Sani eli Saija Aartela.

Laulaja Sanin ja näyttelijä Turkka Mastomäen perhe kasvoi elokuussa tummakulmaisella tytöllä. Äidiksi tulon jälkeen Sani on muistellut myös omaa lapsuuttaan.

Sani Aartela, 39, on aina rakastanut aurinkoa, mutta viime kesänä sitä tarjoiltiin jo liikaa. Laulaja oli koko alkuraskautensa voinut loistavasti, mutta viimeiset kaksi kuukautta olivat silkkaa hikistä piinaa. Sani vaappui kuin ankka ja sitten iski vielä iskiaskin. Helpotusta suotiin viimein elokuussa, kun Sani ponnisti maailmaan tummakulmaisen tytön.

Tosin synnytyskivutkin kestivät useamman päivän. Sani kiroili ja puhisi. Avomies, näyttelijä Turkka Mastomäki, 40, oli mukana alusta loppuun ja yritti tukea parhaansa mukaan.

– Voimani alkoivat jo olla lopussa, mutta sitten hän tuli: maailman suloisin leijonatyttö, Sani sanoo.

Nyt tyttö on seitsenkuinen ja synnytysmuistot jaksavat jo hymyilyttää. Sairaalassa Sani pääsi onnekseen yksityishuoneeseen ja muutenkin palvelu pelasi hyvin.

– Siinä tilassa ei huvittanut kyllä olla tunnistettavissa! Halusin vain olla rauhassa ja ihastella tulokasta omalla porukalla.

Vasta nyt valmis

Sani ja Turkka tapasivat nelisen vuotta sitten Komediateatteri Arenan revyyn harjoituksissa. Sanille tuli heti intuitiivinen tunne, että tuon ihmisen kanssa hän voisi perustaa perheen.

Sani ei kuitenkaan ollut koskaan tosissaan haikaillut äidiksi. Päinvastoin. Neljääkymppiä lähestyvä nainen oli miettinyt, ettei enää tällä iällä välttämättä jaksaisi vaipparallia yövalvomisineen.

Toissa syksynä Sani ja Turkka lomailivat Costa Ricassa. Matkan jälkeen Sani tunsi olonsa niin oudoksi, että epäili saaneensa reissulta sitkeän vatsapöpön. Yllätys oli melkoinen, kun oireiden syyksi paljastuikin pieni ihmisenalku.

Hämmennys vaihtui nopeasti onneksi ja tunteeseen, että näinhän tämän pitikin mennä. Tunne on vain vahvistunut pikkuisen kasvaessa.

–  Kun vastuulla on pieni avuton ihminen, jostain kummasta tulee voimia jaksaa. Vastuun tajuaminen oli pysäyttävä hetki: tämä pieni olento tässä ei olekaan mikään undulaatti tai miljoonakala.

Sania huoletti hänen ikänsä aina synnytykseen asti siitä huolimatta, että ultrassa kaikki oli näyttänyt olevan hyvin. Nyt kun hän on saanut terveen tytön, ikä tuntuu vain positiiviselta asialta.

– Onneksi minusta ei tullut äitiä kolmekymppisenä, sillä silloin en olisi ollut vielä valmis. Uskon, että kun olen jo vähän elämää nähnyt, pystyn kasvattamaan ja neuvomaan lasta paljon paremmin.

Sani on saanut pitää yöunensa. Vauvalla on mainiot unenlahjat ja hän herää yleensä vain kerran yössä syömään. Muutenkin tytär on ollut aurinkoinen ja helppo lapsi.

– Ainakin toistaiseksi! En ole ikinä ollut mikään hysteerikko, mutta nyt huomaan muuttuneeni sellaiseksi, että varaudun aina pahimpaan ja pelkään koko ajan tytölle sattuvan jotakin. Mutta se on kai ihan normaalia suojeluviettiä.

Traagisia muistoja

Sanin elämässä on tapahtunut viime aikoina muitakin suuria muutoksia. Perhe muutti hiljattain Nurmijärveltä Sanin vanhaan kotikaupunkiin Hämeenlinnaan.

Äidiksi tulon jälkeen Sani on alkanut muistella yhä enemmän omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Muistot vanhasta kotikaupungista eivät ole pelkästään hyviä. Sanin ollessa yläasteikäinen hänen tuttavapiiristään kuoli peräti viisi nuorta eri syistä.

– Joukkoon kuului myös paras ystäväni. Mitään kriisiapua ei ollut meille ystäville tarjolla, vaan saimme selvitä itse, ilman aikuisten tukea. Kävimme musiikkiluokkaa ja onneksi meillä oli luokassa hyvä ja tiivis henki. Toinen toisiamme auttaen me kai pääsimme surusta, Sani muistelee.

Oman tyttären murrosikä mietityttääkin Sania jo nyt. Hän itse oli teininä tunnollinen tyttö, joka ei kapinoinut näkyvästi, vaikka sisällä myllersi. Kun vanhemmat suututtivat, Sani vuodatti kiukkunsa kohtalokkaisiin kirjeisiin, jotka lopulta jäivät kuitenkin aina antamatta.

– Olen pohtinut paljon sitä, miten saan kasvatettua lapseni niin, että välimme säilyisivät hyvinä hautaan asti. Tahtoisin, että hän voisi aina avautua minulle ongelmistaan.

Omiin vanhempiinsa Sanilla on aina ollut perushyvät välit. Äitiyden myötä suhde etenkin omaan äitiin on vain parantunut.

– Arvostukseni vanhempiani kohtaan on kasvanut. Viimeistään omaa lasta hoitaessaan sitä tajuaa, miltä vanhemmista tuntuu ja mitä he ovat kokeneet.

Haaste parisuhteelle

Sani on huomannut, että moni tuore äiti omii helposti lapsen itselleen ja sulkee miehen pois kuviosta. Vielä ikävämpiä ovat tapaukset, joissa äiti tai isä yrittää kääntää lasta toista vanhempaa vastaan.

– Sättimisen sijasta parin pitäisi kannustaa toisiaan vanhemmuudessa. Kaikki tarvitsevat kauniita sanoja.

Yksi tärkeä periaate Sanilla on: vanhempien riidat eivät kuulu lapselle. Sani muistaa omasta lapsuudestaan ainoastaan yhden sanaharkan vanhempiensa välillä.

– Mutta ehkä se siksi onkin jäänyt mieleen, koska sellainen ei ollut meillä tapana, ja riita pelotti minua. Pikkuiset ovat taitavia aistimaan tunnelmia. Minun tehtäväni on taata lapselle turvallinen ja tasapainoinen lapsuus.

Nyt Sani keskittyy vain tyttäreensä, mutta kesästä lähtien kalenteri on jo täynnä merkintöjä. Aikone keikkailee normaalisti, ja syksyllä Sani tekee Täydelliset naiset -konserttikiertueen yhdessä Anna Hanskin, Päivi Lepistön ja Virve Rostin kanssa. Nyt Sani jo tietää, että työnteko pienen lapsen äitinä on vain järjestelykysymys.

Kesällä Sani ja Turkka nähdään jälleen yhdessä lavalla. Pari näyttelee kihlaparia Porin Kirjurinluodon kesäteatterin hääfarssissa. Nähtäväksi jää, pääseekö Sanin esittämä morsian lainkaan naimisiin, sillä Turkan esittämä sulhanen tuntuu viihtyvän paremmin muiden kuin oman morsiamensa sängyssä.

Sani sanoo naurahtaen, että hän se ei tunnu pääsevän tästä aiheesta. Vuosia sitten Sanin piti mennä naimisiin nuoruudenrakkautensa kanssa, mutta hän perui häät viime tingassa.

Sani ja Turkka eivät ole vielä edes kihloissa.

– Asuntovelka ja yhteinen lapsi ovat minusta isompia sitoumuksia kuin kihlaus tai avioliitto.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.