Petra ja Kasperi Kapanen.

MN 46/2008: Kolmentoista Amerikan-vuoden jälkeen jääkiekkoilija Sami Kapanen toi perheensä Kuopioon, jotta saisi enemmän yhteistä aikaa vaimonsa kanssa.

Jääkiekkoilija Sami Kapasen, 35, perheessä viime kuukaudet ovat olleet muutosten aikaa. Kun Suomen arvostetuimpiin jääkiekkoilijoihin kuuluva Sami kesällä päätti jättää NHL:n ja joukkueensa Philadelphia Flyersin, muutto Suomeen hoidettiin parissa viikossa. Petra-vaimolle ja neljälle lapselle muutto tuli yllätyksenä. Perhe oli tottunut amerikkalaiseen elämänmenoon, sillä Yhdysvalloissa oli vierähtänyt kolmetoista vuotta.

– Olin aina sanonut Samille, että jos joskus muutamme takaisin Suomeen, anna minulle vuosi aikaa valmistautua, Petra kertoo.

Suuri amerikkalainen talo kuitenkin vaihtui salamavauhdilla tavalliseen omakotitaloon Kuopiossa, ja iso osa tavaroista jäi vielä Amerikkaan. Kapaset ovat silti tyytyväisiä pikamuuttoonsa. Nyt oli hyvä aika tehdä konkreettinen paluu Suomeen.

– Yhdysvalloissa turhauduin erityisesti vähäiseen peliaikaan. Tiesin, että palaisimme Suomeen ennemmin tai myöhemmin. Kesällä syntyi päätös, että tulemme vähän aiemmin, Sami sanoo.

– Viime vuosi oli todella rankka. Minun oli vaikea katsoa Samin pettymyksiä. Hän oli treenannut ankarasti, ja jopa kapteenin paitaa väläyteltiin. Sitten kaikki vedettiin alta. Edes peliaikaa ei tullut tarpeeksi, Petra kertoo.

Samin hyvien peliotteiden ansiosta paluu suomalaiskaukaloihin on ollut piristysruiske jääkiekon SM-liigalle, erityisesti hänen kasvattiseuralleen KalPalle. Myös perhe on kotiutunut Suomeen mainiosti, ja Petrakin on saanut uusia haasteita KalPan projektipäällikkönä. Amerikassa hän oli kotiäitinä.

– Enpä minä sielläkään katsonut saippuasarjoja päivästä toiseen. Ajoin esimerkiksi lasten koulumatkoja kaksisataa kilometriä päivässä, Petra huomauttaa.

Arjessa pyörittämistä todella riittää, sillä Kapasilla on neljä lasta: Kasper, 12 , Cassandra, 8, Camilla, 7, ja Konsta, 5. Porukan uusin tulokas on koiranpentu, newfoundlandinkoira Jagr, joka on nimetty jääkiekkolegenda Jaromir Jagrn mukaan.

– Nyt kun arki on tasaantunut, elämä alkaa helpottaa. Alussa oli varautunut olo, kun en tiennyt, miten lapset sopeutuvat kaikkeen. Onneksi muksumme ovat kuitenkin pohjimmiltaan suomalaisia ja kuopiolaisia, vaikka he ovat viettäneet Suomessa vain kesälomia, Petra huokaa helpottuneena.

Suomessa asuminen tuntuu erikoiselta Samista ja Petrastakin, sillä lähes 18 vuotta kestäneestä suhteestaan he ovat viettäneet suurimman osan Yhdysvalloissa.

Teinisuhde ja pikakihlat

Miten tapasitte?
Petra: Kävimme samaa urheilulukiota. Minä harrastin yleisurheilua, Sami pelasi jääkiekkoa. Hän pisti silmään, oli aina hyväntuulinen ja käyttäytyi todella hyvin. Sami on luonteeltaan rauhallinen, ihan kuten minäkin.
Sami: Olimme luokkakavereita ja molemmat urheilullisia. Siitä se pikkuhiljaa lähti. Tutustuimme yhteisten tuttujen kautta lukiossa, aiemmin en ollut Petraa edes nähnyt. Urheilullisena ja positiivisena punatukkaisena tyttönä hän kiinnitti huomioni.

Milloin tunteet roihahtivat?
Petra: Toukokuun 10. päivä vuonna 1991 järjestin luokkajuhlat, sillä olin lähdössä kahdeksi viikoksi Espanjaan harjoitusleirille. Koko luokka tuli juhliin, myös Sami. Sinä iltana juttelimme enemmän ja vähän suukottelimme... Kun seuraavana päivänä lähdin Espanjaan, mietin kovasti, olikohan tässä nyt sitä jotain. Kun palasin Suomeen, aloimme heti seurustella.
Sami: Lukion toisen vuoden kevätpuoliskolla eli vuonna 1991 meillä alkoi olla pientä kontaktia, silmäpeliä ja jutustelua. Toukokuun alkupuolella tunteet sitten roihahtivat. Olimme vasta 17- vuotiaita. Suhteemme alkoi varhain ja oli heti vakava. Menimme kihloihin puolen vuoden jälkeen.

Kumpi kosi?
Petra: Sami kosi. Asuimme vielä molemmat vanhempiemme luona, mutta joulukuussa mummoni lähti ulkomaille, ja pääsimme mummolaan talonvahdeiksi. Onnenpäivänäni, eli perjantaina 13. päivänä, Sami sanoi haluavansa kihloihin. Kävimme yhdessä hakemassa kihlasormukset. Naimisiin menimme neljä vuotta myöhemmin. Vuosi 1995 oli hurja vuosi, sillä menimme naimisiin, Sami voitti jääkiekon MM-kultaa ja hänet varattiin NHL:ään.
Sami: Kaikkea uhmaten kosin Petraa perjantaina 13. päivä. Olimme käyneet syvällisiä keskusteluita ja puhuneet elämästä ja suhteen tulevaisuudesta. Oli alusta alkaen selvää, että vietämme tulevaisuuden yhdessä. Kosintani jälkeen marssimme yhdessä kaupungille katsomaan sormuksia.

Toisilleen luodut

Mihin rakastuit hänessä?
Petra: Yhdessäolomme oli niin helppoa. Jo alussa tuntui, että olisimme olleet yhdessä aina.
Sami: Petra oli ja on urheilullinen, hyväntuulinen ja positiivinen nainen, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Ensimmäisistä päivistä lähtien minulla on ollut tässä suhteessa helppo ja luonnollinen olo. Tämä ei ole pelkkä rakkaussuhde, olemme myös ystäviä.

Miten kumppanisi on muuttunut?
Petra: Sami on aina ollut liian kiltti, hän ei hermostu edes kun pitäisi. Vuosien varrella Samin pinna on kuitenkin lyhentynyt.
Sami: Tietysti elämänkokemusta on tullut lisää. Petra oli jo seurustelun alussa kypsä ihminen ja valmis aikuinen, mutta lasten kanssa jokainen muuttuu. Petrasta on tullut holhoavampi, hän katsoo paljon lasten perään.

Miten arkenne kulkee?
Petra: Nopeasti! Meillä on aina kova huiske päällä. Puhumme päivän asioista toisillemme puhelimessa tai vasta illalla.
Sami: Petran tahdittamana, hänellä on perheen kalenteri hallussa. Petra tietää, milloin lapset menevät kouluun ja harrastuksiin. Nyt KalPan projektipäällikkönä Petralla on myös muuta vastuuta, joten hänen työtaakkansa on kasvanut. Toisaalta nyt Suomessa pystyn jeesaamaan enemmän esimerkiksi lasten kuljetuksissa.

Mitä piirteitä et voi sietää?
Petra: Samin lyhentynyt pinna vähän harmittaa. Itse olen oppinut, että lasten kanssa venytään, mutta Samin pinna saattaa nykyään mennä nopeasti. Yritän huomauttaa, että älä hermostu niin nopeasti, lapset ovat lapsia. Joskus aiemmin ihan yrittämällä yritin saada hänet suuttumaan, nyt se käy helposti.
Sami: Petralle on tärkeää, että koti on viimeisen päälle siisti. Realiteetti kuitenkin on, että meillä on neljä lasta ja koira. Lisäksi nyt Suomessa talomme on pienempi, mihin Amerikassa totuimme. Eihän silloin kaikki voi olla tiptop!

Milloin räjähdät rakkaallesi?
Petra: Jos olen lähtenyt kotoa ennen Samia, eikä hän ole pedannut sänkyämme tai keittiö on jäänyt sotkuiseksi. Kodin pitäisi olla aina siisti. Olen huomauttanut myös siitä, että Sami tekee liikaa töitä. Nyt KalPa:n kanssa hänellä on muutakin hommaa kuin pelkkä pelaaminen ja treenaaminen.
Sami: Silloin, kun olen oikein stressaantunut, väsynyt ja nälkäinen, ja Petra käskee hoitamaan jonkin asian.

Mikä ihastuttaa edelleen?
Petra: Sami on niin huolehtivainen ja rehellinen. Minun ei tarvitse ikinä miettiä, että Sami huijaisi tai valehtelisi. Voin luottaa häneen.
Sami: Petra on lämmin, hyvä ja sydämellinen ihminen. Siis edelleen se sama persoona kuin silloin 17-vuotiaana.

Yhteistä aikaa etsimässä

Miten vietätte vapaa-aikaa?
Petra: Meillä ei ole paljonkaan yhteistä vapaa-aikaa. Se oli yksi syy, miksi Sami halusi takaisin Suomeen: Amerikassa kahdenkeskistä vapaa-aikaa ei ollut yhtään, kun en ikinä käyttänyt lapsenvahtia. Sami laski nyt sen varaan, että Suomessa tukiverkko on lähellä. Emme silti ole vieläkään käyneet syömässä tai elokuvissa, olen niin tottunut tekemään itse kaiken.
Sami: Vapaa-aikamme on aika minimaalista. Joskus harvoin yritämme päästä elokuviin tai illalliselle. Petra varmasti haluaisi omaakin aikaa esimerkiksi kuntosalille, mutta viime aikoina siihen ei ole juuri ollut mahdollisuutta. Välillä tunnen syyllisyyttä siitä.

Oletko mustasukkainen?
Petra: Tietyllä tavalla jaan Samin muiden ihmisten kanssa, tyttöjä, naisia ja faneja pyörii ympärillä. Nuorempana olin jonkin verran mustasukkainen, mutta enää en. Tunnen Samin, hänellä on kovat periaatteet.
Sami: Olen erittäin luottavainen, Petra on yhden miehen nainen. Jollain tapaa olen kuitenkin mustasukkainen siitä, miten ajankäyttö jakautuu meidän ja lasten välillä. Alkuaikoina oli vain minä ja Petra, ja mitä enemmän katrasta on kertynyt, sitä vähemmän yhteistä aikaa on. Emme saa unohtaa, että kaikki lähtee meidän parisuhteestamme. Jos emme hoida suhdettamme, se heijastuu lapsiinkin.

Miten hemmottelet toista?
Petra: Yritän antaa Samille enemmän kahdenkeskistä aikaa. Sami haluaisi sitä enemmän kuin pystyn antamaan. Hän tuntee usein jäävänsä kakkoseksi lapsille, ja se on ihan totta. Päivittäisen suukon yritän muistaa antaa viimeistään, kun olemme menossa nukkumaan.
Sami: Yritän arkipäivänäkin muistaa ja ilahduttaa Petraa tuomalla pienen lahjan tai kukkia.

Miten yllätät hänet?
Petra: Amerikassa yllätin Samin olemalla valveilla, kun hän tuli pelireissuilta. Hänelle olisi helppo tehdä yllätyksiä, minun pitäisi vain hommata lapsenvahti ja järjestää yhteinen ilta.
Sami: Petra elää kalenterin mukaan, mutta minä olen spontaanimpi, mikä tuo elämäämme yllätyksiä. Päätös Suomeen paluustakin syntyi spontaanisti, lähdimme yhtäkkiä tuosta vain, vaikka Petra oli toivonut vuoden varoaikaa.

Mikä yhteisessä arjessa on parasta?
Petra: Nyt Suomessa Samilla on enemmän aikaa perheelle. Yöreissuja on vain vähän. Lapsetkin ovat tyytyväisinä kyselleet, eikö iskä lähde enää reissuun. Jo vauvoina he tottuivat vilkuttamaan isälle, kun hän laittoi peliasun päälle. Amerikassa Sami saattoi olla pelireissuilla jopa puolitoista viikkoa putkeen. Nyt on tosi kiva, kun Sami on melkein joka yö kotona.
Sami: Petra on edelleen sama ihminen, johon rakastuin. Yritämme muistaa osoittaa kiintymystämme ja rakkauttamme myös arkena.

Jääkiekkofaniperhe

Kuinka paljon Sami tuo töitään kotiin?
Petra: Seuraamme lasten kanssa Samin pelejä tosi paljon. Olen ihan pihalla Idolsista ja muista trendisarjoista, sillä meillä televisiossa pyörii joko Suomen, Ruotsin tai NHL:n jääkiekko-otteluita. Samista näkee heti, milloin peli kulkee ja milloin ei. Jos peli on mennyt huonosti, tyrkkään lapset nopeasti Samille, että hän saa ajatukset muualle.
Sami: Yritän jättää tunteet kodin ulkopuolelle, mutta aina se ei onnistu. On onni, että puolisoni on sympaattinen, hänellä on pitkä pinna ja hän jaksaa kuunnella murheitani. Petra on oppinut lukemaan suoraan naamataulustani, miten peleissä on mennyt. On valitettavasti totta, että jos kaukalossa ei mene hyvin, olen myrtsinä kotonakin.

Kuinka pitkään Sami vielä pelaa?
Petra: Riippuu ihan Samista. Haluaisin hänen jatkavan vielä pari vuotta, vuoden 2010 talviolympialaisiin, sillä en ole päässyt yksiinkään Samin olympiakisoihin paikan päälle. Lillehammerin olympiakisoissa 1994 minulla oli koeviikko. Neljä vuotta myöhemmin en uskaltanut lähteä Japanin Naganoon pienen lapsen kanssa, olisin ollut ihan hukassa, jos lapsi olisi vaikka sairastunut. Ja juuri ennen Salt Lake Cityn olympialaisia sattuivat World Trade Centerin terrori-iskut. Pelkään muutenkin lentämistä, joten en uskaltanut lähteä noihinkaan kisoihin. Vuoden 2006 olympialaisissa Sami ei pystynyt pelaamaan. Harmi, sillä olin jo varannut perheellemme talon Italiasta kisoja varten.
Sami: Jos peli kulkee, haluan jatkaa vielä vähän aikaa. Tämän syksyn perusteella peli kyllä kulkee. Paikkakuntaa ja joukkuetta en enää vaihda, urani loppuu KalPassa. Vancouverin olympialaiset eivät tunnu vielä ajankohtaiselta tavoitteelta. Siellä pelaaminen ei ole pelkästään itsestä kiinni, asia riippuu myös valitsijoista.

Missä olet kymmenen vuoden päästä?
Petra: Kuopiossa, tulimme tänne jäädäksemme. Jatkamme töitä KalPan parissa, sillä tämä on lähellä molempien sydäntä. Tietysti lapset voivat joskus palata Yhdysvaltoihin, sillä he ovat Amerikan kansalaisia. Varsinkin esikoisemme Kasper on vakavissaan jääkiekon kanssa, hän sanoo menevänsä tulevaisuudessa NHL:ään. Olen yrittänyt sanoa, että ei sinne ihan noin vain mennä.
Sami: Petran rinnalla, Kuopiossa ja kiekkoilun parissa. Jatkan KalPassa tulevaisuudessakin. Valmentajan hommat ovat mahdollisia, mutta myös kaikenlainen muu toiminta joukkueen kanssa. Ehkä alan urheilutoimenjohtajaksi, ehkä yleismiesjantuseksi.
 

Sami Kapanen

  • Vuonna 1973 syntynyt jääkiekkoilija. Palasi kasvattiseuraansa KalPaan tänä vuonna. Omistaa joukkueen osake-enemmistön.
  • Oli mukana MM-kultaa voittaneessa Leijonajoukkueessa 1995. Lähti samana vuonna pelaamaan Yhdysvaltoihin. Menestyksekkäimmät NHL-vuodet Carolina Hurricanesissa ja Philadelphia Flyersissa.
  • Pelasi Suomen Leijonissa kuuden vuoden tauon jälkeen sunnuntaina päättyneessä Karjala-turnauksessa. Oli joukkueen kapteeni.
  • MM-kullan lisäksi voittanut kolme MM-hopeaa ja kaksi olympiapronssia, joista toisen Naganon olympialaisista 1998. Naganon turnauksessa pelasivat maailman parhaat jääkiekkoilijat. ”Välierätappio Venäjälle oli valtava pettymys. Näin jälkikäteen ajateltuna se pronssi ajaa kuitenkin MM-kullan ohi.”
  • Isä Hannu Kapanen on tunnettu jääkiekkovalmentaja ja entinen jääkiekkoilija. Veli Kimmo Kapanen on entinen maalivahti.
  • Vaimo Petra Kapanen on syntynyt vuonna 1973. Petra vieraili kilpailijana 1990-luvun suosikkisarjassa Gladiaattorit.
  • Perheeseen kuuluu neljä lasta sekä koira.

Rakkaustohtori Jason Lepojärven mukaan kumppanin etsinnässä on kaksi kriteeriä yli muiden.

Jason Lepojärvi, 36, tullaan ikuisesti muistamaan rakkaustutkijana, joka kosi vaimoaan luentosalissa opiskelijoiden edessä Helsingissä. Tänä syksynä television katsojat ovat päässeet tutustumaan häneen yhtenä Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoista, jotka kulkevat sokkona avioituvien parien rinnalla.

Teologian tohtori on hyvin suorasanainen, kun pääsee puhumaan lempiteemastaan, rakkaudesta. Mutta yksi aihe siinä häntä ärsyttääkin: ”siitä oikeasta” puhuminen.

Miksi ajattelet näin, Jason Lepojärvi?

– Se, että jokaiselle olisi joku oikea, on haitallinen myytti. Totuudenmukaisempaa olisi sanoa, että me olemme kaikki vääriä. Jotkut vain ovat vähemmän vääriä, hän kertoo.

”Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.”

Hän on huomannut, että myytillä on kaksi kielteistä seurausta. Ihmiset pitävät rimaa liian korkealla, ja Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.

– Toinen kielteinen asia on se, että moni ulkoistaa helposti vastuun rakkaussuhteesta, kun puhutaan siitä oikeasta. Kun suhteessa tulee haasteellinen kausi, saa muka ajatella, tämä ei ollut se oikea ja lähteä noin vain kävelemään.

Lepojärven mukaan rakkaus on elämänmittainen koulu, ja sitä pitää opetella koko ajan. Alkuhuuman epäitsekkyys muuttuu helposti itsekkyydeksi, ellei rakkauden eteen työskentele tarpeeksi.

– Harva ottaa huomioon, että ihmiset muuttuvat: vuosien päästä kumppani ei ole enää se sama, jonka kanssa avioiduttiin aiemmin. Haasteemme on oppia rakastamaan yhä uudestaan sitä, jonka kanssa satumme olemaan naimisissa.

– Rakastuminen on alkuunpaneva voima, mutta se ei vie yksinään ketään maaliin. Rakkaudessa pitää sitoutua ja olla valmis tekemään jatkuvasti kaikkensa yhteisen kukoistuksen eteen.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa lähtötilanne on erilainen. Ohjelmassa uskotaan siihen, ettei parisuhteen tarvitse mennä aina perinteisellä kaavalla eli ensin tutustutaan vähitellen ja sitten vasta sitoudutaan.

”Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin.”

– Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin. Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit sanovat kuitenkin ensimmäisenä ”tahdon” – ei pelkästään ystäviensä ja sukulaistensa edessä, vaan koko Suomen edessä. Rakkaus on heille palkinto, ei lähtökohta. Silloin täytyy löytyä entistä enemmän rohkeutta, uskoa ja tahtoa.

Ohjelmaan on hänen mukaansa valittu pelkästään sellaisia henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan. Lepojärvi vihjaa, että mukana on ”yllättäviäkin pareja” ja että ohjelman loppua muutettiin hieman aikaisemmista kausista. Enempää hän ei suostu paljastamaan.

– Halusimme pelkästään huippumatcheja. Emme voineet ottaa mukaan sellaisia, joilla on naiivi rakkauskäsitys ja jotka toivovat, että ohjelma tarjoaa heille rakastumisen kokemuksen. Sitä emme voi heille taata, sillä vastuu on myös pareilla itsellään.

Katso myös: He ovat Ensitreffit alttarilla -sinkut

Voisiko hänen kanssaan vanheta?

Reaalimaailmassa tilanne on täysin toinen kuin televisio-ohjelmassa, ja siellä Lepojärven mukaan kumppaniksi riittää ihan tavallinen ihminen.

Mutta miten voi parhaiten löytää sen henkilön, joka on sopivin? Tai Lepojärven määritelmällä sen ”vähiten väärän”, kun harvalla on käytössä hänen kaltaistaan rakkausvalmentajaa?

Lepojärvi ei suostu antamaan yleispäteviä deittivinkkejä. Hänen mielestään asiaan ei ole matemaattista kaavaa, eikä siihen saa ikinä täyttä varmuutta. Tohtori neuvoo kuitenkin ottamaan puolison valinnassa riskejä.

– Kaksi kriteeriä kannattaa pitää mielessä. Onko hän hyvä tyyppi ja onko hänellä hyvä sydän? Kysy myös itseltäsi, voisinko kuvitella vanhenevani tämän henkilön kanssa.

Ammatillinen etäisyys unohtui

Itseään Lepojärvi kuvailee aloittelevaksi rakastajaksi, joka on ottanut myös riskejä. Nykyisen vaimonsa kanssa hän on ollut naimisissa kohta kolme vuotta. Suhde alkoi vauhdikkaasti ja päätyi varhaisessa vaiheessa iltapäivälehtien lööppeihin: ”Opettaja kosi kesken luennon Helsingin yliopistolla.” Näin kertoi muun muassa Ilta-Sanomat vuonna 2013.

Muutamassa kuukaudessa pari meni naimisiin, muutti ulkomaille ja laittoi ensimmäisen lapsensa alulle.

Lue lisää! Jason Lepojärven salamarakkaus: parissa kuukaudessa kosinta, avioliitto ja lapsi

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, rakkaus kuljettaa Lepojärveä melkein ympäri maailmaa. Hän vastailee kysymyksiin Abilenen kaupungista Teksasista, jossa hän on puhumassa – mistäpä muustakaan kuin rakkaudesta.

– Tämä on ainutlaatuinen luentokiertue. Entiset opiskelijani Oxfordista kutsuivat minut ja koko perheeni tänne.

Kun mieheltä kysyy, lähtisikö hän uudestaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, hän vaikenee ensimmäistä kertaa haastattelun aikana hetkeksi ja vastaa sitten myöntävästi.

– Mutta en osannut etukäteen arvata, kuinka kuluttavaa se on. En pitänyt ammatillista etäisyyttä osallistujiin ja ystävystyin heidän kanssaan. Pidin kyllä siitä, mutta jos lähtisin uudestaan mukaan ohjelmaan, osaisin nyt henkisesti valmistautua tulevaan.

”Vääristynyt rakkauskäsitys johtaa pettymyksiin”

Moni Ensitreffit alttarilla -ohjelman pareista on kertonut valtavasta alkuhuumasta, jonka he ovat kokeneet nähdessään tulevan kumppaninsa ensimmäistä kertaa. Tällä kaudella nähtiin myös pari, jolla oli ristiriitaisia ajatuksia ensitapaamisestaan. Milla, 27, myönsi pettyneensä kumppaniinsa saamansa ensivaikutelman perusteella.

Miksi jotkut huumaantuvat rakkaudesta muita helpommin?

Se on Lepojärven mielestä salaperäinen juttu, eikä sille ole tyhjentävää tieteellistä selitystä. Mutta koskaan ei pitäisi rakastua pelkästään rakastumisen ideaan.

– Rakastumisen tunteeseen rakastunutta ihmistä voi verrata itsemurhapommittajaan, joka tuhoaa itsensä ja lähipiirinsä sekä jättää jälkeensä suuren suruvanan. Sellaisella ihmisellä on vääristynyt rakkauskäsitys, joka johtaa pelkästään pettymyksiin.

Rakkaus on maailman tärkein asia, ja paljon muutakin kuin tunnetta.

”Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka.”

–  Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka. Ongelmia tulee silloin, kun olet sitoutunut suhteeseen, mutta menet rakastumaan johonkin toiseen, Lepojärvi sanoo ja jatkaa:

–  Jos rakastut suhteesi ulkopuolella, rakastumisen tunteen lupaus ikuisesta rakkaudesta saa helposti tekemään kauheita asioita. Vahingot, kuten puolison hylkääminen tai lapsien laiminlyönti, jäävät usein pysyviksi, mutta rakastumisen lupaus ikuisesta autuudesta jää suutariksi.

Kokonaisvaltaisesti rakkaus on hyve, ominaisuus, jota voi harjoitella ja joka tukee elämäämme, Lepojärvi kuvailee.

–  Rakkaus on hyveiden kuningatar. Muut hyveet, kuten rohkeus ja viisaus, palvelevat rakkautta. Niillä ei ole arvoa, jos ei ole rakkautta.

–  Luin äskettäin lehtijutun, jossa kirjoitettiin, että suomalaiset valitsevat puolisonsa tunteen, ei järjen perusteella. Minun näkökulmastani tunne on tärkeä, mutta se ei voi olla ainoa lähtökohta rakkaussuhteessa. Jos näin on, pieleen menee. Tunteet tulevat ja menevät, mutta hyveet pysyvät.

”Jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.”

Heille, jotka vielä etsivät jalat alta -tunnetta, Lepojärvellä on uutisia. Hänen mielestään alkuhuuman ja onnistuneen parisuhteen välillä ei ole syy-seuraussuhdetta. Järkisyynä alkanut rakkaus voi kasvaa kukoistukseen yhtä todennäköisesti kuin nopeasti liekkiin leimahtanut suhde voi lopahtaa.

–  Uskallan väittää, että jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.

Vuodet vierivät, mutta Peter Nyman näyttää aina samalta.

Peter Nymania on siunattu hyvillä geeneillä. Toimittaja-uutisankkuri täyttää tänä vuonna 50 vuotta, mutta hän näyttää ihan samalta kuin kymmenen vuotta sitten.

Television katsojille Nyman on tullut tutuksi 2010-luvulla etenkin MTV3-kanavan ankkurina ja sitä ennen TV1:n Uutisvuoto-ohjelman juontajana.

Nyman juhlii pyöreitä vuosiaan tiistaina 27. syyskuuta. Kokosimme sen kunniaksi kuvia hänestä vuosikymmenten ajalta.

Katso ja vertaa itse: onko uutisankkuri muuttunut lainkaan kymmenessä vuodessa?

Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala
Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala

Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.”  Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.” Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Bonuskuva!

Tältä Peter Nyman näytti 30-vuotiaana:

Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Petran jakamassa kuvassa yhdeksän vuotta sitten lopettanut yhtye viettää illanistujaisia.

1990-luvun lopussa pinnalle singonneen Tiktakin jäsenet eivät ole poseeranneet aikoihin yhteiskuvissa.

Nykyään soolouraa tekevä Petra Gargano, 31, julkaisi Facebookissa kuvan porukan illanvietosta. Mukana on koko Tiktak eli Mimmi, NeaEmppu ja Tuuli, joka on ottanut kuvan.

”Näin ihanassa seurassa sain viettää perjantaina iltaa, ihanat tytöt! Tuuli on kans messis kameran takana”, Petra kirjoittaa kuvan yhteydessä.

Comebackia ei kuitenkaan fanien harmiksi ole luvassa.

”Oi ja voi, sen verran haastavaa on löytää yhteistä aikaa, et koko porukka on saman pöydän ääressä... Comeback on yks iso logistinen mahdottomuus”, Petra vastaa kysymykseen bändin paluusta.

Yhtye perustettiin vuonna 1998 ja lopetti vuonna 2007. Tiktakin läpimurtohitti oli Lopeta. Yhtyeen ensimmäinen albumi Frendit ilmestyi vuonna 1999, jolloin Tiktakista tuli Suomen nuorin platinaa myynyt yhtye. Tuolloin bändin jäsenet olivat yläasteella.

Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music
Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music

Kansanedustaja Jani Toivola tuli kaapista nuorena asuessaan Yhdysvalloissa. Seksikokemukset newyorkilaisessa metsikössä eivät olleet kauniita.  

Kansanedustaja Jani Toivola kertoo tällä viikolla ilmestyvässä Musta tulee isona valkoinen -kirjassaan (Siltala) pitkästä tiestään, jonka hän on kulkenut hyväksyäkseen itsensä. 

Jo kirjan alkusanoissa käy ilmi, että Jani salasi pitkään seksuaalisen suuntautumisensa itseltäänkin:

– On vaikea määritellä, kuka loppujen lopuksi teki päätöksen salaamisesta, minä vai yhteisö, joka unohti kertoa, että minun tarinani on yhtä totta kuin muidenkin.

Janin tarina tuli näkyväksi, kun hän oli parikymppinen ja juuri muuttanut New Yorkiin. Uudessa kotikaupungissaan hän meni elokuviin katsomaan romanttista komediaa, jossa molemmat pääosanesittäjät olivat miehiä.

”Miten helpottavalta tuntui nähdä oma todellinen rakkautensa päivänvalossa.”

– Miten helpottavalta tuntui nähdä omat haavekuvansa, oma todellinen rakkautensa päivänvalossa, Jani kuvailee kirjassa.

Ihastumisia jo nuorena

Kirjassa Jani Toivola kertoo ihastuneensa poikiin jo ala-asteella, mutta pitäneensä sitä vääränä ja salattavana asiana. Hän seurusteli useammankin tytön kanssa jonkin aikaa.

Viimeinen suhde naisen kanssa päättyi, kun Jani oli 23-vuotias, ja hänen tanskalainen tyttöystävänsä päätti lähteä New Yorkista takaisin Tanskaan.

Jani kuvaa kirjassa, että muutos tapahtui yhdessä yössä tyttöystävän lähdön jälkeen.

– En enää pelännyt enkä halunnut peitellä mitään. Olin homo! hän kirjoittaa.

Vapautuminen vei Janin brooklynilaiseen metsään, jossa harhaili erityisesti latinoja ja mustia miehiä rakkauden – tai ehkä paremminkin seksin – toivossa. 

– Nyt kun katson noita hetkiä nykyhetkestä käsin tajuan, että lähinnä kidutin itseäni, talloin kaikkien oikeiden kaipuideni päälle menemällä väkisin siihen metsään. 

Tuntematon huppupää

Jokin metsässä kuitenkin veti puoleensa, vaikka Jani uskaltautui vasta kuudennella yrittämällä jatkaa metsän reunalta syvemmälle.

Tuo kerta päättyi kivuliaaseen yhdyntään tuntemattoman huppupäisen miehen kanssa.

– Mies oli pikimusta ja haisi tupakalle. Emme sanoneet mitään, Jani muistelee kirjassa.

”Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin.”

Jälkikäteen hän tunsi epäonnistumista ja häpeää – hänhän tavoitteli turvallisuuden ja rakkauden tunteita eikä tosiaankaan saanut niitä metsästä.

– Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin ja josta minun oli kivuliaasti askel askeleelta myöhemmin tuotava itseni takaisin ja aloitettava rakkaudelliset teot itseäni kohtaan.

Äiti suhtautui hyvin

Vaikka Jani eli jo New Yorkissa avoimesti homona, kävi treffeillä ja homobaareissa, hänen lähipiirinsä Suomessa ei tiennyt asiasta mitään.

Äidilleen kertoakseen hän matkusti kotimaahan ja täräytti asian julki jo rappukäytävässä. Kirjassa Jani kertoo äitinsä suhteutuneen asiaan vastaanottavaisesti. Janille itselleen kaapista tulo oli helpotus.

– En ole koskaan elämässäni tuntenut oloani niin kevyeksi ja voittamattomaksi kuin tuona iltana äidin luota lähtiessäni, hän kirjoittaa.

kiitos ei tätä..

Jani voisi pitää  naimisensa oma tietonaan ja keskittyä  kansanedustajan työhön ja kertoa mitä saanut sillä saralla aikaiseksi!