Vuonna 2004 entinen Aikakoneen laulaja oli vaihtamassa ammattia ja muuttanut maalle.

Sani tekee sen joka kerta, yllättää raikkaudellaan ja nuorekkuudellaan. Nyt vastassa on entistä hehkeämpi
tyyli, silmäkulmassa tuttu pilke ja ilmassa samaa innostusta kuin uran alussa. 32- vuotias Sani näyttää upeammalta kuin aikoihin, välivuosi on tehnyt hyvää. Nyt häntä viedään taas, mutta tällä kertaa kohti teatterilavaa.

Aikakoneen Sani, eli Saija Aartela debytoi näyttelijänä
kesäteatterissa Lohjalla. Laulaja näyttelee Olavi Virran taipaleesta kertovassa musiikkinäytelmässä Tähti ja meripoika, jota esitetään ensi kertaa teatteriksi muuntuvassa Tanhuhovissa. Siellä Sani toteuttaa tyttövuosien unelmansa.

– Olen aina haaveillut näyttelemisestä, mutta vasta nyt siitä tulee totta. Kouluaikoina unelmoin näyttelijäntyöstä ammattia, kunnes musiikki vei mennessään. Näyttelemisessä kiehtoo heittäytyminen toisen ihmisen nahkoihin. Saan olla joku muu kuin tosielämässä.

– Tämä on uusi haaste, josta olen valtavan kiitollinen. Minulle näytteleminen on eritoten rajojeni koettelemista. Arjessa pitää koko ajan tapahtua. Elämässä on oltava
vaihtelua, ja tästä työstä sitä löytyy, Sani kertoo.

Idolista faniksi

Arto Niemisen käsikirjoittama ja Jarmo Hämerannan ohjaama Tähti ja meripoika on huumorilla höystetty läpileikkaus Olavi Virran elämästä ja työstä. Mukana
soi tuttuja kappaleita, tai kuten Sani asian esittää, tango raikaa kolmituntisen täydeltä.

Sani on kesäisen musiikkinäytelmän Marja, tähden harras
ihailija ja ystävä.

– Minä kutsun häntä Olavin komppaajaksi. Marja ei ole kukaan tunnistettava tosielämän henkilö, vaan pikemmin kooste hänenlaisistaan naisista, joita riitti Olavin vaikutuspiirissä, Sani kuvailee.

Sanin tutustumisprosessi roolihenkilöön on vielä kesken. Harjoitukset ovat vasta alkuvaiheessa, mutta treenit ovat jo osoittaneet, kuinka kunnianhimoista työtä ryhmässä tehdään.

– Vain sitkeällä opettelemisella ja jatkuvalla tekemisellä on merkitystä, jotta erilaisten tunnetilojen välittäminen onnistuisi hyvin. Roolihahmoon tutustuminen kestää ja näyttelemisen metodit ovat vasta opettelussa, mutta olen valmis pistämään itseni likoon. Vain heittäytymällä pelottomasti mukaan voi onnistua, Sani pohtii.

Hän tunnustaa jännittävänsä kesäkuista ensi-iltaa. Vaikka keikka-artisti on tottunut olemaan elävän yleisön edessä, teatterissa on uudenlaista taikaa.

– Roolissa on paljon jännitettävää, Sani parahtaa. Muistanko repliikit, pärjäänkö lauluissa ja onnistunko olemaan oma itseni roolissa? Yleisö kyllä vainuaa, jos
näyttelijä yrittää feikata. Olen rauhoitellut itseäni, että onhan vastanäyttelijäni Jouni Raitiokin ensikertalainen, joten me voimme tsempata toisiamme. Silti ensi-ilta synnyttää minussa sisäisen pyörremyrskyn, ja siinä on
taas lähipiirillä kestettävää!

Marjan roolissa Sani maistelee fanielämää ensi kertaa ihailijan näkökulmasta. Suositun artistin ympärillä on pörrännyt faneja, mutta Sani itse ei ole kokenut rajua
idoliin ihastumista.

– Minulla ei koskaan ollut idoleita. Muistan, kuinka kaverit juoksivat Dingon perässä sifonkihuivit heiluen. Olin porukan kummajainen, kun en hurahtanut staroihin. Lavan toisella puolella sain nähdä fanitouhun hyvin läheltä, se vasta onkin mielenkiintoinen ilmiö. Fanimaailma on kiehtova tutkimusaihe, miten esiintyjien ja yleisön välille voi syntyä niin voimakas yhteys, Sani
tuumii.

Aikakoneen vanaveteen muodostui tyttöporukka, joka seurasi yhtyettä pitkin Suomea. Toisinaan artisti oli yleisölle muutakin kuin laulaja. Toisille Sani oli ystävä,
joillekin lohduttaja tai terapeutti. Kun ihailija sulkeutui takahuoneeseen ja uhkasi vahingoittaa itseään, ei laulajan auttanut muuta kuin jäädä tueksi ja kuuntelijaksi.

– Jos meidän popyhtyeemme onnistui luomaan niin voimakkaan suhteen kuulijoihinsa, mitä hurmosta Olavi Virran ympärillä onkaan eletty. Hän oli valtavan karismaattinen ja vaikuttava laulaja. Virran sielukas ääni porautui suomalaismieliin ja kirjava elämänsä välittyi lauluissa. Mies oli Suomen Frank Sinatra, Sani innostuu.

Aikakone oli ihana matka

Olavi Virran tuotanto oli Sanille tuttua jo lapsuudesta, mutta mies komean äänen takaa on tullut lähemmäksi vasta näytelmän myötä. Esityksen tuottaa Olavin poika Pauli Virta, jonka välityksellä näyttelijätiimi on tutustunut toisenlaiseen Olaviin.

Roolijaon jälkeen Sani sai kuulla epäröintiä, miten poptähti istuisi iskelmämusikaaliin. Hänelle iskelmämaailma on kuitenkin tuttu ympäristö.

– Äh, tuo on sitä rajoittuneisuutta, jolla ei kannata päätään vaivata. Olen aina ollut luonnonlapsi ja tehnyt niin kuin on luontevalta tuntunut. Se, että diggaan iskelmää, ei tee minusta vähemmän popparia – tai päinvastoin. Usean popmuusikon esikuvat ja vaikuttajat löytyvät nimenomaan iskelmän maailmasta. Se on juuri sitä Suomea ja suomalaisuutta, Sani kuittaa.

– Tärkeintä on olla aito siinä, mitä tekee. Kun me Aikakoneessa vedimme lateksiasut päälle ja soitimme konemusaa, se oli osa meitä. Yhtä hyvin voin ilmestyä
lavatansseihin ja jorata siellä sydämeni kyllyydestä.

Suomen pop-eliittiin kuuluneen Aikakoneen  jäähyväiskeikasta on kulunut tasan vuosi, yhtyeen
lopettamispäätöksestä vähän kauemmin. Kumppanukset
tapaavat yhä ja kokoontuvat muistelemaan yhteisiä reissujaan.

– Aikakone oli ihana matka. Kun takana on vuosi ilman yhtyettä, mielestä alkaa nousta yhä enemmän muistoja ja hetkiä yhteisiltä retkiltämme. Etäisyys on tehnyt hyvää, opettanut arvostamaan matkaamme entistä enemmän,
Sani kertoo.

Sani, Maki, Alex ja Vera olivat tiivis yhteisö, kuin pieni perhe.

– Ryhmähenki syntyi helposti ja oli näkymätön punainen lanka, joka ohjasi meitä tekemisissämme. Emme esimerkiksi koskaan sopineet yhtyeen imagosta, mutta nopeasti huomasimme ilmestyvämme keikoille samantyylisissä kuteissa. Elimme yhteisellä taajuudella, Sani kertoo.

Yhtye oli nelikon yhteinen yritys, joka kipusi jokaisen arvoasteikolla ykköseksi. Sille omistauduttiin täydellisesti. Sanin kohdalla se merkitsi monivuotisen parisuhteen lopettamista. Vaikka musiikkiuralle omistautuminen ei yksin ollut syy suhteen kariutumiseen, se kuitenkin antoi mojovan potkun eropäätökselle. Kotiseudulle Hämeenlinnaan jäivät kihlattu, käyttämätön hääpuku ja
järkyttyneet läheiset. Sani teki kivuliaan ratkaisunsa vain kaksi viikkoa ennen häitä.

– Olin 23-vuotias ja isojen muutosten edessä. Musiikkirintamalla alkoi tapahtua, ja tajusin, etten voisi jäädä Hämeenlinnaan ja olla onnellinen. Olisin huijannut
itseäni ja läheisiä, jos olisin mennyt naimisiin vain, koska se oli muodollisesti soveliaampaa. Se oli takuulla elämäni vaikein päätös, jota ei voinut tehdä kevein mielin, Sani muistelee.

Sanin välit nuoruudenrakastettuun katkesivat täysin. Pian erouutisten jälkeen Sani julkaisi rakkauslaulun  Samuli Edelmannin kanssa ja romanssista alettiin vihjailla julkisuudessa.

Huhut huvittavat Sania yhä.

– Se oli opettelua elämään julkisuudessa. Mitä kiivaammin työssä meni, sitä kummallisempia juttuja syntyi. Myös vapaa-ajalla meni kovaa ja bailasin paljon.
Lopulta säpinään kyllästyi, ja nykyään olen landepaukku, Sani nauraa.

Välivuosi teki hyvää parisuhteelle

Sani on muutaman vuoden asunut taiteilijoiden suosimassa Tuusulassa avosiippansa Sami Vuolan ja kahden kissan kanssa. Helsingin trendikorttelit ovat vaihtuneet Hyrylän kylänraittiin, lenkkipolkuihin ja tuulipuvun kahinaan. Kotialue sijaitsee maalaismaisemissa, mutta ei vielä riittävän korvessa.

– Haaveilen yhä talosta metsän keskellä, omassa rauhassa. Ohikulkijoista ei tarvitsisi piitata, ja pihasta löytyisi tilaa hevosille.

Sanilla ja naapurina asuvalla Aikakoneen Alexilla on yhteinen studio kivenheiton päässä kotoa. Siellä tuotetaan musiikkia mainoksiin, elokuviin ja muille artisteille, muun muassa Anne Mattilalle, Antti Huovilalle ja Tapani Kansalle. Samassa paikassa kootaan materiaalia Sanin soololevylle, jota valmistellaan syksyksi.

– Aikakoneen jälkeen olen ottanut rennosti. On tehnyt hyvää ravistella vanhat pölyt päästä ja miettiä, mitä tahdon. Tauko keikkaelämästä on tarjonnut aikaa pitää
parempaa huolta itsestä ja parisuhteesta. Niinhän se on, että kun kotiasiat ovat tasapainossa, jaksaa työssäkin paremmin.

Yhteisellä keikkapaikalla kohdanneet Sani ja Sami ovat pitäneet yhtä pian seitsemän vuotta. Yhteisiä lapsia ei ole suunniteltu, eikä Sani tahdo siinä asiassa kiirehtiä. Sani sanoo olevansa sitä sorttia, jolle aikuisten suhde on kodin tärkein juttu.

– Keikkamuusikon ihmissuhteissa on eräänlainen artistilisä. Vaikka yrittäisin olla tuomatta työasioita kotiin, on oma pesä niitä harvoja paikkoja, joissa paineita voi purkaa – vaikka sitten kumppanin niskaan, Sani sanoo.

– Välillä ihmettelen, miten mies on jaksanut minua. Toisaalta hän on kummastellut, miten artistit jaksavat humalaista yleisöä. Sami on ollut samalla alalla pitkään ja nähnyt sen touhun. Yhteinen työympäristö on auttanut ymmärtämään toistemme duunipaineita.

Sanin keikkatauko jatkuu syksyyn. Vaikka kesäteatteri pitää kiireisenä, esitysten jälkeen pääsee yöksi kotiin.

– Teatterityö on vastapainoa keikoille. Olisi hienoa, jos jatkossa saisin tehdä molempia. Laulamisessa ja näyttelemisessä on paljon yhteistä: katsojalle kerrotaan
tarina ja luodaan tuntemuksia. Jos esiintyjä onnistuu koskettamaan yleisöä, on syntynyt hitti.

Ja niitähän Sani on tehnyt ennenkin.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.