Helsinkiläinen Eeva saa lisätienestejä tonnin viikossa myymällä seksiä. Jos Eevalla olisi lapsi, hänellä ei olisi mitään sitä vastaan, että tämä tekisi aikuisena samaa. Eeva kertoo kakkostyöstään Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen uutuuskirjassa Riisuttu Suomi.

Televisiotuottaja ja toimittaja Arman Alizad kertoo tänään ilmestyneessä Riisuttu Suomi -kirjassa kolmenkymmenen suomalaisen tarinan. Kirjassa Arman päästää ääneen eri alojen työntekijöitä, palveluiden käyttäjiä ja yhteiskunnan katvealuilla eläviä.

Arman on haastatellut ja Meeri Koutaniemi kuvannut muun muassa taksikuskia ja asiakasta, huumediileriä ja -addiktia, pappia ja satanistia sekä saattokodinhoitajaa ja terminaalipotilasta. Kirjallaan Arman ja Meeri haluavat ravistella ennakkoluuloja ja tabuja.

Yksi haastateltavista on korkeakoulutuksen saanut helsinkiläinen Eeva, 38, joka myy seksiä päivätyönsä ohella.

Eeva harmittelee kirjassa, että keskustelu seksityöstä keskittyy enimmäkseen ääri-ilmiöiden ympärille, kuten paritukseen ja ihmiskauppaan.

– Hyvin vähän kuulee keskustelua mun kaltaisista seksityöntekijöistä. Ennakkokäsitykset pyörii pitkälti ihmiskaupan ja pakotetun seksin ympärillä. Toisaalta se on ihan luonnollsita, koska se on se, mikä mediassa on ollut eniten esillä. Ja me ollaan ehkä taas sit tylsä aihe, Eeva miettii kirjassa.

Tonni viikossa

Eeva korostaa haastattelussa, että hänelle seksityö on oma valinta. Hän päätyi myymään seksiä kuusi vuotta sitten, koska päätyö ei ollut "erityisen hyvin palkattu". Ennen seksityön aloittamista Eeva sai lisätienestejä jakamalla lehtiä ja tekemällä tarjoilijan töitä.

– Mä tykkään hirveästi tästä työstä, mut kyllähän mä teen tätä vaan rahan takia. Se, että on mahdollisuus tehdä tämmöstä, se tuntuu hienolta. Ainoa, mikä mua harmittaa on se, et miks mä en alottanut aikaisemmin. Miks mä tein semmosia hommia, et jaoin tuolla kaatosateessa lehtiä vuosikausia, mistä saa tyyliin 20 senttiä pinkalta.

Eevan mukaan seksityöllä voi tienata hyvin. Hän itse tekee hommia yleensä muutamana iltana viikossa.

– Tonni tulee viikossa keskimäärin. Se on tosi hyvin. Siihen päälle vielä päivätyö.

Tienaamansa rahat kertoo Eeva sijoittaneensa asuntoihin.

– Oon hankkinut muun muassa sijoitusasunnon, mut se ei oo vielä maksettu. Mut ylipäätään, et mä sain sen asunnon, niin sain tällä duunilla säästettyä sen verran, et sain lainan asuntoon. Siihen on menny melkein kaikki. En mä kauheesti tuhlaa, no en asuis näin isosti, jos ei ois tätä toista duunii.

Aviomiehelle ei ongelma

Eevan kakkostyöstä tietävät lähimmät ystävät ja aviomies. Vanhemmilleen hän ei ole halunnut asiasta kertoa, koska nämä ovat jo vanhoja ja huonossa kunnossa.

– Ystävistä lähimmät ovat tienneet alusta alkaen. Aviomies on tiennyt ihan alusta asti. Silloin ku mä sain sen idean, niin kerroin heti hänelle, että mulla ois muute yks juttu. Et mä oon pistänyt ilmoituksen ja oon alottamassa. Hän oli turvallisuudesta huolissaan, mutta ei ollu mustasukkaisuutta.

Asiakkaita Eeva ottaa vastaan kotonaan. Eeva ei usko kenenkään naapurin tietävän hänen bisneksistään, mutta aina, kun asiakas lähtee pois, Eeva varmistaa, ettei kukaan naapuri ole samaan aikaan rappukäytävässä.

Parisuhteeseen kotona työskenteleminen ei Eevan mukaan aiheuta ongelmia, sillä Eevan miehellä on myös oma asunto. Ainoa asia, josta tulee riitoja, on ajankäyttö.

Omia lapsia Eevalla ei ole, mutta jos olisi, hänellä ei olisi mitään sitä vastaan, jos tytär haluaisi seksityöläiseksi.

– Toivoisin tietysti, että se pystyis kertoo mulle, koska mä oon tehnyt tätä duunia niin kauan, niin pystyisin antaa hyviä turvallisuusohjeita. Toivoisin, et se luottais muhun niin paljon. Mulle ei oo ikinä tapahtunu mitään, mutta tytölle voi tällä alalla tapahtua ikäviä asioita, niin voisin kertoa hänelle, et miten tätä työtä voi tehdä mahdollisimman turvallisesti.

Mitä sääntöjä Eevalla on tapaamisissa ja missä menee hänen rajansa? Entä mitä hän tietää asiakkaistaan? Muun muassa nämä asiat selviävät Arman Alizadin & Meeri Koutaniemen kirjasta Riisuttu Suomi (Docendo 2015), joka ilmestyi 15.10.2015. Jutun sitaatit on poimittu kirjasta.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti