Ruotsin kuninkaalliset ovat tarjonneet viime vuosina perheuutisia kansalle koko rahalla. Kuvat: Kungahuset.se, Mvphotos, Shutterstock

Häitä, vaippoja ja vanhemmuutta. Ruotsin nuoret kuninkaalliset Victoria, Madeleine ja Carl Philip elävät samaa elämänvaihetta täysin eri tavoin.

Kansanomainen. Hienosteleva. Rauhoittunut.

Siinä kansan mielipide kolmesta nuoresta kuninkaallisestaan. Kun kruununprinsessa Victoria on neljässä vuosikymmenessä valloittanut ruotsalaisten ja suomalaistenkin sydämet, prinsessa Madeleinea ei voisi vähempää kiinnostaa, pidetäänkö hänestä.

Hän antaa piutpaut kansansuosiolle, pakenee Tukholmasta ja kiukuttelee halutessaan pikkuveljensä Carl Philipin väärälle vaimovalinnalle, vaikka tämä on selvästi nuoren miehen elämän valittu.

Miten erilaisiin elämiin Ruotsin nuoret siniveriset ovat päätyneet, vaikka he kaikki elävät nyt samaa vaihetta, vaippojen ympäröimää vanhemmuutta?

Daniel on niin ihana!

Voi sitä nessujen määrää. Tv-katsojat seurasivat kyyneleet silmissä kuusi vuotta sitten, kuinka Daniel Westling nai vihdoin rakastamansa naisen, jonka kanssa hän oli pitänyt yhtä jo kahdeksan vuotta. Tavis-Daniel muutettiin salonkikelpoiseksi prinssiksi. ”Puvussa, solmiossa ja design-silmälaseissa hän näyttää aivan pörssimeklarilta! Uskomaton muutos”, eräs kommentaattori luonnehti.

Pohjoismainen tasa-arvo kiteytyi häissä: tavallinen kuntosaliyrittäjä sai elämänsä rakkauden, vaikka tämä sattuu olemaan Ruotsin tuleva kuningatar. Sulhanen piti puhetta pala kurkussa, ja niin nieleskeli moni katsojakin.

Vauvauutisia saatiin odottaa. Mietittiin jo, josko kruununprinsessalla olisi samat pulmat kuin monella muulla yli kolmekymppisellä naisella, joka yrittää lasta.

Kun ylpeä tuore isä sitten helmikuussa 2012 ilmestyi kameroiden eteen näyttämään, minkä kokoinen tyttö sieltä tuli, moni purskahti jo nauruun. Kalamiehen ylpeä ele päätyi nettimeemiksi.

Naapurin­tyttömme Victoria

38-vuotias Victoria kasvoi rooliinsa jo lapsena. Kuuliainen kruununprinsessa tiesi aina, mikä häntä odottaa. Parhaansa yrittäessään nuori Victoria sairastui anoreksiaan, josta onneksi toipui.

Kansa näki, miten vakavasti kruununprinsessa asemansa ottaa, ja vastoinkäymiset vain kasvattivat hänen suosiotaan.

Toinen tie suosioon on ollut tavallisuus ja välittömyys. Victoria ei ole elostellut eliittinuorten seurassa, vaan päästi kuntovalmentajansa sydämeensä. Näin hän on saanut muut tuntemaan kuin olisi yksi meistä.

”Estelle leipoo pipareita kuin kuka tahansa annasvensson.”

Vaikka Victorian ja Danielin, 42, nyt nelivuotiaan Estellen ja nelikuisen pikku-Oscarin koti on ylellisessä Hagan linnassa, perheen elämä näyttää pröystäilemättömältä. Estelle leipoo pipareita kuin kuka tahansa annasvensson.

Kun Oscar syntyi, kruununprinsessa käveli vauva kainalossa kotiin jo seuraavana päivänä ja aloitti työt kolmen viikon kuluttua. Virallisilta nettisivuilta päästiin heti ihastelemaan, miten isosisko Estellekin istahti kotoisasti matolle ja nappasi vauvan syleilyynsä. Niin söpön tavallista!

Madde ja Chris: Mikä hiertää?

Victoriaa viisi vuotta nuorempi Madeleine, 33, sai kasvaa vapaammin, kun huomio keskittyi tulevaan hallitsijaan. Yläluokkaisten ystävien seurassa viihtyvä Madde oli tuttu näky Stureplanin yökerhoissa, joissa samppanja virtasi. Lomakuvissa Madeleine makasi bikineissä ökyjahdin kannella.

Elämäntyylistä paistoi monen mielestä läpi se, että nuori prinsessa on hivenen muita parempi, kuten hänen Östermalmin ystävänsäkin.

Siitä leimasta Madeleine ei ole päässyt yli kolmikymppisenäkään irti: siinä missä Victoria on ihastuttanut pukeutumalla H&M:n pukuun pikkuveljensä ja Sofian häissä, Madeleine pitää Facebook-kuviaan myöten yllä vaikutelmaa yltäkylläisestä elämästä, jossa meri on turkoosi ja ympärillä kultaa. Meidän rahoillamme, sanovat ärtyneet ruotsalaiset.

Eikö Chris omistaudu?

Prinsessa Madeleine tapasi aviomiehensä, lähes kymmenen vuotta itseään vanhemman liikemies Christopher O’Neillin, loukattuna prinsessana. Entinen kihlattu Jonas Bergström oli jäänyt kiinni syrjähypystä hiihtoreissulla, ja Madeleine lähti New Yorkiin nuolemaan haavojaan.

Moni kuvitteli amerikkalais-brittiläisen liikemiehen olevan laastari. Toisin kävi. Vaikka häitä juhlittiin jo kolme kesää sitten ja pari sai lapsensa Leonoren, 2, ja Nicolaksen, 1, nopsaan tahtiin, onni ei kuitenkaan ole vakuuttanut ruotsalaisia.

Arvostelijoiden mukaan Chris, 42, näyttää aina tympeältä, vähän maddemaisen ylimieliseltä, eivätkä paparazzien otokset New Yorkin -vuosilta ole parantaneet kuvaa. Vaunulenkeillä on nähty aina kireän näköinen perhe. Vaikka se olisi normaalia väsyneiltä vanhemmilta, Victoriasta ja Danielista pursuaa läpi toisenlainen onni.

Ruotsalaisia ei miellyttänyt myöskään se, että Chris jatkoi töitään rahoitusalalla. Kuninkaallinen titteli olisi vaatinut asettumista Ruotsiin ja edustusta.

Daniel omistautui vaimolleen ja myi kuntosalinsa.

– Minun pitää huolehtia perheestäni ja tuoda ruoka pöytään, Chris selitti Expressen-lehdelle.

– Minulla on bisnekseni, ja teen kovasti töitä sen eteen. Joskus asiakastapaaminen on samaan aikaan kuin kuninkaallinen edustustilaisuus, Chris selitti poissaoloaan kuninkaallisista tilaisuuksista.

Yksityisyyden kaipuuta

Se, mikä näyttäytyy ylimielisyytenä, voi toki olla myös yksityiselämän kaipuuta. Madeleine on Ruotsin bailuprinsessana joutunut kuvatuksi koko elämänsä, ja koska hänellä ei ole samanlaisia velvoitteita kuin Victorialla, hän haluaisi pitää elämänsä yksityisempänä.

”On arveltu, että Ruotsi ja sen hovielämä ovat olleet Chrisille sokki.”

On arveltu, että Ruotsi ja sen hovielämä ovat olleet Chrisille sokki. Selvästikään Chris ei viihtynyt Tukholmassa. Ja olisiko hän voinut Madeleinen tavatessaan aavistaa, millaista sopeutumista hovin perinteet ja ruotsalaiset häneltä odottaisivat? Millaiselta kuninkaallinen arki tuntui vapauden ja liike-elämävuosien jälkeen?

The Royal Forums -keskustelupalstalla Chris saa sympatiaakin. Monen mielestä lehdistö on ollut turhan kova Chrisille, joka on suoraan sanonut, ettei halua olla kuninkaallinen.

Pienen myönnytyksen ruotsalaisia kohtaan perhe teki viime vuonna: he muuttivat New Yorkista Lontooseen, jonne Chrisin työt siirtyivät. Sieltä on vain reilun parin tunnin lento Tukholmaan.

Tapa, jolla muutto tehtiin, ihmetytti monia. Madeleine jäi kuukausiksi lasten kanssa Tukholmaan, kun Chris meni edeltä järjestelemään asioita. Kuinka moni tuore perheenisä olisi tehnyt samoin?

Keskustelupalstalla arvellaan, että elämäntilanne on Madeleinelle ja Chrisille liian kova: ”Lontoo sopii Chrisille, mutta Madeleine on yhä prinsessa, ja haluaakin olla. Neljässä vuodessa Madeleine muuttaa takaisin Tukholmaan ja kasvattaa lapsensa siellä.”

Bikinimalli sulatti kansan

Ehkä vaikeimpaan paikkaan on joutunut Sofia Hellqvist, 31, nykyinen prinsessa Sofia, jonka kanssa Carl Philip, 37, avioitui viime kesänä.

Vaikka myös prinssi Daniel tulee tavismaailmasta ja Chris yhtä lailla ulkopuolelta, Sofian menneisyys on kuohuttanut eniten. Vielä hääpäivänäkin lehdet muistuttivat, että Ruotsin prinssin morsian on miestenlehtien bikinimalli, jolla on tatuointi ja joka on esiintynyt suomalaisillekin tutussa kuhertelukisassa, Paratiisihotellissa.

”Nyt prinssistä huokuu onni ja kiintymys vaimoaan kohtaan.”

Vanhat poseeraukset käärmeen kanssa yläosattomissa löytyvät netistä parilla klikkauksella. Ne eivät hevin pyyhkiydy, vaikka pukeutuisi silkkiin, siistisi kampauksen ja saisi prinsessan arvonimen.

– Siitä kaikesta on kymmenen vuotta, ja olen mennyt elämässäni eteenpäin. En kadu mitään. Kokemukset ovat muovanneet minut sellaiseksi, joka olen nyt. En tekisi samoja valintoja nykyään, Sofia itse sanoi Ruotsin television haastattelussa.

Kuuden vuoden suhteen aikana kansa on kuitenkin nähnyt, miten prinssi on rauhoittunut. Carl Philip on rakastanut vauhtia ja nopeita autoja kuin isänsä Kaarle Kustaa, mutta nyt prinssistä huokuu onni ja kiintymys vaimoaan kohtaan.

Palvova katse, jolla prinssi vaimoaan vilkaisee, on vaimentanut viimeisetkin tyrkkypuheet.

Sofia Madeleinen hampaissa

Ainoastaan Madeleine on eri mieltä. Hänelle Sofia on ollut punainen vaate.

Syynä on paitsi Sofian tausta Slitz-lehden mallina myös Madeleinen hyvä ystävä Emma Pernald, jonka kanssa Carl Philip seurusteli kymmenen vuotta. Carl Philip ja Sofia tapasivat yökerhossa, kun prinssi oli hiljattain eronnut.

Madeleine ei ole salannut inhoaan Sofiaa kohtaan, eikä Sofialla ei ole vuosien saatossa ollut asiaa nuoren eliitin juhliin. Jossain vaiheessa niihin kutsuttiin piruuttaan Sofian sijasta Emma, ja huhut kertovat, että tilanne tulehdutti myös Madeleinen ja isoveljensä välit.

Huhtikuussa syntynyt Alexander Erik Hubertus Bertil yhdistää kuitenkin Sofian viimeistään pysyvästi hoviin.

Taaperot vs. Kaarle Kustaa

Nuorin sukupolvi kiillottaa hovin kuvaa urakalla. Moni on jo unohtanut, että vain kuutisen vuotta sitten naapurimaassa kohistiin aivan muusta. Silloin paljastuskirja väitti, että hallitseva kuningas oli seikkaillut Tukholman yöelämässä.

Yksi huhutuista naisista oli Army of Lovers -yhtyeen laulaja Camilla Henemark, joka kutsui itseään kuninkaan ”leikkikaveriksi”. Se oli nöyryytys koko hoville.

Nyt lehdistön hyväntahtoinen ihastelu kohdistuu Estellen vaatteisiin, pikku-­Oscarin ja Victorian identtiseen ulkonäköön ja Danielin valvomisesta johtuvaan hajamielisyyteen.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.