Miehen sairaus opetti Mirkkaa elämään hetkessä. Kuva: Milka Alanen

Aviomiehen kuolema oli Mirkka Torikalle sokki, mutta samalla elämästä hävisi mielen sairauden aiheuttama epävarmuus. Nykyisessä suhteessa vallitsee tasapaino, josta Mirkka ei aiemmin osannut edes haaveilla.

Mirkka Torikka, 38, pyörii miesystävänsä, juontaja Sami Kurosen keittiössä ja etsii vesilasia.

– Ootas nyt, missä ne olikaan?

Mirkka on käynyt täällä usein, mutta ei tämä hänen kotinsa ole. Jos Mirkka ja Sami joskus perustavat yhteisen kodin, se tehdään uuteen osoitteeseen.

Uusperheen yhteinen koti, jossa olisi tilaa pariskunnan kaikille kolmelle lapselle, on Mirkan ainoa ”sitten kun” -haave. Aiemmassa elämässään Mirkka ehti jo elää todeksi kaikki klassiset unelmansa ydinperheestä ja omakotitalosta koirineen, farmariautoineen ja kesämökkeineen.

– Nyt ajattelen saaneeni jo niin paljon, että mistä tässä enää kehtaa haaveillakaan, Mirkka miettii uudessa arjessaan.

– Edellinen elämä opetti myös, ettei tulevaisuutta kannata suunnitella liikaa – se kun ei ole meidän käsissämme.

Yritäpä ryhdistäytyä

24-vuotiaana Mirkka oli ystäväpiirinsä ensimmäinen, joka totutteli vauva-­arkeen, hiekkalaatikkoelämään ja kaikkeen siihen, minkä kuvitteli pysyväksi uudessa perheenäidin roolissaan. Touhukas nainen oli valmistunut yhteisöpedagogiksi, muuttanut miehensä perässä Jyväskylään ja turhautunut raskausaikansa rajoituksiin niin, että opiskeli aikansa kuluksi maskeeraajan ammatin.

Puoliso työskenteli ovimiehenä ja nautti arvostusta vapaaottelupiirien pioneerina. Mies teki yötöitä, ja esikoispoika valvotti vaikean koliikkinsa takia.

– Meillä ei nukuttu kokonaista yötä kolmeen vuoteen. Arki oli yhtä aikaa upeaa ja hämmentävää.

Mirkka ajatteli, että vauvaperheen arki selitti muutokset, joita hän oli alkanut nähdä miehensä käytöksessä. Menijäluonteesta oli tullut omiin oloihinsa unohtuva mies, joka tarvitsi jatkuvasti enemmän unta. Vain treenaaminen tuntui olevan puolisolle henkireikä. Kotosalla hän enimmäkseen oli väsynyt tai nukkui.

– Aloin miettiä, että jokin tässä yhtälössä ei mätsää. Käytös ei ollut enää tyypillistä miehelle, jonka olin tuntenut, mutta ajattelin, että yötyö ja arki koliikkivauvan kanssa oli raskas yhdistelmä. Että me nyt opettelemme tätä uutta elämää.

”Oli turhauttavaa selittää, että puolisoni ahdistus oli totta ja että tarvitsimme apua.”

Merkit olivat kuitenkin ensimmäisiä ulospäin näyttäytyneitä oireita mielen sairaudesta, joka myöhemmin diagnosoitiin kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi. Lopullisen diagnoosin löytymiseen meni kuusi vuotta. Sinä aikana epäiltiin masennusta, tehtiin magneettikuvauksia, etsittiin sopivaa lääkitystä ja kyseenalaistettiin, oliko ongelmaa olemassakaan.

Sinä aikana syntyi myös tytär.

– Ulkopuoliselle elämämme näyttäytyi normaalilta: miehellähän oli rakastava perhe, työ, harrastus ja asiat kunnossa. Oli turhauttavaa selittää, että puolisoni ahdistus oli totta ja että tarvitsimme apua, Mirkka kuvailee.

– Sairaalassa häntä patistettiin sanomalla ”yritäpä ryhdistäytyä, sinulla on upea perhe”. Ihan kuin hän olisi ollut tahallaan sairas.

Kenen elämää minä elän?

Pikkuhiljaa omituisista tapaturmista alkoi tulla jokapäiväisiä. Mirkka alkoi tunnistaa miehessään itsetuhoisia piirteitä. Kun mies ajoi uuden auton tieltä, Mirkka mietti, oliko onnettomuus todella vesiliirron seurausta. Uuden, vahvan lääkekokeilun aikana puoliso täräytti auton kotipihassa kiviaidan läpi. Mirkka ryntäsi talon edustalle kauhuissaan, kun taas mies nousi autosta ja totesi: ”Kappas, vähän osui.”

– Hetken päästä repesimme kumpikin hervottomaan nauruun. Joissain tilanteissa musta huumori oli ainoa voimavaramme.

Sitten olivat ne tilanteet, joissa nauru väistyi pelon tieltä. Kauppareissuillaan Mirkka tapasi soittaa kotiin tarkistaakseen, että siellä oltiin kunnossa. Lapset tottuivat siihen, että kotiin tullessa äiti kävi ensin viemässä kauppakassit sisälle.

– Kävin siis tarkistamassa, ettei mitään pahaa ollut tapahtunut.

”Joinain öinä asetuin nukkumaan eteisen lattialle, jotta varmasti heräisin, kun hän palaisi kotiin.”

Myöhemmin tulivat katoilut: mies saattoi hävitä kolmeksi päiväksi ja palata kotiin ahdistuneena ja epätietoisena, missä oli ollut. Mirkka tottui nukkumaan koiranunta ja säpsähtämään hereille tarkistaakseen, missä kunnossa mies tuli kotiin tai mitä tämä puuhasteli öisin varastossaan. Maanisina kausinaan mies saattoi iltayhdeltätoista kiivetä katolle vaihtamaan tiiliä. Masennuskausina pelkkä oleminen oli sietämätöntä tuskaa.

– Joinain öinä asetuin nukkumaan eteisen lattialle, jotta varmasti heräisin, kun hän palaisi kotiin. Niissä hetkissä saatoin havahtua ajatukseen, että kenen elämää minä oikein elän.

Kerran mies kertoi puita pilkkoessaan osuneensa vahingossa kirveellä päähänsä ja odotti kotona verivanat kasvoillaan.

– Myöhemmin hän kertoi tehneensä sen tahallaan. Fyysinen kipu helpotti sietämään henkistä tuskaa. Hänelle veren näkeminen konkretisoi kipua ja teki sen helpommaksi käsitellä.

Sillä kerralla Mirkka suuttui. Lapsille oli kerrottu isin olevan vakavasti sairas, mutta onnettomuudet oli aina onnistuttu pitämään poissa heidän silmistään. Tällä kertaa oli vähällä, etteivät he nähneet isää verissä päin.

– Raivostuin, kuinka hän oli voinut olla niin ajattelematon. Äitinä punnitsin jatkuvasti lasten etua ja taisteluani ydinperheunelman puolesta: kuinka pitkään sinnikkyyteni olisi lasten parhaaksi?

 


”Joskus kadehdin pariskuntia, jotka riitelivät tiskivuoroista”, Mirkka muistelee.
”Joskus kadehdin pariskuntia, jotka riitelivät tiskivuoroista”, Mirkka muistelee.

 

Osa ystävistä kehotti Mirkkaa lähtemään, itse hän ihmetteli miksi. Ei hän kokenut olevansa uhattuna tai pitänyt taisteluaan uhrautumisena.

– Jos miehelläni olisi ollut parantumaton syöpä, olisiko minua silloinkin yllytetty jättämään hänet?

Ja kun niitä hyviä hetkiä oli kuitenkin enemmän kuin huonoja. Terveinä kausinaan mies oli läsnä ja hyvä isä.

– Meillä ei koskaan tingitty lasten syntymäpäiväjuhlista. Synttäreiden aattona mies leipoi dinokeksejä täydessä touhussa.

– Sairaus näyttäytyi lapsille lähinnä siten, että isi nukkui paljon. Olen tyytyväinen, että valitsimme avoimuuden, vaikka monesti olisi ollut helpompaa keksiä tekosyitä. Lapset kestävät urheasti vaikeitakin asioita, kun tietävät olevansa turvassa ja tuntevat, että heille vastataan rehellisesti ikätasonsa mukaan.

Irti haavekuvista

Myös lähipiirilleen Torikat olivat avoimia. Sairauden kanssa oli helpompi elää, kun sitä ei salaillut muilta. Kun naapuri huikkasi pensasaidan takaa, miten menee, Mirkka saattoi töksäyttää: ”Päin helvettiä!” Kovimpia paikkoja oli ilmoittaa päiväkotiin, ettei mies enää saisi hakea lapsia kyytiinsä ilman Mirkan lupaa.

– Päätin, etten alkaisi pitää kulisseja. Mielen sairauksissa ei ole mitään hävettävää, eikä mieheni ollut elänyt typerästi saadakseen sairautensa. Kenellä ylipäätään on oikeus odottaa ongelmatonta elämää?

Yhtenä yönä eteisen lattialla maatessaan Mirkka sai oivalluksen: hyvä elämä ei ole vain terveiden oikeus.

– Meidän kohtalomme olisi elää sairauden ehdoilla, mutta se ei estäisi meitä olemasta onnellisia. Päätin, etten suostu uhriksi omalle elämälleni. Minulla olisi vastuu omasta onnestani, nyt vain vähän erilaisissa olosuhteissa.

”Mielen sairauksissa ei ole mitään hävettävää, eikä mieheni ollut elänyt typerästi saadakseen sairautensa.”

Ajatus on säästänyt Mirkkaa katkeroitumasta sekä syyllistämästä.

– En koskaan sanonut miehelleni, miksi teet tämän minulle tai ajatellut, miksi minulle kävi näin. Eihän sairaus ollut hänen valintansa.

Mirkka alkoi myös hyväksyä, ettei sairautta voisikaan voittaa. Elämä piti nyt rakentaa siitä vinkkelistä.

– Tiesin, ettei mies halunnut jättää meitä, mutta mielen pimeä puoli voittaisi lopulta. Oli pakko hyväksyä, että jos yrittäisin parantaa hänet, joutuisin pettymään.

Ystävät kehuivat Mirkkaa vahvaksi, mutta itse hän tunsi toisin.

– Kun nostin kädet pystyyn ja myönsin, etten voi parantaa miestäni, tunsin olevani luovuttaja. Minusta se oli taipumista.

Noihin aikoihin Mirkka ei enää jaksanut ystäviensä tsemppitoivotuksia, sääliä tai parannusehdotuksia.

– Sanoin, että älkää yrittäkö enää korjata. Että itketään ja kirotaan vain.

Pahin tapahtui

Puolison viimeisiin kuukausiin ehti vielä uusi sokkiuutinen: koti paljastui hometaloksi, julistettiin asuinkelvottomaksi ja purettiin betoniin asti. Valokuvia lukuun ottamatta perheen koko irtaimisto hävitettiin. Vakuutus ei korvannut senttiäkään.

Silloin väsymys otti voiton.

– Ensimmäisen kerran sanoin ääneen, että minulla oli keinot loppu. Olin lakannut uskomasta, että meidän sinnittelymme yhdessä olisi enää lasten etu. Olen varma, että mieheni tunnisti ja ymmärsi väsymykseni ihan niin kuin minä olin ymmärtänyt hänen tuskansa.

Muutama päivä myöhemmin mies teki lopullisen ratkaisunsa.

– Olin joskus toivonut, että hän löytäisi paikan, missä on hyvä olla ja että minä saisin levätä. Niin tapahtui. Vaikka ymmärsin hänen valintansa, en hyväksynyt sitä, Mirkka sanoo kyynelten noustessa silmiin.

”Kun kerroin lapsille isin kuolleen, jo toisessa lauseessa vakuutin heille, että selviäisimme kyllä.”

Puolison kuolemaa seurasivat ristiriitaiset tuntemukset. Kuolema oli sokki, pahin oli nyt tapahtunut. Samalla arjesta hävisivät pelko ja jatkuva epävarmuus. Mirkka alkoi nukkua kokonaisia öitä. Hän voi surusta huolimatta fyysisesti paremmin kuin vuosiin.

Työpaikalla ehdotettiin sairauslomaa, mutta Mirkka kieltäytyi. Hän pelkäsi jäävänsä tarpeettomaksi, ja työ tarjosi rutiinit kaaoksen keskelle.

– Mieheni kuolemaa seurasi käsittämätön elämänhallinnan tunne. Kun kerroin lapsille isin kuolleen, jo toisessa lauseessa vakuutin heille, että selviäisimme kyllä. Samalla sieluani revittiin palasiksi: en koskaan voisi korvata lapsilleni isää.

– Tiedän, että miehenikin oli luottanut selviämiseemme. Hän varmasti uskoi tekevänsä meille palveluksen. Koin luottamuksen osoituksena häneltä jättää lapset minun kasvatettavakseni.

Mirkka on kohdannut toisenlaisiakin reaktioita. Sellaisia, joissa ollaan vihaisia perheensä jättäneelle tai niitä, jotka pitävät ratkaisua raukkamaisena.

– Mieheni kävi jatkuvaa taistelua. Minusta päätös ei ollut itsekäs eikä raukkamainen. On vaatinut rohkeutta luopua näkemästä omien lastensa kasvavan. Kenelle sellainen voisi olla helppo teko?

– Minut on kasvatettu kunnioittamaan elämää, mutta onko kellään oikeutta pakottaa toista elämään väkisin. Ajattelen, että jumalani on niin viisas, että hän ymmärsi mieheni ratkaisun.

Mirkka kokee, että rakkaasta irtaimistosta luopuminen auttoi päästämään irti entisestä. Kotitalosta hän ei kuitenkaan halunnut luopua: sen kunnostamisesta tuli Mirkalle ylpeysprojekti.

– Ajattelin, että lapseni olivat jo menettäneet niin paljon. Tutun kodin minä rakentaisin heille takaisin.

Mitä tarkoittaa ikuinen side?

Mirkka piti vihkisormuksen nimettömässään vuoden ajan puolisonsa kuoleman jälkeen. Se oli sormessa silloinkin, kun hän törmäsi Sami Kuroseen Suomipop-festareilla keväällä 2013, vain muutama kuukausi leskeksi jäätyään. Kumpikin oli festareilla töissä.

”Ajattelin, että jos tässä on jotain oikeaa, elämä ehkä tuo meidät vielä yhteen.”

– Ystäväni olivat yrittäneet viritellä sokkotreffejä, mutta en osannut kuvitellakaan enää tapaavani ketään. Silti Samin seurassa tuntui oudon helpolta olla. Jokin siinä tilanteessa kolahti, Mirkka sanoo.

– Ajoitus oli silloin täysin väärä, mutta ajattelin, että jos tässä on jotain oikeaa, elämä ehkä tuo meidät vielä yhteen.

Mirkka riisui vihkisormuksensa helmikuussa 2014, kun vuosi leskenä oli täynnä.

Kristillisen kasvatuksen saanut Mirkka piti avioliittoa pyhänä asiana ja uskoo edelleen sen olevan ainutkertainen kokemus.

– Poistin aikoinaan vihkikaavastamme kohdan ”kunnes kuolema meidät erottaa”. Uudessa elämäntilanteessa on pitänyt miettiä, mitä ikuinen side oikein tarkoittaa.

Tutustuessaan Samiin Mirkka mietti hetken, miten kertoa elämästään, mutta päätti pitää suorapuheisen linjansa.

– Minähän en arpiani häpeile, pikemminkin olen ylpeä niistä. Muistan olleeni imarreltu siitä, miten Sami osasikin arvostaa kokemustani eikä pelästyä sitä.

 

Mirkka on ollut Samin mukana tämän työkeikoilla. Kun Sami juonsi Miss Suomi -finaalin, pari yöpyi yhdessä Vanajanlinnassa.

 

Hiton hyvä elämä

Vähän yli kaksi vuotta kestäneen seurustelun aikana Mirkka on totutellut elämään etäsuhteessa: hän Jyväskylässä ja Sami pääkaupunkiseudulla. Hän on myös opetellut erilaiseen arkeen silloin, kun ollaan yhdessä. Sellaiseen, jossa ei kuulu huolehtia ja pelätä toisen puolesta ja jossa voi suunnitella.

Kun Sami halusi varata lomamatkalle ravintolan etukäteen, Mirkasta oli lähes absurdia tietää kuukausien päähän, mitä silloin söisi. Nyt alkanut kesä on jo buukattu täyteen ohjelmaa.

– Tottuminen helppoon elämään on ollut kipuiluakin. Kun Sami kertoi varanneensa meille matkan Italiaan, menin romanttisesta eleestä ihan paniikkiin. Saatan vieläkin pillahtaa itkuun, kun hän nypertää minikokoiset fine dining -annokset lapsille, Mirkka naurahtaa.

– Nykyinen suhde on kuitenkin tuonut elämääni tasapainon, josta en osannut haaveilla. Mielen sairauden kanssa eläville rauhalliset koti-illat eivät ole itsestäänselvyys.

”Uusi kumppani voi kokea olevansa kakkosvaihtoehto. Samilta on tarvittu mielettömän hyvää itsetuntoa.”

Mirkalle uuden suhteen ei ole tarkoitus korvata vanhaa eikä uuden kumppanin pidä syrjäyttää edeltäjäänsä.

– Jossain vitsailtiin, että kannattaa ottaa leski kumppaniksi, ne ei valita turhasta, Mirkka murjaisee Samin keittiössä.

– Mutta kyllä lesken rinnalle voi olla vaikea tulla. Enhän minä ole valinnut erota. Uusi kumppani voi kokea olevansa kakkosvaihtoehto. Samilta on tarvittu mielettömän hyvää itsetuntoa. Olen vain valtavan kiitollinen, että elämäämme on tullut uusi ihminen.

Mirkka on ylpeä, ettei uudessa suhteessa ole hötkyilty. Ennen muuttoa yhteen hän haluaa nähdä, miten yhdessä jaettu arki toimii. Ihastumisen huumassa olisi ollut helppoa toimia nopeasti, mutta Mirkka on halunnut vaalia pysyvyyttä lastensa elämässä.

– Lapseni eivät tarvitse uutta isää. Heillä on isä, joka asuu taivaassa. Käymme isin haudalla ja puhumme hänestä paljon. Myös minulla on lupa surra ja tuntea ikävää, mutta en tee sitä Samin olkapäätä vasten. Uudessa suhteessa on tarvittu paljon ymmärrystä ja hienotunteisuutta molemmin puolin.

Ydinperhe on Mirkalle edelleen tärkeä, vaikka hän joutui luopumaan omastaan.

– Kyllä minä edelleen kannustan kavereitani taistelemaan pikkuryppyjen yli liitoissaan, hän sanoo.

– Olen opetellut hyväksymään monia asioita uudesta vinkkelistä. Nyt saan kokea modernin, erilaisen suhteen. Meille tulee erilainen elämä, mutta sekin voi olla hiton hyvä elämä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.