Sari Siikander: "Olen etsinyt onnea vääristä suunnista"

Näyttelijä Sari Siikander poti pitkään epämääräistä tyytymättömyyttä elämää kohtaan. Sitten tapasi näkijänä ja kanavoijana tunnetun Susan Hedmanin.

Nurru olo. Tuhruinen ja tyhjyinen. Sellaiselta näyttelijä ja vuorovaikutuskouluttaja Sari Siikanderista, 48, tuntui vielä muutama vuosi sitten.

– Periaatteessa minulla oli kaikki hyvin, ja toimin arkipäivässä ihan normaalisti. Mutta vaikka nauroin, en kyennyt tuntemaan aitoa, iloa, onnea tai kiitollisuutta. Tiedostin, että elämäni voisi olla paljon parempaa, jos vain keksisin miten, Sari kertoo.

Sitten Sari tapasi työkuvioissa Susan Hedmanin, joka tunnetaan näkijänä ja kanavoijana. Hedman on kirjoittanut kirjoja henkisestä kasvusta, enkeleistä ja henkioppaista.

Sari osallistui Susanin kahdeksan viikkoa kestävään mentaalivalmennukseen. Sen aikana meditoitiin ja tehtiin harjoituksia, joiden tavoitteena oli oppia ymmärtämään itseään sekä kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään ja intuitiotaan.

Sari halusi kuitenkin oppia vielä lisää; kolme vuotta sitten kesällä hän lähti ensimmäiseen retriittiinsä pieneen vuoristokylään Pohjois-Italiaan. Sari ajatteli saavansa retriitistä kaipaamaansa omaa aikaa, mutta viikosta alkoikin kiehtova matka itseen. Se ei ole vieläkään päättynyt.

Sari tajusi viettäneensä hyvin suorituskeskeistä elämää.

– Olen hakenut onnea vääristä suunnista. Olen tehnyt kauheasti töitä ja mennä hurveltanut sinne ja tänne, mutta se ei ole tuonut mielenrauhaa. Olen myös kantanut mukanani paljon kaikkea turhaa menneisyydestäni.

Läsnäolon taito

Sari on sinkku ja asuu Nurmijärvellä kaksin kymmenvuotiaan Josefiina-tyttärensä kanssa. Josefiinalla on jo omat harrastukset ja kaverit, eikä hän tarvitse enää äitiä niin paljon kuin ennen.

– Minulle on yksinkertaisesti vapautunut aikaa miettiä henkisiä juttuja. Urallanikin olen jo siinä vaiheessa, ettei minun tarvitse enää hirveästi näyttää ja sinkoilla sinne sun tänne.

Sari sanoo, ettei hän ole "hurahtanut" mihinkään, hän ei näe enkeleitä eikä käy keskusteluja henkioppaiden kanssa. Tosin Sarikin uskoo johonkin korkeampaan voimaan ja siihen, että jotkut voivat olla herkistyneitä myös enkeleille ja henkioppaillekin.

– Henkinen kasvu ei merkitse minulle mystisiä poppaskonsteja vaan keinoja parantaa elämänlaatuani. Olen aina lukenut itsehoito-oppaita ja sen tyyppistä filosofiaa, mutta vaikka olen ajatellut, että olipas kiva ja kirja ja kuulostipa helpolta, neuvoista ei ole siirtynyt aiemmin mitään käytännössä elämääni.

Sari pohtii mieluiten, miten hän oppisi olemaan läsnä. Hän uskoo kiireen, väsymyksen, turhautumisen ja jopa epäonnistumisen pelon johtuvan usein siitä, etteivät ihmiset osaa elää hetkessä.

Näyttelijä on huomannut muuttuneensa kaikin puolin tasapainoisemmaksi. Ennen hän tarvitsi kaikenlaista draamaa elämäänsä tunteakseen olevansa elossa.

– Se tarve on poistunut, ja elämästäni on tullut harmonisempaa. Kuopat kuuluvat elämään, mutta nyt nousen niistä nopeammin.

Koko haastattelu Me Naisten numerossa 49/2012.

Muusikko Jannika B:n ja Toni Wirtasen esikoinen syntyi tänään!

Jannika B:n ja Toni Wirtasen vauva on todennäköisesti tyttö.

Apulanta-bändin nokkamies Toni Wirtanen, 39, lisäsi äskettäin kuvan Instagramiin, jossa paljastaa tulleensa isäksi. Tuore vauva on hänen ja laulaja Jannika B:n, 30, ensimmäinen lapsi.

 

29.8.2015

A photo posted by Toni Wirtanen (@toniwirtanen) on

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Kuvan tekstinä on pelkästään päivämäärä "29.8.2015", josta voi päätellä lapsen syntyneen tänään. Myös Jannika lisäsi omalle Facebook-seinälleen saman otoksen pienestä jalasta, jonka ympärillä on vaaleanpunainen ranneke. Moni onkin rannekkeen värin perusteella jo ehtinyt päättelemään, että vauva on tyttö.

Jannika ja Toni tapasivat toisensa vuonna 2011 ja menivät naimisiin vuonna 2013.

– Olin kyllä aina tiennyt haluavani äidiksi, mutten ollut koskaan potenut vauvakuumetta. Ei se iskenyt nytkään, enkä ajatellut jäädä sitä odottelemaan. Ennemminkin koin ahaa-elämyksen: nyt voisi olla hyvä sauma myös perheenperustamiselle, Jannika kertoi Me Naisille alkuvuodesta, kun vauvauutinen oli jo virallisettu.

– Raskaus onnistui heti, kun sille annettiin mahdollisuus, Jannika paljasti.

Pariskunta ei paljastanut missään vaiheessa pienokaisen laskettua aikaa. Heinäkuussa Toni kertoi Me Naisille raivanneensa jo keikkakalenterista aikaa vauvaa varten.

– Kymmeneen vuoteen elämässäni ei ole tapahtunut mitään merkittävää. Siksi odotan isyyttä innolla, hän tunnusti.

Näyttelijä Sandra Bullock löysi uuden rakkaan

Viisi vuotta sitten televisiopersoona Jesse G. Jamesista eronnut näyttelijä on vihdoin löytänyt vierelleen uuden rakkaan.

Näyttelijä Sandra Bullock, 51, on löytänyt Us Weeklyn mukaan rinnalleen uuden rakkaan. Oscar-palkitun tähden uusi mies on valokuvaaja Bryan Randall.

 

Pari bongattiin tällä viikolla romanttisella illallisella Hollywoodissa. Aiemmin tässä kuussa heidät nähtiin yhdessä Jennifer Anistonin ja Justin Theroux'n häissä.

Sekä Sandralla että Bryanilla on kummallakin lapsi edellisestä liitosta. Us Weeklyn mukaan Bryan on jo tavannut Sandan 5-vuotiaan Louis-pojan.

Sandra adoptoi Louisin alkuvuonna 2010 yhdessä ex-miehensä Jesse G. Jamesin kanssa. Hän kuitenkin haki poikansa yksinhuoltajuutta heti samana vuonna erottuaan Jessestä pettämiskohun jälkeen. Jessen huhuttiin pettäneen Sandraa usean eri naisen kanssa. Nykyisin Jesse on avioliitossa kilpa-ajaja Alexis DeJorian kanssa. Sandraa sen sijaan ei ole yhdistetty ennen Bryania yhteenkään mieheen viisi vuotta sitten tapahtuneen eron jälkeen.

Helsinkiläisbändi kovassa nosteessa – Karibian-risteily Mötörheadin kanssa odottaa

Helsinkiläistä hard rock -yhtyettä Santa Cruzia viedään nyt tosissaan maailmalle. – Koti on siellä, mihin illalla pääni lasken, laulaja Archie Cruz sanoo.

Vain yksi esiintyminen ja viisi päivää keikkapaikalla – mutta helsinkiläisyhtye Santa Cruz ei valita. Ryhmä on nimittäin kutsuttu unelmiensa keikkamatkalle Karibian-risteilylle Floridan Miamista Bahamasaarille.

Kyseessä on legendaarisen Motörhead-bändin isännöimä Motörboat-risteily 28.9.–2.10. Samalla rockristeilyllä esiintyvät Motörheadin ja Santa Cruzin lisäksi Anthraz, Suicidal Tendencies sekä Slayer.

– Älytöntä! Santa Cruzin laulaja Archie Cruz eli Arttu Kuosmanen kuvailee tunnelmiaan Karibian-keikan varmistuttua.

– Paitsi että pääsemme esiintymään vanhojen lempibändiemme kanssa, ehdimme myös ottaa lungisti keskellä Karibianmerta.

Mahdollisuus keikkamatkalle aukesi Santa Cruzin Amerikan-agentin kautta: sama agentti edustaa myös Motörheadia.

– Kyllä tämä on yksi niitä dream come true -tilanteita, Arttu sanoo.

Itseluottamusta, seikkailunhalua ja ikuinen nälkä

Suomalaisyhtyeen tiukka keikkakunto on pantu merkille maailmalla. Neljän soittajan ryhmää on viety muun muassa Iso-Britanniaan, Keski-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

– Olemme treenanneet tätä varten vuodesta 2007. Alamme kai nyt olla riittävän hyvä ja omaperäisiä, että työmme huomataan. Meillä on sopivasti itseluottamusta, seikkailunhalua ja tarpeeksi kova nälkä nähdä maailmaa, Arttu pohtii.

Cruzailusta on tullut kokopäivätyö kaikille sen jäsenille.

– Arjesta on tullut jonkinmoista mustalaiselämää, mutta diggaamme kiertämisestä ja teemme sitä hyvällä fiiliksellä. Koti on siellä, mihin illalla pääni lasken. Kaikki koettu ja saadut mahdollisuudet ovat rikastuttaneet elämää mielettömästi.

Karibian-kruisailusta tulee takuulla mieliinpainuva kokemus, mutta on sellaisia jo kertynytkin.

– Omia highlightejani ovat olleet Saksan-keikat viime kesänä Skid Row’n kanssa sekä esiintyminen AC/DC:n kanssa Suomessa tänä kesänä. Samoin Yhdysvaltain kiertue Amaranthen kanssa tänä keväänä oli loistava kokemus, Arttu listaa.

– On ollut mielettömän innostavaa päästä esiintymään niiden tyyppien kanssa, joita olen lapsesta asti kuunnellut ja ihaillut. Kyllä niistä hetkistä on imenyt valtavasti vaikutteita ja inspiraatiota. Rock´n´roll onkin elämän kestävä koulu.

Vessan kautta!

Santa Cruz on parhaillaan Suomen-kiertueella 25.9. asti. Arttu vakuuttaa bändin olevan yhtä motivoitunut, nousee se lavalle sitten Jyväskylän Lutakossa tai Karibianmerellä.

– Keikka on aina keikka, vain puitteet sen ympärillä vaihtuvat. Lavalle mennään silti joka kerta asenteella, että mitä vain voi tapahtua. Joskus innostun kiipeämään kattoon, joskus kitarat hajoavat, laulaja sanoo.

– Oikeastaan vain yksi rutiini toistuu ennen jokaista keikkaa. Ennen lavalle menoa on syytä käydä vessassa!

Koko vuosi tien päällä

Santa Cruz keikkailee 29.8. Kouvolassa, 4.9. Porissa ja 5.9. Helsingin Tavastialla. Bändi esiintyy Radio Rock -risteilyllä 19.9., Motörboat-risteilyllä 28.9. ja aloittaa Pohjoismaiden-kiertueensa 30.10.  

Santa Cruzia kuullaan myös Robinin uudella Yö kuuluu meille -sinkulla, joka julkaistaan 4.9.

Kahden omakustanne-EP:n lisäksi yhtye on julkaissut kaksi studioalbumia. Niistä tuorein Santa Cruz ilmestyi 6.3.2015.

Kommentit ([comment_count])
Eva Rytkönen
Viesti

Hei!

Nyt Me Naiset ja erityisesti Tanja Hakamo - Anthraxin nimeä ei todellakaan voi tässä asiayhteydessä mokata. Faktat kuntoon, mutta kyllä nauratti, kiitos siitä!

Esikoistaan odottava Krista Kosonen: “Äitiydestä tiedän vain sen, etten tiedä mitään”

Työ Antti Jokisen ohjauksessa laittoi Krista Kososen koville Kätilö-elokuvassa. – Oman puolison kanssa työskennellessäni olin haavoittuvampi kuin muulloin, esikoistaan odottava Krista sanoo.

Kuumana perjantai-iltapäivänä Helsingin Kalasataman kadut, porttikongit ja metrokäytävät vilisevät Weekend-festareille suuntaavia teinejä. Parkkipaikoilla ja pihoilla juodaan pohjia, ja lyhyempääkin lyhyemmissä farkkusortseissaan tyttöset näyttävät siltä, kuin olisivat unohtaneet housut kokonaan kotiin.

– Pitäisiköhän mennä sanomaan noille, että jos eivät ole varuillaan, voi käydä näin? näyttelijä Krista Kosonen, 32, veistelee ja viittaa raskauteensa, jota ei enää voi piilotella.

Kauniista rusketuksesta on helppo päätellä, että Krista on viettänyt lomansa muualla kuin koti-Suomessa. Takana on parin viikon Espanjan- ja Italian-reissu yhdessä puolison, ohjaaja Antti Jokisen kanssa. Välillä matkaseuraan liittyi ystäväpariskunta Elina Knihtilä ja Tommi Korpela.

Tavoilleen uskollisena Krista on lukenut lomalla yhden klassikon, tällä kertaa Dostojevskin Idiootin, ja pinon muita romaaneja, joista osa kalpeni Dostojevskin jälkeen niin, että ne oli pakko jättää kesken.

Näyttelijän työt ovat alkaneet tällä viikolla, ja kansikuvauksissa on heti selvää, että äitiysvaatteita Krista ei ylleen pue. Pyöristynyt profiili saa näkyä.

– Siinähän se kessi nyt on. Ja onneksi ei ole kaljakessi, en mä varmaan silloin sitä haluaisi kuvissa esitellä.

Elämä on työtä

Pian ensi-iltansa saavassa Kätilö-elokuvassa Krista tekee elämänsä toistaiseksi suurimman roolin Lapin sodassa palvelevana hoitajana Helenana. Leffa perustuu Katja Ketun samannimiseen romaaniin, ja sen on ohjannut Kristan puoliso ja tulevan lapsen isä Antti Jokinen.

Kristan roolityö on ehditty jo palkita parhaan naispääosan pystillä Shanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Päätähti on selvästi ylpeä – ei niinkään omasta suorituksestaan – kuin leffasta kokonaisuudessaan. Koko työryhmä pani itsensä täysillä peliin, ja Krista on kiitollinen, että sai olla porukassa mukana.

– Omia töitä on aina kauhea katsoa, mutta tällä kertaa minua hävetti vähemmän kuin yleensä, Krista sanoo.

– Se johtuu varmaan siitä, että meillä oli aikaa rakentaa henkilö, joka ei olisi niin kuin minä. Antti sanoi, että hän ei halua nähdä Kristaa hahmossa millään lailla. Yleensä valmiissa leffassa näkee vain itsensä, mutta nyt pystyin ekaa kertaa katsomaan roolihahmoani niin kuin en itseäni.

Kätilö-elokuvaa onkin tehty hartaasti, pitkään ja paneutuen. Kristan elämässä työ on ollut läsnä kolmisen vuotta, ohjaajapuolison elämässä vielä paljon pidempään. Sinä aikana Lapin sota luikerteli vaivihkaa pariskunnan arkeen.

– Kotimme oli kuin sellainen sarjamurhaajan kämppä, joka löydetään rikosleffan lopussa. Seinät olivat täynnä keskitysleirikuvia, nuolia ja A3-arkkeja täynnä pientä tekstiä. Vankileirikirjoja lojui ympäri kämppää, Krista kuvailee.

Vielä ennen kuvauksia Antti ja Krista kävivät Auschwitzin keskitysleirillä. Ei ollut ihme, että Kristan unetkin muuttuivat välillä aika synkiksi.

– Ainahan sitä toivoisi, että työ pysyisi jollakin alueella, mutta meillä on tälläkin hetkellä kämppä täynnä työrekvisiittaa. Toisaalta on myös ihanaa, että suuria töitä, teemoja ja tunteita ei voi erottaa toisistaan.

Roolit eivät mene sekaisin

Näyttelijä-ohjaajapari tapasi kolme vuotta sitten, kun Krista näytteli Antin edellisessä suuressa elokuvassa Puhdistus. Siihen, että näyttelijät tai ohjaajat menevät kimppaan keskenään, on Kristan mielestä luonteva selitys.

– En tiedä, missä missit ja lätkäpelaajat tapaavat, mutta näyttelijät menevät kimppaan varmaan ihan sen takia, että teatterin kaksiosaisessa treenipäivässä ei ole muuta elämää. Ja koska näyttelijät lähes poikkeuksetta ovat intuitiivisia, herkkiä, lapsenmielisiä ja sydän auki olevia, he myös ehkä helposti ihastuvat, kun päivät pitkät treenaavat yhdessä.

Puolisossaan Antissa – kuten ylipäänsä ihmisissä – Krista arvostaa huumorintajua ja itsevarmuutta.

– Kunnioitan myös Antin kunnianhimoa ja intohimoa suhteessa työhön, näyttelijä kertoo.

Eikä viidentoista vuoden ikäero tunnu näillä kahdella missään.

– Jos toinen on niin kypsä kuin minä olen ja toinen niin lapsellinen kuin Antti, se menee ihan tasoihin, Krista nauraa.

Mutta eivätkö roolit mene sekaisin, jos näyttelijää ohjaa oma puoliso? Kenelle voi länkyttää ikävästä pomosta, kun ei kotona miehelleen?

– Siinä on paljon plussia ja jonkin verran miinuksia, mutta plussat ovat ehdottomasti voitolla, Krista vastaa.

– Oli hirveästi hyötyä siitä, että asuin ohjaajan kanssa samassa kämpässä, eikä kukaan alkanut laskuttaa aina, kun puhuimme työstä. Kävimme käsikirjoituksen läpi olkkarin pöydän ääressä kohtaus kohtaukselta, jotkut jopa niin tarkasti, että miten ne kuvataan. Mietimme, minkälainen henkilö esittämäni Helena on, minkä näköinen, miten kävelee ja millainen on hänen katseensa.

Viime kesänä Kätilöä kuvattiin Liettuassa kuukauden ajan. Kuvausten aikana Kristan siviili- ja työroolit pysyivät erillään, sillä hänellä oli käytännön ehdotus: Antti ja Krista asuivat Vilnassa eri paikoissa.

– Kävin Liettuassa Antin luona ennen kuvausten alkamista. Ihmettelin, miksi paistinpannut hänen asunnossaan ovat niin jengalla, että mitä helvettiä täällä on tapahtunut. Kun Antti vastasi, että tuotannossa oli ongelmia, kuvittelin hetken ajan itseni siihen asuntoon rankan kuvauspäivän päätteeksi. Päätin, että oma hotellihuone olisi ehkä hyvä idea, Krista nauraa.

Krista ei kuitenkaan ikinä ole nähnyt Antin raivoavan näyttelijöille tai karjuvan kuvauksissa. Jos ohjaaja joskus hermostuu, se johtuu siitä, että joku ei yritä parastaan tai häneltä pimitetään asioita.

– Onhan Antti temperamenttinen, mutta ei se mikään mulkku ole. Mutta olen näyttelijä, eikä minun kuulu tietää tuotantoon liittyvistä vaikeuksista. En edes halua tietää niistä.

 

 

 

Suurin on rakkaus

Kätilö-elokuva tarttuu aiheeseen, jota ei Suomessa aikaisemmin ole näin näkyvästi käsitelty. Jatkosodassa suomalaiset ja saksalaiset olivat taistelleet aseveljinä ja eläneet sulassa sovussa, kunnes Euroopassa solmittiin rauha ja alkoi Lapin sota. Saksalaiset karkotettiin maasta, ja saksalaisten sotilaiden suomalaisista morsiamista sekä suhteista syntyneistä lapsista vaiettiin kokonaan.

– Oli järkyttävää, miten kaikki syyllisyys kaadettiin niiden naisten niskaan. Traumaattisen asian ympärillä on paljon hiljaisuutta, koska häpeä on niin suuri, Krista sanoo.

Ennen kaikkea Kätilö onkin elokuva rakkaudesta.

Kristan esittämä kätilö Helena rakastuu ensisilmäyksellä saksalaiseen sotakuvaajaan, ja se on menoa se. Helena jopa järjestää itsensä sairaanhoitajaksi saksalaiselle vankileirille saadakseen olla lähellä sydämensä valittua.

– Antti kuvaili Helenaa henkilöksi, jolle on vain rakkaus tai kuolema. Nykypäivänä on kauheasti vaihtoehtoja ja helppo vekslata, että olisiko tämä nyt se oikea, tai ehkä mä vielä tsekkaan tuon. Helena on heti, että perkele, tämä on minun mies, Krista jatkaa.

Vastanäyttelijäänsä Lauri Tilkasta Krista kehuu vanhan ajan filmitähdeksi, jonka kanssa oli ihanaa tehdä töitä.

– Lauri on kauhean rauhallinen, luotettava ja huumorintajuinen eikä yhtään narsistinen. Hän ei tee mitään asioita vaikeiksi.

Krista selittää, että näytellessä vihan tunne syntyy helpommin, kun keskittyy johonkin kollegan ärsyttävään piirteeseen. Rakastunutta esittäessä vastanäyttelijästä taas on pakko löytää konkreettisia viehättäviä piirteitä, vaikkapa kauniit silmät.

– Laurin tapauksessa se ei ollut hirveän vaikeaa, vaikken häneen rakastunutkaan. Terveisiä vaan Laurille ja Pamelalle, Krista hekottelee.

Työpäiväkirjaansa Krista kirjoitti, että Helena on paljon hienompi ihminen kuin hän itse.

– Helenassa on arvokkuutta ja ehdottomuutta, joita kunnioitan kauheasti. Se kuulostaa tietysti vähän skitsofreeniselta ja narsistiselta, koska esitän häntä itse. Mutta Hellu oli henkilö, jota minun tuli ikävä, vaikka yleensä minun ei ole vaikea päästää irti ja siirtyä uuteen.

Krista ei itse usko kohtaloon, eikä hän parhaalla pokallaankaan voisi kutsua itseään romantikoksi.

– Elämä olisi ihan kamalaa ilman rakkautta. Kaikkia asioita ajaa rakkaus: on rakkaus työhön ja rakkaus ihmisiin ja koiraan ja taiteeseen. Mutta vaikka musta olisikin kiva sanoa, että olen romantikko, olen varmaan kaikkien ystävieni mielestä hyvin karkea realisti, Krista sanoo.

Tunneskaala Kristalla sen sijaan on vahva, ja ihmisten suhteen hän kertoo olevansa ehdoton.

– Jos tykästyn johonkuhun, lasken hänet aina kuuluvaksi mun ihmisiin, ja olen valmis tekemään hyvinkin paljon ystävieni puolesta.

”Tukka sitten lähtee”

Antti Jokinen tunnetaan ohjaajana, joka vaatii näyttelijän menevän täydellisesti roolihahmonsa nahkoihin. Kätilöä varten Elina Knihtilä ja Tommi Korpela laitettiin laihdutuskuurille, ja Krista sai sanoa hyvästit pitkille hiuksilleen.

– Se oli vain ilmoitus, että tukka sitten leikataan. Toinen vaihtoehto olisi, ettei tee sitä roolia. Näyttelijän ammattiin kuuluu muuttaa ulkonäköään rooliin sopivaksi. Enhän voi olla sotavankileirillä ja sitten vikistä, että hei, don’t touch my hair.

Kristalle, joka ei omista edes hiusharjaa, pitkien kutrien katkaiseminen ei ollut juttu eikä mikään. Lyhyt tukka tuntui heti omalta ja vapauttavalta.

– Mutta ensin leikattiin Ellun tukka. Nauroin kippurassa vieressä ja kuvasin sitä. Olin tuonut tukalle pienen vodkapullon, ja siinä me sitten muistelimme sitä, Krista kertoo ja kehuu kollegansa omistautumista: vaikka Elinalla oli paljon vähemmän kuvauspäiviä, hän ei hetkeäkään kyseenalaistanut suurta muodonmuutosta.

Krista pitää vahvojen ohjaajien alaisuudessa työskentelystä. Kun työryhmä tietää, mitä kohti mennään, Kristaa ei tarvitse silitellä.

– Ei tulisi mieleenkään vaatia erityiskohtelua omalta mieheltä. Päinvastoin. En antaisi ikinä itselleni sellaista käytöstä anteeksi. Enkä ikinä näyttäisi sitä, että nyt mulle tuli vähän paha mieli, voisitko puhua mulle vähän kauniimmin. En ylipäänsä voi sietää valittamista, en varsinkaan omasta suustani, Krista sanoo.

Mutta koska Antti tuntee Kristan niin hyvin, uskalsi hän myös vaatia tältä paljon. Nolointa oli, että mitkään näyttelijättären maneerit eivät menneet puolisolle läpi.

– Olen Antille kiitollinen siitä, ettei hän päästänyt minua olemaan minä. Uskon sataprosenttisesti siihen, että Antti haluaa mun tekevän parhaani, eikä hänelle ole sama, miten onnistun.

Tarpeeksi tutun työkaverin kanssa ei tarvitse olla liian kohtelias. Tosin siitä seuraa myös se, että puolisoaan kohtelee huomaamattaan eri tavalla kuin muita.

– Antti saattaa olla tästä eri mieltä, mutta hän kyllä puhui minulle kovempaan sävyyn kuin muille. Oman puolison kanssa työskennellessäni olin myös haavoittuvampi kuin muulloin, hän sanoo.

– Minulla ei koskaan ole ollut yhtä huono itsetunto kuin tämän produktion kanssa. Siihen sekoittui kelpaanko-ajatuksia ihan eri tavalla kuin yleensä.

Hyvä, turvallinen ja rakastava

Muutaman kuukauden päästä Krista saa uutta mietittävää, sillä hänen esikoisensa syntyy syksyllä.

Äitiys on kolmekymppiselle näyttelijälle uusi rooli, johon hän vaikuttaa suhtautuvan rennosti. Krista ei ole lukenut ainuttakaan vauvaopasta tai vaivannut päätään pohtimalla kasvatusperiaatteita.

– Muutaman kerran olen ihan itseäni huvittaakseni lukenut Vauva.fi:tä ja huomannut, että siellä on hirveästi naisvihaa! Mikä ihme aiheuttaa ihmisessä sellaista katkeruutta, että kirjoittaa nimettömänä paskaa? Krista ihmettelee.

– En yhtään tiedä, mitä odottaa. Äitiys tuntuu minusta isolta asialta, muttei siihen osaa etukäteen varautua. Tiedän vain se, etten tiedä mitään. Mutta totta kai haluaisin olla hyvä, turvallinen ja rakastava äiti.

Kymmenen viime vuoden aikana Krista on paiskinut töitä niin teatterin lavoilla, elokuvissa kuin television suorissa viihdeohjelmissa. Hän on yksi Suomen arvostetuimmista näyttelijöistä, ja hänellä on kotonaan monta palkintopystiä.

Työbreikkinä Krista ei äitiyslomaa kuitenkaan pidä. Eikä hän ole vaivannut päätään sillä, miten vanhemmuus vaikuttaa tuleviin töihin. Freelancerina Krista on tottunut epävarmaan oloon.

– Prioriteetit menevät kuitenkin niin, että lapsi on paljon suurempi asia kuin mikään työ.

Kristan raskaus on sujunut hyvin. Näyttelijä tekee töitä loppuun asti: parhaillaan hän lukee nauhoituksissa äänikirjaa ja osallistuu Rölli-elokuvan kuvauksiin. Kuntoiluakaan hän ei ole vähentänyt.

Ainoastaan yksi asia yhdeksän kuukauden odotuksessa harmittaa: Shanghain palkintoa olisi ollut kiva juhlia vaikka monta päivää, ja kesälomareissulla Etelä-Euroopan lämmössä viinilasi olisi vilvoittanut ihanasti.

– Kyllä mä olen sitä mieltä, että viinan kateus on tässä odotuksessa suurin ongelma. Enkä viitsi edes esittää, että ”oi, kun tämä odotus on niin freessiä”, kun muut vieressä ovat ihanassa nousuhumalassa. Silloin tunnen ihan puhdasta kateutta, Krista nauraa. 

Milloin Krista viimeksi itki? Katso video: menaiset.fi/krista

Lue lisää:

Tältä näyttää Krista Kososen rooli avomiehensä ohjaamassa Kätilö-elokuvassa

Krista Kosonen ja Riku Nieminen arvostavat toistensa ärsyttäviä piirteitä

 

Krista Kosonen

Näyttelijä syntyi 28.5.1983 Espoossa. Asuu Helsingissä ohjaaja Antti Jokisen ja koiran kanssa.

Näytellyt muun muassa venäläisen Andriy Zholdakin ohjaamassa Anna Kareninassa ja Vanja-Enossa sekä elokuvissa Suden vuosi, Syvälle salattu ja Puhdistus.

Televisiorooleja sarjoissa Uutishuone, Toisen kanssa, Putous ja Kingi.

Kätilön ensi-ilta 4.9.