Minka Kuustosen kolmekymppisiä juhlittiin viime vuonna Helsingin Teurastamon B-Side Barissa. Serkku Sami Hedberg oli tuolloin stand up -keikalla. Kuva: Jouni Harala
Minka Kuustosen kolmekymppisiä juhlittiin viime vuonna Helsingin Teurastamon B-Side Barissa. Serkku Sami Hedberg oli tuolloin stand up -keikalla. Kuva: Jouni Harala

Serkukset Minka Kuustonen ja Sami Hedberg ovat kääntäneet ujoutensa ja herkkyytensä vahvuudekseen. Nyt Minka on tuore Putous-tähti ja Sami Suomen menestynein stand up -koomikko.

Miltä kuulostaisi elokuva, jossa supersankarin tiukkaan trikooasuun pukeutunut Sami Hedberg suutelee serkkuaan Minka Kuustosta auringonlaskussa? Idea on Minkan, 31, ja hän pitää sitä erinomaisena. Sami, 35, kuuntelee serkkuaan kauhistuneena.

Se lienee tarkoituskin.

– Minulla on perverssi huumorintaju. Pääasiassa läppäni ovat täyttä paskaa, mutta parhaimmillaan niistä voi jalostaa konvehdin, Minka virnistää.

Pian Samikin on mukana juonessa. Serkukset intoutuvat muistelemaan lapsuudessa otettua yhteiskuvaa, jossa he poseeraavat ilkosillaan puhallettavassa uima-altaassa yhdessä Minkan isosiskon Iina Kuustosen kanssa.

– Siitä kuvasta tehdään kyllä vielä joskus rekonstruktio, Sami innostuu.

Minkan isä, muusikko Mikko Kuustonen, ja Samin äiti Sirpa Hedberg ovat keskenään sisaruksia. Samin äiti on myös Minkan sylikummi. Kyseessä onkin varsinainen taiteilijasuku.

Minkan sisko Iina nousi aikanaan koko kansan tietoisuuteen Putous-ohjelman myötä. Nyt pikkusisko seuraa perästä: Minka on keväällä jatkuvan show’n tuore kasvo. Minka on pestistä innoissaan, vaikka alkuun idea jännitti.

”Kysyin kaverini kaksivuotiaalta lapselta, lähdenkö mukaan Putoukseen. Hän sanoi joo.”

– Mietin, uskallanko haastaa itseäni näyttelijänä niin hullulla tavalla. Olen tottunut hiomaan roolihahmojani liiankin tunnollisesti, mutta Putouksessa pitää uskaltaa heittäytyä tyhjän päälle. Lopulta kysyin kaverini kaksivuotiaalta lapselta, lähdenkö mukaan. Hän sanoi joo. Aion syyttää häntä jokaisesta virheestäni.

Minka asuu Iinan kanssa samassa kerrostalossa. Ennen Iina kävi jatkuvasti koputtelemassa Minkan ovea ja testaamassa tällä ideoitaan suoria lähetyksiä varten.

– Nyt minä olen se, joka koputtelee Iinan ovella. Jos hän nauraa sketsilleni, tiedän tehneeni löydön. Toisaalta sekään ei takaa mitään tasoa, Minka nauraa.

– Lähetän myös isälleni videoita ideoistani ja testaan niiden toimivuutta. Hän puolestaan lähettää minulle demoja lauluistaan. On mahtavaa, että olemme nykyään tasavertaisia kollegoita.

Samin mielestä Minka on Putoukseen nappivalinta.

– Minka on uskomaton nainen, joka kantaa koko kehonsa ja karismansa upeasti. Hän tulee varmasti loistamaan.

Kritiikki hämmensi Samin

Myös Samin työkalenteri pullistelee liitoksistaan: parhaillaan hän kuvaa kulttisarja Konttoria, jonka pääroolin hän näyttelee. Arkisin kuvauspäivät venyvät kymmentuntisiksi, perjantaisin ja lauantaisin hän tekee stand up -keikkoja ja tuomaroi sunnuntaisin Talent-ohjelmassa.

– Konttorin tekeminen on minulle tosi iso juttu. En ole tajunnut, miten rankkaa mutta antoisaa tv-sarjan kuvaaminen voi olla. Olen mukana melkein jokaisessa kohtauksessa, joten tekstiä pitää opetella ulkoa parikymmentä sivua per jakso.

Samin valinta Ricky Gervaisin luoman legendaarisen pomon rooliin on poikinut myös kritiikkiä. Kaarina Hazard kirjoitti lokakuun Image-lehteen esseen, jossa hän ruoti Samin valintaa. Hazard kuvaili Samia vaarattomaksi, pulleaksi pojaksi, jota kenenkään ei tarvitse pelätä eikä haluta.

Sami ei ole koskaan tavannut Hazardia eikä ymmärrä, mitä tämä yritti kirjoituksellaan hakea.

– Mietin pitkään, miksi tämä kirjoitus on tehty. Minun valintani rooliin voi kyseenalaistaa, mutta miksi piti mennä henkilökohtaisuuksiin? Minuahan arvosteltiin paitsi ulkoisesta habituksestani, jopa siitä, etten ole seksuaalisesti haluttava. Olen edelleen hämmentynyt, Sami ihmettelee.

”Äitini pahoitti todella mielensä poikansa henkilökohtaisesta arvostelusta.”

– Äitini pahoitti todella mielensä poikansa henkilökohtaisesta arvostelusta. Ymmärrän, että julkisessa ammatissa olen vapaata riistaa, mutta kritiikin pitäisi kohdistua työhöni eikä persoonaani.

Minkan mielestä on itsestään selvää, että Sami on vakavasti otettava näyttelijä, sillä stand upin kautta opituista taidoista on hyötyä näyttelijäntyössäkin.

– Sami on tilannekomiikan mestari. Ajoitukset, kyky improvisoida ja kertoa tarinoita ovat näyttelijälle aivan oleellisia taitoja. Sami on paitsi hervoton, myös uskomattoman rohkea ja antaa lavalla kaikkensa.

Sami ja Minka näyttelevät lyhyesti yhdessä uudessa Luokkakokous 2 -komediassa. Samilla on yksi päärooleista, Minka on pienessä sivuroolissa kukkakauppiaana. Minka otti pestin vastaan, koska halusi päästä tekemään töitä serkkunsa kanssa.

– Yritimme parhaamme mukaan tehdä kohtauksestamme mahdollisimman härskin, mutta elokuvaan se ei päätynyt, Minka naureskelee.

Minka epäilee, ettei hänestä olisi stand up -koomikoksi. Sami on eri mieltä. ”Tietenkin pystyisit siihen.”
Minka epäilee, ettei hänestä olisi stand up -koomikoksi. Sami on eri mieltä. ”Tietenkin pystyisit siihen.”

Idylliset lapsuuskesät

Yhteisestä lapsuudesta Sami muistaa, että Kuustosten kodissa oli omalaatuinen, kiehtova tunnelma.

Minkan isä Mikko matkusteli paljon ulkomailla, joten koti oli sisustettu afrikkalaisilla patsailla ja erilaisilla soittimilla.

Erityisesti mieleen ovat jääneet lapsuuden kesät, joita he viettivät yhdessä suvun mökillä Sauvossa. Minka muistaa, kuinka he uittivat lammessa kaarnalaivoja. Sami puolestaan muistelee kesäiltoja, kun Mikko soitti kitaraa ja Olavi-ukki kertoili serkuksille tarinoita.

– Lapsuutemme kesät olivat mahtavia. Kellään ei ollut riitoja tai vaikeuksia, vaan yhteistä hauskaa. Ehkä noista ajoista juontaa juurensa se, että suku on meille molemmille todella tärkeä. Ihmisten pitää viettää aikaa yhdessä, Sami sanoo.

Nykyään Sami tunnetaankin suvun puuhamiehenä ja juhlien järjestäjänä, joka pitää huolta, että kaikki viihtyvät. Viime kesänäkin hän järjesti serkusillan yhdessä isosiskonsa kanssa.

”Sukumme kautta huumori on ollut meidän molempien elämässä läsnä alusta asti.”

– Siellä näki, että me kaikki olemme keskenämme samanlaisia, mutta ihan erilaisia kuin muut. Sukumme kautta huumori on ollut meidän molempien elämässä läsnä alusta asti.

– Moni meistä on samalla alalla tai muuten vaan pataan pudonneita, joten kemiamme kohtaavat. Suku on meille turvaverkko, Minka kiittelee.

Nykyään Minka ja Sami tapaavat toisiaan, kun työkiireiltään ennättävät.

– On aina ihanaa nähdä. Se, että olemme samalla alalla, on lähentänyt meitä. Kävin juuri katsomassa Samin jäähallikeikan. Heiluin banderolli kädessäni ja häiriköin, Minka vitsailee.

– Kun Putous alkaa, aion tehdä saman kuin Minka, Sami vinkkaa.

Ujot puurtajat

Lapsena sekä Minka että Sami olivat ujoja. Minka peesasi isosiskoaan Iinaa, Sami isäänsä, joka oli seuramies ja vahva tarinankertoja. Isä kuoli kuusi vuotta sitten.

– Meidän molempien persoonaan on vaikuttanut se, että vanhempamme olivat niin huumorintajuisia. Nuorena Sami oli pidättyväisempi kuin nyt. Olimme molemmat hyvin herkkiä, Minka sanoo.

– Minka ja Iina olivat kaksikko ja tekivät kaiken yhdessä. Minka oli heistä ujompi, Sami muistelee.

Silti serkukset rakastivat esiintymistä. Molemmat kuvasivat tahoillaan kotivideoita, Minka yhdessä siskonsa kanssa.

– Esityksemme Iinan kanssa kestivät aina järjettömän kauan. Vanhempamme nukahtelivat kesken kaiken ja heräsivät, kun imitaationi Pate Mustajärvestä tai Jope Ruonansuusta lähtivät käyntiin, Minka nauraa.

Lapsena Minka eli usein mielikuvitusmaailmassa ja saattoi unohtua pitkiksi ajoiksi haaveilemaan. Sami taas kuvailee olleensa äidin poika.

– Jopa äitini sanoi minulle, etten kestäisi, jos joku nauraisi minulle, Sami huomauttaa.

Molemmat tuntevat saaneensa olla lapsina juuri sitä, mitä he ovat. Minka uskoo, että avarakatseinen ja kannustava kasvatus loi molemmille vankan minäkuvan, mistä on nyt hyötyä.

”Saimme lapsena kokeilla rauhassa rajojamme.”

– Saimme lapsena kokeilla rauhassa rajojamme. Nyt aikuisina pystymme palaamaan siihen tunteeseen, joten uskallamme heittäytyä ja pistää itsemme alttiiksi, Minka pohtii.

Kouluaikoina Minka oli keskiverto kahdeksikon oppilas, Sami taas hikipinko, jonka keskiarvo oli yli yhdeksän. Nykyään molemmilla on tiukka työmoraali: he tekevät töitä vaikka koko valveillaoloaikansa.

Minkalla on tällä hetkellä ideoituna ainakin 15 sketsihahmoa Putousta varten. Samikin näyttää kännykkänsä muistiinpanoista kilometrin mittaista idealistaa. Välillä molempien pitääkin tietoisesti raivata lepotaukoja kalenteriin.

– Olen päättänyt, että ensi vuonna hiljennän tahtia. On pakko, että jaksan. Tiedän, etten voi vetää tukka putkella loputtomasti. Mutta vaikka työnteko välillä väsyttäisi, saan siitä paljon enemmän kuin se ottaa, Sami sanoo.

132 kiloa

Kiire on heijastunut viime vuosina myös Samin painoon. Hän kertoo olleensa 27-vuotiaaksi asti hoikka, mutta stand up -uran kasvun myötä myös kiloja alkoi kertyä. Enimmillään Sami on painanut 132 kiloa.

– Pysähtelin keikkamatkojen välissä huoltoasemilla ja vedin karkkia ja suklaata joka kerralla. Siitä ei hyvää seurannut.

Pari vuotta sitten Sami laihdutti 30 kiloa, kunnes häntä pyydettiin lihottamaan itseään Luokkakokous 2:n roolin vuoksi. Niinpä hän lihoi 12 kiloa. Nyt Sami on taas alkanut laihduttaa, ja tavoitepaino on 105 kilossa.

– Olen sujut itseni ja painoni kanssa mutta en aio elää koko elämääni ylipainoisena. Tulen aina olemaan iso mies mutta haluan, että minulla on hyvä olo. Juuri nyt minulla on niin paljon töitä, että jos tähän päälle vielä alan urheilla, kroppani menee aivan sekaisin. Kehon täytyy ehtiä myös levätä.

Minka taas myöntää olevansa himourheilija, joka tekee työmuistiinpanojakin salilla ollessaan.

– Roolihahmon luominen on minulle hyvin fyysistä: mietin, millaista urheilua hän voisi harrastaa ja aloitan lajin itse.

Minkan mukaan hänen identiteettinsä ei kuitenkaan ole rakentunut ulkonäön varaan.

– Aikuisena innostuin tajutessani, että voin pukeutua myös nätisti, eikä aina tarvitse näyttää perseestä reväistyltä.

Isommin identiteettiä on muokannut pikkusisaruus. Minkalla ja Iinalla on vain vuosi ja neljä kuukautta ikäeroa. Minka itse kutsuu pikkusiskoutta ”luigiudeksi” pelihahmo Super Marion ja tämän veljen Luigin mukaan.

– Luigi on se vähän huonompi vaihtoehto. Mutta se ei haittaa minua ollenkaan. Tykkään olla pikkusisko, se on hyvä identiteetti. Luigina oleminen vaatii uskallusta ja sitä, että osaa myös tarvittaessa ottaa tilan itselleen.

”Äitini on joskus sanonut, että älä Sami väheksy itseäsi”, Sami sanoo. Myös Minka opettelee samaa.
”Äitini on joskus sanonut, että älä Sami väheksy itseäsi”, Sami sanoo. Myös Minka opettelee samaa.

Edelleen herkkiksiä

Sekä Minkalle että Samille huumorin tekeminen on keino haastaa itseään.

– Olemme itseämme kohtaan tosi kriittisiä ja itsemme pahimpia vihollisia. Teemme sitä, mikä pelottaa meitä kaikkein eniten. Mutta pelkoja päin meneminen tarjoaa mahdollisuuden yllättää ja ylittää itsensä, Minka sanoo.

Molemmat myöntävät olevansa yhä herkkiä, mutta siitä on ammatissa pelkästään apua.

– Olen edelleen erittäin herkkä ja ujo, mutta yhtä lailla olen rajaton. Olen aikuisiällä oppinut luopumaan suodattimistani, mikä on ollut vapauttavaa, Minka pohtii.

”Kokemus on tuonut uudenlaista lujuutta ja isoa itsevarmuutta.”

– Minäkin olen todella herkkä, mutta kokemus on tuonut uudenlaista lujuutta ja ennen kaikkea isoa itsevarmuutta. Tunnen, että tarkoitukseni on saada muut ihmiset nauramaan, Sami miettii.

Hän kertoo käyneensä hiljattain Elastisen kanssa Lastenklinikan syöpäosastolla tsemppaamassa pieniä potilaita. Silloin 9-vuotias poika kertoi heille, kuinka parin Täytyy jaksaa -kappale oli saanut hänet kestämään syöpähoitoja paremmin.

– Silloin aloimme itkeä molemmat. Minulle koko jutun juju on se, että onnistun koskettamaan muita ja vaikuttamaan heihin. Se on minulle kuin elämän eliksiiriä, Sami myöntää.

Minkasta tuntuu hämmentävältä ja mahtavalta, että lapsuudesta tuttu kameralle hulluttelu on hänelle nyt työtä.

– Putous on jo muuttanut minua. En ota itseäni enää liian vakavasti. Katsojat voivat vaikka laskea mokiani. Turha tässä on silti pienentää itseään. Tällä hetkellä opettelenkin sitä, etten vähättelisi itseäni vaan olisin itsevarmasti sitä, mitä olen, Minka sanoo.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.