”Jokaisen parin pitäisi säännöllisesti pitää parisuhdeterapiaa keskenään”, Kapaset sanovat. Kuvat: Kristiina Kontoniemi
”Jokaisen parin pitäisi säännöllisesti pitää parisuhdeterapiaa keskenään”, Kapaset sanovat. Kuvat: Kristiina Kontoniemi

Sami ja Satu Kapasen suhde alkoi vuoden kestäneellä sähköpostittelulla. Ensikohtaamisella Sami suuteli heti. – Avioeron jälkeen punnitsin pitkään luottamustani, Sami sanoo.

Kaikki alkoi sähköpostista, jonka Satu Kapanen, 31, hetken mielijohteesta lähetti ihailemalleen jääkiekkoammattilaiselle Sami Kapaselle, 43, kolme vuotta sitten. Sami vastasi viestiin kuten muihinkin: ”Elämässä kaikki hyvin, kiitos viestistäsi.”

Juttu jatkui mutta viattomana, molemmat olivat tahoillaan parisuhteessa. Sami oli eronnut 16 vuotta kestäneestä avioliitostaan Petra Kapasen kanssa vuonna 2012, löytänyt uuden ja mennyt kihloihin. Satukin oli eronnut tyttärensä isästä, oli taaperoikäisen äiti ja uudessa suhteessa.

Viestittelyä kesti vuoden. Muutaman kerran Sami pisti sille lopun, kunnes jompikumpi ratkesi taas.

– Pidimme viestittelyn kaverillisena, mutta aloin miettiä, oliko silloinen parisuhteeni se, mitä loppuelämältä halusin. Tunsin viesteistä huonoa omaatuntoa, vaikka en ollut edes jutellut Sadun kanssa, Sami kertoo.

”Nyt Sadun kanssa olen lopullisesti löytänyt levollisuuden ja rauhan.”

Viesteissä kävi ilmi, että Sami ja Satu olivat samankaltaisia ajatuksiltaan sekä arvoiltaan. Kumpikin oli kokenut avioeron, joka varsinkin Samille julkisuuden vuoksi oli ollut iso henkinen mylly.

Keväällä 2015 kumpikin erosi tahoillaan. Sami ajoi Joensuuhun tapaamaan Satua. Kun ovi avautui, Sami ei sanonut sanaakaan vaan suuteli Satua.

– Eroa seurannut suhteeni korjasi minut ihmisenä, oma minuus löytyi silloin taas. Nyt Sadun kanssa olen lopullisesti löytänyt levollisuuden ja rauhan.

 


Perheen nuorin, Ava, yhdisti lapset alussa. ”Hän ei haluaisi päiväkodin jälkeen harrastuksiin vaan kotiin. Myös isot lapset kyselevät, onko Ava jo kotona.”

 

Takkuinen paluu

Nyt Sami avaa oven Kapasten kotona Kuopiossa. Kainalossa on nelivuotias Ava, ja Satu kipittää perässä toivottamaan vieraat tervetulleiksi. Kohta yläkerrasta rymistelevät uusperheen isot: 17-vuotias Cassandra, 15-vuotias Camilla ja 13-vuotias Konsta. Samin esikoinen Kasperi, 20, tekee uraa Pohjois-Amerikassa jääkiekkoilijana.

Samin omat Amerikan-vuodet näkyvät 600-neliöisen talon sisustustyylissä. Tilat ovat suuria, huonekalut massiivisia ja sisustus koristeellista. Lattiasta kattoon yltävistä ikkunoista avautuu maisema Kallaveden rannalle.

”Erotilanteessa ensin ahdistuin puheista, sitten minusta tuli välinpitämätön.”

NHL-uransa jälkeen Sami halusi palata perheensä kanssa kotiseudulleen ja alkaa kehittää kasvattajaseuraansa Kalpaa. Sopeutuminen Suomeen takkusi, pitkä liitto alkoi rakoilla. Avioerossa Sami jäi yksin keskelle rakennusprojektiaan.

– Olin aina pitänyt matalaa profiilia, ettei kukaan vaan pääsisi kommentoimaan tekemisiäni. Suljin ulkokuoreni niin, että se rajoitti elämääni. Erotilanteessa ensin ahdistuin puheista, sitten minusta tuli välinpitämätön. Ajattelin, että minähän teen, mitä haluan.

Näitä muistoja Sami käy läpi myös ohjelmassa Mertaranta ja legendat. Siinä myös Kasperi kertoo, miten lapsille kuittailtiin vanhempiensa erosta. Sami haki apua terapiasta yrittäessään turvata lastensa hyvinvoinnin. Myös Samin vanhemmat olivat perheen tukena.

– Vaikeina aikoina Kasperi pystyi puhumaan isälleni, tytöt taas avautuivat äidilleni asioista, joista eivät halunneet puhua meille vanhemmille.

Tärkeimpänä luottamus

Nytkin vaarille ilmoitetaan, että kyydit illan harrastuksiin järjestyvät ilman apua. Sami vie Konstan jääkiekkoon, Cassandra kuskaa mopoautollaan Camillan mopoautokouluun ja jatkaa sitten telinevoimisteluun, jota kumpikin sisko harrastaa. Positiivinen perusvire näkyy hyväntahoisena naljailuna ja hymynkareina.

Uusperheessä Sadusta tuli vuoroviikoin monen lapsen vanhempi. Sami taas elää Avan kanssa uudelleen pikkulapsiarkea. Ava yhdisti lapset alussa.

– Alkuun selviteltiin välejä, mutta kaikesta on puhuttu avoimesti. Se on puhdistanut ilmaa. Kaikki saavat olla ja tulla rakastetuiksi omana itsenään. Lapset ottivat minut hyvin vastaan, vaikka heidän arkeensa tuli uusi ihminen nopeasti, Satu sanoo.

”Lasten takia olin valmis venymään ja siedin avioliitossani paljon.”

Kapasilla huolehditaan, että uusperheen arjessa on tilaa kaikkien ajatuksille ja toiveille. Sadulle ja Samille luottamus on tärkeää. Sami on pohtinut edellistä avioliittoaan ja sen päättymistä.

– Lasten takia olin valmis venymään ja siedin avioliitossani paljon. Tavattuani Sadun jouduin pitkään punnitsemaan luottamustani, mutta puhuimme heti kaiken selväksi. Hänen kanssaan olen uskaltanut taas luottaa, avata itseni täysin ja olla haavoittuvainen. Tässä suhteessa minun ei tarvitse pelätä, että luottamukseni rikottaisiin, Sami sanoo.

Samin rinnalla Satu on nyt eri tavalla suurennuslasin alla. Hän tekee taloushallinnon töitä Kalpassa, ja Sami toimii joukkueen valmentajana ensi syksyyn. Silloin Sami siirtyy päävalmentajaksi.

– Olemme pitäneet suhteestamme matalaa profiilia. On asioita, joihin en voi vaikuttaa, ja niiden annan olla. Keskitymme hyvään elämässämme, Satu sanoo.

Mitä ajattelit toisesta ennakkoon?

Satu: Minua kiehtoi Samin hillitty imago. Ihailen ihmisiä, joista ei heti näe sisälle, mutta tietää, että siellä on paljon. Kirjoitellessa syntyi voimakas yhteys. Se on harvinaista näin aikuisena.

Sami: Oli outoa haluta vaihtaa ajatuksia Sadun kanssa, vaikka en ollut nähnyt häntä. Sen täytyi tarkoittaa jotain. Puhuimme ensi kertaa puhelimessa samana päivänä, kun tapasimme. Pidin hänen äänestään.

Miten päädyitte yhteen?

Sami: Satu oli heti kuin vanha tuttu. Se tuntui hyvältä, sillä selvittelin vielä päätäni edellisestä suhteesta. Ensitreffien aikaan olin juuri alkanut valmentaa Kalpassa. Saatoin ajaa harjoituksista illaksi Joensuuhun ja aamuyöstä takaisin Kuopioon. Satu vietti viikonloppuja luonani. Jo kuukauden kuluttua Satu muutti Avan kanssa luokseni.

Satu: Parin kuukauden kuluttua tapaamisestamme Sami kosi minua Joensuun asemalla, paikassa, jossa olimme käyneet ensitreffeillä. Saman vuoden elokuussa menimme naimisiin maistraatissa.

Miten lähipiiri reagoi suhteeseenne?

Sami: Kun nyt miettii vauhtia, ymmärrän, miksi osa yritti toppuutella. Olemme puhuneet, että ehkä meidän oli tarkoitettu tapaavan jo aiemmin. Enkä nyt mollaa edellisiä kumppaneita.

Satu: Olen kotoisin Nurmeksesta, erilaisista lähtökohdista kuin Sami. Vanhempani jännittivät Samin tapaamista, mutta kaikki meni hyvin. Samoin appivanhempani tekivät sopeutumiseni hyvin helpoksi.

Mitä arvostat puolisossasi?

Sami: Rehellisyyttä, luotettavuutta, huumorintajua ja perhekeskeisiä arvoja. Ulkonäkökin on tärkeää – sanon sen, vaikka minua pidettäisiin pinnallisena.

Satu: Sami on henkisesti vahva ja joustava. Hän on valmis kompromisseihin ja pehmentää minun kulmiani. Sami taipuu asioissa, joissa minä en jousta.

Mikä teitä yhdistää?

Satu: Perhe ja työ, jossa Sami on alkanut luottaa näkemykseeni. Tähtään bikinifitnesskisoihin. Sami on alkanut samalle dieetille, ja treenaamme yhdessä.

Sami: Aloitamme aamun yhdessä salilla ja käymme siinä jo läpi työasioita. Olen alkanut viihtyä enemmän toimistolla ja vaikuttaa Kalpan asioihin, jotka olin jo jättänyt muille. On terapeuttista, kun toisen kanssa voi puhua kaikesta.

Missä asioissa eroatte toisistanne eniten?

Sami: Olen kaksonen, spontaani taivaanrannan maalari. Minä olen meistä se ideoija, Satu puolestaan toteuttaja ja tekijä.

Satu: Luonneanalyysissä todettiin, että olemme toistemme vastakohdat. Meillä se toimii, saamme hyviä lopputulemia työssä ja yksityiselämässä.

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Satu: Minun tiukalla komennuksellani. Olen pedantti siivooja, ja siitä on tullut eniten kädenvääntöä. Sami tekee ruuat ja hoitaa keittiön. Isojen lasten lähdettyä sunnuntaisin äidilleen, laitamme kumpikin musat korville, toinen imuroi ja toinen luuttuaa lattiat.

Sami: Yritin sanoa Sadulle, että näin ison talon siivoaminen on raskasta. Minua kiukuttaa, jos joudun siivoamaan yksin, mutta kimpassa sekin on ollut ihan kivaa, melkein terapeuttista. Meillä käy siivooja satunnaisesti.

 


Sami ja Satu Kapanen avioituivat maistraatissa neljän kuukauden tuntemisen jälkeen. He suunnittelevat lähivuosina järjestävänsä hääjuhlan lähimmilleen.

 

Miten teillä juhlitaan?

Sami: Kotona. Kahdesti olemme käyneet Kuopion viinijuhlilla, muuten käymme syömässä tai kuuntelemassa livemusiikkia. Kerran kävimme parhaat päällä Wienin oopperassa. Hotellilla tilasimme ruuat huonepalvelusta ja verkkarit päällä katsoimme televisiota kaksin. Se oli meille luksusta.

Satu: Vietämme joka toisen viikonlopun kahdestaan, kun Ava on isällään ja isot lapset äidillään. Otamme siitä kaiken irti.

Miten hemmottelette toisianne?

Satu: Vaalimalla yhteistä aikaa. Sami ostaa minulle usein kukkia.

Sami: Nyt minulle on tullut paineita tuoda kukkia kaikille talon naisille, sillä Ava on alkanut omia Sadun kukat. Parhaimmillani olen tuonut neljä kimppua. Viimeksi minä sain tytöiltä ruusuja. Teemme myös pieniä reissuja kaksin sekä lasten kanssa.

Miten ikäero vaikuttaa suhteeseenne?

Satu: Minulla on tapana piruilla siitä humoristisesti. Kerran yksi mummo kysyi Samilta, onko tuo sinun tyttö.

Sami: Ja minä muka kauhuissani, että näytänkö vanhalta. Oikeasti iän huomaa vain kiekkovuosien vammoista, ne alkavat nyt painaa.

Oletteko mustasukkaisia?

Sami: Olen mustasukkainen huomiosta, haluan saada ja antaa sitä kumppanilleni. Meillä on yhteinen sometilikin. Kun Satu halusi oman bikinifitnessin takia, asia käytiin yhdessä läpi.

Satu: Jo eletty elämä aiheutti alussa mustasukkaisuutta, nyt menneisyys, heikkoudet ja virheet on käyty läpi. Puolisosta pitääkin olla terveellä tavalla mustasukkainen.

Kuinka usein on riittävästi?

Sami: Onko tuoreessa suhteessa sellaista rajaa? Kävimme juuri katsomassa elokuvan Fifty Shades Darker ja olimme ihan, että milloin pääsemme kotiin hommiin.

Satu: Elävät sielut elävät aina. Ei tähän ole mitään kiintiöitä. Intohimo on suhteessa tärkeää.

Mikä on yhteinen unelmanne?

Satu: Että elämä jatkuisi näin. Suunnittelemme pientä hääjuhlaa lähipiirille, ensi kesäksi emme ehkä ehdi. Kalpa on meidän lapsemme, jota kasvatamme oikeiden lasten lisäksi.

Sami: Pikkulapsiaika on yhdistävää mutta myös uuvuttavaa ja toisi epätasapainoa työelämään, kun toinen joutuisi olemaan poissa. Emme ehkä halua porukkaamme enää sellaista muutosta.

Sami

Kapanen

Kuopiolainen syntyi 14.6.1973. Perhe: vaimo Satu, lapset Kasperi, Cassandra, Camilla, Konsta sekä Sadun tytär Ava.

Liigaseura Kalpan omistajia ja kakkosvalmentaja, syksyllä päävalmentaja.

Perheessä MM-voittajia kolmessa polvessa: Samin lisäksi isä Hannu sekä poika Kasperi, joka voitti nuorten mestaruuden vuonna 2016.

Mukana ohjelmassa Mertaranta ja legendat.

Satu

Kapanen

Yo-merkonomi syntyi 29.11.1985 Nurmeksessa.

Työskentelee Kalpan taloushallinnossa.

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.

Kauppias Sampo Kaulasen isä teki itsemurhan vuosi sitten. Vierellä Minttu-vaimo seurasi, miten lupsakka Sampo muuttui synkäksi. – Jos surua alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä.

Sampo Kaulasen, 38, ja Michele Murphy-Kaulasen, 37, Tampereen-kodin lattialla makaa levällään puolitäysi matkalaukku. Se kertoo tarinaa nopeista lähdöistä, ahkerasta reissaamisesta ja siitä, että jotakuta saa aina ikävöidä.

Alkukesästä Sampo vietti kuusi viikkoa Filippiinien viidakossa Selviytyjät Suomi -ohjelman kuvauksissa. Siitä muistuttavat pukeva rusketus ja kymmenen kiloa kaventunut olemus.

Juuri nyt Sampo, Mintuksi kutsuttu Michele ja perheen nuorimmainen Rianna, 3, ovat kaikki samassa maassa ja samassa kodissa.

Tampereen lisäksi Sampolla ja Mintulla on toinen koti Äkäslompolossa Ylläksellä. Siellä sijaitsee myös perheyritys, kuulu Jounin kauppa, jota ennen Sampoa isännöivät hänen vanhempansa Anne ja Esa Kaulanen.

– Kulunut vuosi on ollut meille hirveän raskas, Sampo Kaulanen aloittaa.

”Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön.”

Keväällä 2016 koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti. Mielenterveysongelmista pitkään kärsinyt Esa Kaulanen teki itsemurhan psykiatrisessa sairaalassa. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä. Puoliso Anne jäi leskeksi 36 yhteisen vuoden jälkeen.

– Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön. Valtavan surun, jossa on mukana myös kiukkua ja katkeruutta, Sampo Kaulanen sanoo.

Hän on vanhempiensa ainoa lapsi.

Koko perheen suru

Uutinen tuli yllättäen, tavallisena toukokuisena tiistaina, kuten sellaiset uutiset niin usein tulevat. Minttu oli saanut tiedon ensin ja soitti Tampereelta Sampolle, joka oli auton ratissa matkalla Ylläkseltä Ouluun.

Suru-uutinen muutti kaiken hetkessä. Piti hankkiutua pohjoiseen niin pian kuin mahdollista. Minttu lensi Riannan kanssa Rovaniemelle, ja Sampo poimi heidät kyytiinsä lentoasemalta.

– Kun kohtasimme, Sampo oli täysin ilmeetön, surun jähmettämä. Vei viikkoja, ennen kuin hän pystyi millään lailla käsittelemään menetystään, Minttu muistaa.

”Alussa olin eniten huolissani äidistäni.”

Lapsille he kertoivat tapahtuneesta heti, kaunistelematta tapaa, jolla vaari oli menehtynyt. Suoruus ja rehellisyys ovat tällaisissa asioissa parasta, Sampo ja Minttu uskovat. On tärkeää, että lapsi kuulee ikävänkin totuuden vanhemmaltaan, ei ilkeänä juoruna muualta.

– Alussa olin eniten huolissani äidistäni. Mietin, miten ihmeessä hän jaksaa yksinäisyyden pitkän avioliiton jälkeen. Äiti on ihana ihminen, jolle olisin suonut onnelliset eläkepäivät yrittäjän ankaran arjen jälkeen, Sampo sanoo.

Isän kuolemasta käynnistyi perheessä uusi ajanlasku.

–  Kaikki jakautuu tästedes aikaan sitä ennen ja sen jälkeen.

Avoimuus voi auttaa

Esa Kaulanen oli sairastanut vuosikymmeniä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Sairaudessa vuorottelivat mania ja masennus. Maniavaiheessa kauppias tilaili ylenpalttisesti tarpeetonta tavaraa ja painoi töitä lähes yötä päivää.

Syvissä, mustissa masennusjaksoissa hän tuskin pääsi ylös sängystä ja puhui jatkuvasti itsemurhasta. Jutut muuttuivat iän karttuessa yhä levottomammiksi. Esa myös häpesi sairauttaan, mielensä särkymistä, vaikka perheenjäsenet yrittivät selittää hänelle, ettei mitään hävettävää ole. Viimeisinä vuosina kalastus ja mökillä puuhailu – asiat, jotka ennen olivat tuottaneet Esalle iloa – muuttuivat merkityksettömiksi. Ilo katosi.

– Esa puuskahti kerran, että aikoo päättää päivänsä, Minttu muistaa.

– Muille perheenjäsenille se oli jo siinä vaiheessa arkista puhetta, mutta minulle uutta. Sanoin Esalle, että älä mieti tuollaisia, olet tärkeä meille ja lapsenlapsille. Pian lapset unohtavat minut, hän totesi. En saanut häntä uskomaan muuta.

– Isän kohtalo vahvisti uskoani siihen, että vaikeistakin asioista täytyy puhua. Mielen sairauksiin ja itsemurhiin liittyvä häpeä pitäisi jo jättää menneisyyteen, Sampo painottaa.

Kaikki ihmiset hänen ympärillään eivät ole katsoneet avoimuutta hyvällä silmällä. Olisi syytä pitää suu soukemmalla, Sampo on saanut kuulla. Olla jakamatta asioita, jotka tekevät kipeää ja joihin liittyy häpeän stigma.

– Jos pystyn puhumalla auttamaan edes yhtä ihmistä, olen toiminut oikein, Sampo uskoo.

Vaikeat kysymykset

Perheenjäsenen kuolemasta käynnistyi loputon vyöry käytännön asioita. Hautajaisten suunnittelu, perunkirjoitus, perheyrityksen lopullinen sukupolvenvaihdos pikakelauksella. Eikä puhettakaan, että Sampolla ja Mintulla olisi viime keväänä ollut mahdollisuus keskittyä vain niihin.

Lapset piti hoitaa, etukäteen lukkoon lyöty kesäkiertue ympäri Suomen Jounin kaupan myymäläautolla täytyi toteuttaa. Sopimukset kesätapahtumiin olivat sitovia. Elämän piti jatkua, oli mikä oli. Tien päälle Sampo lähti vain kolme päivää suru-uutisen jälkeen.

Lähes jokaisella kauppa-auton asiakkaalla läpi Suomen oli Sampolle sanottavanaan myötätunnon sana. Sosiaalisen median tempauksista ja televisiosta tuttu, leppoisa pohjoisen mies on helposti lähestyttävä hahmo. Julkkis, joka kerää ihmisiä ympärilleen missä tahansa liikkuukin ja jolle on helppo puhua myös vaikeista asioista. Moni halusi jakaa hänelle oman tarinansa läheisen menettämisestä.

Yleensä ihmisten kohtaaminen on Sampon mielestä ihan mukavaa. Surun keskellä oli toisin. Asiasta puhuminen uudelleen ja uudelleen vieraiden ihmisten kanssa oli raskasta.

– Kaikki tarkoittivat hyvää, mutta ikävä kyllä siinä tilanteessa ylenpalttinen myötätunto ei juuri auttanut. Suru on niin yksityinen asia. Parhaaksi myötäelämisen tavaksi koin kädenpuristuksen ja yksinkertaisen lauseen: otan osaa, Sampo muistaa.

Ensisokin jälkeen suruun alkoi sekoittua myös toisenlaisia tunteita. Esimerkiksi katkeruutta viranomaisia kohtaan. Kuinka itsemurha on ylipäätään mahdollinen sairaalaoloissa? Laitoksessa, jossa omainen luulee tuskaisen läheisensä olevan turvassa. Miksi mielenterveysongelmista kärsivää on niin vaikea saada hoitoon?

Kysymyksistä raskain ja suurin riippui ilmassa aina, kun perheenjäsenet kohtasivat. Miksi Esa – aviomies, isä, appiukko ja vaari – oli päätynyt ratkaisuun, joka tuotti muille niin mittaamatonta surua.

”Missä vaari on?” Rianna kyseli isoisänsä perään yhä uudelleen.

Sampo puri hammasta. Kiukku ja viha kuplivat pinnan alla.

Miten isä oli saattanut tehdä niin?

Kun kumppani suree

Minttu seurasi aviomiehensä vointia huolestuneena. Sampo sulkeutui suruunsa ja painoi töitä. Joskus hän ­alkoi yllättäen puhua isästään, mutta hiljeni nopeasti, vaikka Minttu yritti jatkaa aiheesta.

Mintulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä toinen kävi läpi. Hän menetti isänsä jo vuonna 2005 ollessaan vain 25-vuotias.

– Suruja ei voi verrata, tietenkään. Minun isäni asui Yhdysvalloissa, ja vaikka rakastin häntä, hän jäi tavallaan etäiseksi. Elimme yhteistä arkea niin vähän. Sampon isä taas oli hänelle erittäin läheinen, he asuivat vuosia Ylläksellä samassa pihapiirissä ja tekivät kaupalla yhdessä töitä. Menetys oli Sampolle valtava.

Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt alkoholia nautittuaan synkäksi ja äreäksi.

– En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Menköön, jos saa siitä iloa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

”Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan kanssa.”

Katkeruus ja kiukku, vastausta vaille jääneet kysymykset, hiipivät pintaan humalassa.

– Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

– Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan ja paikanvaihdosten kanssa. Hän saattoi alkaa yhtäkkiä ­haluta reissuun, vaikka oli vasta samana päivänä ajanut Lappiin. Vitsit alkoivat olla minulta vähissä.

Ensimmäinen muutos parempaan pilkahti perheen ­aurinkolomalla Turkissa vuoden 2016 heinäkuussa. ­Uima-altaan vesi kimalteli, lapset nauroivat, aurinko paistoi. Esasta ei puhuttu kahteen viikkoon sanaakaan.

Myöhemmin syyskuussa, Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla Espanjassa, Sampo pystyi vihdoin rentoutumaan.

– Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Siitä, mitä hänen päässään liikkuu silloin, kun paha olo valtaa. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

– Matkan jälkeen tuli jotenkin parempi olo. On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Hassut ja mukavat muistot

On vaikea määritellä, missä vaiheessa se tapahtuu. Kiukku ja katkeruus pehmenevät ja muuttavat muotoaan. ­Tilalle tulevat vähitellen lämpimät muistot ja huumori. Rakas omainen on rakas omainen, vaikka hänen tekemäänsä ratkaisua olisikin vaikea hyväksyä.

Vasta Esan kuoleman jälkeen Sampo ja Minttu ovat huomanneet, miten paljon työtä tämä teki kaupalla. ­Kätevä mies huomasi kaiken ja eleettömästi korjasi repsottavat listat ja muut pikkuviat.

Riannalle vaari jaksoi lukea loputtomasti, esimerkiksi pitkiä otteita kansalliseepos Kalevalasta.

Lasten ohella erityisen lähellä Esan sydäntä olivat Jounin kaupan yhteydessä olevan Konijänkän kotieläinpihan eläimet. Niitä hän hoiti väsymättä saksanpaimenkoiransa Urpo vierellään. Sampoa ja Minttua naurattaa vieläkin muisto kolmesataakiloisesta urossiasta, valtavasta karjusta, jonka lämpöiseen kylkeen Esa pötkähti mielellään päiväunille.

– Isän silmässä oli kyynel aina, kun joku eläimistä jouduttiin lopettamaan, Sampo muistaa.

– Esalla oli uskomaton muisti ja mahtava, sysimusta huumorintaju. Hän oli herkkä ja empaattinen ihminen, Minttu ­sanoo.

– Surullista on se, ettei Esa koskaan todella ymmärtänyt, miten paljon merkitsi lapsille. Hän elää heidän puheissaan vahvasti edelleen.

Sampokin osaa jo ajatella isänsä ratkaisua armollisemmin.

– Hän teki päätöksensä, sen mukaan meidän muiden on elettävä. Luulen, että isä näki edessään lääkkeiden ja laitosten täyttämän, toivottoman loppuelämän ja halusi muuta. Ymmärrän ja en ymmärrä sitä ajatusta.

– Tiedän, että isä rakasti meitä kaikkia. Tiedän myös, että hän oli minusta ylpeä, Sampo sanoo.

Sampo ja Minttu ovat oppineet, että kaikesta, jopa musertavasta surusta, voi mennä eteenpäin.

– Olemme yhdessä selviytyneet jo monesta liemestä. Perheenä selviydymme tästäkin.

 

Sampo Kaulanen

- 38-vuotias Jounin kaupan omistaja.

- Ensimmäisestä liitosta tytär Jenriina, 12.

- Nähdään syksyllä Nelosella yhtenä Selviytyjät Suomi -ohjelman kilpailijoista.