Saara Särmä ja Rosa Meriläinen ovat feministisen ajatushautomo Hatun perustajia. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski
Saara Särmä ja Rosa Meriläinen ovat feministisen ajatushautomo Hatun perustajia. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Sukupuolierottelun aika ei ole ohi. Saara Särmä ja Rosa Meriläinen kertovat, mitä asialle voi tehdä.

Ei ole helppoa ihmisellä, ei naisella eikä aina miehelläkään. Kuten feministiajattelijat Saara Särmä ja Rosa Meriläinen sanovat: ”Tekee nainen niin tai näin, aina menee väärinpäin.”

– Ei saisi olla liian naisellinen, mutta ei epänaisellinenkaan. Vakava mutta ei tosikko, naiset toteavat.

Saara on yhteiskuntatieteiden tohtori ja All Male Panel -blogin perustaja. Rosa on kirjailija ja kolumnisti, jonka moni muistaa vihreiden kansanedustajana. Uutuuskirjassaan Anna mennä – opas hauskempaan elämään he pohtivat muun muassa sitä, mikä on uskottavaa naiseutta.

”Kannattaa nostaa esiin muiden naisten osaamista ja asiantuntijuutta.”

Sillä vaikka tasa-arvosta puhutaan kuinka, sukupuolierottelu elää yhä.

– Moni luulee, että sukupuoli jotenkin rajoittaisi ja määrittäisi ihmisen kykyjä. Miehen on naista vaikeampi olla uskottava lapsenhoitaja, kun taas naisen osaamista kyseenalaistetaan miehisillä aloilla, Saara ja Rosa kertovat.

Kirjallaan he haluavat purkaa normeja.

– Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla ja elää. Valitse itse!

Miksi naisten ylipäänsä pitäisi stressata siitä, ovatko he uskottavia?

Saara ja Rosa: ”Uskottavuus on tärkeää, jotta tulee kuulluksi. Toisaalta uskottavuuden kriteerit ovat ulkokultaisia ja epäreiluja. Asiantuntijuus tarttuu valkoiseen keski-ikäiseen ja yleensä vanhempaan mieheen helpommin kuin vähemmistöjen edustajiin ja naisiin. Tämä on hyvä tunnistaa, mutta siitä ei kannata stressata vaan asiaa kannattaa pyrkiä muuttamaan esimerkiksi nostamalla esiin muiden naisten osaamista ja asiantuntijuutta.”

Miten sitten olla uskottava nainen?

Saara ja Rosa: ”Parasta on olla oma itsensä ja tukea toisia naisia kehuen. Pitää myös antaa tilaa muille naisille olla juuri omanlaisiaan eikä vähätellä tai tuomita heidän pukeutumistaan ja olemustaan. Näin voimme kaikki yhdessä vapautua omanlaisiksimme ja olla samaan aikaan uskottavia.

Kun huomaa, ettei vika ole itsessä, se voi helpottaa huonommuuden tunnetta. Vallitsevia ajattelutapoja kannattaa kyseenalaistaa sekä oman pään sisällä että julkisesti. Yhteiskunnallinen muutos lähtee kaikista meistä, ja se on tehtävä yhdessä.”

Saaran ja Rosan kirjoittama uutuuskirja ilmestyi juuri.
Saaran ja Rosan kirjoittama uutuuskirja ilmestyi juuri.

 
Onko jokin teko ihan emämunaus, jota pitää ehdottomasti välttää, jos ei halua menettää uskottavuuttaan?

Saara ja Rosa: ”Virheiden välttely on se suurin virhe. Suora tie tylsään elämään on vaatia naisilta – ja itseltään – hillittyä käytöstä joka hetki. Uskottavuus aikuisten elämässä on ihan yhtä naurettavaa kuin katu-uskottavuus teineillä. Parasta on nauraa omille munauksilleen ja koko uskottavuuden vaatimukselle.”

”Kun huomaat, että kukaan ei kuuntele naisasiantuntijaa, huomauta asiasta.”

Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa, että kukaan ei kuuntele, mitä minulla on sanottavanani?

Saara ja Rosa: ”Voi esimerkiksi riisuutua alasti ja roikkua verhoissa, takuulla tulee huomatuksi. Ei maailma sillä paremmaksi muutu, että yksi nainen yksin yrittää muuttua näkyväksi. Oman käytöksen ja elekielen muokkaamisen sijaan kannattaa muokata yhteiskuntaa tasa-arvoisemmaksi. Tällaisessakin tilanteessa muiden tuki on kullanarvoista: kun huomaat, että kukaan ei kuuntele naisasiantuntijaa, puutu tilanteeseen ja huomauta asiasta. Tai kysy esiintyjältä kysymyksiä, joista huomaa, että sinä ainakin olet kuunnellut.”

Milloin olette huomanneet, että nyt ei kyllä kukaan ota tosissaan? Ja missä tilanteissa taas olette huomanneet olevanne uskottavia?

Rosa: ”Nuorena poliitikkona sain jatkuvasti todistella, että tiedän jostain jotain. Vanhemmiten ja äitiyden myötä uskottavuus tulee puoli-ilmaiseksi.”

Saara: ”Naisen ja feministin näkökulmaa pidetään tutkimusmaailmassa usein puolueellisena ja rajallisena. Ei auta kuin tehdä työnsä hyvin ja etsiä kannustavia toimintaympäristöjä. Niitäkin onneksi riittää.”

”Nuorta naista epäillään, vaikka hän pukeutuisi pystyynkuolleeksi.”

Mitä pitäisi tapahtua, että esimerkiksi pinkkiin pukeutuvaa naista pidettäisiin yleisesti uskottavana?

Saara ja Rosa: ”Me pukeudumme usein pinkkiin ja olemme ihan helvetin uskottavia, koska meillä on sanottavaa ja olemme jo siinä iässä, että meitä kuunnellaan silloinkin, kun sanottavaa ei ole. Nuorta naista epäillään, vaikka hän pukeutuisikin pystyynkuolleeksi.

Feminismi on hyvä väline myös pohtia omia ennakkoluulojaan: jos huomaa kyseenalaistavansa puhujan asiantuntijuuden esimerkiksi korkean äänen tai pinkin asun vuoksi, voi kysyä itseltään miksi näin. Miksi sorrun näin pinnalliseen ja leimaavaan arvioon? Emme itsekään ole immuuneja stereotyyppiselle ajattelulle, vaikka tiedostavia feministejä olemmekin.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu

 

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.