Tällä naisella menee nyt lujaa. Sara Forsberg eli Smoukahontas on saanut kansainvälisen levytyssopimuksen lisäksi myös pienen roolin Hollywood-komediasta. Kuva: Satu Kemppainen

Sara Forsberg on niin innoissaan kansainvälisestä levytyssopimuksestaan, ettei ole ehtinyt miettiä rahaa. Ura ja muutto Los Angelesiin on jo vaatinut veronsa: se on katkaissut parisuhteen ja muutaman ystävyyssuhteenkin.

Puoli vuotta sitten kukaan ei tiennyt, kuka on Sara Forsberg, taiteilijanimeltään Smoukahontas. Hän työskenteli osa-aikaisesti Pietarsaaren Halpa-Hallissa ja lauleskeli vapaa-aikanaan pianon ääressä ja hassutteli videoilla.

Kun maaliskuussa SaranWhat Languages Sound Like To Foreigners -video sai nousi äkilliseen suosioon "internetin etusivuksi" kutsutun Reddit-palvelun ansiosta, yhtäkkiä koko maailma halusi tietää, kuka ihme on Smoukahontas. Ja nyt, vajaa viisi kuukautta hittivideonsa julkaisusta, 20-vuotias pietarsaarelainen on tehnyt suomalaista musiikkihistoriaa. Hän on allekirjoittanut maailmanlaajuisen levytyssopimuksen maailman suurimpaan levy-yhtiöön Universal Music Groupiin kuuluvan Capitol Recordsin kanssa.

Tuottajaksi Sara sai Grammy-palkitun Rodney ”Darkchild” Jerkinsin. Rodney on aikaisemmin tehnyt musiikkia monille maailmantähdille, kuten Lady Gagalle, Beyoncélle, Whitney Houstonille ja Michael Jacksonille.

– Kun allekirjoitin sopimuksen, käteni tärisi. Tiesin, että nyt se on menoa eikä ole perääntymistä. Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen menimme levy-yhtiön kattoterassille, josta näki koko Hollywoodin ylle. Hypin siellä kuin joku heikkopää. Samalla ajattelin, että tämä on nyt minun elämäni projekti ja panen kaiken peliin, Sara muistelee toukokuista käännettä.

Äkkijulkisuuden hinta

Sara joutui pitämään sopimuksen salassa muutaman kuukauden ja sai kertoa siitä vain muutamalle läheiselleen. Sinä aikana moni ehti jo epäillä, ettei Sarasta enää kuulu ja että hän jäi yhden hitin ihmeeksi. Mutta samaan aikaan Sara pakkasi matkalaukkunsa ja muutti Los Angelesiin luomaan uraa. Kotimaahan jäi muun muassa poikaystävä.

– Jouduimme miettimään suhteemme tulevaisuutta. Lopulta päädyimme eri teille, koska minulla on elämä ja ura nyt Jenkeissä ja poikaystäväni halusi jäädä Suomeen. Näin voi käydä, ja pitää vain keskittyä myönteisiin asioihin elämässä.

Äkkijulkisuuden myötä välit ovat katkenneet myös muutamaan ystävään.

– Jotkut vanhat ystäväni eivät oikein ole osanneet suhtautua julkisuuteen, eikä ole puhuttu sen jälkeen. Se on tosi kummallista ja harmillista.

Vaikka netissäkin tuntuu riittävän dissaajia, Sara ei anna negatiivisuuden vaikuttaa – varsinkin kun nyt on tärkeämpääkin ajateltavaa. Sara on äänittänyt tulevan levynsä kappaleita, ja sinkkua sopii odottaa viimeistään ensi vuoden alussa, ehkä jopa muutaman kuukauden päästä.

– Olen nyt mukana niin isossa pelissä, että pitää olla valmis ylitöihin ja tekemään töitä myös ilmaiseksi. Studiolla voi venyä yömyöhään, mutta olen todellakin valmis siihen. Nyt mennään kovaa, mutta tämä kaikki on sen arvoista.

Sara kuvailee esikoisalbuminsa musiikkia r&b-vaikutteiseksi urbaaniksi popiksi. Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kehui MTV:lle Saran sopimusta "harvinaiseksi" ja uskoo, ettei Saran allekirjoittamassa sopimuksessa ole kyse mistään pikkusummista. Kun taustalla on iso levy-yhtiö ja arvostettu tuottaja, Valtanen arvelee, että Saraan käytetään paljon aikaa ja rahaa. Siltä Sarastakin on tuntunut.

– Kun tapasin Capitol Recordsin toimitusjohtajan Steve Barnettin, meillä synkkasi heti. Hän on ottanut minut yhdeksi lapsekseen Adelen ohella. Levy-yhtiö on pannut kaikki lihaksensa peliin brändäystä ja stailausta myöten. Onhan se aivan käsittämätöntä!

"Älä käytä huumeita ja muista juuresi"

Isoista kuvioista huolimatta Sara vakuuttaa, että pää kestää. Eikä hän ole vielä ehtinyt pyörtyä edes pankkitilin saldosta.

– Mulla ei ole mitään hajua, paljonko tililläni on rahaa. Ei ole tullut seurattua. En itse asiassa ole törsännyt muuhun kuin ruokaan. On niin paljon muuta mietittävää, ja päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus, kun kohdalleni on sattunut tällainen siunaus.

Sen Sara silti myöntää, että tulot ovat nyt aivan eri tasolla kuin silloin, kun hän täytti osa-aikaisena Halpa-Hallin myymälässä hyllyjä. Ja se on "ihan kivaa".

Levytyssopimuksen lisäksi Sara on saanut pienen roolin Hollywood-komediasta. Hän myös jatkaa sitä, mistä alun perin nousi julkisuuteen: videoiden tekemistä. Sara on YouTube-pohjaisen mediakanavan sisällöntuottaja ja esiintyjä. Huhtikuussa Saran manageri kertoi palkan olevan kahden vuoden sopimusajalta jotain 250 000 ja 360 000 euron välillä.

Saran managerit Jere Hietala ja Saran eno Johannes Ylinen ovat saaneet parhaimmilaan satoja tarjouksia päivässä Saraan liittyen. Toistaiseksi Sara on kieltäytynyt muun muassa alkoholi- ja pikaruokamainoksista. Ja aikoo tehdä niin vastedeskin.

– Haluan puhua terveellisen elämäntavan puolesta. Ne tarkoittavat minulle sitä, että syön terveellisen aamupalan, mieluiten puuroa, käyn kävelemässä tai juoksemassa, hengaan rannalla enkä juo liikaa alkoholia.

Pyörityksen keskellä Sara lupaa pitää mielessä myös erään Hollywood-näyttelijättären antamat kultaiset ohjeet: älä käytä huumeita, pidä jalat maassa sekä muista aina rahan arvo ja mistä olet kotoisin.

– Ja tietysti yritän muistaa soittaa vanhemmilleni kerran viikossa.

Lue aiemmat jutut Sarasta täältä.

Sara Marie Forsberg

■ Tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä Smouka­hontas. Syntyi 2.5.1994 Pietarsaaressa.

■ Äiti suomalainen, isä ruotsalainen, neljä siskoa, kotona puhuttiin suomea. Asui lapsena Yhdysvalloissa.

■ Saanut maailmanlaajuisen levytyssopimuksen Yhdysvalloissa. Universal Music Groupiin kuuluva Capitol Records on sitoutunut julkaisemaan Saran musiikkia Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Benelux-maissa, Japanissa, Britanniassa, Irlannissa ja Pohjoismaissa.

■ Sara ei vielä tiedä tulevaa artistinimiään. "Se saattaa olla oma nimeni tai muunnelma siitä. Liian utopistinen se ei ainakaan ole."

Töiden takia näkeminen saattaa jäädä pitkäksi aikaa. – On ihanaa olla toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää, he sanovat.

Palkittu kirjailijapariskunta Riku Korhonen ja Anna-Leena Härkönen tunnetaan lukuisista menestysromaaneistaan, ja nyt luvassa on molemmilta uusi teos. Riku Korhosen tuorein Emme enää usko pahaan julkaistiin juuri, ja Anna-Leena Härkösellä on ensi keväänä ilmestyvästä kirjastaan enää neljä lukua kirjoittamatta.

– Tein romaania käytännössä koko kevään ja kesän, pienen pätkän olimme yhdessä Hailuodossa. Väitän olevani ihan hyvä mies silloin, kun olen näkyvillä, Riku veisteli keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Hän kertoi olevansa helpottunut ja iloinen ison urakan ollessa nyt valmis.

– Luin jo ensimmäiset kritiikit, ja onneksi ne olivat hyviä. Jostain syystä arviot ovat alkaneet jännittää vasta näinä vuosina, taitaa tarkoittaa jotain keski-iän herkistymistä. En tiedä, mihin tämä vielä johtaa.

– Myös minä jännitän kritiikkejä, mutta vähemmän kuin nuorena, Anna-Leena lisäsi.

Kun pariskunta kirjoittaa, he saattavat olla pitkiäkin aikoja näkemättä toisiaan.

– Tänä kesänä emme nähneet yli kuukauteen, koska minä kirjoitin paljon deadlinen lähestyessä, Riku kertoo.

”On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa.”

– Loppuvaiheessa tulee ikävä, mutta erossa oleminen on tarpeellista. On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa, Anna-Leena komppaa. 

Riku arvostaa sitä, että saa lukkiutua kirjoittamaan ilman selityksiä.

– On ihanaa olla yhdessä toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää mitä tämä työ on. Se on vapauttavaa.

Riku on jo aloittanut uuden kirjan tekemisen, vaikka tuorein romaani on vasta tullut painosta.

– Loppuvaiheessa oli niin hyvä lataus, että huomasin, etten tarvitse mitään lomaa.

Madonna seurasi poplaulaja Katy Perryn esimerkkiä – mutta tuliko hän toisiiin aatoksiin?

Amerikkalaisia haastetaan nyt lukuisin eri keinoin äänestämään tulevissa vaaleissa. Alkuviikosta poplaulaja Katy Perry julkaisi itsestään pikselöidyn alastonkuvan. Kuva tiisasi seuraavana päivänä julkaistavaa vitsikästä videota, jossa hän haastoi ihmisiä menemään äänestämään vaikka suoraan sängystä – kunhan muistavat vetää vaatteet ylle. Videossa alasti äänestyskoppiin marssiva Katy päätyy lopulta poliisiauton takapenkille.

Instagramissa julkaisemassaan kuvassa hän kertoo käyttävänsä alastomuuttaan ”keinona muuttaa maailma”.

 

TOMORROW, I USE MY BODY AS CLICK BAIT TO HELP CHANGE THE WORLD 👊🏼

Kuva, jonka KATY PERRY (@katyperry) julkaisi

Madonna ei aikaillut seuratessaan Katy Perryn esimerkkiä: hän poseerasi Instagram-tilillään yläosattomissa ja ilmoitti äänestävänsä Hillary Clintonia.

– Äänestän alasti Katy Perryn kanssa, Madonna kirjoitti kuvatekstiin.

Madonnan, 58, tempauksesta uutisoivat useat kansainväliset mediat. Torstaiyön aikana kuva oli kuitenkin hävinnyt Madonnan Instagram-tililtä. Hollywood Life -julkaisun mukaan Madonna poisti itse kuvan.

Lue myös! ”Kaikki flirttailevat minulle” – kuvittele hetki, että Trump olisi nainen

Twitterissä Madonna jakoi puolestaan kuvan, joka on vuodelta 2015. Siinä hän esiintyy Brit Awards -gaalassa Lontoossa, ja kuvaan on photoshopattu Clinton. Samalla hän haastaa naisia tukemaan toisiaan ja äänestämään vaaleissa.

– Kyllä, äänestän älykkyyttä. Äänestän naisten ja kaikkien vähemmistöjen yhdenveroisia oikeuksia, Madonna kertoo Twitter-tilillään.

Katy Perryn ja Madonnan tempausten jälkeen herää kysymys: onko alasti riisuutuminen ainoa tapa herättää huomiota? Mitä mieltä sinä olet julkkisnaisten tavasta osoittaa tukensa presidenttiehdokkaille?

Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Iltalehden mukaan muusikkopari Paula Vesala ja Lauri Ylönen ovat kertoneet eroavansa 12 yhteisen vuoden jälkeen.

Paula Vesala ja Lauri Ylönen ilmoittivat avioerostaan Iltalehdelle toimittamassaan viestissä.

Heidän mukaansa eropäätös on surullinen, mutta vääjäämätön.

– Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä, vaan pitkä parisuhde tuli päätökseensä.

”Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä.”

– Asia olisi joka tapauksessa tullut julki, joten halusimme välttää kaikenlaisia spekulaatioita ja ilmoittaa asiasta itse, pari kertoi viestissään.

Muusikkopariskunta aloitti seurustelunsa 2000-luvun alkuvaiheessa. He avioituvat vuonna 2014, ja heillä on yksi lapsi.

Muusikko–näyttelijä Paula Vesala, 34, muistetaan parhaiten PMMP-yhtyeestä. Hän julkaisi kesäkuussa ensimmäisen soololevynsä. Hän näyttelee pääosaa tällä hetkellä elokuvateattereissa pyörivässä Tyttö nimeltä Varpu -leffassa.

Lauri Ylönen, 37, on puolestaan muusikko, joka tunnetaan The Rasmus -yhtyeestä. Hänet nähdään myös televisiossa omassa televisiosarjassa vuonna 2017.

Lue lisää! Lauri Ylönen saa oman tv-sarjan: suunnittelee luksuskodit perheelleen ja julkkisystävilleen

 

Junon pika-avioliitto Janna Hurmerinnan kanssa päättyi vain puolen vuoden jälkeen, kun Juno jäi kiinni pettämisestä. – Olisihan asian voinut paremminkin hoitaa, hän sanoo.

Räppäri Jon ”Juno” Korhonen, 29, meni viime vuoden elokuussa naimisiin laulaja Janna Hurmerinnan kanssa, mutta jäi kiinni pettämisestä. Helmikuussa, vain puoli vuotta häiden jälkeen, Janna jätti avioeropaperit käräjäoikeuteen.

– En tietenkään ole ylpeä teoistani, olisihan asian voinut paremminkin hoitaa. Kai se oli sen hetkisen Jonin tapa ratkaista joitain juttuja. En sano olevani sitoutumiskammoinen, mutta elämän mittapuulla olen vielä aika nuori. En silti voi tapahtuneelle enää mitään, se on ollutta ja mennyttä, Juno sanoo.

Avioero ja pettämiskohu nousivat näyttävästi otsikoihin. Muun muassa laulaja Jannika B jakoi somessa avoimen viestin, jossa luki: ”Vitun Juno”.

– Se oli hänen mielipiteensä ja ymmärrän sen. Varmaan moni muukin on kelannut niin. Kyllä minua kiinnostaa, mitä muut minusta ovat mieltä, mutta en voi antaa sen liikaa vaikuttaa. Ne, jotka haluavat tehdä omat päätelmänsä minusta, tekevät ne ilman hyväksyntäänikin.

 


Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto
Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Voi olla, että ajattelen tekemisistäni eri tavalla vuoden päästä, kun tästä kaikesta on kulunut enemmän aikaa. Nyt asia on vielä itselleni vähän liian tuore käsiteltäväksi.

Ensimmäinen leffarooli

Työrintamalla Junolle kuuluu uutta, sillä hän näyttelee pääroolissa Antti J. Jokisen ohjaamassa Pahan kukat -elokuvassa. Leffa kertoo syrjäytyneiden nuorten lähiöelämästä väkivallan ja päihteiden keskellä. Junon roolihahmo haaveilee paremmasta huomisesta, mutta sortuu yhä uudestaan huumeisiin.

Pahan kukissa Juno tekee ensimmäisen roolityönsä. Siinä ja Junon yksityiselämässä on nähtävissä tiettyjä yhtäläisyyksiä.

– Mielikuva minusta on, että olen maahanmuuttajan näköinen pilveä polttava tyyppi. Kaipa jengi pitää minua pahana poikana, mutta mielestäni olen aika kiltti. Olen vain ihminen, teen virheitä.

Miltä Junosta tuntui tulla itse nuorena isäksi? Miten hän kommentoi rötöstelyjään? Koko haastattelu Me Naisten numerossa 39/2016.