Helena Ahti-Hallbergin mielestä Salatut elämät -sarja on valtava onnenpotku Emilille. "Minulle on todella tärkeää, että Emilillä on jokin paikka, missä hän itsenäistyy ilman minua", Helena sanoo. Kuva Panu Pälviä
Helena Ahti-Hallbergin mielestä Salatut elämät -sarja on valtava onnenpotku Emilille. "Minulle on todella tärkeää, että Emilillä on jokin paikka, missä hän itsenäistyy ilman minua", Helena sanoo. Kuva Panu Pälviä

Helena Ahti-Hallberg, 45, ja Emil Hallberg, 17, asuvat saman katon alla, treenaavat yhdessä ja matkustavat kimpassa tanssireissuille. – Olemme olleet yhdessä huvittavuuteen asti. Ei Emil ole silti koskaan valittanut, Helena sanoo.

Neljäs. Se oli Emil Hallbergin, 7, sijoitus hänen ensimmäisissä tanssikisoissaan. Emilin vanhemmat Helena Ahti-Hallberg ja Eric Hallberg olivat haljeta ylpeydestä. Emil ja hänen parinsa olivat harrastaneet kilpatanssia vasta pari kuukautta. Silti koko kotimatkan poika vain nyyhkytti auton takapenkillä: Ei minusta tule koskaan maailmanmestaria, kun en voittanut täällä Suomessakaan!

– Se oli hämmentävää. Miten pieni lapsi voi asettaa itselleen tuollaisia tavoitteita ensimmäisissä kisoissaan? Ajattelin, että pikkuisen on tuolla pojalla kunnianhimoa, Helena sanoo.

Kunnianhimo ei ole sittemmin yhtään laantunut. Suuri yleisö tuntee Emilin kenties parhaiten Salatut elämät -tv-sarjan Onni Taalasmaana eli Talena. Näyttelemisen lisäksi 17-vuotias Emil myös tanssii  ja kouluttautuu tanssinopettajaksi. Valmentajanaan hänellä on oma äitinsä, yksi Suomen tunnetuimmista tanssivalmentajista.

– Tanssin takia meillä on tietysti aivan erityinen side, Helena sanoo.

Äiti ja poika ovat nykyisin aika vähän erossa toisistaan. He asuvat saman katon alla, treenaavat yhdessä ja matkustavat kimpassa harjoitus- ja kisareissuille. Silloinkin, kun Emil kävi tanssirippileirin, Helena oli mukana valmentajana.

– Toisinaan minun käy Emil sääliksi. Olemme olleet välillä yhdessä jopa huvittavuuteen asti. Ei Emil ole silti koskaan valittanut, että näkee minua liikaa, Helena sanoo.

Laiskottelu kielletty

Tiiviistä yhdessäolosta huolimatta Helena ja Emil eivät juuri nahistele. Helena muistaa vain yhden kerran, jolloin hän joutui huomauttamaan Emilille, että nyt äänessä on murrosikäinen, eikä hän jaksa kuunnella sen vänkäystä. Illalla, kun hän palasi töistä kotiin, makuuhuoneen oveen oli liimattu lappu: ”Anteeksi mamma. Se oli murkku, joka puhui.”

– Jos vertaan joihinkin kavereihini, minulla on ollut löysät rajat, Emil sanoo.

Helenan mukaan hän saa hepulit vain silloin, jos Emilille iskee laiskuusvaihde päälle. Helenasta on itsestään selvää, että hommat hoidetaan, eikä kyse ole vain tekemättömistä kotitöistä. Jokin aika sitten Emil sairastui pusutautiin, ja venyttely oli ainoa sallittu harjoitus.

– Jos sitä ei tehty vähintään tuntia päivässä, niin sehän oli mielestäni aika huonosti hoidettu homma, Helena sanoo.

Laiska on kuitenkin väärä sana kuvaamaan Emiliä. Silloin, kun Emil kävi vielä peruskoulua, hän lähti arkisin kotoa ennen aamukahdeksaa ja palasi vasta iltayhdeltätoista. Siinä välissä hän kävi koulussa, Salkkari-kuvauksissa ja tanssitreeneissä. Rankan viikon jälkeen Emil halusi toisinaan vain lekotella.

– Äiti ei kestä sitä, että joku vain on ja hölläilee. Hänen pitää nähdä kaikkien toimivan ja touhuavan koko ajan. Mielestäni on kuitenkin ihan tervettä, jos viikossa pitää yhden rentoutumispäivän, Emil sanoo.

– Kyllä minä sen tiedän. Se on vain välillä vaikea pitää mielessä, sillä olen itse huono hölläilemään, Helena vastaa.

Koulut saavat odottaa

Vaikka Helena ei ymmärrä löysäilyä, Emilin kouluhommia hän ei ole vahtinut. Peruskoulun lisäksi Emil ei ole käynyt muita kouluja. Ehtiihän sitä myöhemminkin, Helena ajattelee. 

– Olemme vanhempina ehkä syyllistyneet siihen, ettei Emil ole pitänyt kovin tärkeänä kouluun panostamista. Tanssitreenit ovat olleet merkityksellisempi juttu. Olen äiti, joka sanoo, että ai, sinulla on vähän flunssaa. Jää kotiin nukkumaan, jotta jaksat illalla treeneihin, Helena myöntää.

Yhdessä asiassa Helena tunnustaa kuitenkin olevansa tiukkis, ja se on rahankäyttö. Hän on halunnut opettaa poikansa maksamaan ostoksensa käteisellä, sillä silloin rahan kulumisen näkee selvemmin. Syksyllä 18 vuotta täyttävällä Emilillä ei ole toistaiseksi omaa maksukorttia. Jos hän tarvitsee jotain, hän pyytää rahaa vanhemmiltaan ja perustelee, mihin sen käyttää. Sitten rahat nostetaan Emilin tililtä.

– Toisinaan se tuottaa tietysti aikamoisia hankaluuksia. Olen kuitenkin halunnut, että vaikka Emil on Salkkareissa töissä, hänellä ei ole enemmän rahaa käytettävissään kuin muillakaan samanikäisillä, Helena sanoo.

Voisi kuvitella, että ainainen pankissa asiointi olisi nykymaailmassa hankalaa, mutta Emil ei valita. Hänestä järjestely toimii ihan hyvin.

– En edes haluaisi olla koko ajan törsäämässä rahaa johonkin, Emil sanoo.

Kampaa ja meikkaa poikansa

Helena tietää, että Emil osaa jo huolehtia itsestään. Äidistä on kuitenkin ihanaa, että hän saa yhä laittaa kisamatkoilla poikansa meikin ja hiukset kuntoon. Ei Emil apua tarvitsisi, mutta hän tietää, että äidille on tärkeää tuntea itsensä tarpeelliseksi.

Toisinaan Helenalle tulee huolehtivaisuuspuuskia. Joulun jälkeen hän havahtui siihen, että Emil oli alkanut näyttää kävelevältä luurangolta. Helena käski pojan alkaa tarkkailla energiankulutustaan. Selvisi, että tämä söi päivittäin tuhat kaloria vähemmän kuin tarvitsi.

– Silloin minulla iski kanaemovaihde päälle. Emilin oli saatava lisää massaa. Teimme siitä yhteisen projektin.

Helena alkoi pakata Emilille hirveät määrät eväitä mukaan. Äiti ja poika tekivät myös tarkan suunnitelman, milloin Emil ehtisi syödä. Kuudessa kuukaudessa Emilin paino on noussut kahdeksan kiloa, eikä Helena ole koskaan elämässään laittanut yhtä paljon ruokaa.

Miksi Emilillä ei ole kiire itseänäistyä ja muuttaa pois kotoa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 30/2012.

Lue myös:

Helena Ahti-Hallbergin ruokapäiväkirja

Helena Ahti-Hallberg
■ Syntynyt 31.1.1968 Helsingissä.
■ Kilpatanssiopettaja, valmentaa muun muassa poikaansa Emiliä.
■ Tuli tutuksi Tanssii tähtien kanssa -tanssikilpailusta, jossa toimi kahdella ensimmäisellä kaudella tanssinopettajana ja sen jälkeen tuomarina.
■ Toimi Sipoon kaupunginvaltuutettuna Kokoomuksen riveissä vuodesta 2008 vuoteen 2011. Oli myös Sipoon kunnanhallituksen jäsen.

 

Emil Hallberg
■ Syntynyt 19.9.1995 Vantaalla.
■ Tanssii kilpaa ja kouluttautuu tanssinopettajaksi.  Voitti kilpatanssin junioreiden SM-hopeaa 2010.
■ On näytellyt vuodesta 2011 saakka Onni ”Tale” Taalasmaata Salatut Elämät -sarjassa. Esittää Talena pääosan myös parhaillaan nähtävässä parikymmenosaisessa nettisarjassa Young Man, Cash Man.
■ Soittaa kitaraa ja bassoa ja harrastaa muun perheen kanssa sukeltamista.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti
Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti