Samuli Edelmanm, Laura-vaimo ja lapset jättivät Suomen taakseen vuonna 2006 ja muuttivat Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.” Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann ei usko romantiikkaan mutta nykyisin kyllä rakkauteen ensisilmäyksellä.

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann tilaa ravintolassa ruisleipää ja hapankaalia. Juuri niitä ruokia Samuli ikävöi Maltalla, alle puolen miljoonan asukkaan saarivaltiossa Välimerellä, missä hän on asunut vaimonsa Lauran sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa vuodesta 2006.

– Maltalle muutto oli yksi elämäni suurimmista käännekohdista. Olen
kävellyt varmasti monen hienon käänteen ohi, mutta Maltan kohdalla me
uskalsimme hypätä muutokseen mukaan. Olen oppinut siellä olemaan itseni kanssa, mutta myös lasten ja Lauran kanssa. Se on ollut kaikkein arvokkainta.

Maltalla Samulin päiviä rytmittävät lapset. Aamulla hän vie heidät kouluun, hakee iltapäivällä ja kuljettaa sitten harrastuksiin. Välissä hän lukee kirjaa, kuuntelee tuulta ja nauttii hiljaisuudesta.

– Olen saanut Maltalla elämääni perspektiiviä. Viihdyn siellä koko ajan vain enemmän ja enemmän omissa oloissani.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Olen ollut vähän epäileväinen sen suhteen, mutta olin juuri ystäväni häissä, ja hän rakastui vaimoonsa ensisilmäyksellä. He tapasivat kahvilassa, ja kun he katsoivat toisiaan, kumpikin tiesi, että toinen on se oikea. Siitä lähtien he ovat olleet onnellisesti yhdessä. Heidän takiaan on ollut pakko purkaa skeptisyyttä.

Millainen oli ensirakkautesi?
Olen pienenä poikana ollut niin monta kertaa rakastunut, etten edes muista rakkauksiani saati sitten, kuka heistä oli se ihan ensimmäinen. Ihania tyttöjä ne kaikki olivat, mutta eihän se tietenkään koskaan ollut rakkautta. Ihastusta vain.

Millainen olet rakastuneena?
Silloin kun olen hölmön ihastunut, tragikoominen kuvaa minua parhaiten. Rakastuneena olen heittäytyvä ja auki.

Miten erotat ihastumisen rakastumisesta?
Ihastumiseen jää koukkuun. Se on se tunne, että tämä on se ihminen, joka täyttää kaikki toiveeni ja auttaa jättämään kaikki ikävät asiat taka-alalle. Ihastumisen tunne on kuin huumetta, mutta se alkaa häipyä kolmen viikon, kolmen kuukauden tai maksimissaan puolen vuoden aikana. Tunteen hiipuminen ei johdu toisesta, vaan siitä, että kaikki omat virheet ja käsittelemättömät asiat alkavat taas häiritä, ja yhtäkkiä toinen onkin petturi ja syyllinen, koska hän ei korjannutkaan ongelmiani. Kukaan ei kuitenkaan koskaan voi korjata toista, se on täyttä harhaa. Rakkaus on sitten toinen juttu. Se vaatii jo työtä.

Millaisiin ihmisiin rakastut?
Rakastumisessa on kyse enemmänkin arvomaailmasta kuin jostain tietyistä piirteistä. Rakastamiani ihmisiä yhdistää myös rehellisyys. Luotan rakastumisessa täysin vaistooni. Tunnen heti kenet haluan päästää lähelleni ja kenen kanssa on helppo toimia. Heidän kanssaan asiat vain tapahtuvat. Uskon myös, että tunne on aina molemminpuolinen.

Oletko romantikko vai realisti?
Ennen elin mieluummin harhoissa eli romantiikassa sen sijaan, että olisin kohdannut omia ongelmiani. Harhoista tuli kuitenkin aina krapula, enkä halunnut elää enää niin. Nykyään katson maailmaa realistisesti, ilman harhoja. Rakkauteen liittyy muutenkin helposti vääriä käsityksiä, kuten juuri romantiikkaa. Sehän on täysin eri asia kuin rakkaus. Siihen kaikista äärimmäiseen, suurimpaan ja puhtaimpaan rakkauteen en tule kuitenkaan koskaan yltämään. Siksi olen vajavainen rakkauden määritteen edessä, ja se tekee nöyräksi.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Rakkaudessa ei voi olla pelkoa, häpeää, syyllisyyttä, itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä, pakenemista, vastuun välttämistä tai väkivaltaa missään muodossa.

Onko sinua helppo rakastaa?
Ei varmasti.  Minuun voi olla helppo ihastua, mutta minua ei ole helppo
rakastaa. Olen sen verran monimuotoinen ja kulmikas ihminen.

Miten näytät rakkauttasi arjessa?
Rakastan rohkeutta ja rakkaudellisia tekoja. Minulle ne eivät kuitenkaan ole kukkien ostamista tai halaamista, vaan rakkautta on suostua esimerkiksi terapiaan, jos parisuhteessa menee huonosti. En lähde pois heti, kun tuntuu ikävältä. Näytän rakastavani myös luopumalla itsekkyydestäni ja kuuntelemalla, mitä muut haluavat. Se on ollut vaikeaa, mutta opettelen sitä lopun elämääni. Sanon läheisilleni usein, että rakastan heitä, mutta puhuminen on eri asia kuin teot. Rakkaudessa teot ratkaisevat, ja jos niiden mukaan ei edes pyri elämään, puheilla ei ole enää mitään merkitystä.

Kummasta ammennat taiteilijana enemmän: romanttisesta vai traagisesta rakkaudesta?
En usko romantiikkaan, mutta traagista rakkautta jokainen on varmasti kokenut. Traagisuudesta ne kaikki draamat syntyvät, joten siitä on helpompi tehdä lauluja ja elokuvia. Shakespeare on kuvannut rakkautta ehkä kauneimmin. Arto af Hällström on kääntänyt häntä fantastisesti,  kuten sonetti 105:n, jonka levytin Vaiheet-levylleni: ”Oot kaunis aito hellä armaimpani. Niin tänään huomenna kuin ainiaan. Siks kolmeen tiivistän muut sanat kaikki. Jos niillä sinut ikuiseksi saan.”

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Kyllä, mutta se pätee myös toisinpäin.

Kaunein teko, joka sinulle on tehty rakkaudesta?
Vanhempani tekivät äärimmäisen rakkaudellisen teon ottamalla minut
mukaan töihinsä, kun olin pieni. Sain olla mukana lähes kaikessa missä hekin: teattereissa, elokuvissa, musiikkistudioilla ja konserteissa. Se oli fantastista aikaa, ja oli todella rikastuttavaa saada olla tekemisissä upeiden klassikkojen kanssa jo pikkupojasta lähtien.

Mitä vanhempasi ovat opettaneet sinulle rakkaudesta?
Kaikki mitä teet, tee se rakkaudella ja anna sille kaikkesi. Vanhempani ovat aina painottaneet, että minulla on täysi vapaus valita, mitä haluan elämässäni tehdä.  

Hulluinta mitä olet tehnyt rakastuneena?
Olen tehnyt vaikka mitä. Kaikkea mitä vain voi kuvitella ja keksiä, mutta en osaa nyt eritellä niitä. Olen toiminut ihastuksen harhassa, ja ulospäin se touhu on varmasti näyttänyt todella tragikoomiselta.

Mistä olisit valmis luopumaan rakkauden takia?
Itsekkyydestäni tai ainakin olen valmis vähentämään sitä. En kuitenkaan luopuisi rakkauden takia itsestäni. Sen verran saa ja pitää olla itsekäs, että toteuttaa elämäänsä niin, ettei se jää toisen jalkoihin tai kokonaan toteutumatta.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?
Siihen tulee mukaan paljon ystävyyttä, kumppanuutta, kunnioitusta ja arvostusta.

Voiko rakkautta hoitaa?
Jos parisuhteessa ei ole ongelmia, miksi sitä sitten menisi ammattiauttajalle. Mutta minäkin sorrun usein pitämään toisen rakkautta itsestäänselvyytenä.

Miten tunnistaa rakkauden loppumisen?
Jos kahden ihmisen välillä on ollut oikeaa rakkautta, en usko, että se häviää koskaan. Rakkaus pysyy aina.

Samulin rakkausvalinnat

KAUNEIN RAKKAUSLAULU: Arto af Hällströmin suomentama Shakespearen sonetti 18. ”Vertaisinko Sua päivään kesäiseen, kirkkaus sen sammuu hehkuus suloiseen. Ja kun viima nupun vastapuhjenneen maahan lyö, näät kesän kadonneen. Silmä taivaan jos polttaa katseellaan, sen useammin pilvet taakseen verhoaa. Näin kaiken kauniin kylmyys kukistaa ja kesän riisuu lainakoruistaan. Mut katoa ei kesäs ikuinen. Sen kauneus on iki­aikainen. Ei varjoihinsa kuolema Sua saa, nää säkeet aikain taa Sut kannattaa...”

TÄLLÄ RUUALLA HURMASIN RAKKAANI: Kostealla täytekakulla, jossa on paljon mansikoita, banaania ja kermavaahtoa.

PARAS RAKKAUSELOKUVA: Italialainen draama Cinema Paradiso. Siinä on viattomuutta.

VIISAIMMAT SANAT RAKKAUDESTA:
Kun pitkässä liitossa olleelta näyttelijältä Paul Newmanilta kysyttiin, eikö tule kiusausta olla muiden naisten kanssa, hän vastasi: ”Miksi lähteä hampurilaiselle, kun kotona saa pihviä?”

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 35/2013.

Lue myös:

Tämä on todellinen syy, miksi Samuli Edelmann muutti pois Suomesta

Samuli Edelmann alkoholismistaan: "Vikat vuodet olivat aika surullisia"

Tiesitkö? Samuli Edelmann julkaisi Vain elämää -levyn jo aikoja sitten

Kärsiko erakkoluonne Samuli Edelmann Vain elämää -kuvauksista?

 

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

Samuli Edelmann

■ Näyttelijä-laulaja syntyi 21.7.1968 Porissa. Asuu nykyään Maltalla puolisonsa Laura Tuomarilan sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa.
■ Levyttänyt lähes 20 albumia ja näytellyt muun muassa elokuvissa Levottomat,
Paha Maa, Riisuttu Mies, Tie Pohjoiseen sekä Mission Impossible - Ghost Protocol.
■ Vanhemmat ovat näyttelijä Marja-Leena Kouki ja säveltäjä Toni Edelmann.
■ Näyttelee Peter Franzénin ohjaamassa elokuvassa Tumman veden päällä. Leffa saa ensi-iltansa 6.9.
■ Kiinnostunut ihmismielestä.

Junon pika-avioliitto Janna Hurmerinnan kanssa päättyi vain puolen vuoden jälkeen, kun Juno jäi kiinni pettämisestä. – Olisihan asian voinut paremminkin hoitaa, hän sanoo.

Räppäri Jon ”Juno” Korhonen, 29, meni viime vuoden elokuussa naimisiin laulaja Janna Hurmerinnan kanssa, mutta jäi kiinni pettämisestä. Helmikuussa, vain puoli vuotta häiden jälkeen, Janna jätti avioeropaperit käräjäoikeuteen.

– En tietenkään ole ylpeä teoistani, olisihan asian voinut paremminkin hoitaa. Kai se oli sen hetkisen Jonin tapa ratkaista joitain juttuja. En sano olevani sitoutumiskammoinen, mutta elämän mittapuulla olen vielä aika nuori. En silti voi tapahtuneelle enää mitään, se on ollutta ja mennyttä, Juno sanoo.

Avioero ja pettämiskohu nousivat näyttävästi otsikoihin. Muun muassa laulaja Jannika B jakoi somessa avoimen viestin, jossa luki: ”Vitun Juno”.

– Se oli hänen mielipiteensä ja ymmärrän sen. Varmaan moni muukin on kelannut niin. Kyllä minua kiinnostaa, mitä muut minusta ovat mieltä, mutta en voi antaa sen liikaa vaikuttaa. Ne, jotka haluavat tehdä omat päätelmänsä minusta, tekevät ne ilman hyväksyntäänikin.

 


Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto
Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Voi olla, että ajattelen tekemisistäni eri tavalla vuoden päästä, kun tästä kaikesta on kulunut enemmän aikaa. Nyt asia on vielä itselleni vähän liian tuore käsiteltäväksi.

Ensimmäinen leffarooli

Työrintamalla Junolle kuuluu uutta, sillä hän näyttelee pääroolissa Antti J. Jokisen ohjaamassa Pahan kukat -elokuvassa. Leffa kertoo syrjäytyneiden nuorten lähiöelämästä väkivallan ja päihteiden keskellä. Junon roolihahmo haaveilee paremmasta huomisesta, mutta sortuu yhä uudestaan huumeisiin.

Pahan kukissa Juno tekee ensimmäisen roolityönsä. Siinä ja Junon yksityiselämässä on nähtävissä tiettyjä yhtäläisyyksiä.

– Mielikuva minusta on, että olen maahanmuuttajan näköinen pilveä polttava tyyppi. Kaipa jengi pitää minua pahana poikana, mutta mielestäni olen aika kiltti. Olen vain ihminen, teen virheitä.

Miltä Junosta tuntui tulla itse nuorena isäksi? Miten hän kommentoi rötöstelyjään? Koko haastattelu Me Naisten numerossa 39/2016.

Heidi Sohlberg käy läpi rankkoja rintasyöpähoitoja, mutta positiivisesta asenteestaan hän ei tingi. Puoliso tukee hengessä mukana. 

Heidi Sohlbergin, 35, huumori ei ole vakavan sairauden takia muuttunut. Tänään hän heittää herjaa rintasyöpähoitojen aiheuttamasta kaljustaan. Siitä, miten aamuisin voi nukkua pidempään, kun aikaa ei mene hiustenlaittoon. Tai miten kukaan ei huomaa vyötärölle ilmestyneitä jenkkakahvoja, kun kaikki kuitenkin tuijottavat kaljua.

– Kyllä minäkin itken ja surkuttelen, mutta minulle ei ole tyypillistä jäädä synkistelemään. Saan hirveästi energiaa positiivisuudesta, avoimuudesta ja huumorista.

Heidi on somessa kertonut aktiivisesti tekemisistään ja fiiliksistään – niin hyvinä kuin huonoina päivinä.  Puuhakkuus ja pilke silmäkulmassa ovat vain hänen tapansa sairastaa.

”Tunsin huonoa omaatuntoa, että voin niin hyvin.”

– Jossain vaiheessa tunsin huonoa omaatuntoa, että voin niin hyvin. Päätin kuitenkin olla sen verran itsekäs, että nautin hyvistä päivistäni ja jaan kokemukseni. Voisinpa antaa jokaiselle syöpäsairaalle samanlaisen voimahalin.

Läheiset mukaan syöpämatkalle

Heidille oli heti selvää kertoa sairaudestaan kaikille. Ensin aviomies Niklas Sohlbergille, sitten isä Juha Willmanille, ystäville ja lopulta julkisesti.

Heidin läheisten kesken sairaudesta on tullut yhteinen ja lähentävä kokemus. Heidi uskoo, että perheen miesväki on käynyt läpi pelkoja mielessään – varsinkin Juha-isä, joka jo menetti vaimonsa samalle sairaudelle.

Aviomiestään Heidi kuvailee perheensä järjen ääneksi.

–Nikke on asennoitunut tilanteeseen fiksusti ja sanoo, etteihän tässä ole muuta vaihtoehtoa kuin parantua.

Sohlbergien perheenjäsenistä ja ystävistä muodostui nopeasti laaja turvaverkko, joka auttaa arjen pyörittämisessä.

–Tuntuu, että ystävien välittäminen vain korostuu vakavissa paikoissa. Rakkautta osoitetaan silloin voimakkaammin.

Lue Heidin koko haastattelu Me Naisten numerosta 39/2016.

Ruotsin kieli selvisi viiden parhaan joukkoon. Äänestä omaa suosikkiasi!

Brittilehti Independent uutisoi tuoreesta kyselystä, joka selvitti, mikä eurooppalainen kieli on puhuttuna kaikkein puoleensavetävin.

Kyselyyn vastasi 1 000 ihmistä, ja sen suoritti deittisivusto Happn.

Voittoon kiiri italia, joka keräsi neljäsosan äänistä. Ranskan kieli tuli täpärästi hopealle vain kaksi prosenttia pienemmällä äänisaalilla. Suomen naapureista ruotsin ja venäjän kieli selvisivät Top 10 -joukkoon.

Näin kielet sijoittuivat kyselyssä:

  1. italia (25 prosenttia)
  2. ranska (23 prosenttia)
  3. irlanti (19 prosenttia)
  4. espanja (16 prosenttia)
  5. ruotsi (5 prosenttia)
  6. venäjä (4 prosenttia)
  7. portugali (2 prosenttia)
  8. saksa (1 prosentti)
  9. hollanti (1 prosentti)
  10. kreikka (1 prosentti)

Äänestä suosikkiasi!

Euroopan voi mieltää monella tavalla. Valitsimme äänestykseen Euroopan unionin 24 virallista kieltä. Mikä kieli on sinun mielestäsi EU:n seksikkäin?

Mikä eurooppalainen kieli on mielestäsi viehättävin?

Varo jaksopaljastusta! Mikael Gabrielilla oli rankka lapsuus. Mutta niin oli hänen äidilläänkin. Räppäri puhuu äitinsä taustoista Vain elämää -jaksossa. 

Räppäri Mikael Gabriel, oikealta nimeltään Mikael Sohlman, ei ikinä ole peitellyt rankkaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Mikael eli kahdestaan äitinsä kanssa, kunnes 14-vuotiaana hänet otettiin huostaan. 

Perjantain Vain elämää -jaksossa Mikael kertoo, että huostaanotto on jäänyt vaivaamaan hänen äitiään, vaikka aikuisena Mikael on yrittänyt selittää tälle, että huostaanotto oli lopulta pelkästään hyvä asia. Jaksossa Mikael puhuukin kauniisti äidistään.

– Mutsi on vahvin ja pelottavin nainen, jonka tiedän. En ole varmasti ollut hänelle helppo lapsi kasvattaa. Aikuisiässä oon alkanut ymmärtää sitä, että siinä on aika buli mimmi, Mikael kertoo jaksossa.

”En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi.”

Mikaelin äiti on lähtöisin Etelä-Virosta pienestä Võrun kaupungista. Äiti tuli Suomeen ennen Viron itsenäistymistä vuonna 1988.

– Kaikki, mitä se on joutunut Neuvostoliitossa kokemaan, kaikkea paskaa, mitä siellä on tapahtunut... Mutsi ei saanut kuunnella radiosta jenkkiläisiä biisejä. Jos sä kuuntelit, jouduit pelkästään siitä Siperiaan. En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi. Ja enhän mä olis täällä, jos Suomi ei olis aikoinaan ottanut äitiä vastaan, Mikael kertoo.

Ankara kasvatus

Mikaelin mukaan äiti kasvatti hänet ankarasti, mutta aikuisena räppäri on ymmärtänyt, mistä kasvatusmetodit johtuvat.

– Mutsi on tosi pieni muija, mutta siinä on isommatkin jätkät nostaneet kädet ilmaan, kun se on suuttunut. Siinä on jotain karhuemoa ja sellaista Neuvostoliiton mahtia.

Me Naisten haastattelussa Mikael kertoi pari viikkoa sitten, että vietti lapsena paljon aikaa äitinsä ompelimossa, Helsingin Ylä-Malmilla. Äidin ompelimossa tehtiin takkeja Tony Halmeelle, verryttelyasuja HIFKin joukkueelle ja liivejä moottoripyöräjengeille.

– Hengailin mutsin työpaikalla paljon ja opin kunnioittaman käsityötä. Äidin firman seinälle lukee, että ainoa, joka täällä huutaa olen minä, ja että täällä ei tingitä, Mikael kertoi haastattelussa.

Mikaelin mukaan yksi asia, mitä hän oppi äidiltään jo lapsena, on se, että verot pitää maksaa.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin ymmärrän äitiä. Se kasvatti mut yksinhuoltajana, teki menestyvän firman ja on yhä hengissä.

Suomenruotsalaisen isänsä kanssa Mikael puhui ensimmäistä kertaa, kun oli 13-vuotias. Tämä menehtyi elokuussa 55-vuotiaana. Lue täältä, mikä jäi harmittamaan Mikaelia.

Mikaelin Vain elämää -päivä Nelosella pe kello 20.00

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.