti. Olen vain ihminen, teen virheitä.

Miltä Junosta tuntui tulla itse nuorena isäksi? Miten hän kommentoi rötöstelyjään? Koko haastattelu Me Naisten numerossa 39/2016.