Elämäntapamuutoksen myötä Sanna Mustonen on laihtunut 60 kiloa. Nykyään hän juoksee viikoittain jopa parin tunnin lenkkejä.

Oululainen Sanna Mustonen, 38, taisteli tiensä himojuoksijaksi ja tähtää keväällä puolimaratonille. –Aluksi, tuntui, että aortta repeää ja reidet syttyvät palamaan.

Juokseminen ei ole koskaan ollut minulle ominainen tapa liikkua, joten aloittaminen oli pitkä prosessi. Olin juossut viimeksi peruskoulussa, ja laji toi mieleen hirveitä muistoja Cooperin testistä, jossa raastettiin eteenpäin veren maku suussa.

Marraskuussa 2012 seinä tuli kuitenkin vastaan. Minulle oli kertynyt rutkasti ylipainoa, voin todella huonosti ja sairastelin. Seuraavan vuoden alussa päätin aloittaa kotipaikkakuntani liikunta-keskuksen painonhallintaryhmässä. Sieltä löysin itselleni personal traineriksi Hanna Rutasen.

Elämäntapamuutoksen myötä aloin harrastaa liikuntaa kuten tanssia, kamppailulajeja ja kuntosaliharjoittelua. Silti juoksu oli minulle kaikkein vaikeinta. Pidin sitä kuningaslajina, johon vain superihmiset pystyvät. Juokseminen oli minulle henkinen haaste, joka piti voittaa. Halusin kaikki tai ei mitään.

Ovelan Huijauksen uhri

Ensin päätin pudottaa painoa, jotta niveleni kestäisivät juoksun rasituksen. Laihdutin noin 30 kiloa. Treenattuani noin vuoden personal trainerini kanssa lähdin vähitellen epämukavuusalueelleni ja aloin treenata juoksemista.

Aluksi vain lämmittelin juoksumatolla ennen ja jälkeen lihaskuntotreenin: kävelin kaksi minuuttia ja hölkkäsin saman verran. Aluksi jaksoin juosta yhtäjaksoisesti vain neljä minuuttia, ja silloinkin tuntui, että aortta repeää ja reidet syttyvät palamaan.

Vähitellen aloin juosta aikaa: ensin 15–20 minuuttia, sitten tuplasti enemmän. Lopulta valmentajani huijasi minut lähtemään ulos. Hän kehotti minua tulemaan treeneihin ulkovarusteissa, vaikka olimme sopineet sisätreeneistä. Kun hän sanoi, että nyt lähdemme lenkille, en voinut enää perääntyä. Oli marraskuu 2013.

Ensimmäisen juoksulenkin jälkeen oloni oli epäuskoinen. Kaupunkiin oli satanut ensilumi, ja juoksimme Hannan kanssa meren äärellä. Ihmettelin, miten pystyin vain juoksemaan ja juoksemaan. Lopulta jaksoin juosta yhteen menoon viisi kilometriä 40 minuutissa. En voinut uskoa, että minä pystyin siihen.

Kipulääkkeiden voimalla

Myöhemmin talvella innostuin juoksemaan omatoimisesti. Aluksi lenkkeilin viikossa pari puolen tunnin pätkää ja myöhemmin keväällä pari kolme 30–45 minuutin lenkkiä. Alkulämmittelyineen ja loppuverryttelyineen lenkki saattoi kestää yli tunninkin.

Alkuinnostuksen myötä koin saman, minkä moni muukin aloitteleva lenkkeilijä: lonkkiani alkoi särkeä. Nivelien tukikudos oli rasittunut, ja jouduin syömään kipulääkkeitä. Puoli vuotta treenasin kivun rajoissa ja jouduin etenemään hyvin rauhallisesti. En antanut periksi, koska olin päättänyt näyttää itselleni.

Reilu vuosi sitten talvella personal trainerini ehdotti, että voisin juosta 10 kilometrin Terwa-maratonin. Siihen asti olin juossut ilman minkäänlaisia tavoitteita. Pidin ajatusta aika villinä, mutta päätin asettaa sen itselleni ensimmäiseksi kunnon päämääräksi.

Jännitin juoksutapahtumaa hirveästi, mutta pääsin maaliin, ja fiilis oli hillittömän hieno. Aloin saada juoksemisesta huikeita itseni ylittämisen kokemuksia ja ymmärsin, että haluan asettaa itselleni lisää tavoitteita enkä vain juosta paikasta toiseen. Myöhemmin kesällä osallistuin triathloniin, jossa pyöräilin 30 kilometriä sekä uin ja juoksin 10 kilometriä.

Ulos kelillä kuin kelillä

Nyt kaksi vuotta elämäntaparemontin jälkeen olen laihtunut 60 kiloa. Juoksemisesta on tullut minulle rakkaimpia lajeja, enkä lopettaisi sitä mistään hinnasta. Nykyään lenkkeily on minulle omaa aikaa, jolloin päästän irti muista ajatuksista ja kuuntelen musiikkia.

Juoksen muutaman kerran viikossa jopa 20 kilometrin lenkkejä ja viivyn niillä pari tuntia. Lyhyemmissä spurttilenkeissä rakastan sitä, että saan juosta täysillä. Tietysti joskus motivaatio-ongelmat iskevät, mutta ei huonokaan keli estä minua lähtemästä liikkeelle.

Olen oivaltanut, mitä ”runner’s high” -tunne tarkoittaa. Juokseminen edustaa minulle vapautta; se ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Lomamatkallani tutustuin Barcelonaan lenkkeillen. Se oli aivan uskomattoman hienoa!

Ihmiset jumittuvat liikaa omalle mukavuusalueelleen ja omiin mieli-kuviinsa. Juokseminen ei ole helppoa, mutta kun sitä harjoittelee sinnikkäästi, se palkitsee. Elämäntapamuutokseni on tuonut minut pitkälle. Opiskelen parhaillaan personal traineriksi ja ryhmäliikunnanohjaajaksi. Lisäksi ajattelin juosta tänä keväänä ensimmäisen puolimaratonini. Tiedän, että pystyn siihen.”

Lue lisää:

Emmitkö vielä juoksukauden alkua? Näin helpotat kevään ensimmäisiä lenkkejä!

Uusi tutkimus: tämä on terveellisin määrä harrastaa juoksua

Näin aloitat ryhmässä juoksemisen

Juoksuko vain laihoille? Pluskokoinen juoksi maratonin varoituksista huolimatta

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.