Rahkan kaataminen on Reijolle näytön paikka. ”Onpa hyvää. Ei maha mitään”, Yrjö sanoo.
Ensin käydään ohjeet läpi. Jokainen pari saa oman ruokalajin.

Kun Yrjö Venna, 76, ja Reijo Salmi, 64, olivat nuoria, miehet astuivat keittiöön vain syömään toisten tekemää ruokaa. Ruokatrendin viimeisessä aallossa kauhaan tarttuvat suurten ikäluokkien miehet.

Metallikärryyn on kasattu hillosipuleita, omenoita, salviaa ja tölkkiananasta. Seiniin teipatut ohjeet kertovat kierrätyksestä ja teflonpannun käytöstä. Jokaisessa laatikossa ja kaapissa lukee, mitä se sisältää: kaulimet, raastimet, kauhat, lastat.

Tämä ei silti ole kotitalouden tunti vaan Espoon työväenopiston seniorimiesten kokkikurssi. Se on suunnattu aloittelijoille, ja päivän aiheena on broileri.

Pitkän pöydän ääressä istuu tusina eläkeläismiehiä. He raapustavat kuuliaisesti muistiinpanoja, kun kotitalousopettaja Auli Korhonen käy läpi teoriaa ja ohjeita.

– Varmaan muistatte, kun 1970-luvulla oli pelkkiä kokonaisia broilereita pakastimessa. Nyt tarjonta on hurjaa, Auli sanoo.

Miehet huutelevat vaihtoehtoja tietäväisinä: fileesuikaleita, rintafileitä, marinoituja, hot wingsejä, nugetteja. Mutta niistä on kana lähtenyt karkuun, joku murjaisee.

Suurin osa miehistä on lähtenyt kurssille vaimon kehotuksesta, niin myös 76-vuotias Yrjö Venna ja 64-vuotias Reijo Salmi. Reijon vaimo bongasi ilmoituksen työ­väenopiston ohjelmasta ja luki ääneen: ”Opi valmistamaan hyvää kotiruokaa.”

– Paino oli sanalla hyvää, joten ymmärsin, miksi minun on hyvä tulla, Reijo nauraa.

”Olemme siirtyneet pula-ajasta siihen, että vaihtoehtoja on liikaakin.”

Yrjö on tehnyt ennen kurssille tuloa vain munakkaita. Niiden salat oli pakko opetella, kun Yrjö asui puoli vuotta itsekseen Hollannissa eikä kehdannut syödä joka ilta ravintolassa.

– Lapset ostivat Poropeukalon keittokirjan, ja sieltä äkkäsin munakkaat. Minusta tuli oikein hyvä munakasmestari.

Vaikka idea kurssiin tuli vaimolta, on kipinä kokkaukseen jo syttynyt. Nyt kotona odotetaan vesi kielellä, mitä kurssilla valmistetaan. Loput saa viedä kotiin, jos jotain jää.

– Ei jää. Vaimo joutuu pureskelemaan kynsiään, Reijo heittää.

 

Raaka-aineet on nostettu esiin. ”Basilikaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, mozzarellaa. Siitä lähtee”, Reijo luettelee.

 

Kohti sushiburritoa

Tilastokeskuksen vuoden 2005 vapaa-aikatutkimuksen mukaan 500 000 suomalaista pitää ruuanlaittoa ennen kaikkea harrastuksena. Heistä 300 000 on miehiä.

On tultu pitkä matka päivistä, jolloin ruoka merkitsi lähinnä ravintoa. Nykyään se on yhä useammalle nautinto, sosiaalinen tapahtuma ja tapa viettää vapaa-aikaa.

– Olemme siirtyneet pula-ajasta siihen, että vaihtoehtoja on liikaakin, tiivistää ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

– Elämme tilanteessa, jossa mietimme ruokaa valtavasti. Olemme vaurastuneet toisen maailmansodan jälkeen niin paljon, että meillä on siihen varaa.

Muutos näkyy esimerkiksi siinä, ettei ole enää yhtä oikeaa tulkintaa siitä, miten pitäisi syödä ja mikä on hyvää tai terveellistä ruokaa.

Terveellisyyden lisäksi mietimme vastuullisuutta, eettisyyttä ja kestävää kuluttamista – teemoja, jotka ovat yhteiskunnallisessa keskustelussa muutenkin. Ruoka on osa laajempaa kokonaisuutta: kun keskustellaan lihansyönnin järkevyydestä, keskustellaan maapallon tulevaisuudesta.

Viimeistään kymmenen viime vuoden aikana ulkona syöminen on arkipäiväistynyt ja kokeista tullut julkkiksia. Kansainväliset ruokatrendit ja ruokavaliot karppauksesta raakaruokaan saavuttavat Suomen yhä nopeammin. Syntyy Foodora- ja Wolt-ruuankuljetuspalvelujen kaltaisia uusia ideoita, ja katuruokatrendien aallonharjalla ratsastavat yhä erikoisemmat tulokkaat ramen-burgereista sushiburritoon.

 

 

Auli sekoittaa Jukan ja Markun valkokastiketta. ”Olen aika vaativa opettaja. Aina ei pysytä aikataulussa.”

 

Enää hienoihinkaan paikkoihin ei ole pakko pynttäytyä, ja huippukokit perustavat rentoja bistroja.

– Koko 2000-luvun ilmassa on ollut ajatus siitä, että halutaan vaivatonta ja helppoa, Mäkelä sanoo.

Vaikka taantuma jatkuu, ravintoloita avataan koko ajan lisää. Ulkona syöminen ei ole enää rahan haaskausta vaan hyväksytty tapa kuluttaa aikaa ja rahaa.

– Isoin muutos kymmenen vuoden aikana on ollut se, että ruoka nähdään niin paljon muunakin kuin ihmiskehon ylläpitäjänä. Ruoka on osa identiteettiä. On ok kuluttaa ruokaa ja nauttia siitä.

Autotallien miehet

Nuoret miehet ovat innostuneet ruuanlaitosta jo kauan sitten, ja nyt kokkauskuume on valloittanut viimeisen linnakkeensa: suurten ikäluokkien eläkeläismiehet.

Espoossa tunnelma on innostunut. Töihin ryhdytään heti, eikä kukaan pyörittele peukaloitaan. Yhdessä keittiössä pilkotaan sipulia, toisessa maustetaan koipia paprikalla. Kaikkialla kaikuvat lihanuijan pauke ja hervottomat vitsit.

”Tämä on vähän kuin Töölön tapaturma-asema. Kursitaan kokoon ja paikkaillaan myöhemmin.”

Auli on kotitalousopettajan perikuva: jämpti ja lempeä yhtä aikaa.

– Käsien pesulle kaikki, hän huutaa tohinan yli.

Yrjön ja Reijon tehtäväksi jäävät mozzarellalla täytetyt broileripihvit. Filee menee Yrjön nuijan alla rikki, mutta Reijo opastaa.

– Tämä on vähän kuin Töölön tapaturma-asema. Kursitaan kokoon ja paikkaillaan myöhemmin.

Auli huolehtii, ettei Yrjö vain ole käsitellyt raakaa broileria ja juustoa pesemättä välillä käsiään.

– Taisin käsitellä. Aijai, koulutuksen tässä vaiheessa tällainen moka, Yrjö harmittelee.

Reijolle ja Yrjölle keittiössä innostuminen on uutta, sillä heidän lapsuudestaan asti miehet ovat pysyneet tavallisesti kaukana hellasta. Moni heidän sukupolvensa mies on elänyt koko ikänsä niin, että joku muu on tehnyt ruuan.

Yrjökin kasvoi yksinhuoltajaperheessä, jossa äiti kävi töissä ja mummi huolehti Yrjöstä ja ruuanlaitosta.

– Minulla ei ollut mitään asiaa keittiöön, eikä kiinnostustakaan, Yrjö sanoo.

Lapsuuden perhe asui jatkosodan aikaan Sortavalassa, ja kaikesta oli pulaa. Arkisin syötiin lihapullia, läskisoosia, kalakeittoa, karjalanpaistia ja ruskeaa kastiketta. Harvinaista herkkua oli maitokiisseli, joka tarjoiltiin mansikkahillonokareiden kanssa.

Sukupuoliroolit olivat 1950-luvulla tietysti muutenkin jäykemmät kuin nykyään. Keittiö oli naisen valtakuntaa, autotalli miehen, Yrjö tiivistää. Kotitöihin miehet eivät juuri osallistuneet – mitä nyt joskus saattoivat imuroida.

Paleltuneet perunat

Oppia ei tullut koulustakaan, sillä 1950-luvun poikakoulussa ei kotitaloutta opetettu. Ämpäreissä luokkiin tuodulle kouluruuallekin irvailtiin, vaikka se pelasti monen nälkäisen päivän.

– Sehän oli ihan kamalaa, ruisvelliä tai keittoa. Jos oli perunoita, ne olivat paleltuneita, Yrjö muistelee.

– Hernekeitto tarjoiltiin hennonkeltaisissa emaliastioissa, joita nykyään kutsutaan kissankupeiksi, Reijo lisää.

Keiton seassa lillui suuria lihapaloja, joista roikkui luuta ja läskiä. Ateria nautittiin luokissa, ja opettaja valvoi, että kaikki tuli syödyksi.

– Kun opettajan silmä vältti, lihapala lintattiin katapultilla luokan uunin taakse, Reijo naureskelee.

 

 

Reijo on porukan kovin huulenheittäjä. ”Minulla on tällainen läppävika. Ajatus katkeaa, mutta puhe ei koskaan.”

 

Yrjö joutui kokkaamaan ensimmäisen kerran itse vasta opiskellessaan kesäyliopistossa. Kun Yrjön majoittanut tuttavaperhe oli kesälomamatkalla, hän sotki paistinpannulla voita, kauraryynejä ja mausteita.

– Se oli minun lounaani. Muuta en osannut tehdä.

”Ravintolakäynnit ovat minusta edelleen vähän arveluttavia, koska lapsena ne olivat todella harvinaisia.”

Yrjö uskoo, että pula-aikaan eletty lapsuus näkyy yhä esimerkiksi siinä, miten hän suhtautuu ulkona syömiseen.

– Ravintolakäynnit ovat minusta edelleen vähän arveluttavia, koska lapsena ne olivat todella harvinaisia. Kuinka niihin voi tuhlata? Yrjö miettii.

Lasten kanssa saatettiin käydä grillillä joskus 1970-luvun alussa, kun hampurilaisbaarit rantautuivat Suomeen. Se oli juhlaa.

Nykyään Yrjöstä on kiva käydä silloin tällöin pizzalla, mutta mieluummin hän kokkaa kotona, siis plärää Aulilta saamaansa monistenippua, suunnittelee ja kokeilee. Bravuureita ovat siskonmakkarakeitto ja lihapullat. Seuraavaksi Yrjö haluaa oppia leipomaan pullaa.

Ruokatrendien seuraaminen jää silti suosiolla muille.

– Gourmetkokit jätän ihan omaan kategoriaansa.

Johanna Mäkelä uskoo, että suurten ikäluokkien miehiä ajaa keittiöön sekä tahto että tarve. Leskeksi jääneelle ruuanlaitto voi olla pakollinen paha, toiselle se on eläkepäiviä rytmittävä harrastus.

– Tämä aika kutsuu kaikenlaisia ihmisiä keittiöihin. Kun ihmiset ovat vapautuneet ruuan laittamisen pakosta, siitä on mahdollista tehdä harrastus, Mäkelä sanoo.

Ruuanlaitto on osa laajempaa käsityöbuumia – halua saada omin käsin aikaan jotain konkreettista, josta on ylpeä. Monelle kattilan edessä häärääminen on vastapainoa hektiselle ja stressaavalle arjelle.

– Se on myös konkreettinen rakkaudenosoitus, kun tekee toiselle ruokaa, oli se toinen kuka tahansa, Mäkelä muistuttaa.

Tie kohti tasa-arvoa

Naapurikeittiön Timo Vedenpää hämmentää tomaatti-salviakastikkeessa uivia broilerinkoipia. Niitä tarjoillaan kohta lohkoperunoiden kaverina.

Timolla on samanlaisia lapsuusmuistoja kuin Yrjöllä ja Reijolla. Isä lähti töihin, ennen kuin lapset heräsivät, ja palasi, kun he olivat jo nukkumassa.

– Siinä ei paljon keittiövuoroja jaettu.

”Kun asuttiin pienesti, keittiö oli ainoa naisen oma tila.”

Timo uskoo, että miehiä näkyy keittiössä nykyään enemmän, koska monet perinteiset miesten työt ovat hävinneet. Ennen auto huollettiin itse, nyt se viedään korjaamolle. Työaika on säännöllisempi, ja muullekin kuin työlle jää aikaa.

– Keittiö on ollut naisten, ja he ovat myös vartioineet sitä roolia. Kun asuttiin pienesti, keittiö oli ainoa naisen oma tila, Timo sanoo.

– Kun oli isoja perheitä, se oli kokopäivätyötä, Yrjö miettii.

Hänestä muutos kohti tasa-arvoisempaa asetelmaa on erittäin tervetullut.

– Tutkimuksissakin on todettu, että se emännän rooli on aika kova. Pitää hoitaa perhe kouluun ja töihin, tulla itse töistä kaupan kautta kotiin, laittaa ruokaa ja saada lapset nukkumaan. Se on ollut suomalaista todellisuutta, ja on varmaan vieläkin.

Yrjöstä isoin muutos rooleissa on se, että tärkeät päätökset, kuten asunnon hankinta, tehdään nykyään yhdessä. On tasa-arvossa silti vielä tekemistä. Yrjöstä se näkyy vaikkapa siinä, että miehet käyttävät perhevapaita vähemmän kuin naiset.

– Ajatellaan, että se vaikuttaa perheen tulotasoon. Se jättää naisille kuormaa, Yrjö sanoo.

Hän on ollut itsekin aikanaan työn takia paljon poissa kotoa.

– Tunsin siitä huonoa omaatuntoa. Lapset alkoivat ihmetellä, kuka tuo mies on, ja aina kun oli jokin hätä, he turvautuivat äitiin. Kun se tuli ilmi, aloin vähentää poissaoloja.

 

Auli kehuu kurssin tasoa. ”Moni yllätti jo syksyllä lapset ja kokkasi kotona.”

 

Välirauhan aika

Reunimmaisessa keittiössä valmistuu lasagne. Tomaattikastike porisee liedellä ongelmitta, mutta valkokastikkeen koostumus mietityttää. Auli heittää sekaan vähän Maizenaa, ja seos tasoittuu heti.

Lasagnemestarit eli 67-vuotiaat Markku Karikoski ja Jukka Hulmi ovat vanhoja työkavereita rakennusalalta ja tulivat kurssille yhdessä eläkepäiviensä ratoksi.

– Tämä on mukava harrastus, sosiaalinen tapahtuma, Markku sanoo.

”Vettä ja perunoita osasin keittää.”

Jukka arveli, että kotikeittiössä saatettaisiin kaivata apua nyt, kun hän on jo eläkkeellä ja vaimo vielä työelämässä. Markku asuu yksin ja on kyllästynyt laittamaan aina samaa ruokaa.

– Mielikuvitus ei riittänyt, ja perusasiatkin olivat hukassa. Vettä ja perunoita osasin keittää.

Aloittelijoiden kurssilla ei onneksi oleteta, että osallistujat osaisivat mitään ennakkoon. Oma osaamattomuus hävettää silti vähän, ja se tekee arjesta hankalampaa.

– Ruuanlaitto on alkanut kiinnostaa vasta pakon edessä. On ollut vaikea lähteä kauppaan, kun ei tiedä mitä ostaisi, Jukka kertoo.

Yrjöstä vaikeinta on se, jos ohjeessa lukee hyppysellinen sitä, ripaus tätä tai varovasti tuota.

– Paljonko se sitten on?

 

Lopuksi maistetaan. ”Tämä on se hartain hetki”, Reijo sanoo.

 

Toisaalla Simo Hakamäki ja Tuomo Rantaniemi kattavat jo pöytää. Sillekin on sääntö, kuinka kauas pöydän reunasta lautanen laitetaan, he kertovat.

Parin työnjako toimii: kun toinen tekee, toinen pitää huolta, että kaikki tarvittava on paikalla tai pois paikalta. Aulin mielestä kurssin työparit ovat hitsautuneet yhteen niin, ettei niitä voi enää erottaa.

Kun pöytä on katettu, puheensorina vaimenee. Nälkäisten miesten jono kiemurtelee höyryävien patojen ympärillä. Reijo kutsuu hetkeä välirauhaksi.

– Tämä on Espoon paras ravintola, Auli huudahtaa.

– Saattaa olla, että jossain tekevät parempia ruokia, mutta tuskin tällä mantereella, Reijo lisää.

Pitkän pöydän ääreen laskeutuu hiljaisuus, jonka rikkoo vain haarukoiden kilinä. Lopuksi jokainen kävelee oma-aloitteisesti tiskaamaan. Lasit alle, kahvikupit ylähyllylle, Auli opastaa.

Lähteet: ruokatieto.fi, Merja Sillanpää: Happamasta makeaan – suomalaisen ruoka- ja tapakulttuurin kehitys, Fazerin kouluruokatutkimus, Hotelli- ja ravintolamuseo, Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus (2009).

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!