Shirly Karvinen ja Vertti Harjuniemi asuvat vielä eri kaupungeissa, mutta yhteenmuutosta on jo puhuttu. Kuvat: Mikko Hannula
Shirly Karvinen ja Vertti Harjuniemi asuvat vielä eri kaupungeissa, mutta yhteenmuutosta on jo puhuttu. Kuvat: Mikko Hannula

Miss Suomi Shirly Karvisen ei todellakaan pitänyt alkaa seurustella kesken missivuoden, mutta sitten tuli Vertti Harjuniemi ja hurmasi hänet liian suolaisella kanalla.

– Tiedän, että Vertti ei ikinä loukkaisi minua, Shirly sanoo.

Ei miehiä eikä varsinkaan parisuhdetta! Kun Shirly Karvinen, 24, kruunattiin viime keväänä Miss Suomeksi, hän julisti päättäväisesti, että poikaystävä on viimeinen asia, jota hän kaipaa missivuodelta.

Ennen missikiertuetta Shirly oli eronnut kolme vuotta kestäneestä parisuhteesta. Edessä oli muutto yhteisestä asunnosta omaan yksiöön ja missivuoden kiireet.

Nyt, puoli vuotta myöhemmin, samaisen yksiön summeri soi ja sisään astelee kahvimaito kainalossaan Vertti Harjuniemi, 32. Tampereella asuva mies on pikavisiitillä Shirlyn luona.

”Olen sen verran elämässäni nähnyt, että tiesin millaisen ihmisen kanssa haluan olla.”

Vertti on tullut tutuksi Jutan ja Vertin supersinkkudieetti -ohjelmasta. Palomiehenä ja personal trainerina työskentelevä Vertti ehti olla viisi vuotta sinkkuna ennen kuin Shirly herätti Facebookissa hänen kiinnostuksensa. Yksineläminen oli tietoinen valinta, koska Vertti halusi keskittyä uraansa.

– Viime vuodet olen kuitenkin jo kaivannut parisuhdetta. Olen sen verran elämässäni nähnyt, että tiesin millaisen ihmisen kanssa haluan olla. Elän kuitenkin kodin ja töiden välillä tietyissä ympyröissä, enkä kauheasti katsele arjessa muita sillä silmällä. Viihdyn älyttömän hyvin yksin, enkä ole ikinä halunnut seurustella seurustelemisen vuoksi, Vertti kertoo.

Shirlyn epäluulot haihtuivat nopeasti, kun hän tutustui Verttiin.

– Olen ollut parisuhteissa, joissa on tarvottu eteenpäin ja yritetty, vaikka ero olisi ollut parempi ratkaisu. Vertin kanssa olen oppinut, että hyvä parisuhde ei ole taakka tai rajoite, vaan nostaa ylöspäin, Shirly sanoo.

Miten tapasitte?

Shirly: Vertti laittoi minulle Facebookissa viestiä, josta siirryimme puhumaan puhelimessa. Ensimmäinen puhelu kesti neljä viisi tuntia. Meillä vain klikkasi heti. Seuraavalla viikolla ajoin Vertin luo Tampereelle. Hän oli valmistanut minulle kasviksia ja tosi suolaista kanaa.

Vertti: Käytän aina paljon suolaa, mutta olin kai vähän hermostunut, sillä laitoin kanaan yhtä paljon suolaa kuin ihminen käyttää yleensä viikon aikana. Olin otettu, kun Shirly söi kiltisti kaiken. En itsekään meinannut saada paloja alas.


Shirly Karvinen ja Vertti Harjuniemi ovat kuin kotonaan toistensa luona.


Mikä toisessa kolahti?

Vertti: Minulla oli Shirlystä julkisuuden kautta positiivinen kuva, ja lähetin hänelle Facebookissa viestin. Tiesin jo ensimmäisen puhelun aikana, että eiköhän tämä ollut tässä! Shirlyssä oli kaikki, mitä olen naisista etsinyt. Harvan kanssa jaksaa jutella yön pikkutunneilla tuntikausia. Shirly on fiksu, hauska, kunnianhimoinen ja pitää itsestään huolta. Ja kauniskin hän on, siitähän on ihan todisteena nuo sertifikaatit seinillä.

Shirly: Meillä on myös hyvin samanlaiset perhekeskeiset elämänarvot. Lapsuudenperheet ja läheiset ovat molemmille tärkeitä. Vertille on hyvin selkeää, miten hän haluaa elämäänsä elää ja hän on myös kunnianhimoinen. Se on minulle miehessä tärkeää.

Miten päädyitte seurustelemaan?

Vertti: Toisella tapaamisella minä ihan pyysin. Taisin ihan teatraalisesti polvistua siinä. Ensimmäisellä tapaamisella en kehdannut vielä kysyä, vaikka mieli jo teki.

Shirly: Hetki oli erityinen, ja muistan sen varmasti aina.

Miten läheiset suhtautuvat suhteeseenne?

Vertti: Vanhempani tapasivat Shirlyn vasta nyt joululomalla, kun lomailimme lapsuudenkodissani Rovaniemellä. He tykkäsivät hänestä kovasti.

Vanhempani ovat samanlaisia kuin minäkin, heille tittelit eivät ole tärkeitä vaan ihminen. No, ehkä isän pisteet lätkäpiireissä vähän nousivat, kun he kuulivat, että poika seurustelee Miss Suomen kanssa.

Shirly: Ystävät tuulettivat vähän turhankin innoissaan. Yhteiset kaverimme missiemo Sunneva Kantola ja Jutta Gustafsberg olivat puhuneet meille molemmille toisistamme hyvää. He olivat onnellisia, että viimeinkin löysimme toisemme.

Lapsuudenystäväni ovat sitä mieltä, että Vertistä olen vihdoin löytänyt hyvän miehen.

Oletteko jo puhuneet yhteenmuutosta?

Shirly:Tietysti siitä on puhuttu, kun suhde on edennyt vakavaksi näin nopeasti, ja meillä on hyvä olla. Meillä ei kuitenkaan ole mikään kiire.

Mikä teitä yhdistää?

Vertti: Meillä molemmilla on kiireiset ja epäsäännölliset aikataulut. Helpottaa elämää, kun toiselle ei tarvitse selitellä, mistä on kyse.

Shirly: Molemmilla on terveelliset elämäntavat. Minun oli helppoa valmistautua Miss Universum -kisoihin, kun toinenkin syö terveellisesti ja olemme voineet urheilla yhdessä.

Missä asioissa eroatte toisistanne?

Shirly: Opin ymmärtämään Verttiä paremmin, kun tapasin hänen vanhempansa. Pohjoisessa kenelläkään ei tunnu olevan kiire mihinkään.

Vertti on samanlainen. Välillä saattaa kestää pitkään, ennen kuin hän vastaa kysymykseeni. Itse olen luonteeltani nopeampi.

Vertti: Arvostan erilaisuutena myös Shirlyn kiinalaisia juuria, vaikka ne eivät juuri arjessamme näy.

Mikä arjessanne on parasta?

Shirly: Koska elämme etäsuhteessa, niin pelkästään toisen kanssa oleminen on erityistä. Teemme tavallisia asioita, urheilemme ja kokkaamme yhdessä.

Vertti: Yritämme sumplia aikatauluja niin, että ehtisimme olla ainakin muutaman päivän viikossa yhdessä.


Tuore pari haaveilee harmonisesta yhteiselämästä – ja ehkä perheestä joskus sitten myöhemmin.


Miten jaatte kotityöt, kun olette yhdessä?

Vertti: Tällä hetkellä niin, että minä teen ne. No, on niitä tehty välillä myös yhdessä.

Shirly: Hei, kyllähän minäkin tiskaan! Ja paistan nykyään ne kanat...

On ollut hyvä, että olemme molemmat osanneet olla toistemme asunnoissa kuin kotona.

Miten ikäero vaikuttaa suhteeseenne?

Shirly: Luulin jonkin aikaa, että Vertti on vasta 27-vuotias! Vähän hätkähdin, kun kuulin oikean iän, mutta minulle itse asiassa tämä sopii paremmin.

Olen elänyt suhteissa, joissa toinen vielä hakee paikkaansa, joten on parempi, että mies on elänyt ja ehtinyt saavuttaa asioita elämässään. Minun on ollut vaikeaa löytää yhteyttä omanikäisteni miesten kanssa.

Vertti: Olen oppinut, että iällä ei ole naisten henkisen kypsyyden kanssa mitään tekemistä. Ikäeroa ei käytännössä edes huomaa suhteessamme.

Mistä asioista puhut mieluummin ystävillesi kuin puolisollesi?

Shirly: Tällä hetkellä tukeudun aroissa ja henkilökohtaisissa asioissa mieluiten Verttiin. Toivon, että jatkossakin voin puhua hänelle ihan samoista asioista kuin ystävillekin.

Vertti: Olen maailman huonoin avautumaan vaikeista asioista kenellekään. Olen ollut niin pitkään yksin, että olen tottunut selviytymään itsekseni. Nyt opettelen avautumista Shirlyn kanssa.

Miten teillä juhlitaan?

Vertti: Emme ole hirveästi juhlineet. Olen itse ollut nuorena yökerhon ovella ja nähnyt yöelämää. Minulla on terveelliset elämäntavat, käyn sen kerran vuodessa juhlimassa. En ole kuitenkaan mikään totaalikieltäytyjä.

Emme tarvitse parisuhteessamme mitään biletystä tai ilotulitusta, jotta meillä olisi hyvä olla. Juhlistamme antamalla toisillemme aikaa.

Shirly: Uutena vuotena olimme Levillä pubissa ehkä puoli tuntia, ja joimme pari lasia viiniä. Juhlistamme mieluummin hyvällä ruualla. Esimerkiksi viikonloppuisin saatamme kokata jotakin uutta ja erilaista. Minäkin olen työskennellyt yökerhossa kolme vuotta ja nähnyt ihan riittävästi sitä osastoa.


Vertti ehti olla viisi vuotta sinkkuna ennen kuin tapasi Shirlyn.


Mistä puolison saavutuksista olet ylpeä?

Shirly: Vertti on rakentanut omannäköisen uran, omalla tyylillään. Hän on saavuttanut paljon asioita omalla työllään.

Vertti: Shirly on asunut ja elänyt ulkomailla, nähnyt maailmaa. On hyvä, että hän osaa katsoa asioita myös erilaisesta perspektiivistä.

Missä asioissa neuvot toista?

Shirly: Vertti ei ole virallinen personal trainerini, mutta hän on opastanut minua hienotunteisesti salitreenissä, kun valmistauduin Miss Universumeihin.

Miten ja mistä teillä riidellään?

Shirly: Olemme molemmat avoimia ja puhumme meitä vaivaavista asioista suoraan. Kerran suutahdin Vertille, kun hän vei minut juoksemaan portaita ja pisti minut vähän turhan lujille. Olen sellainen, että jos joku vieras käskee juosta täysillä, niin minähän juoksen. Tutun sanomana se voi kuitenkin vain ärsyttää.

Vertti: Minä saatan vielä puskea kiusallani vähän lisää, vaikka näen, että toinen on jo lujilla. Molemmat olemme eläneet sen verran parisuhteissa, että ymmärrämme, että ihan joka asiasta ei kannata tapella. Ei minua haittaa, jos toinen joskus kiukuttelee. En haluaisi olla minkään nuken kanssa.

Mikä toisessa on seksikkäintä?

Shirly: Vertti haluaisi, että sanon estetiikka. Vertti on miehekäs mies, joka tykkää polttopuiden pilkkomisesta, mutta hänessä on herkkäkin puoli, jonka hän uskaltaa myös näyttää.

Vertti: Voisin sanoa, että takapuoli, mutta sillä ei mennä lopulta kovin pitkälle. Shirly on sinut itsensä kanssa ja kantaa itsensä hyvin.

Oletteko mustasukkaisia?

Shirly: Emme. Meillä molemmilla on takana epäonnistuneita parisuhteita, joten meille on ollut alusta asti selvää, että toisen luottamusta ei rikota. Tiedän, että Vertti ei ikinä loukkaisi minua.

Vertti: En ole tippaakaan huolissani, vaikka Shirly on toisella puolella maailmaa kaiken maailman miljonäärien liehiteltävänä. Ilman luottamusta suhteessa ei ole mitään mieltä.

Voisitteko mennä pariterapiaan?

Vertti: Jos pelastamisen arvoinen suhde on ajautunut umpikujaan, kaikki kortit kannattaa katsoa.

Shirly: Olen huomannut aikaisemmissa parisuhteissani, että kun on pitkään yhdessä, niin saattaa puolitahattomasti juurtua tiettyihin käytösmalleihin. Kolmas osapuoli voi ehkä antaa tilanteeseen uuden näkökulman.

Mikä on yhteinen unelmanne?

Shirly: Voisi olla kiva asua vielä ulkomailla. Haaveilen tasapainoisesta yhteiselämästä, jossain vaiheessa myös omasta perheestä.

Vertti: Yhteisestä elämästä. Perheasiat tulevat ajankohtaiseksi, kun perusasiat ovat molempien elämässä kunnossa. Eikä sellaisia asioita voi tarkasti edes suunnitella.

Shirly Karvinen

24-vuotias vuoden 2016 Miss Suomi.

Edustaa Suomea Miss Universum -kilpailuissa Filippiineillä. Voittaja kruunataan 30.1.

Tradenomin opinnot ammattikorkeakoulussa ovat tauolla.

Asuu Helsingissä.

Vertti Harjuniemi

32-vuotias palomies, yrittäjä ja personal trainer.

Luennoi ja vetää omia valmennusryhmiä.

Tullut tunnetuksi Jutan ja Vertin supersinkkudieetti -ohjelmasta.

Asuu Tampereella.

Martina kertoo, että seksuaalisuus on hänelle tärkeä osa elämää.

Yrittäjä ja tv-persoona Martina Aitolehti, 35, kirjoittaa seksuaalisuudesta ja fantasioista tuoreessa blogitekstissään. Martina kertoo seksuaalisuuden olevan hänelle yksi elämän tärkeimmistä ja perustavanlaatuisimmista osa-alueista.

– Seksi. Tämä mysteerinen sana joka mielellään tulisi sanoa hyvin hiljaa tai vaikka jättää sanomatta kokonaan. Kuinka moni meistä juttelee avoimesti omasta seksielämästä, saatikka niistä villeistä fantasioista? En ainakaan minä, Marina kirjoittaa.

Hänen mielestään seksin ja seksuaalisuuden ei pitäisi olla hyssyteltäviä asioita.

– Seksi ja intohimo on meille elintärkeä asia ja siitä puhuminen ei pitäisi olla niin ”häpeällistä”. Jotta intohimon liekkiä pystyy pitämään yllä, vaatii se paljon. Yksi isoin juttu on se suhde omaan kehoon ja itseltä lupa fantasioida, sinä tiedät mistä sinä tykkäät, nautit ja uskallat sanoa sen ääneen, hän kirjoittaa.

 

Blogissa @idealistafi ajatuksia seksistä 🚿 #blogipäivitetty #luelisää #seksiäjamielihyvää

A post shared by Martina Aitolehti (@martinaaitolehtiofficial) on

Blogipäivityksensä kunniaksi Martina julkaisi Instagramissaan uuden kuvan.

Hän huomauttaa, että vaikka oman seksuaalisuuden hyväksyminen on ollut hänelle aina helppoa, asiasta puhuminen ei ole aina mutkatonta.

– Mun suhde omaan kehoon on ollut aina hyvin selkeä, mutta silti asioiden ääneen sanominen vaatii edelleen välillä rohkeutta. Tähän aion tehdä muutoksen, hän päättää tekstinsä.

Vierailija

Martina Aitolehti haluaa, että seksistä puhuttaisiin rohkeammin: ”Sen ei pitäisi olla niin häpeällistä”

Martina tuli toisena naisena julkisuuteen ja lisäksi on kertonut julkisesti pettäneensä kaikkia miehiään. Lisäksi esitellyt itseään ja moneen kertaan leikattuja silikonirintoja viihde- ja miestenlehdissä. Eli eiköhän tämän turhan julkkiksen suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen ole tullut todistetuksi jo ilman huonolla äidinkielellä kirjoitettua blogitekstiä, jossa ei kirjoitusvirheiden ja copypasten käytön lisäksi ollut mitään sisältöä. Me naiset voisi tehdä näiden nuoleskelujuttujen...
Lue kommentti

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti