Onnesta voi ja kannattaa puhua, Sami ja Sonja uskovat. Puhuminen rakkaudesta hermostuttaa silti molempia, sillä vanha ajatus on, että onni tulisi kätkeä.

Sami Saikkonen rakastui kertalaakista 24 vuotta nuorempaan Sonja Sorvolaan. Suhde alkoi, kun Sami löysi uudelleen oman tahtonsa ja uskalsi mennä pelkojaan päin. – Vieläkin tuntuu välillä, että onko tämä edes totta.

Sami Saikkonen ja Sonja Sorvola. Nimet rimmaavat yhteen kuin romaanin päähenkilöillä.

Mutta nyt ei olla keksityssä tarinassa vaan kahvila Talossa Helsingin Hakaniemessä, jossa Sami ja Sonja lusikoivat lohikeittoa. Täällä pari pistäytyy usein. Yhteisestä kodista Siltasaaresta on kuppilaan vain muutaman minuutin kävelymatka.

Muuta arkista heistä ei tulekaan mieleen. Kolme vuotta sitten kumpikaan ei olisi uskonut, että se mystinen vastakappale, jonka jokainen toivoo löytävänsä, on oikeasti olemassa. Turun kaupunginteatterin rock-musikaali Rocky Horror Show muutti kaiken. Samin ja Sonjan yhteinen ajanlasku alkoi maaliskuussa 2013, kun musikaalin esiintyjät tapasivat ensimmäistä kertaa lehdistötilaisuudessa.

”Sanoin hänelle, että sä olet muuten mun.”

– Meillä oli molemmilla rooliasut: Sonja oli pukeutunut lateksiin ja minä PVC-korsettiin. Rakastuin Sonjaan kertalaakista, Sami, 49, sanoo.

– Sanoin hänelle, että sä olet muuten mun. En yhtään tajunnut, mistä se tuli. Olin aina ajatellut, että rakastuminen ensisilmäyksellä on runoilijoiden höpötystä.

Ei Sonjakaan tajunnut. Hän luuli, että sanat kuuluvat Samin esittämälle roolihahmolle, transvestiittitohtori Frankille.

– Lähdin tilaisuudesta suoraan junalla Tampereelle Työväen Teatterin näytökseen. Kun kollegat kysyivät, miten meni, sanoin, että hyvin ja että jotain suurta tulee elämässäni tapahtumaan, en vain tiedä mitä se on, Sonja, 25, kertoo.

Parin kuukauden kuluttua he tapasivat uudelleen lauluharjoituksissa. Kun Sami kuuli Sonjan laulavan vastaääntä, jokin osui.

– Ääni on niin tärkeää ihmisessä. Siitä se hässäkkä sitten alkoi. Paluuta ei enää ollut.

Kriisiä ja siiven kosketus

Rakastuminen sotki kaiken tutun ja turvallisen. Sami oli naimisissa pitkässä liitossaan, Sonja oli vapaa.

– Häpesin ja yritin pysyä kasassa, Sami kuvailee.

Sami oli ollut poissa näyttämöltä jonkin aikaa. 25 vuotta kestänyt hieno ura tanssijana oli päättynyt Kansallisbaletissa 44-vuotiaana, mutta ei hän ollut ehtinyt tuntea itseään eläkeläiseksi. Työ jatkui ohjaajana ja koreografina. Suuremmalle yleisölle Sami Saikkonen tuli tutuksi televisiossa, mm. kykyjenetsintäohjelma Talent Suomen tuomarina.

Sami oli ehtinyt toteuttaa myös lapsuuden haaveensa lentämisestä, joka oli kariutunut 18-vuotiaana ilmavoimien pääsykokeisiin. Unelma oli kuitenkin kytenyt, ja tuore lentolupakirja tuntui hyvältä taskussa.

Mutta kaikki ei ollut tasapainossa. Jokin omassa persoonassa halusi vapaaksi. Samista tuntui, että hän eli sittenkin enemmän toisten kuin omien toiveiden mukaan, myös parisuhteessa. Hän ajatteli, että oli ajautunut umpikujaan mukavan miehen roolissaan ja hukannut oman tahtonsa.

Sami sanoo, ettei tiedä, milloin hänen elämänsä oli lähtenyt menemään vinoon. Lentäjän termein hän sanoo sen näin: jos suunnistaa lentäessä asteen pieleen, on 60 mailin päässä pahasti eksyksissä.

Esiintyvänä taiteilijanakin hän kipuili. Sami oli uskotellut, että työskentely nuorten parissa, vähän kuin kummisetänä, riittäisi. Sen vuoksi hän oli perustanut Pienen Suomalaisen Balettiseurueen jo vuonna 2005.

– Elin elämäni toista vaihetta. Ajattelin, että teatteri ja näyttämö olivat jo minun kohdaltani ohi. Mutta kamppailin koko ajan itsetuntoni kanssa. Tästä Turun Rocky Horror Show’sta alkoi minun paluuni näyttämölle.

Samana syksynä 2013 kohtalo puuttui peliin toisenkin kerran. Sami oli lentämässä taitolentokoneella, kun tuulenpuuska yllätti hänet nousukiidossa ja kone ajautui kiitotieltä. Hän pelasti tilanteen niin kuin koulutuksessa oli opetettu. Silti pelko iski jälkeenpäin.

Totuus oli, että ohjaamoon ei ole enää asiaa, jos pelkää. Ja nyt lentäminen oli vaakalaudalla. Oli tehtävä tietoinen päätös, että ei antaisi pelolle valtaa. Olisi mentävä sen läpi. Sami menikin: hän valmistuu pian lennonopettajaksi.

”Päätin, etten tyydy kompromisseihin, en yksityiselämässänikään.”

Kirkastui muutakin:

– Elämä on liian hataralla pohjalla, jotta olisi varaa hukata sitä turhaan vitutukseen. Päätin, etten tyydy kompromisseihin, en yksityiselämässänikään. Ajattelin, että en häpeä enää mitään ja että annan Sonjalle ja minulle mahdollisuuden, Sami kertoo.

– Vieläkin joskus tuntuu, onko tämä edes totta, kun on niin helppo olla.

Pitkä tie oman pään mukaan

Sami puhuu paljon ja tunteikkaasti ja lopettaa usein katsomalla Sonjaa: ”Vai miten sä sen koit? Näin mä sen koin.”

Sonjan ääni on rauhallisempi ja sanoja tulee vähemmän, mutta ne ovat vahvoja ja punnittuja. Kun on päästy vauhtiin, kumpikaan heistä ei ole haalea seinäruusu: voimakas puhe kantaa kuppilassa niin, että kaikki läppäreittensä taakse kätkeytyneet kahvittelijat kuulevat, jos haluavat kuulla.

Sami on tottunut siihen, että hänet tunnetaan. Sonja on vielä tuntematon kasvo, vaikka onkin tehnyt teatteria 16-vuotiaasta asti. Silloin hän meni Turun kaupunginteatterin koe-esiintymiseen ja pääsi tanssijaksi Tiina Brännaren ohjaamaan Föribeat-musikaaliin.

– Kysyin koulun rehtorilta, voinko tenttiä lukion. Hän sanoi, että totta kai voit.

Sonja sanoo olleensa aina omapäinen. Halu näyttämölle oli niin palava, että opiskelujen sijasta hän tuli valinneeksi pidemmän ja vaikeamman tien, sen, jossa työ ja yleisö opettavat. Vanhemmat ymmärsivät, sillä musiikki on myös heille tärkeää. Sonjan hammaslääkäriäiti johtaa Turussa kahta kuoroa, ja musiikkiopiston rehtorina työskennellyt isä laulaa.

Sonja aloitti tanssijana mutta on jo pitkään myös laulanut ja näytellyt. Hän on ollut mukana isoissa musikaaleissa kuten Tampereen Työväen Teatterin Chicagossa ja Helsingin kaupunginteatterin Katri Helenassa.

– Ja lisäksi sovitat musiikkia, teet kuorosovituksia ja käännät. Mieletön määrä osaamista, joka on tullut käytännön tekemisen kautta, Sami kehuu ja katsoo Sonjaa.

Teatterin maailmassa he molemmat ovat itseoppineita moniosaajia, eikä kumpaakaan voi laittaa kapeaan ammatilliseen muottiin. Sami ei solahtanut kaavaan edes tanssijan urallaan, vaikka onkin Oopperan balettikoulun kasvatti. Hän oli kropaltaan vankempirakenteinen kuin perinteiset klassiset balettitanssijat. Joitakin koreografeja se miellytti, toisia ei.

Sonja sanoo, että on joutunut kohtaamaan paljon ennakkoluuloja. Hänelle on sanottu, että ethän sinä voi osata laulaa tai näytellä, kun olet tanssija. Sama on tuttua Samille. Molemmista se on käsittämätöntä.

– Tämä maa rakastaa titteleitä! Ei Broadwaylla kysytä nuorilta, että mikä sun koulutus on, vaan sanotaan, että näytä, mitä sä osaat, he päivittelevät.

 


”Vanhemmillani on 20 vuoden ikäero. Olen kasvanut siihen, ettei iällä ole merkitystä”, Sonja sanoo.
”Vanhemmillani on 20 vuoden ikäero. Olen kasvanut siihen, ettei iällä ole merkitystä”, Sonja sanoo.

Viisikymppinen mies ja nuori nainen

Teatterin maailmaa Sonja ja Sami haluavat elää ja hengittää yhdessä. Välillä Sami on tosin todennut, että olisi hienoa, jos olisi tavattu 20 vuotta sitten.

– Mutta silloinhan olisin ollut sun tarhasetä, hän hoksaa perään.

”Kukaan ei sentään ole väittänyt tätä viidenkympin villitykseksi.”

Ikäeroa Samilla ja Sonjalla on 24 vuotta. Sonja sanoo, että ei ole edes miettinyt Samin ikää.

– Vanhemmillani on 20 vuoden ikäero. Olen kasvanut siihen, ettei iällä ole merkitystä. Ja koska menin töihin jo 16-vuotiaana, totuin eri-ikäisiin kollegoihin. Produktiot ovat kuin oma perhe. Minulla on paljon 60-vuotiaita rakkaita ystäviä ja myös itseäni nuorempia, Sonja sanoo.

Sami on saanut selitellä Sonjan ikää. Ei tutuille, mutta heille, jotka eivät ole Sonjaa tavanneet.

– On sanottu, että löysit sitten nuoren naisen, mutta kukaan ei ole sentään väittänyt tätä viidenkympin villitykseksi. Ikäerolle on helppo nauraa. Jos haluaa, tämän saa näyttämään rumalta.

Lähipiiristä on tullut tukea molemmille. Sonjan äiti totesi, että ei ole koskaan nähnyt tytärtään noin onnellisena. Kun Samin sisko kuuli erosta ja uudesta rakkaudesta, hän teki tarkastuksen: katsoi suoraan silmiin ja totesi sitten, että ei, et ole tullut hulluksi.

– Koska isäni menetti elämänhallinnan sen jälkeen, kun he äidin kanssa erosivat, Sami selventää.

Tärkein tuki Samille tuli omalta pojalta, 18-vuotiaalta Veikolta.

– Kysyin, että haittaako sinua, että Sonja on paljon nuorempi. Hän mietti ensin, että pelleileekö Sonja mun kanssa. Mutta sen jälkeen, kun he tutustuivat, asia oli kunnossa, Sami kertoo.

Sami sanoo tajunneensa vasta nyt, millainen kokonaisuus ihminen on. Kun hänen elämänsä vielä oli ”vinossa”, selkäkin oli mutkalla. Särkylääkkeet olivat arkipäivää, koska pitkästä ammattitanssijan urasta oli muistona murtunut nikama ja välilevyn pullistuma. Lyhytkin kävely oli tuskaa.

– Vamma on siellä yhä, mutta lääkkeitä en syö, koska särky katosi, hän sanoo.

Uskalla elää

Sami ja Sonja osaavat arvostaa sitä, mitä heillä nyt on.

Kaikkein tärkeintä on tunne, että kelpaa. Freelancerilla se tunne liittyy tiiviisti työhön, jota haetaan 5–6 kertaa vuodessa. Hauista ehkä yksi onnistuu. Loput ovat hylkäyksiä.

– Monilla meidän alan ihmisillä on tunne kelpaamattomuudesta. On arvokasta, kun kotona on joku, joka sanoo, että kelpaat juuri tuollaisena kuin olet, Sonja pohtii.

Kelpaaminen, itsensä ja toisten hyväksyminen, suvaitsevaisuus – isoja arvoja, joita Sami ja Sonja haluavat jakaa myös teatterissa. Työhön on käyty käsiksi ehkä kaikkein hulluimmasta päästä: Rocky Horror Show’sta, samasta kulttimusikaalista, joka laittoi heidän elämänsä uusiksi. Samin ohjaama esitys nähdään marraskuussa Helsingissä, helmikuussa Turussa ja maaliskuussa Tampereella.

– Luvassa on enemmän kuin musikaali. Pikemminkin isot yhteisölliset bileet, jossa esiintyjien ja yleisön raja häipyy, aivan kuten alkuperäisissä esityksissäkin yli 40 vuotta sitten Lontoossa. Ja kaikki tämä b-luokan kauhuelokuvia ja vanhoja science fiction -leffoja kunnioittavassa hengessä, josta ei puutu trasvestiitteja, drag-hahmoja, seksiä ja rockia, Sami hehkuttaa.

Rooleissa nähdään mm. Roope Salminen, Eino Heiskanen ja Ilona Chevakova. Sami palaa pähkähullun transu-tiedemiehen Frank-N-Furterin rooliin. Apulaisohjauksesta ja puvustuksesta vastaavalla Sonjalla on Magentan, valtaa käyttävän sisäkön rooli.

– Musikaali on täyttä hedonismia ja hulluttelua, mutta siinä on myös tärkeä suvaitsevaisuuden viesti: Don’t dream it. Be it. Ole rauhassa se, mikä olet, ensimmäistä kertaa työparina työskentelevät ohjaajat sanovat.

Uudet PVC-muoviset korsetit he hankkivat jo viime Lontoon-reissullaan, kuuluisasta fetissikaupasta Honourista.

Ensi keväänä Sami ja Sonja ovat lavalla kahdestaan. Näytelmä on kuuluisa ja palkittu brittiläinen nykynäytelmä Constellations (Tähtikuviot), jota ei ole ennen nähty Suomessa.

– Tuttu newyorkilainen ohjaaja Steven Ditmyer sanoi, että ette saa ikinä tämän näytelmän oikeuksia. Mutta me soitettiin Näytelmäkulmaan, joka välittää esitysoikeuksia, ja se oli sillä selvä.

Anna Veijalaisen Kokoteatteriin ohjaama näytelmä on rakkaustarina miehestä ja naisesta ja kaikista niistä mahdollisuuksista, jotka elämässä ovat tarjolla yhtä aikaa. On loppujen lopuksi pienestä kiinni, minkä oven sattuu avaamaan ja mitä sitten tapahtuu.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

 

Sami Saikkonen

Syntyi 4.11.1966 Porissa.

Näyttelijä, ohjaaja, koreografi, ex-tanssija.

Valmistuu keväällä lennonopettajaksi.

Lentää lentonäytöksissä Jämijärvellä 16.–17.7. ja Helsingin Malmilla 13.–14.8.

Ohjaa seuraavaksi Pienten joutsenten lammen Kansallisbaletin Alminsalissa toukokuussa.

 

Sonja Sorvola

Syntyi 20.8.1990 Turussa.

Tanssija, näyttelijä, laulaja.

Näyttelee ja laulaa Cabin Crazy -revyyssä 1.–28.8. Casino Helsingissä.

Rocky Horror Show -rockmusikaali 2.–11.11. Kulttuuritalossa Helsingissä, 2.–4.2. Logomossa Turussa ja 18.–19.3. Tampere-talossa.

Nuorempi_nainen

Sami Saikkonen salamarakastui 24 vuotta nuorempaan ja erosi: ”Ensin häpesin ja yritin pysyä kasassa”

Vanhan ukon kanssa aletaan olemaan kun etsitään isähahmoa tai taloudellista varmuutta. Seinä tulee vastaan kun nainen on vielä nuori ja äijä vanha seniili ukko joka alkaa olla elämänsä ehtoopuolella ja pohtii lähinnä vain omia fyysisiä vaivojaan. Henkkoht yököttää nämä viidenkympin villityksessä olevat vanhat ukot. Lähipiirissä muutama näitä pareja ja aikalailla suhde näyttää keskittyvän paneskeluun ainakin juttujen perusteella. Mitäs sitten kun sen vanhan seniilin lipido heikkenee? Ja nuori...
Lue kommentti

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.