Näyttelijä Seela Sella, 75, rakastaa silittämistä eikä koskaan valita turhasta.

Kuva Jukka Rapo

Olet opetellut työssäsi 60 vuoden ajan kaikki vuorosanasi ulkoa. Unohteletko arjessasi asioita?
Juu! En muista yhtään mitään ilman almanakkaani! Ystäväni tekivät minulle kerran kepposen kirjoittamalla almanakkaani "9.37 käy pissalla". Ehdin jo säikähtää unohtaneeni jonkin laboratoriokokeen. Pidän päässäni vain työasiat, ja vanhat vuorosanatkin unohtuvat heti, kun annan siihen luvan.

Esität Seela Sella seisaallaan -monologissa kiukkuista vanhaa naista. Kuinka kaukana se on totuudesta?
En ole yliherttainen, mutta panen asiat tärkeysjärjestykseen enkä valita turhasta. Eläinten kiusaamisesta raivostun. Olen pari kertaa mennyt väliin, kun humalainen on hakannut koiraansa. Panin lapsenlapsenikin kuriin, kun he kärvensivät suurennuslasilla muurahaisia.

Miten rentoudut?
Rakastan silittämistä! Mietin samalla suuria ajatuksiani tai opettelen vuorosanoja. Pidän myös siivoamisesta ja arjen hyötyliikunnasta, jonka avulla pysyn hyvässä kunnossa. Nyt kun minulla ei enää ole koiraa, tuntuu tyhmältä käydä kävelyllä yksin. Tunnen itseni ihan turhakkeeksi.

Mikä on ollut elämäsi paras valinta?
On mielenkiintoista ajatella, että mitä jos olisinkin valinnut toisin, missä olisin silloin? Ja ovatko kaikki valinnat olleet oikeasti omiani? Olen tehnyt paljon sellaista, mitä kadun. Tiedän olleeni tyhmä ja aiheuttaneeni ihmisille pahaa mieltä. Mutta en ole koskaan katunut uravalintaani. Myös mieheni Eeliksen vaikutus on ollut pelkästään positiivinen. Olen äitini ja isoäitini lailla vahva nainen ja tottunut pärjäämään yksin, mutta otin vanhemmasta ja kokeneemmasta Eeliksestä kaiken hyödyn irti. Se oli aika itsekästä.

Millä keinoilla olet selviytynyt surusta ja synkistä hetkistä?
Tiedän, että aika parantaa. Suuren surun koskettaessa ei ole muuta mahdollisuutta kuin elää tai kuolla. Kolmas vaihtoehto on elää ja kituuttaa katkerana. Sitä en halua tehdä.

Mikä vuosikymmen on ollut pukeutumisessa suosikkisi?
Olin nuorena aika ruma, mutta minulla oli vyötärö, jota oli ihana korostaa 50-luvulla leveällä patellavyöllä. 40-luku sen sijaan oli huonoa aikaa pukeutua, etenkin lapselle. Silloin ei ollut nuorisovaatteita, vaan oppikoulua varten minulle teetettiin mummoni vanhasta mustaharmaasta leningistä aikuismainen koulupuku. Olin säälittävän näköinen. Nykyään kaverini sanovat, että pukeutumiseni menee aina joko vähän ali taikka yli. Vahingossa se menee joskus kohdalleen.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.