Kuva Susanna Kekkonen
Sauli Koskinen ja Adam Lambert. Kuva Shutterstock

Sauli Koskinen muutti Los Angelesiin supertähti ­Adam ­Lambertin perässä, vaikka ei osannut kunnolla englantia. Kohta edessä on näytönpaikka: oma tv-ohjelma. – On semmoinen tohina, että täältä tullaan!

Bloggari Sauli Koskinen, 27, siirtää kuoharilasin sivummalle ravintola Kämpin Brasseriessa Helsingissä ja ojentaa pöydän yli näytille kännykkänsä. Ruudulla on kuva muutaman päivän takaa Lapin-lomalta, jolla Sauli ehti husky­safarille ja häkkiin susien kanssa, ihan niin kuin kuvassa näkyy.

– Mä olen just tuollainen. Ai häkkiin susien kanssa? Totta kai tulen! Vasta kun yksi säikyistä susista haisteli kättäni vähän­ kyräillen, tajusin, että mähän voin nyt siis kuolla, Sauli sanoo ja käkättää.

Nauru on käheä, tiukkarytminen ja aika tavalla tarttuva, eikä sen isäntä kursaile päästää sitä ilmoille. Huumoria pitää­ Koskisen elämässä olla ja energiaa ja positiivista mieltä. Niitä Sauli on viljellyt ympärilleen viiden Suomessa viet­tämänsä viikon aikana tavatessaan ystäviään ja perhettään. Vielä herkemmässä hyvä mieli Saulilla on nykyisessä kotikaupungissaan Los Angelesissa. Siellä, West-Hollywoodissa, hän asuu kump­paninsa, poptähti Adam Lambertin, 31, kanssa.

– On sillä merkitystä, että saa herätä auringonpaisteeseen lumipyryn sijaan. Eikä aurinkoisuus koske vain säätä, vaan tietty valoisuus paistaa myös Los Angelesin ihmisistä, Sauli kuvailee.

– Joskus mietin, että valtion pitäisi maksaa Suomessa asuville matka au­rin­­­koon­ talven synkimpinä kuukausina!

Kun Losissa vastaantulija näyttää hyvältä­ tai hänellä on hauska vaate, Sauli kehaisee sitä ääneen ja saa iloisen thanksin takasin. Kun hän viime viikolla Hyvinkäällä kysyi lenkkeilijän koiran rotua,­ taluttaja jurnutti eteenpäin vastaamatta mitään.

– Suomessa ajatellaan, että kyse on pinnallisuudesta, kun amerikkalainen kaupankassa kysyy 'Mitä kuuluu', vaikkei haluaisikaan kuulla asiakkaan koko elämän­tarinaa. Mutta onhan se nyt hiton paljon kivempi tapa kuin vain tuijottaa kassahihnaa ja narista, kun olet unoh­tanut punnita banaanisi, Sauli heittää esimerkiksi.

– Losista on tullut kotini, ja sen meininki sopii minunlaiselleni hyvin. Siellä uskallan elää vapaammin ja hengittää helpommin. Vetäistä leopardikuvioiset pillifarkut päälle ilman, että herätän huomiota kadulla.

Hyvinkää – Hollywood

Syntyjään hyvinkääläinen Sauli lähti Yhdysvaltoihin­ pari vuotta sitten. Suurin syy oli "pieni ihastus". Niillä sanoilla hän viittaa suhteensa alkuun Adamin kanssa. Yhteinen periaate on, ettei yhteistä yksityis­elämää sen suuremmin julkisuudelle availla. Saulille on tarjottu muun muassa tosi tv -sarjaa hänen elämästään, mutta siihen hän ei ole suostunut.

– Jos jonkinmoiselle ehdotukselle on tullut sanottua ei.

Sauli kuvailee elämäänsä ihanaksi, mutta varoo leveilemästä arjellaan. Rutiinit kuulemma tuskin poikkeaisivat elämästä Suomessa, jos Sauli olisi päättänyt jäädä tänne.

– Kirjoitan blogejani, käyn kaupassa, teen ruokaa, lenkkeilen ja käyn ulkona kavereitteni kanssa. Eikö se kuulosta ihan tavalliselta elämältä? Jos nyt välillä tälläydymme gaaloihin tai saamme kutsun Elton Johnin juhliin, ne ovat vain piipahduksia Hollywoodin glamouriin. En elä sitä glamouria päivästä toiseen.

Julkkiskerman keskellä hän sanoo onnistuneensa pitämään jalat maassa.

– Ei pidä ajatella olevansa yhtään parempi kuin muut, vaikka olisi kokenut mitä. Uskon, että me kaikki olemme samalla viivalla riip­pumatta taustoistamme tai asemastamme. ­Minulla on hyvä itsetunto, joka auttaa pitämään pään kylmänä kaikissa piireissä.­

Sauli ei myöskään myönnä amerik­kalaistuneensa – mitä nyt on hurahtanut terveelliseen elämään ja superfoodiin. Luomuruokiin erikoistunut Whole Foods Market on viikoittainen vakio-ostospaikka, ja smoothiebaareista on tullut tuttuja lounasmehupaikkoja.

– Minusta on tullut tarkka ruoka­pakkausten takapuolen lukija. Terveel­lisen ruokavalion noudattaminen on Amerikassa helppoa, sillä hedelmät ja vihannekset saa aina niin tuoreina.

Viimeisin ostos kotiin on oma mehulinko, jolla Sauli surauttaa punajuuri-porkkanamehut aamukahvin korvikkeeksi. Saulin mukaan useimmat reseptit kuulostavat pahemmalta kuin miltä maistuvat.

– Kyllä mä täällä Suomessa ollessani olen ajatellut, että olenko ihan turhamainen, kun ikävöin mehulinkoani. Eipä sillä, olen minä Jenkeissä leiponut karjalanpiirakoitakin. 

Amerikassa Sauli osallistuu aktiivisesti Suomi-seurojen menoihin. Porukalla on saunottu ja viimeksi katsottiin yhdessä Linnan juhlia isolta screeniltä.

Viisautta, varovaisuutta, rohkeutta

Sauli Koskinen astui julkisuuteen kuusi vuotta sitten 21-vuotiaana seikkailun­haluisena nuorena, jota kiritti valtava kokemuksennälkä. Hän oli nähnyt Hesburgerin tiskin ja pihvinpaistopaikat, muuttanut tylsistyksissään neljäksi kuukaudeksi Kanariansaarille ja työskennellyt vaatekaupassa, missä asiakas patisti osallistumaan Big Brother -ohjelmaan.

Ja Saulihan osallistui. Vuonna 2007 hän tepasteli BB-talosta sarjan kolmantena suomalaisvoittajana. Hänen elämässään ei ollut mitään poikkeavaa tai erityisen kiinnostavaa, mutta hän oli valmis jakamaan sen kaikkien kanssa.

– En kadu tuota reissua, mutta nykyisessä elämäntilanteessani en lähtisi mukaan,­ vaikka maksettaisiin mitä. Tuolloin olin ajattelematon pikkupoika, joka halusi vain bilettää ja kokea kaikkea hauskaa. En lähtenyt hakemaan jul­kisuutta, mutta en liioin ajatellut, mitä ohjelma toisi mukanaan.

Sauli sanoo olleensa pikkupoika verrattuna siihen mitä on nyt. Tässä kuussa mies täyttää 28 vuotta.

– Olen kasvanut, saanut elämän­kokemusta ja mennyt ihmisenä eteenpäin. Kuusi vuotta ei ole pitkä aika, mutta se on ollut minulle merkittävä elämänvaihe. Elämääni tulleet ihmiset ovat opettaneet paljon – mistä muustakaan sitä oppii yhtä paljon kuin muista ihmisistä?

Nyt kun Saulin elämässä on jotain erilaista tai joku erityinen, hän suhtautuu siihen suojelevammin.

– Minulla on yhä spontaani seikkai­lijan asenne. Kun lähden kaveriporukalla ulos, en voi tietää, mitä tapahtuu. Saatan edelleen tanssia pöydillä ja laulaa karaokea, mutta pieni järjen ääni on matkan varrella liittynyt mukaan. Olen saanut viisautta ja oppinut varovai­suutta.

Seikkailunhalun lisäksi Saulista löytyy rohkeutta. Amerikkaankin hän muutti osaamatta kunnolla englantia.

– Toivotan onnea sille, joka kokeilee samaa. En ole koskaan suostunut seinäruusuksi, mutta alussa itseni ilmaiseminen vieraalla kielellä oli tosi han­kalaa. Minusta tuntui, että putoan ­kavereiden jutuista enkä voi osallistua läpän­heittoon. Ajattelin, että hitto, ­enhän minä ole tällainen. Vaikka elämä nyt on hyvää, on se joskus ollut rankkaakin, eikä tieni ole ollut helpoin. Tällä hetkellä elämäni on hektistä ja seurattua, mutta itsepä­ olen polkuni valinnut.

Jaksamisessa ovat auttaneet läheiset ja perhe, joihin Sauli pitää säännöllisesti yhteyttä Skypen ja muiden palvelujen avulla.

– Onneksi on parhaat ystävät ja siskot, joille avautua silloin, kun pitää päästää ilmoja pihalle.

Palkinto hiljaiselosta

Tämänkertaiselle Suomen-vierailulle Sauli tuli paitsi läheistensä vuoksi myös työsyistä ja nähdäkseen Adamin konsertoivan Helsingissä. Ennen Suomea popin supertähden kiertue on poikennut muun muassa Indonesiassa,­ Singaporessa, Kiinassa, Japanissa,­ Etelä-Koreassa ja Venäjällä, missä myös Sauli piipahti.

Adamin jatkaessa kiertuettaan Sauli alkaa kuvata omaa uutta televisio­sarjaansa kotikulmilla Los Angelesissa. Suomen Fox-kanavalle tehtävässä life­style-ohjelmassa Sauli isännöi visiittejä amerikansuomalaisten julkkisten luona. Kaikkia kymmentä vierastaan Sauli ei vielä paljasta, mutta sarjassa vieraillaan ­ainakin kampaaja Riku Campon sekä ravintoloitsija-kokki Stefan Richterin kodeissa ja heille tärkeissä maisemissa. ­Lopulliset palaverit käytiin nyt Hel­singissä.­

Sauli on haaveillut omasta ohjelmasta jo pitkään ja on syystäkin täpinöissään unelmansa toteutuessa.

– Totta kai minua jännittää, tuleeko ohjelmasta hyvä vai floppi. Minulle tämä on hirmu tärkeä juttu.

Miehelle, joka julkisuudessa usein määritellään starapuolisonsa kautta, oma näkyvä projekti on ollut myös merkittävä itsetunnon kohottaja.

– Olen haaveillut omasta jutusta. Pari vuotta olen pitänyt hiljaiseloa, odottanut sopivaa projektia ja kieltäytynyt niistä jutuista, jotka eivät ole tuntuneet oikeilta.­ Koen, että odotus palkitaan nyt. On semmoinen tohina, että täältä tullaan!­

Tulevan kesän aikana Sauli palaa Suomeen vielä muissakin työasioissa. Hän iloitsee jo kesäisen Helsingin tunnelmasta ja siitä, että saa taas käyttää omaa kieltään. Parisuhteelle reissaaminen asettaa omat haasteensa varsinkin, kun reissaajia on kaksi.

– Yhdessäolo on kuitenkin vain järjestelykysymys. Minulle on tärkeää päästä välillä Suomeen, tarvitsen näitä matkoja kotiin ja läheisiäni. Onneni koostuu siitä, että saan heidät lähelleni.

Lue myös: Sauli Koskisen suosikkikohteet Los Angelesissa

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.