Ryan Gosling vuoden 2017 Golden Globe -gaalassa. Kuva: Reuters / Mario Anzuoni
Ryan Gosling vuoden 2017 Golden Globe -gaalassa. Kuva: Reuters / Mario Anzuoni

Tuore Golden Globe -voittaja kiitti puheessaan vuolaasti puolisoaan, joka on hänelle tärkeä taustatuki.

Näyttelijä Ryan Gosling nappasi viime yönä työstään La La Land -elokuvassa Golden Globe -pystin. 

Useimmiten näyttelijät muistavat gaalapuheissaan kollegoitaan ja muita elokuvantekijöitä, mutta Gosling päätti käyttää hetkensä lavalla kiittääkseen puolisoaan, näyttelijä Eva Mendesiä

Goslingin tärkein viesti oli, ettei hän todennäköisesti olisi edes voittanut palkintoa, jos hänellä ei olisi kotona tiivistä tukijoukkoa.

 

– Samaan aikaan kun minä lauloin, tanssin, soitin pianoa ja sain parhaan kokemukseni elokuvan tekemisestä, leidini kasvatti tytärtämme, odotti toista lastamme ja yritti tukea veljeään, joka taistelee syöpää vastaan, Gosling kertoi.

– Jos hän ei olisi tehnyt tätä kaikkea niin, että minä sain mahdollisuuden tehdä elokuvaa, tällä lavalla olisi taatusti joku toinen tänään. Kultaseni, kiitos.

Ihana puhe – mutta onko se feministinen?

Twitterissä puhe herätti runsaasti ihastelevia kommentteja. Esimerkiksi Arnold Schwarzeneggerin ex-vaimo Maria Shriver kehui Goslingia Twitterissään.

– Viehättävä, älykäs ja niin reilu kumppanilleen. Mikä mies, hän kirjoitti.

Bustlen mukaan Goslingin puhe oli yksi ensimmäisistä kiitospuheista, joissa voittaja on kiitellyt kumppaniaan taustapanoksesta näin vuolaasti. Moni media on nimennyt puheen jopa ”feministiseksi” teoksi.

Somessa kaikki eivät ole samaa mieltä. Esimerkiksi Twitter-käyttäjä Elisa Gebhard kysyy osuvasti, mistä lähtien naisen jääminen kotiin hoitamaan lapsia on ollut erityisen feminististä. 

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on Twitterissä samoilla linjoilla. Hänkin kyseenalaistaa sen, että naisen kiittäminen hoivatyöstä olisi feminististä.

Joidenkin mielestä puheen tituleeraaminen feministiseksi on kuin paluu 50-luvulle, jolloin feministit taistelivat sitä, että naisen olemassaolo maailmassa ylipäätään huomattiin.

Mitä mieltä sinä olet? Kerro kommenteissa!

Ekimies45

Ryan Goslingin romanttinen kiitospuhe herättää ihastusta – mutta onko sillä mitään tekemistä feminismin kanssa?

Siis mies kiittää julkisessa puheessa vaimoaan lasten synnyttämisestä ja hoidosta? Kiitospuhe oli varmasti ansaittu. Ja 'En olisi koskaan voittanut tätä palkintoa ilman vaimoani'? Totta varmasti sekin. Samanlaisia miehiä löytyy Suomesta paljon. Vielä enemmän niitä, jotka aidosti arvostavat puolisoaan ja olivat ja ovat valmiita uhraamaan uraansa yhteisen tulevaisuuden eteen. Kuten vaimokin. Ryan ei mielestäni niinkään. Yllättää Amerikassa muttei täällä.
Lue kommentti

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.