”Kiirettä on pitänyt niin, ettei koti-ikävä ole ehtinyt iskeä”, Saara Aallon kihlattu Meri Sopanen kertoo Lontoosta. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto
”Kiirettä on pitänyt niin, ettei koti-ikävä ole ehtinyt iskeä”, Saara Aallon kihlattu Meri Sopanen kertoo Lontoosta. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Saara Aalto asuu Lontoossa X Factor -talossa ja kihlattu Meri Sopanen omassa osoitteessaan. Arkea määrittää tv-tuotannon sanelema minuuttiaikataulu. – Viimeksi sunnuntaina Saara nukahti kesken meikkauksen, Meri kertoo.

Eilen se tapahtui taas: Meri Sopasen, 28, maanantairutiiniksi muodostunut itku. Kun Meri maanantaisin vielä kertaalleen katsoo kihlattunsa Saara Aallon, 29, viikonlopun esitykset Britannian X Factor -kilpailussa, kyyneleethän siinä nousevat silmiin. Liikutuksen aallossa yhdistyvät jännitys Saaran onnistumisesta, helpotus jatkoon pääsystä, väsymys sekä ikävä X Factor -talossa asuvan kihlatun luo.

– Kuluneina viikkoina tunteet ovat menneet vuoristorataa meillä molemmilla.

Saara ja Meri ovat viettäneet Lontoossa nyt kuusi viikkoa. Pari matkusti yhdessä ohjelmantekoon sillä asenteella, että katsotaan, kauanko kisassa pysytään.

– Odotin, että koti-ikävä iskisi helposti, mutta ei se ole tässä vauhdissa ehtinyt tulla, Meri kertoo Lontoossa.

Yhteiset hetket

Live-esitysten ajan Saara asuu kilpailijoiden yhteisessä kotitalossa, liikkuu tilauskyydillä ja tv-tuotannon määräämän minuuttiaikataulun mukaan. Niin kauan kuin hän on mukana ohjelmassa, omaa aikaa ei juuri ole.

Saara vastailee sähköposteihinsa istuessaan maskissa tai sanelee ääniviestejä matkatessaan taksin takapenkillä. Työpäivät kestävät usein aamusta puolille öin.

– Eihän tässä hirveästi ehditä nähdä. Saara pääsee minun luokseni keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi sekä lauantaina esityksensä jälkeen. Viime viikolla hän ehti tänne illalla puoli kahdentoista aikaan, ja aamukahdeksalta auto jo odotti ulkona, Meri kuvailee.

– Vaikka yhteiset hetket ovat lyhyitä, saamme niistä hirveästi energiaa. Tuntuu hyvältä ihan vain saada nukkua vierekkäin ja puhua vaihteeksi suomea.

”Tämän kaiken keskellä meitä kannattelee tieto siitä, että toinen on lähellä silloinkin, kun emme näe.”

Vielä Lontooseen tullessaan naiset suunnittelivat, että Meri voisi tarpeen tullen reissata käymään Suomessa. Viikkojen kuluessa suunnitelmat hylättiin: Merin läsnäolo on Saaralle ehdottoman tärkeää. Naiset tiesivät odottaa tiukkoja aikatauluja, mutta kiireen ja huomion määrä yllätti silti.

– Tämän kaiken keskellä meitä kannattelee tieto siitä, että toinen on lähellä silloinkin, kun emme näe. Nyt todella huomaamme, miten tärkeitä olemme toisillemme. Parisuhteellemme tämä on vain vahvistava kokemus, Meri sanoo.

Suojeluvaisto herää

Meri on laittanut jäähylle omat hyvinvointivalmentajan työnsä ja keskittyy nyt hoitamaan Saaran managerointia.

– En tunne, että olisin laittanut omat juttuni syrjään: mehän toteutamme tässä meidän molempien yhteistä unelmaa. On vain ihanaa saada tehdä töitä yhdessä. Meillä on yhteinen visio ja määränpää, Meri sanoo.

– Olisi silkkaa hölmöyttä olla panostamatta täysillä tähän tilaisuuteen. Olemme kumpikin oppineet mielettömästi uutta.

Merin tärkein rooli on tukea ja kannatella Saaraa. Meri on ainoa, jolle Saara voi purkaa paineitaan ja näyttää uupumuksensa.

– Kyllä Saaraa viedään nyt äärirajoilla jaksamisen kanssa. On jatkuva univaje ja jatkuva paine tehdä täysillä ja täydellisesti. Viimeksi sunnuntaina Saara nukahti kesken meikkauksen, Meri paljastaa.

– Tavallisesti olemme aina positiivisia ihmisiä, mutta äärirajoilla tulee notkahduksia. Kun Saaralla on olo, ettei hän jaksaisi enää, minä muistutan häntä asioista, joista hän saa voimaa. On ihanaa, että voimme puhua toisillemme ihan kaikesta.

Viikkojen kuluessa Saara ja Meri ovat sopeutuneet vieraaseen ympäristöön ja kieleen.

– Alussa olin huolissani Saaran jaksamisesta, ja minussa heräsi suojeluvaisto omaa rakasta kohtaan. Mutta näköjään kaikkeen tottuu, uusien kuvioiden opettelu ei vie enää niin paljon energiaa.

Meri on huomannut, että asuminen kilpailijoiden talossa on käynyt rauhallisemmaksi sitä mukaa kuin väki siellä on vähentynyt.

– Saara on saanut nukuttua paremmin ja tullut tutummaksi muiden kisaajien kanssa.

Koti niillä sijoillaan

Merin ja Saaran Suomen-kodissa kaikki on suunnilleen niillä sijoillaan kuin naisten lähtiessä reissuun puolitoista kuukautta sitten. Parin ystävät isännöivät taloa vuorotellen ja hoitelevat postit ja kukat. Koirat asuvat nyt Merin vanhempien luona.

Merin isä kävi viikonloppuna vaihtamassa talvirenkaat naisten autoon ja puhdistamassa talon räystäät syksyn lehdistä.

– Äiti siinä huomautti, että olisi kannattanut sammuttaa virrat jääkaapista, muttei tiennyt meidän olevan poissa näin pitkään. Vastasin äidille, että kuule, ei mekään arvattu käyvän näin, Meri naurahtaa.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti