”Antti on tyytyväinen, kun hän voi parkkeerata automme perhepaikalle. Luulen, että juttu ei ole se, että pääsemme lähelle kaupan ovea. Kyse on miehen tavasta näyttää onnea: me olemme nyt perhe!”, Satu sanoo. Kuva: Jouni Harala

Ennen kuin kansanedustaja Antti Kaikkosesta ja Satu Taiveahosta tuli pienen sijoituslapsen vanhempia, he kävivät läpi kivisen lapsettomuuden tien.

Jo lukioikäisenä minulla oli mielessäni nimet, jotka antaisin lapsilleni: tytöstä tulisi Julia Annamaria ja pojasta Kai Kristian.

Ajattelin aina, että haluan perustaa perheen tosi nuorena. Minulla oli ehkä lapsellisenkin tyhmä tavoite, että saisin kaveripiirissäni ensimmäisenä lapsen, koska olin aina ollut hoivaajatyyppi ja minulla oli vahva biologinen vietti äitiyteen.

Lapset kiinnostivat minua myös ammatillisesti. Haaveilin nuorena lastentarhanopettajan työstä. Työurani aloitin leikkikenttäohjaajana ja sitten olen tehnyt töitä niin päiväkodissa, päivähoidon ohjaajana kuin sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa. Myöhemmin tein lähihoitajan opintoja ja opiskelin kasvatustiedettä yliopistolla. Tein keikkaa MLL:n lastenhoitajana ja toimin pakolaislasten tukihenkilönä. Kun kuljin liuta kosovolaislapsia mukanani, heitä luultiin minun omiksi lapsikseni.

Äitiys oli minulle se juttu. Mutta eihän tarina mennyt ihan niin.

Toivo heräsi joka kuukausi

Kun ystävyytemme Antin kanssa muuttui rakkaudeksi eduskunnassa vuonna 2006, lapsettomuus oli meille molemmille tuttu teema jo aikaisemmasta elämästä. Olin halunnut lasta siitä lähtien, kun täytin 18.

Aluksi toivoimme raskautta ihan luonnollisesti, mutta jouduimme käymään läpi monenlaisia vaiheita ja koko hedelmöityshoitojen repertuaarin.

Hoidot olivat rankkoja. Koska kehoni on hirveän herkkä, se reagoi voimakkaasti lääkeaineisiin. Lisäksi minulle tuli myös kaikennäköisiä vastoinkäymisiä: kerran minua neuvottiin pistämään lääkettä hevosen annos, mistä seurasi hypersimulaatio. Hoidossa kasvatetaan tietoisesti paljon munasoluja, jotta niitä saadaan poimittua pakastimeen. Liika-annostuksen takia minulla oli niitä oli älytön määrä, ja sain kouristuskohtauksen. Välillä kohdustani löydettiin kasvain, joka täytyi leikata pois.

Muistan, miten hankalaa välillä oli, kun en töissä halunnut selittää poissaolojeni syitä. Koska lääkkeet pitää ottaa kellontarkasti, olen pistellyt piikkejä milloin missäkin ja raahannut kylmälaukkuja mukanani viileässä säilytettäviä aineita varten.

Joka kuukausi toivo heräsi. Pettymys oli valtava, vaikka yritinkin suojella itseäni ja ajatella, tuskinpa raskaus onnistuu, kun ei ole aikaisemminkaan onnistunut.

Tuntui, että toive lapsesta määritti koko elämää. Katse kapeutui. Näin joka puolella vain onnellisia perheitä, ja jostain syystä näin aina onnellisia isiä lapsineen.

Välillä tunsin katkeruutta. Mietin, miksi juuri me. Olin kiukkuinen ja vihainen, koska oli vaikea hyväksyä, ettei elämää voi suunnitella. Eniten suututtivat kaikki puheet lasten tekemisestä. Tiesin niin hyvin, ettei niitä noin vain tehdä. Satutti, kun kyseltiin ’milloin teille tulee vauvoja ja koska se maha alkaa kasvaa’. Loukkaavinta oli kuitenkin se, kun vihjattiin minun olevan niin uraihminen, ettei perheen perustamiselle jää aikaa.

”Hain syytä itsestäni”

Lapsettomuuteemme ei koskaan löytynyt selkeä syytä. En voinut olla hakematta syytä itsestäni ja miettimättä, mitä olin tehnyt väärin.

Olin nuorena kunnianhimoinen suorittaja. Harrastin tosi paljon liikuntaa: ratsastin, hoidin hevosia, kävin kuntosalilla ja tein joka päivä kymmenen kilometrin juoksulenkin. Samaan aikaan söin tosi vähän, kello kuuden jälkeen en laittanut suuhuni mitään. Kohdallani ei voinut ihan puhua anoreksiasta, mutta jostain sentyyppisestä.

Kun olin laihduttanut niin paljon, että kuukautiseni jäivät pois, kukaan ei puuttunut laihduttamisen syihin. Minulle vain annettiin lääkettä, joka käynnisti kierron uudestaan.

Jälkeenpäin mietin tietenkin, onko rankka laihduttaminen voinut olla yksi syy lapsettomuuteen. Toivoisin, että nuoret muistaisivat sen, vaikka perheen perustaminen voi tuntua kaukaiselta asialta.

Uskon myös, että kasvavan lapsettomuuden taustalla on synnytysiän nousun lisäksi laajempia syitä, kuten ympäristömyrkyt ja yhteiskunnan kemikalisoituminen.

Huone ja poni adoptiolapselle

Vuoden 2011 syksyllä olimme ensimmäisinä adoptiojonossa ja keskellä byrokraattista ruljanssia: keräsimme viranomaisille ystävien suosituskirjeitä, HIV-todistuksia ja valtavan kasan vaikka mitä vaadittavia papereita. Tiesimme, että saisimme pian lapsen Etelä-Afrikasta. Olin hankkinut lasta varten ponin, sisustanut hänelle huonetta ja nostanut jo kuohuviinitkin lähipiirin kanssa vihdoin tulevan lapsen kunniaksi. Silloin saimme kutsun sosiaalivirastoon.

Antin vaalirahakeissi oli ollut jo pitkään päällä. Arvasin, että uutiset olisivat ikäviä. Suomen sosiaaliviranomaiset kokivat, että yhteistyö muiden maiden kanssa edellyttää, että he kertovat kaikki tämäntyyppisetkin jutut yhteistyökumppaneilleen, vaikka Antti oli vasta syyteharkinnassa. Mutta eihän Etelä-Afrikassa voitu ymmärtää, mistä Suomen vaalirahakohussa ja säätiölain tulkintaepäselvyydessä oli kyse.

Katkaisimme lopulta itse adoptioprosessin. Olisimme joutuneet viiden vuoden karenssiin, mikä tuntui liian raskaalta. Pahimmassa tapauksessa myös ikärajat olisivat tulleet vastaan – emme olisi enää saaneet ainakaan pientä lasta.

Olin tosi surullinen adoption kariutumisesta. Olin surullinen myös Antin puolesta, koska mielestäni tapahtunut oli epäoikeudenmukaista häntä kohtaan. Adoption kariutuminen tuntui väärältä myös siksi, ettei minulla ollut asiassa osaa eikä arpaa, eikä vaalirahakeissi vaikuta mitenkään siihen, millaisia vanhempia olemme.

Siinä tilanteessa jouduin hetken kelaamaan, että Antti vai lapsi. Kipuilin, että voiko tämä ihan oikeasti mennä näin. Olisiko minulla lapsi, jos olisinkin ollut hakijana yksin? Voisinko olla hakijana yksin? Pettymys oli niin suuri, että elin hällä väliä -meininkiä.

Antti ymmärsi pettymyksen tunteeni tosi hyvin ja oli suruissaan ja pahoillaan. Se auttoi. Tiesimme molemmat myös, ettei hän ollut ainakaan tahallaan tehnyt mitään väärää. Uskonkin, että vaikeudet ovat enemmän yhdistäneet kuin erottaneet meitä, sillä lapsi on koko ajan ollut yhteinen tavoite ja haave. Olimme samalla puolella yhdessä.

Läheisten ja ihan vieraidenkin ihmisten tuki lämmitti. Mutta meitä myös kehotettiin eroamaan. Useampi mies on ehdottanut, että voisi hoitaa hommat: täällä olisi tällaiset geenit tarjolla. Joku postitti minulle ihan kuvan vehkeestäänkin.

Koskettavimpia yhteydenottoja olivat ne, joita saimme vanhemmilta tai isovanhemmilta, jotka halusivat antaa oman lapsensa meille kasvatettavaksi. Myös sijaissynnyttäjiksi tarjouduttiin. Ihmiset elivät vahvasti tilanteessamme mukana.

Rakkaus syttyi heti

Viime lokakuussa meistä tuli viimein perhe, kun meille muutti vuoden ikäinen sijoituslapsi. Uuteen elämäntilanteeseen liittyvää ilon ja riemun määrää ei voi kuvailla. Usein varoitellaan, etteivät sijaisvanhemman tunteet synny hetkessä, mutta kyllä se meillä oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Muistan tarkasti yhden hetken, jolloin olimme hoitamassa häntä, ennen kuin hän muutti luoksemme. Poitsu napitti minua tosi tarkasti. Minusta tuntui, että sillä hetkellä hän päätti, että tuohon tyyppiin voi luottaa. Välillämme on todella vahva tunne, melkein symbioosi: tuntuu haikealta heti, jos olen hänestä erossa.

Tie äidiksi on ollut niin pitkä ja matkan varrella on ollut niin paljon turhia lupauksia, että tätä oli vaikea uskoa todeksi. Kun ajoimme ensimmäistä kertaa kotiin lapsen kanssa, oli vaikea tajuta, että tämä pieni tulee ihan oikeasti meille ja elää tästä eteenpäin arkea meidän kanssamme. Siinä tulivat kyyneleet sekä Antilta että minulta. Mietimme, miten ensimmäinen yö menee, miten hän meille sopeutuu ja maistuuko hänelle ruoka.

Mutta kaikki on sujunut hienosti. Joka aamu hän nousee hymynaamana ja on täynnä iloa ja energiaa. Joka päivä hän myös oppii uusia asioita. Sitä on ihana seurata.

Nautin täysillä tästä elämäntilanteesta. Arki menee paljon pojan perustarpeiden ympärillä. Se on nukkumista, syömistä, leikkimistä ja sitten taas samaa uudestaan.

Lapsiperheiden maailma on nyt avautunut meille. Olen yllättynyt siitä, miten paljon lapsiperheille on päiväsaikaan toimintaa: Mekin käymme kerhossa, perheuinnissa, perhejumpassa ja perhemuskarissa. Liikaa touhua emme tietenkään halua, mutta on ihanaa päästä elämään tätä vaihetta.

Monta kertaa mieleeni on tullut laulu, jota lapsena lauloin: ’Pii piii pikkuinen lintu, kuka se pikkuista hoitaa, ei oo isää ei oo äitii, kuka sitä pikkuista hoitaa, Satu hoitaa’.

Antti on tyytyväinen, kun hän voi parkkeerata automme perhepaikalle. Luulen, että juttu siinä ei ole se, että pääsemme lähelle kaupan ovea. Kyse on miehen tavasta näyttää onnea ja ylpeyttä: me olemme nyt perhe!”

Lue myös:

Satu Taiveaho: ”Jouduin pohtimaan, haluanko miehen vai lapsen”

Katso video: Satu Taiveaho ja Antti Kaikkonen: "Vesseli määrää nyt kaapin paikan"

Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho poikavauvan sijaisvanhemmiksi: "Voiko tämä olla tottakaan?"

Satu Taiveaho

-Syntyi 29.9.1976 Riihimäellä.

-Toimi vuosina 2003-2011 SDP:n kansanedustajana.

-Hoitovapaalla Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin järjestöpäällikön tehtävistä.

-Naimisissa keskustapuolueen kansanedustaja Antti Kaikkosen kanssa. Perheeseen kuuluu vuodenikäinen sijaislapsi.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.