Kaksi vuotta Manhattanilla asunut kokki Sara La Fountain tietää jo, New York vaatii paljon mutta antaa kaiken. Unelmien kaupungissa voi päätyä rappukäytävästä muotikuvauksiin tai illalliselle David Beckhamin viereen.

New Yorkin Broadway-katu on täynnä poliiseja, paloautoja ja metrotunnelista tulvivaa höyryä. Sara La Fountainia ei yksi puhjennut vesiputki säikäytä. Suomalaiskokki loikkaa lainehtivan kadun yli ja ryntää korkokengissään keskelle Manhattanin aamuruuhkaa. Sitten hän pysäyttää kädenheilautuksella ensimmäisen vastaantulevan taksin ja hyppää kyytiin.

Kohtaus voisi olla Sinkkuelämää-sarjasta, mutta Saralle taksien pyydystäminen New Yorkissa on ollut arkea vuodesta 2012. Samoihin aikoihin hän erosi sulhasestaan, ohjaaja Antti Jokisesta ja vuokrasi oman asunnon Manhattanilta, Sohon kaupunginosasta keskikaupungilta.

– Olin aina haaveillut New Yorkiin muutosta, koska isäni ja sisarpuolenikin asuvat täällä. Ajattelin, että jos en toteuta unelmaani nyt, kadun sitä lopun ikääni, Sara sanoo ja katsoo ulos taksin ikkunasta.

Kadulla elämä etenee kuin nopeutetussa filmissä. Työmatkalaiset kiiruhtavat eteenpäin omissa maailmoissaan, nappikuulokkeet korvillaan. Osa katoaa metrotunneleihin ja pulpahtaa takaisin maan pinnalle muutaman korttelin päästä. Aamukahvi nautitaan kävellessä.

The Brooklyn Bridge kannattaa kävellä Brooklynin suunnasta Manhattanille päin, koska silloin reitin varrella näkee kaupungin upeat pilvenpiirtäjät.

– Tunnen monia newyorkilaisia, jotka eivät koskaan pysähdy. He tekevät järjettömästi töitä eivätkä vietä lomia. Jos täällä ei pidä huolta itsestään, käy helposti niin, että kaupunki nielaisee kokonaan, Sara tietää.

Sarankin viikot ovat täysiä. Viimeksi kuluneet kaksi päivää hän on istunut tietokoneen ääressä kotona ja palaveroinut sähköpostitse Suomeen, Ruotsiin, Britanniaan ja Intiaan. Sara tarjoaa yrityksille yhä catering-palveluja ja suunnittelee menukokonaisuuksia, mutta hän on tehnyt myös uuden aluevaltauksen.

– Olen opiskellut luonnonkosmetiikan valmistamista ja aion käyttää uusia taitoja seuraavassa terveys­ruokakirjassani. Lisäksi suunnittelen uutta tekstiilimallistoa intialaisen yhteistyökumppanin kanssa.

Huijaritakseja ja yllätysbileitä

Uusista inspiraatioista huolimatta ruoka on Saran suurin intohimo. Sen ansiosta hän tutustui New Yorkiin jo 2002, kun opiskelupaikka Culinary Institute of Americassa varmistui.

– Olin varannut lennot Nykiin jo syyskuuksi 2001, mutta juuri kun olin pakkaamassa matkalaukkuani, näin televisiosta, kuinka terroristikoneet lensivät WTC:n torneja päin. Onneksi en ollut ehtinyt lähteä, Sara muistaa.

Saran suosikkipuodit sijaitsevat kotikulmilla Sohossa ja East Villagessa.

Nyt ala-Manhattanin uuden World Trade Center -keskukseen rakennetaan viittä uljasta pilvenpiirtäjää, joista korkein nousee 541 metriin. Kiiltäväkylkinen jättiläinen kurkistaa jo katujen välistä ja näkyy ylä-Manhattanille asti.

Sara jää pois taksista trendikkäällä Meatpacking-alueella ja tuikkaa kuljettajalle 13 dollaria. Tänään on käynyt tuuri: hän on päässyt perille suorinta reittiä.

– Taksit ovat ainoa asia, mikä minua ärsyttää New Yorkissa. Et voi koskaan tietää, osuuko kohdalle maailman ihanin kuljettaja vai hirveä huijari. Mutta tämä on asia, joka pitää vain hyväksyä. Tai käyttää metroa.

Hudson-joen puolella Manhattania, 14. kadun korkeudella sijaitseva Meatpacking district on Saran suosikkialue. Vielä 1970–80-luvuilla kaupunginosa tunnettiin teurastamoista ja narkomaaneista, mutta nyt sen kortteleissa asuvat nyt Googlen, Christian Louboutinin ja Alexander McQueenin kaltaiset menestysbrändit.

Sara suuntaa suoraan herkkupuotien täyttämään Chelsea Marketiin, jonka ovella hän törmää heti tuttuun kasvoon. Huippumalli Kirsi Pyrhönen kaappaa Saran halaukseen. Ystävykset summaavat tulevien päivien menot ja sopivat lennossa treffit seuraavaksi viikonlopuksi.

– Tässä sen näkee, New Yorkissa voi tapahtua mitä tahansa. Kaupunki on täynnä ihania juhlia, avajaisia ja spontaaneja kohtaamisia, jotka katkaisevat arjen. Muotiviikko on lempparini. Silloin on ihana tälläytyä kunnolla ja vetää jalkaan ne epämukavimmat korkkarit, Sara nauraa.

Luomueväitä kelpaa mutustaa vaikka piknikillä Keskuspuistossa.

New Yorkin muotiviikot kokoavat muotimaailman tärkeimmät nimet kaupunkiin ja sekoittavat sen arjen täysin noin viikoksi. Joka kevät ja syksy catwalkeilla pörhistelee suunnittelijoiden uusia luomuksia, kun maailman muotitalot ja muotisuunnittelijat esittelevät tuoreet mallistonsa.

New Yorkin parhaat yökerhot löytyvät nekin tällä hetkellä Meatpackingin alueelta. Jos työt antavat periksi, Sara piipahtaa cocktaileilla mieluiten keskellä viikkoa.

– Käyn usein taidegallerioiden avajaisissa tai sitten varaamme kavereiden kanssa pöydän jostain ihanasta ravintolasta, jossa näkee myös mielenkiintoisia ihmisiä. Viimeksi illastimme Sohon Balthazarissa, jonne tupsahtivat  Victoria ja David Beckhamkin. Nykissä julkkikset ovat osa tavallista katukuvaa, ei heihin kiinnitä enää edes huomiota.

Totuus sinkkuelämästä

Kulinaristille New York on todellinen paratiisi. Kadunkulmat ovat täynnä houkuttelevia kahviloita ja eri ruokasuuntauksille omistautuneita keittiöitä. Trendinä on luomu. Jokainen it­seään kunnioittava kuppila mainostaa luomu- ja lähiruokaa.

Yksi sellaisista on Chelsea Marketin Green table -ravintola, jossa Sara lounastaa tänään.

– Ruokavalioni on muuttunut täällä koko ajan terveellisemmäksi. New Yorkista saa ihania salaatteja ja vihannesmehuja, mutta myös taivaallista raakaruokaa.

Sara testaa Green tablen bravuuria, kananmaksapateeta rapeiden paahtoleipien kera. Kodikas ravintola täyttyy puheensorinasta. Täällä ei tule kiusaantunutta oloa, vaikka lounastaisi yksinkin.

Mitä tässa kaupungissa ei ole, sitä ei tarvita. Sara löysi Union Squarelta suomalaista ruisleipää.

– Olen huomannut, että monella ihmisellä New Yorkiin muuttoon liittyy jokin elämän käännekohta. Ihmiset tulevat hakemaan täältä rahaa, menestystä ja rakkautta, mutta taustalla on kipeitäkin kokemuksia, jotka ovat tehneet heistä haavoittuvaisia ja varovaisia, Sara analysoi.

Hänellekin New Yorkista on tullut uuden, itsenäisen elämän symboli.

– Olen viettänyt aikuiselämäni niin tiiviisti parisuhteessa, etten ole ehtinyt elää sinkkuvaihetta. Minusta tuntuu, että vasta täällä olen tutustunut itseeni uudelleen. On ollut mahtava tunne aloittaa puhtaalta pöydältä ja päättää asioista vihdoin itse.

Vaikka Sara tapaa mielenkiintoisia ihmisiä jo työnsä puolesta viikoittain, amerikkalainen deittailukulttuuri tuntuu hänestä vieraalta. New Yorkissa treffeistäkin on tullut huippuunsa viritetty peli, jota sinkkunaiset harrastavat monta kertaa viikossa.

– Jotenkin touhu vaikuttaa aika pinnalliselta. Monet deittaavat kundeja kuin liukuhihnalta, mutta kukaan ei tutustu toisiinsa kunnolla. Minä en halua ravata treffeillä muodon vuoksi. Mieluummin olen aidosti oma itseni ja annan asioiden tapahtua ajallaan.

New Yorkin kuuluisa siluetti on tuttu niillekin, jotka eivät ole koskaan kaupungissa käyneet.

Saran taktiikka on osoittautunut toimivaksi. Muutama kuukausi sitten hän käveli ajatuksissaan kaupungilla ja kuunteli nappikuulokkeista musiikkia, kun katseet hauskannäköisen miehen kanssa kohtasivat. Tunnettu näyttelijä hurmaantui Saran hymystä niin, että pyysi tätä lasilliselle kanssaan.

– Olemme tavanneet muutaman kerran, mutta ei tässä mitään kerrottavaa ole. Eikä minulla ole kiire suhteeseen. Nautin sinkkuelämästä, Sara vakuuttaa, mutta hymyilee.

Koti löytyi Sohosta

Yllättäviin tilanteisiin Sara on joutunut ennenkin. Viime tammikuussa Sara oli juuri tulossa lentokentältä yhdeksän tunnin matkanteon jälkeen, kun hän törmäsi kotitalonsa porraskäytävässä stailistiin ja kuvaajaan.

– Näytin todella rähjäiseltä ja väsyneeltä, mutta he alkoivat kohkata, että minun pitää tulla mukaan muotikuvauksiin.

Sara yritti kohte­liaasti kieltäytyä, mutta huomasi pian poseeraavansa studiolamppujen loisteessa.

– Ei niitä otoksia koskaan varmaan käytetty, mutta meillä oli porukan kanssa todella hauskaa ja sain taas uusia ystäviä.

Boheemi Soho vei Saran sydämen ensinäkemältä. Persoonallisissa taidegallerioissa ja sympaattisissa lounaskahviloissa on omintakeinen tunnelmansa, jonka rinnalla Times Squaren välkkyvät mainostaulut tuntuvat teennäiseltä turistirysältä.

– Tulen surulliseksi joka kerta, kun kuulen, että ihmiset ovat viettäneet koko New Yorkin -lomansa Manhattanin keskikaupungilla. Times Square on juuri se mielikuvituksettomin alue, joka ei anna ollenkaan aitoa kuvaa New Yorkista, Sara sanoo ja kehottaa matkailijoita suuntaamaan mieluummin vaikka idylliseen East Villageen tai piknikille Keskuspuistoon.

– New Yorkiin ei kannata liihottaa takki auki sillä periaatteella, että katsotaan mitä vastaan tulee. Pelkästään Manhattan on alueena niin laaja, että siitä saa enemmän irti, kun suunnittelee ohjelmansa etukäteen. Ja hotellikin kannattaa valita huolellisesti.

New Yorkissa asuminen onkin jo toinen juttu. Manhattanilla kuukausivuokrat lähtevät kahdestatuhannesta eurosta. Sara olisi löytänyt kodin Brooklynin tai New Jerseyn puolelta paljon halvemmalla, muttei halunnut tinkiä toivealueestaan, Sohosta.

– Kotini on vain pieni yksiö, mutta sijainti on täydellinen ja asunto viihtyisä. Tässä elämänvaiheessa arvostan sitä, että voin hakea aamukahvini alakerran delistä ja pesula on kodin vieressä. Tykkään, kun ympärillä on ihmisiä ja elämää, Sara perustelee ja huikkaa heit Green tablen tarjoilijalle.

Ja nyt Sara haluaa piipahtaa Union Squarella.

Ruisleipää Union Squarella

14. kadulla sijaitseva Union Square on ollut usein mielenosoitusten ja paraatien näyttämönä. Puiston ja vilkkaan metroaseman reunustama aukio on yhä monen newyorkilaisen suosima kohtaamispaikka keskellä ala-Manhattania. Kesä tuo aukiolle intohimoiset shakinpelaajat, joita vastaan ohikulkijatkin voivat käydä ottelemassa.

Sara suuntaa Union Squaren maalaismarkkinoille, jonne pienviljelijät pystyttävät kojunsa neljänä päivänä viikossa.

Tänään torilla tuoksuu erityisen tutulta.

– Ei ole totta! Aitoa, rapeakuorista ruisleipää. Olen taivaassa! kokki hihkuu ja käy heti jututtamassa suomalaista myyjää.

Union Squaren kupeessa sijaitseva kuusikerroksinen ABC Home -liike on sisustajan paratiisi. "Rahapulassa tänne ei kannata tulla."

Viereisestä kojusta Sara ostaa kotiinviemisiksi monihaaraisia porkkanoita, kyssäkaalia ja omenoita. Loputkin ostokset löytyvät saman aukion laidalta, Wholefoods-ruokakaupasta, joka on nähtävyys sinänsä. Pelkästään hedelmäosasto on runsaudessaan niin mykistävä, että kävijän tekee mieli ikuistaa näkymä kameralla.

Sara on huomannut, että ruokaan menee New Yorkissa yksinasujaltakin monta sataa euroa kuussa.

– Olen joutunut miettimään rahankäyttöäni ja tullut siihen tulokseen, että mieluummin pihistän vaatteista kuin ruuasta. Satsaan kenkiin, laukkuihin ja takkeihin, muut vaatteet hankin enimmäkseen halpaliikkeistä.

Onneksi ilmaisiakin huveja on. Kunhan sää kunnolla lämpenee, Sara aikoo investoida polkupyörään. Rentouttavinta fillarointi on 3,4 neliökilometrin kokoisessa Keskuspuistossa, mutta pyöräkaistojen määrää on lisätty muuallakin Manhattanilla.

– New Yorkissa voisi asua kuinka kauan tahansa, mutta sitä ei oppisi koskaan täysin tuntemaan. Kaupunki on kuin Eurooppa pienoiskoossa. Se yllättää ja muuttuu koko ajan.

Sara La Fountain

• Syntyi 22.4.1981 Yhdysvalloissa, Santa Barbarassa.

• Saran isä on amerikkalainen, äiti asuu Suomessa. Saralla on kaksoiskansalaisuus.

• Veti omaa ruoka-ohjelmaa Avec Sara MTV3-kanavalla vuonna 2005. Saran Perfect Day -ohjelma (2008) nähtiin 60 maassa. New Scandinavian cooking -ruoka- ja -matkailuohjelman kuvaukset alkavat huhtikuussa, ja se nähdään yli 100 maassa.

• Tehnyt kolme kokki­kirjaa, neljäs julkaistaan syksyllä.

• Suunnitellut astiastoja Luhta Homelle.

Näyttelijä Alina Tomnikov uskoo, että luvassa on enemmänkin rooleja Venäjällä.

Muun muassa Rölli-elokuvista tuttu näyttelijä Alina Tomnikov on rakentanut viime vuodet menestyksekästä uraa Suomessa. Hiljattain suomalais-venäläinen näyttelijä sai näkyvän roolin myös isosta venäläistuotannosta. Hän pääsee mukaan keisarinna Katariina Suuresta kertovaan tv-sarjaan, joka sijoittuu 1700-luvulle. 

– Kyseessä on ihan jäätävän suuri rooli, jonka sain sen ansiosta, että puhun venäjää toisena äidinkielenäni. Reissasin koko kesän ja alkusyksyn Venäjällä, ja sarjasta tuli minulle tosi rakas. Oli ihanaa, että pääsin viimein käyttämään toista äidinkieltäni työssäni, Alina kertoi Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Alina näyttelee sarjassa katalaa ja manipuloivaa prinsessa Wilhelminaa, joka oli naimisissa Katariina Suuren pojan Paavali I:n kanssa ja kietoi hovin jäsenet nopeasti pikkusormensa ympärille.

”Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi.”

Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2013 valmistunut Alina on jo pidemmän aikaa havitellut ulkomaille ja erityisesti Venäjälle. Hän uskoo, että läpimurto poikii tulevaisuudessa enemmänkin töitä itänaapurista. 

– Olen aivan varma, että luvassa on muitakin rooleja. Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi. Agentilleni on jo tullut useita kyselyjä, ja olen tosi hyvällä ja luottavaisella fiiliksellä.

Temperamentti ja kiihko pinnassa

Vaikka näytteleminen on pääosin samanlaista Venäjällä kuin Suomessa, sikäläinen kulttuuri lyö Alinan mukaan leimansa myös näyttelijäntyöhön. Venäjällä näyttelijällä on lisäksi takanaan paljon isompi tiimi ja taustaorganisaatio. 

– Temperamentti ja kiihko ovat Venäjällä paljon enemmän pinnassa kuin Suomessa. Tunteet käyvät kuumina ilman, että niihin liittyy minkäänlaisia aggressioita. Se on aivan mahtavaa!

– Venäjällä minulla oli myös omat vankkurit ja neljä assistenttia koko ajan käytössäni. Se tuntui aluksi oudolta, sillä Suomessa olen tottunut siihen, että huolehdin hyvin itsenäisesti omista aikatauluistani, Alina hämmästeli.

Koko ikänsä Suomessa asunut Alina tunnistaa itsessäänkin monia venäläisiä piirteitä.

– Uskon, että minussa on paljonkin venäläistä. Olen itsekin aika temperamenttinen ja tunnen monet asiat ja tunteet hyvin vahvasti ja kehollisesti. Varsinkin silloin, kun olen paikalliskielen ja -kulttuurin ympäröimänä, minusta tuntuu, kuin olisin kokonaan eri ihminen. Se on ihana tunne!

Mikael Gabriel ja Triana Iglesias hempeilevät yhteiskuvissa ja hehkuttavat toisiaan avoimesti.

Tämän illan Vain elämää -jakson jälkeen räppäri Mikael Gabriel, 26, nousee viimeistään kansansuosioon, mutta jotain ohjelmassa jää myös kertomatta. Kuka on se upea nainen, joka on viime aikoina kulkenut Mikaelin rinnalla?

Triana Iglesias Holten, 34, on norjalainen näyttelijä, juontaja ja malli – ja Instagram-kuvapalveluun kirjoittamansa ansioluettelon mukaan myös dj, burleskiartisti ja täyspäiväinen merenneito. Iglesias-sukunimi tulee Trianan espanjalaisen äidin puolelta.

Kotisivujensa mukaan Triana on poseerannut sekä Playboyn eri maiden kansissa että muissakin miestenlehdissä. Viime vuosina Triana on myös juontanut Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa.

Mikaeliin nainen törmäsi töiden merkeissä.

– Tapasimme vuosi sitten Gumball-rallissa Tukholmassa, ja kai voi sanoa, että olen rakastunut päästä varpaisiin, Mikael kertoi tuoreessa haastattelussamme.

”Kai voi sanoa, että olen rakastunut päästä varpaisiin.”

Myös Triana on puhunut Mikaelista ja parin suhteesta kauniisti norjalaislehdissä ja kehuu rakastaan avoimesti Instagramissa.

– Hänen mielensä ja sielunsa ovat yhtä kauniita kuin ulkokuorensa, hän kirjoittaa tänään julkaisemassaan kuvassa Mikaelista.

Lue myös: Mikael Gabriel: ”En ole ikinä hajonnut niin pahasti kuin Vain elämää -kuvauksissa”

Eilen Mikael ja Triana edustivat yhdessä Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasnäytöksessä. Räppäri näyttelee lähiönuorista kertovassa elokuvassa, jonka on ohjannut Antti J. Jokinen.

Triana Iglesias ja Mikael Gabriel poseerasivat onnellisen näköisinä eilisessä kutsuvierastilaisuudessa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Triana Iglesias ja Mikael Gabriel poseerasivat onnellisen näköisinä eilisessä kutsuvierastilaisuudessa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vaikka suhde on kestänyt vasta vuoden verran ja kaksikolla on eri kotimaat, on Triana ehtinyt jo muuttaa Mikaelin elämää.

– Triana on vaikuttanut maailmankatsomukseeni muun muassa sillä, että hän on kasvissyöjä. Kun hän tulee, meillä on kasvisviikot. Kaveritkaan eivät erota Trianan tekemää pastakastiketta bolognesesta, Mikael kehui haastattelussamme.

”Kaveritkaan eivät erota Trianan tekemää pastakastiketta bolognesesta.”

Kun pari ehtii olla yhdessä, söpöläiset myös jakavat silloin tällöin rakkaudentäyteisiä kuvia faneilleen sosiaalisessa mediassa.

 

THIS... ❤️ #LoveSpam

Kuva, jonka Triana Iglesias (@trianaiglesias) julkaisi

Triana nähdään myös hempeissä tunnelmissa Mikaelin kanssa miehen Helium-musiikkivideolla. Maaliskuussa julkaistu video on kuvattu räppärin kotona.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Prinsessa ihastutti kaikki paijaamalla kaneja ja lausumalla ensimmäiset sanansa kameroiden läsnäollessa.

Herttuatar Catherine ja prinssi William edustavat parhaillaan Kanadassa. Pääministeri Justin Trudeau kutsui perheen vieraakseen juhlimaan Kanadan 150-vuotissynttäreitä.

Herttuaparin lapset, kolmevuotias prinssi George ja reilun vuoden vanha prinsessa Charlotte, ovat päässeet tällä kertaa mukaan reissuun. Viime keväänä lapset jäivät kotiin, kun William ja Catherine olivat edustusmatkalla Intiassa ja Bhutanissa.

Matkalta julkaistuista kuvista päätellen George ja Charlotte nauttivat reissusta täysillä. He esimerkiksi osallistuivat torstaina armeijan perheille järjestetyille lastenkutsuille Victorian kaupungissa.

Charlotte ihastui kutsuilla Smores-nimiseen pupuun.
Charlotte ihastui kutsuilla Smores-nimiseen pupuun.

Brittilehti Telegraphin mukaan Charlotte lausui kutsuilla ensimmäisen sanansa julkisesti. Ilmapalloihin ihastunut pikkuprinsessa huusi innoissaan ”Dada” isälleen Williamille.

Charloten virne kertoo, että simppelit asiat, kuten ilmapallot, ilahduttavat myös prinsessaa.
Charloten virne kertoo, että simppelit asiat, kuten ilmapallot, ilahduttavat myös prinsessaa.

Jos näistä ilmeistä ei tule hyvälle tuulelle, niin mistä sitten?

Pupun lisäksi lapset hurmasi kuusivuotias kultaisennoutajan ja villakoiran sekoitus Moose, joka on terapiakoira syöpäpotilaille.
Pupun lisäksi lapset hurmasi kuusivuotias kultaisennoutajan ja villakoiran sekoitus Moose, joka on terapiakoira syöpäpotilaille.

Moosesta oli varmasti apua, jos pikkukuninkaallisilla oli ikävä omaa koiraansa Lupoa.

Georgen yllä oli pikkuprinssin tavaramerkki eli sortsit.
Georgen yllä oli pikkuprinssin tavaramerkki eli sortsit.

Prinssin ja prinsessan tyyli on tullut jo tutuksi. Charlotte edustaa useimmiten leveähelmaisessa mekossa ja neuletakissa.

Ilmeistä päätellen myös herttuatarparilla oli hauskaa lastenkutsuilla.
Ilmeistä päätellen myös herttuatarparilla oli hauskaa lastenkutsuilla.

Juhlien kohokohta eläinten lisäksi oli ilmapalloista hahmoja puhaltava taikuri.

Myös herttuaparin asuinpaikan Kensingtonin palatsin virallisella Instagram-tilillä jaettiin suloisia kuvia juhlista. Yhdessä niistä George intoilee saippuakuplista.

Edustushommat, eivät aina mitään tylsää pönötystä. Ainakaan jos sattuu olemaan pikkukuninkaallinen.

Jutta Gustafberg kiittelee ex-miestään Harria siitä, että he ovat pysyneet ystävinä ja kasvattaneet lastaan onnistuneesti yhdessä.

Fitness-yrittäjä Jutta Gustafberg hehkuttaa Facebookiin kirjoittamassaan tuoreessa tekstissä yllättävää henkilöä: ex-miestään ja poikansa isää Harri Gustafsbergiä.

Hehkutukseen ja Harrille osoitettuun kiitoskirjeeseen on Jutan mukaan syynsä.

– Kiitos siitä, että olet ollut luottoystäväni kaikki nämä vuodet. Ystävyytemme ei päättynyt siihen, kun oma avioliittomme päättyi. Jos jostain olen ylpeä niin siitä, että olemme osanneet laittaa omat tunteet tarvittaessa järjestykseen niin, että lapsen etu on aina ollut etusijalla, Jutta kirjoittaa.

– Olemme mielestäni malliesimerkki siitä, miten avioero voidaan hoitaa hyvässä hengessä. Koskaan ei ole ollut vääntöä huoltajuudesta, lomista, rahasta tai mistään muustakaan. Jopa se, että olemme etsineet asuntomme riittävän läheltä toisiaan pojan kulkemisen helpottamiseksi on mahtavaa. 

”Koskaan ei ole ollut vääntöä huoltajuudesta, lomista, rahasta tai mistään muustakaan.”

Jutan ja Harrin erosta on kulunut seitsemän vuotta. Harri ja leskeksi jäänyt Jutta olivat naimisissa 2007–2011. Harrista tuli silloin adoption kautta Maxin isä. Edelleen he kasvattavat teini-iän kynnyksellä olevaa poikaansa yhdessä.

– Kasvattamisessa edessä on tärkeät vuodet. Sanomasi ”poika tarvitsee positiivista pakkoa” monen asian suhteen pitää hyvin paikkansa, Jutta toteaa kirjeessään.

Jutta kiittelee myös Harrin nykyistä kumppania.

– Terveiset myös ihanalle elämässäsi vaikuttavalle naiselle J:lle, joka on ymmärtänyt sen, että exät voivat olla keskenään hyviä ystäviä.

Jutta nostaa kirjoituksessaan esille myös sen, että Harri on väittelemässä tohtoriksi mielenhallinnasta ja on ehdolla vuoden puhujaksi.

Petteri Jussilan eksät

Jutta on onnistunut muutenkin säilyttämään hyvät välit ympäröiviin ihmisiin, vaikka parisuhteet ovat vaihtuneet. Viime vuonna kerroimme haastattelussamme Jutan ystävyydestä Sari Peltoseen, joka oli avoliitossa Petteri Jussilan kanssa, ennen kuin Jutta ja Petteri tapasivat ja rakastuivat.

Lue myös: Jutta Gustafsberg ystävystyi miehensä exän kanssa: “En halunnut velloa katkeruudessa kuten äitini”

Naisten yhteinen taival alkoi ikävissä merkeissä, sillä Jutta oli toinen nainen ja Sari petetty puoliso ja pienten lasten äiti.

– Tiesin kyllä, että ero oli vain ajan kysymys, ja mietin, kuka on se ihminen, joka tulee tähän väliin. Aluksi reagoin Juttaan, että sekin lehmä, mutta ajan mittaan olen ollut iloinen, että Luojan kiitos Petteri valitsi juuri hänet, Sari kertoi haastattelussa.

Jutan ja Petterin lapsi Max oli vain kymmenkuinen, kun Petteri hukkui kotitalonsa rantaan vuonna 2004.

Menetys yhdisti naisia, ja Sari perheineen jopa muutti joksikin aikaa Jutan luo.

–Olemme edelleen toistemme ensimmäiset tukijat kriiseissä. Kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, tiedämme, että toisistamme saamme parhaan sparrauskaverin. Voimme aina purkaa toisillemme synkintä settiä, Jutta kertoi.

Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies.
Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies.