Sini Sabotage on tehnyt managerisopimuksen Yhdysvaltoihin. ”Löysin vihdoin tyypin, joka on täysin minun puolellani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Marttila
Sini Sabotage on tehnyt managerisopimuksen Yhdysvaltoihin. ”Löysin vihdoin tyypin, joka on täysin minun puolellani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Marttila

Iholla-sarjan positiivinen palautevyöry on yllättänyt Sini Sabotagen. – Tuntuu vapauttavalta olla vihdoin esillä ihmisenä eikä vain tuotteena.

Iholla-sarjassa esiintyvä rap-artisti ja dj Sini Sabotage, 31, on seurannut ohjelmaa televisiosta yhtä jännittyneenä kuin muutkin katsojat. Sini näki etukäteen vain neljä ensimmäistä jaksoa, ja loppujen sisältö on tullut yllätyksinä hänellekin.

– Oman elämän kuvaaminen ja itsen seuraaminen ovat olleet hyvin outo mutta samalla jotenkin rakentava kokemus. Alun pakokauhu, mihin miinaan olen taas astunut, onkin vaihtunut onnellisuudeksi siitä, että uskalsin lähteä mukaan ohjelmaan, Sini kuvailee fiiliksiään.

Ohjelmassa Sini on kuvannut itseään meikittömänä, perheensä seurassa, herkkänä ja epävarmana. Ne ovat olleet uusia puolia aikuisemmasta Sinistä. Ei hän aiemminkaan mikään uhoaja ollut, mutta jossain kohtaa oikea Sini oli alkanut hävitä artisti Sabotagen roolin taa.

Hukkaa se herkkyys!

Musiikkiuransa alussa Sinistä oli haluttu muokata brändi ja sille selkeä imago: uhmakas, kova ja virheetön. Osa diggasi, osaa kovanaamarooli ärsytti. Sini tottui pian saamaan vihapostia ja haukkuja.

– Alkuaika musiikkibisneksen sisällä oli todella hämmentävä. Oma itsetunto oli vasta rakentumassa, ja totta kai kuuntelin kokeneempien ohjeita, Sini sanoo.

– Yhtäkkiä Sabotagesta haluttiin karikatyyrinen hahmo, ja minua neuvottiin pidättäytymään kaikesta oman elämäni tuomisesta  julkisuuteen.

”Kyllä siinä vähemmästäkin menee kuuppa sekaisin.”

Sinin mielestä artistiminästä karsittiin kaikki inhimillisyys. Herkkyyttä ei saanut näyttää.

– Levy-yhtiön mielestä urani olisi ollut mennyttä, jos olisin puhunut masennuksestani tai antanut lehtijuttuun huvittavan goottikuvan teinivuosiltani. Kelasin, että häh, sellainenko voisi tehdä hallaa koko uralle – mutta uskoin sitten heitä, hän kertoo.

– Kyllä siinä vähemmästäkin menee kuuppa sekaisin.

Ylikierroksista täyspysähdykseen

Sini pääsi ison menestyksen makuun vuoden 2013 hitillä Levikset repee. Samana syksynä hänet kutsuttiin Suomen Idolsiin tuomariksi. Hip hopin Blockfest-festareilla hän nousi lavalle ainoana naisartistina. Sini lanseerasi oman vaatemalliston sekä kynsitarrat. Sekä avoliitto että ero jalkapalloilija Ciro Francisin kanssa uutisoitiin.

– Leviksistä alkanut sekamelska teki minusta epävarman. Menestyksen mukana tuli paljon vihapostia ja haukkuja. Kaikki mitä tein, tuntui olevan päin v****a. Muistan sen puolitoista vuotta tosi sekavana aikana, Sini kertoo nyt.

– Ajoin itseni ylikäymistilaan, mutta en osannut lopettaa, ennen kuin kroppa lopulta huusi stop.

”Pari kuukautta meni ihan maatessa.”

Sini menetti silloin äänensä kuukaudeksi. Naisesta ei lähtenyt pihaustakaan.

– Sitten oli pakko nollata. Pari kuukautta meni ihan maatessa, en jaksanut mitään.

Inari–Los Angeles

Viime vuonna Sini alkoi taas löytää voimansa. Kun keikkoja ja uusia biisejä ei vielä ollut, hän alkoi hakea virtaa liikunnasta.

– Urheilu pelasti minut alakulosta ja väsymyksestä.

Edelleen Sini käy päivittäin vähintään juoksulenkillä.

– Elän suklaalla, joten on vähän pakkokin, räppäri virnistää.

Sini haki inspiraatiota palaamalla juurilleen, konkreettisesti.

– Päätin mennä sinne, missä palo musiikin tekemiseen oli aikoinaan alkanut. Kävin katsomassa vanhaa lapsuudenkotiani ja ala-astevuosien koulua. Halusin löytää uudelleen sen lähteen, mistä luonnollinen inspiraatio oli alun alkaen tullut.

Taktiikka toimi, ja Sini alkoi saada ideoita uusille kappaleille. Viime syksynä Sini marssi studioon tuottaja Jurekin kanssa. Yhteistyöstä syntyi torstaina julkaistu sinkku Lande. Kappale syntyi myös Sinin hurahduksesta Inariin, sen maisemiin ja tunnelmaan.

– Olin juuri tullut Inarista ja mouhotin siitä kaikille. Studiossa Jurek sitten esitteli uusia kantri- ja blueshenkisiä samplejaan, ja tuumin että jep! Oli ihan maagista, miten helposti biisi syntyi, Sini kertoo.

– Koskaan ennen en ollut mennyt aamulla tyhjin käsin studioon ja tullut sieltä illalla valmiin biisin kanssa ulos.

”Eiköhän jokainen kolmekymppinen ruopaise jonkinlaisen kuopan kautta.”

Pohjoisen Inarin maisemista kipinänsä saaneelle Landelle kuvattiin video yllättäen Los Angelesissa. Sini vastaa itse videon stailauksesta.

– Kuvauspaikat ja -suunnitelmat muuttuivat viime hetkille, ja teimme videon todella pienellä porukalla. Olen fiiliksissä lopputuloksesta ja toivon, että jengi löytää videon.

Avoimuus palkitaan

Sini on saanut huomata, että avoimuus ja uusi leppoisampi linja on jo nyt palkittu entistä positiivisemmalla palautteella. Kun Iholla-sarja alkoi, artistin inbox täyttyi kannustavista viesteistä.

– On tuntunut vapauttavalta huomata, että en mä ihan paska muija olekaan!

Uuden Lande-biisin julkaisu jännittää Siniä. ”Olen aikuistunut ja se kuuluu myös musiikissani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Uuden Lande-biisin julkaisu jännittää Siniä. ”Olen aikuistunut ja se kuuluu myös musiikissani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Sini muistelee uskomusta, jonka mukaan kolmenkympin kohdalla ihminen käy läpi samantapaisia kriisejä kuin teinivuosinaan. Sini tunnistaa Leviksiä seuranneessa vihapalautteessa samankaltaisuuksia yläasteella kokemaansa kohteluun.

– Pukeuduin eri tavalla kuin muut, ja silloinkin minut ymmärrettiin väärin. Sen aikainen kohtelu tuntui ihan samalta kuin se, jota sain astuessani julkisuuteen muutama vuosi sitten, Sini vertaa.

– Eiköhän jokainen kolmekymppinen ruopaise jonkinlaisen kuopan kautta. Omani oli nyt tällainen, mutta olen jo kääntänyt sivua ja aloittelen innolla uutta lukua elämässäni. Tästä jatketaan hyvällä energialla eteenpäin.

Sini Sabotage

  • eli Sini-Maria Makkonen
  • Rap-artisti ja DJ syntyi Tuusulassa 22.2.1986. Asuu Helsingin Hakaniemessä.
  • Uusi sinkku Lande ilmestyi 13.4. Se syntyi yhteistyössä tuottaja Jurekin kanssa.
  • Esiintyy Iholla–sarjassa Avalla huhtikuussa.
  • Esikoisalbumi 22 ilmestyi 2013.
  • Pidetään Karma-tähti Alma Miettisen musiikillisena kummitätinä: Alma opetteli esiintymistä kiertämällä Sini Sabotagen keikoilla ennen starttiaan soolouralle.
Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu