Saimi Hoyer perheineen on asettunut tukevasti Punkaharjulle. ”Jotkut pudistelivat päätään ja ajattelivat, että siellä ne halailevat puita vähän aikaa ja palaavat sitten Helsinkiin. Mutta olemme nyt olleet täällä viisi vuotta, ja tuntuu kuin olisimme aina asuneet täällä”, Saimi sanoo. Kuva: Jouni Harala

Muutto Punkaharjulle merkitsi Saimi Hoyerille paluuta lapsuutensa maisemiin. Samalla siitä tuli hänen ja hänen miehensä yhteinen uusi elämäntapa. – Tässä touhussa Thomas on järki ja minä tunne. Se on hyvä kombo, Saimi sanoo.

Tässä on ruokasali ja täälläpäin keisarin sviitti, Hektor Hoyer, 8, esittelee isännän elkein hotellia, jonka huoneet ovat vielä remonttipahvien peitossa.

Iso työmaakypärä päässään poika puikkelehtii maalipurkkien, tasoitesäkkien ja työmaakoneiden keskellä ja johdattaa yläkerran portaisiin.

Hotellin pihanpuoleisista ikkunoista aukeava näkymä on suoraan kansallismaisemasta: männyt kurottelevat kohti kirkasta taivasta, ja metsän läpi alhaalla siintää järven sini.

Voi vain kuvitella, miltä maisema näyttää Hektorin lempipaikasta katsottuna. Nyt ovi vaaleanpunaisen pitsihuvilan torniin on kuitenkin lukossa, eikä kukaan aikuisista ehdi sitä avaamaan, sillä Hektorin vanhempien ostamassa hotellissa pidetään työmaakokousta.

Hektorin isä Thomas Hoyer kiertää rakennusvalvojan ja arkkitehtien kanssa pitkin tiluksia samalla, kun työmaalla paukuttelee toistakymmentä työmiestä.

Uusi aluevaltaus

Kun entinen malli, juontaja ja sienikirjailija Saimi Hoyer, 41, ilmoitti vuoden alussa ostaneensa Punkaharjun Valtionhotellin yhdessä miehensä Thomasin ja matkailualan yrittäjän Janne Leinosen kanssa, moni paikallinen asukas huokaisi helpotuksesta. Huoli kulttuurihistoriallisesti arvokkaan hotellin kohtalosta oli painanut mieliä, kun entiset vuokralaiset luopuivat toiminnasta.

Asia painoi myös Saimia ja Thomasta, jotka olivat muuttaneet Helsingistä Punkaharjulle viitisen vuotta aiemmin.

– Tämä on se paikka, jossa punkaharjulaiset ovat menneet naimisiin, viettäneet tärkeitä juhlia ja kokoontuneet suvun kanssa yhteen. Tänne on myös tultu lomalle. Muistan hyvin, miten tulimme aina kerran kesässä mökiltämme tänne syömään, kun olin lapsi, Saimi kertoo.

Tänne Saimikin maailmalta aina kaipasi. Kun hän mallivuosiensa aikana ajatteli Suomea, näki hän mielessään lapsuutensa kesien maisemat kirkasvetisen järven rannalla. Näyttelijävanhempien kesäloma oli pitkä, ja se vietettiin perheen rakkaalla mökillä viereisessä Vaaran kylässä.

”Vasta suurkaupungissa tajusin, mitä on hiljaisuus.”

– Suhde Punkaharjuun vahvistui entisestään asuessani ulkomailla. Vasta suurkaupungissa tajusin, mitä on hiljaisuus: kun metsän keskellä ei yhtäkkiä kuulekaan mitään, alkaa kuulla muillakin kuin kuuloaistilla. Tai että järven vesi voi olla niin puhdasta, että sitä voi juoda.

Kun mallintöistä oli lomaa, Saimi palasi mökille. Eihän hänellä ollut tuolloin Suomessa edes kotia.

– Punkaharju on ollut minulle paikka, jossa luontosuhteeni kehittyi, jossa keräsin mummini kanssa ekan sienen ja kalastin ensimmäisen kalani. Myös maailmalta minun oli aina pakko päästä tänne sieneen.

Puoliksi italialainen

Hotelli teki kymmenen vuotta naimisissa olleista Saimista ja Thomasista ensi kertaa työkavereita. Saimia saa nyt tituleerata hotellinjohtajaksi. Thomas on yhteisessä yrityksessä osakkaana, ja vakityö kansainvälisen yrityksen toimitusjohtajana vie miehen välillä päiväkausiksi ulkomaille.

”Välillä järki ja tunne lyövät yhteen ja kipinöitä oikein kunnolla.”

Uudet roolit eivät Saimia huoleta.

– Tässä touhussa Thomas on järki ja minä tunne. Näin se menee, ja se on hyvä kombo, Saimi sanoo.

– Välillä järki ja tunne lyövät yhteen ja kipinöitä oikein kunnolla, mutta jos eivät löisi, niin italialaisittain voin sanoa, että sitten olisi tylsää.

Niin, Italia. Siitähän Saimi muistetaan. Ja Pariisista.

Persoonallisen näköisestä Saimista tuli julkkis parikymmentä vuotta sitten, kun hän loi huippumallina uraa ensin Firenzessä, Bolognassa ja Milanossa sekä myöhemmin Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa.

Ei parikymppinen Saimi maailmalle kuitenkaan malliksi lähtenyt, vaan opiskelijavaihtoon yliopistosta. Italia oli mennyt Saimilla veriin jo lapsena:

– Operettilaulajaisoäitini puhui sujuvaa italiaa ja muutti aina vähäksi aikaa Italiaan. Heti, kun pääsin yliopistoon lukemaan kirjallisuutta, hain Erasmus-vaihtoon Firenzeen.

Italiassa Saimi tunsi heti tulleensa kotiin.

– Minuun vetoaa italialaisten fyysisyys, silmien palo ja elämänhalu. Se että italialaiset nauttivat elämästä ja reagoivat vahvasti. Minullakin on hirveän kova temperamentti, ja tunsin, että tämä on sitä mun porukkaa. Se on toinen puoleni.

Kaksi kosmopoliittia

Maailmalla Saimi viihtyi kymmenen vuotta. Hänellä ei ole pahaa sanottavaa mallimaailmasta, vaikkei sitä työtä Suomessa aina osatakaan arvostaa.

– Se oli mahtavaa aikaa, ja tulen aina olemaan siitä tosi ylpeä. Opin paljon eri kulttuureista, opin kieliä ja nautin esiintymisestä sekä kameran edessä olemisesta, Saimi kertoo.

Saimi uskoo, että hänen jalkansa pysyivät maassa kotikasvatuksen ja luonteen tolkun ansiosta.

– Mallina uran luominen ei ole mikään helppo juttu. Työssä pitää olla itsekuria, jota olen joskus verrannut sirkuskuriin. Pitää elää aika säntillisesti, mutta päästää välillä vapaalle ja olla vähän kreisi, eikä koko ajan suorittaa lavalla tai kameran edessä, vaan nauttia hetkestä.

– En minäkään aina mennyt aikaisin nukkumaan ja olin sitten herkempänä ja avoimempana kameran edessä. Mallinkin silmissä pitää näkyä elämä, pitää olla säröä ja kokemuksia. Täydellisyys ei ole koskaan mielenkiintoista, vaan vasta, kun siihen tulee särö, Saimi paasaa tavalla, jonka tv-katsojat muistavat hyvin. Samalla tiukalla ja räiskyvällä tyylillään hän tuomaroi Huippumalli haussa -ohjelmassa melkein viiden vuoden ajan.

”Mietin jossain vaiheessa, että löydänköhän ikinä miestä.”

Paluu Suomeen maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen ei kuitenkaan ollut ainoastaan helppo. Saimin naama oli lehtien kansikuvista kaikille tuttu, ja kun kolmikymppinen nainen notkui Ysibaarin tiskillä, tuntui, että vain kännisimmät ja oudoimmat kaksilahkeiset uskalsivat lähestyä häntä.

– Mietin jossain vaiheessa, että löydänköhän ikinä miestä. Sitten tapasin Thomaksen Lost & Foundissa, ja tiesin jo ensimmäisenä iltana, että se on tässä.

Kaupallisella alalla työskentelevällä Thomaksella ei ollut mitään hajua siitä, kuka Saimi oli, sillä hän oli itse viettänyt kymmenen edellistä vuotta ulkomailla eikä lukenut suomalaisia lehtiä.

– Se oli ihan mahtavaa, Saimi muistelee hymyillen.

– Olimme jopa asuneet samaan aikaan Pariisissa tietämättä toisistamme mitään. Jossain vaiheessa Thomas oli kelannut, että hän on ehkä nähnyt kasvoni jossain, mutta ei muistanut, missä.

Kuka tahansa ei Saimin matkassa olisikaan pysynyt.

– Vaati mieheltä hyvää itsetuntoa tulla sellaiseen kuvioon. Olin aika iso haaste, joten oli tärkeää, että Thomas oli elänyt eri paikoissa ja nähnyt itsekin maailmaa. Mieheni oli oltava sinut itsensä kanssa, jotta hän kesti kaiken sen pyörityksen.

 


Saimille entinen Valtionhotelli, nykyinen hotelli Punkaharju, on tuttu jo lapsuudesta. ”Kerran kesässä tulimme mökiltä tänne syömään”, hän kertoo nykyisestä työpaikastaan.
Saimille entinen Valtionhotelli, nykyinen hotelli Punkaharju, on tuttu jo lapsuudesta. ”Kerran kesässä tulimme mökiltä tänne syömään”, hän kertoo nykyisestä työpaikastaan.

 

Kannon nokkaan

Saimin ja Thomaksen hyvät ystävät eivät ihmetelleet, kun kaksi maailmankansalaista ensin rakensi vapaa-ajan asunnon Saimin vanhempien mökin viereen ja muutaman vuoden päästä päätti muuttaa kokonaan metsän keskelle.

– Jotkut pudistelivat päätään ja ajattelivat, että just joo, siellä halailee puita vähän aikaa ja tulee sitten takaisin. Mutta nyt olemme asuneet viisi vuotta täällä, ja tuntuu siltä kuin olisimme aina asuneet, Saimi sanoo.

– Minussa on selvästi kaksosen kaksi puolta: olen sosiaalinen ja temperamenttinen, mutta olen myös Saimi, joka istuu kannon päässä, vaatii tilaa ympärilleen ja haluaa olla yksin. Nyt ajattelen, että oli ihan hyvä, että annoin tälle Vaaran kylän tytöllekin mahdollisuuden.

Yritysjohtajana toimivaa Thomastakaan ei ollut lopulta vaikea puhua ympäri maallemuuttoon, sillä luonto on hänellekin tärkeä. Thomas oli viettänyt paljon aikaa sukunsa kesäpaikalla rannikolla, mutta Saimaa ja Saimin sienestyspaikat tekivät mieheen nopeasti vaikutuksen.

– Thomas meni järvelle moottoriveneellä ja ajoi pidemmälle ja pidemmälle ja pidemmälle aavalle, eikä yhtäkään ihmistä tullut vastaan. Se havahdutti hänet. Missään ei ollut ketään, ja hän sai olla täysin yksin.

 


Hoyereiden koti sijaitsee keskellä metsää kirkasvetisen Puruveden rannalla. ”Metsä on minulle kodin jatke”, Saimi kertoo.
Hoyereiden koti sijaitsee keskellä metsää kirkasvetisen Puruveden rannalla. ”Metsä on minulle kodin jatke”, Saimi kertoo.

 

Koti metsän keskellä

Hoyereiden talo sijaitsee keskellä metsää kirkkaan Puruveden rannalla. Uudelle työpaikalleen Saimi ajaa kotoa kolmessa vartissa, ja vähän pidempään Saimin pojat Hektor ja Kaspar, 10, istuvat päivittäin koulubussissa, joka noukkii kaikki seudun lapset matkan varrelta Punkaharjun alakouluun.

Saimin mukaan heidän kotitalonsa ei ole suuri, sillä alunperin se rakennettiin kesämökiksi.

– Mutta meillä on isot ikkunat lattiasta kattoon, ja niistä avautuva metsä on minulle kodin jatke.

Kotipihalta voi lähteä hiihtämään, ja 20 metrin päässä aukeavalla järvellä luistellaan talvisin ja uidaan koko kesän.

– Puruvedessä on paikoin kahdeksan metrin näkyvyys. Lapset nauravat, kun painan sormillani nenän ja korvat kiinni ja yritän sukeltaa. Pinnan alle päässeet ovat kertoneet, että se on ihmeellinen maailma, Saimi sanoo.

Punkaharjulla pojat voivat harrastaa uintia, yleisurheilua ja pianonsoittoa.

– Paritanssia tai korista pojille täällä ei valitettavasti ole. Ja minä kaipaan teatteria niin, etten enää pysty lukemaan ystäväni Facebook-päivityksiä. Muuten en kaipaa Helsingistä mitään, Saimi sanoo.

Täällä Saimilla on hänen pitkäaikaisimmat ystävänsä sekä sukulaiset, jotka auttavat. Ilman verkostoa Saimi ei pärjäisi, sillä Thomas matkustaa paljon, ja arki on muutenkin nyt sekaisin, koska poikien pariisilainen lastenhoitaja Vera on saanut vauvan. Veran Saimi puhui ympäri muuttamaan ensin Pariisista Helsinkiin ja sitten Punkaharjulle, josta nuori nainen löysi puolisokseen komean lehmätilallisen.

– On kivaa, kun ystäväni Helsingistä käyvät täällä – joillakin tulo on tosin kestänyt viisi vuotta, Saimi piikittelee.

– Täällä yhdessäolo on väkevämpää kuin se, että Helsingissä käydään nappaamassa latet kulmakuppilassa. Täällä on aikaa istua alas saunanlauteilla tai verannalla tai lähteä kalastamaan ja juttelemaan läpi kaikki kuulumiset. Se on tosi arvokasta ja erilaista yhdessäoloa, jossa pääsee ihmisiin sisälle.

”Täällä yhdessäolo on väkevämpää kuin Helsingissä.”

Puhdas luonto on kohentanut myös terveyttä. Vuosikausia vakavasti sairastellut Saimi voi tänään paremmin kuin koskaan, ja perinnöllinen vasta-ainepuutostauti on hallinnassa.

– Olen loppuelämäni harvinaissairas, mutta sittenpä olen. On mahtava saada elää. Kyllä sitä ihan eri tavalla arvostaakin.

Yhteinen haave

– Missäs meidän toinen poika on? Thomas kysyy ja astuu huoneeseen eväsleipien kanssa.

Kaspar on leikkimässä Saimin vanhimman ystävän Ollin vaimon luona mansikkatilalla, josta kesällä tuodaan marjat myös Saimin hotellin keittiöön.

Tuoreiden hotellinpyörittäjien arki on välillä säätämistä eikä kahdenkeskistä aikaa jää, mutta se ei Saimia nyt harmita.

– Meillä on tämä yhteinen iso unelma. Joskus ehdimme ystävien kanssa Savonlinnaan ja olemme siellä yötä. Se riittää ajatusten purkamiseen.

Saimin lempipaikka hotellissa on sama kuin Hektorin. Vaaleanpunaisen pitsi­huvilan torneihin hänellä on romanttinen suunnitelma.

– Sinne viedään vain kaksi tuolia ja pöytä. Kesäyönä rakastavaiset voivat kavuta sinne ja ihailla mielettömiä näköaloja.

Ehkä omistajaparikin ehtii sinne jossain välissä kavuta.

Saimi Hoyer
  • Hotellinjohtaja, kirjoittaja ja juontaja syntyi Helsingissä 18.6.1974.
  • Suomen menestyneimpiä malleja 1995–2005.
  • Julkaissut kirjan Sieniä & ihmisiä Petri Salmelan kanssa.
  • Metsähallituksen luontopalveluiden kansallispuistokummi.
  • Asuu Punkaharjulla aviomiehensä Thomas Hoyerin ja kahden pojan kanssa.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.