Kävimme saalistaja-kirjailija Mikko Rimmisen kanssa sienimetsässä.

Kuva Panu Pälviä

Mikko Rimminen, 37, pistää tupakaksi. Auto on parkissa Espoon Kaitalammen pohjoispuolella. Ympärillä kohoaa kuusimetsä. Silmäilemme hiljaisina polkuja, jotka katoavat pusikkoon.

– Sinne sitten, Mikko sanoo ja tumppaa röökin kallioon.

On loppukesäinen keskipäivä, puolipilvistä, eikä sadetta ole luvassa. Sieniretki alkaa silti nahkeasti.

Mikko on valvonut aamukuuteen. Uni ei tullut, joten hän avasi läppärin ja punaviinipullon. Kirjoitteli romaaniaan läpi yön ja heräsi silminnähden liian aikaisin.

Sienisaaliskin näyttää huonolta. Pian käy selväksi, että joku on ehtinyt ennen meitä ja jättänyt jälkeensä vain pari punikkitattia ja haperon. Puolen tunnin rymyämisen jälkeen paperikassin pohjalla kierii ainoastaan jokunen keskenkasvuinen kantarellintynkä.

– Säälittävää, Mikko valittelee.

Toista on ollut Mikon mökillä Mäntyharjulla, jonne hän on ajellut pitkin kesää kaverin serkun mieheltä ostamallaan kesämersulla ja kantanut metsästä korikaupalla kantarelleja.

Kännykkään ei vastata

Sienikirjaa ei tällä reissulla tarvita, sillä sienestämiseen hurahtanut Mikko opetteli sellaisen ulkoa jo kuusivuotiaana.

– Olen yrittänyt kirjoittaa sienistä myös runosarjaa, mutta ne tahtovat lipsua oodeiksi.

Nousemme neuvottomina karhean jäkäläiselle kalliolle ja katselemme ympärillemme puiden latvojen yli. Vastaan tulee kalastajahattuinen mies sienikori kyynärvarrella keikkuen. Vaimo huutelee lähistöllä.

– Tekö ne sienet olette täältä vieneet, Mikko kysyy puoliksi syyttäen.

– Eeeihän me nyt, mies puolustautuu ja painelee vaimonsa perään. Korin sisus hehkuu keltaista.

Mikko pistää tupakaksi. Kallion takana näkyy otollisen oloista, synkkää kuusimetsää.

– Ryskätään sinne.

Kuuset ovat jo niin korkeita, ettei niiden varjossa kasva muu kuin kumisaappaalle periksi antava sammal. Alkaa vaikuttaa siltä, ettei kukaan muu ole käynyt täällä.

Pohdimme, olemmeko eksyksissä. Tulee puhe hirvikärpäsistä, ja päänahkaa alkaa heti kutittaa.

Puhelin pärähtää soimaan, mutta Mikko ei reagoi mitenkään.

– Ei metsässä voi vastata, hän selittää ja menee menojaan myssynlättänä päässään.

Vaikeasti tavoitettavan miehen maine on ansaittu.

Hengenvaara!

Siinä niitä sitten on. Kantarelleja, vastikään maasta pompsahtaneita, pienissä, siisteissä ryppäissä. Huudan Mikon apuun.

– Jumanskuugeli! hän vastaa.

Ryhdymme nyhtämään sieniä maasta, minä sormin, Mikko sieniveitsen avulla. Mieli kohenee, ja erkanemme haromaan maastoa. Säpsähdän, kun kuusen takaa kuuluu parkaisu: Herranjumala!

Mikko seisoo jähmettyneenä. Edessä kaartuvaa polkua kiertää mustatorvisienten karavaani.

– Älkää kukaan liikkuko! hän sihisee.

– On hengenvaarallista joutua mustatorvisieniemon ja sen poikasten väliin.

Käymme varovasti sienten kimppuun yrittäen olla astumatta yhdenkään päälle. Mikko nousee tuskastuneena seisomaan.

– Ensi-ilon jälkeen alkaa sattua selkään, ja nenäkin vuotaa. Mikko tarinoi nyt lempisienestään, mehiläisvahamaisesta mustavahakkaasta, joka nousee maasta vasta myöhäisenä syksynä. Mustatorvisientä hän kertoo jauhavansa kuivattuna morttelissa ja käyttävänsä mausteena melkein mihin tahansa ruokaan.

Sienillä täytetyt cannellonit ovat kotikokin bravuuri.

– Perusruoka on sitten nopea spagu: tarvitaan vain pastaa, sieniä, valkosipulia, pecorinoa ja hyvää oliiviöljyä. Ei muuta.

Katso reseptit Mikon sieni-ricottacannelloneihin ja muihin ihaniin sieniruokiin. Tästä juttuun.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.