Isä ja kaksi aikuista tytärtä tekivät yhdessä elokuvan. Voivatko he olla sovussa vielä senkin jälkeen, kun elokuvan käsikirjoituksesta on tehty kahdeksan versiota?

Kuva Oskari Onninen

Voi ukin pikkuprinsessa! Elokuvaohjaaja Raimo O Niemi, 62, lepertelee ja silittää nelikuisen Ailin poskea. Pikkuneiti on äitinsä Inari Niemen, 32, sylissä vielä vähän tokkurainen päiväunien jäljiltä.

Raimon työhuone Helsingin Pasilan veturitalleilla on tapetoitu leffajulisteilla. Oveen on kiinnitetty kunniapaikalle pahvinen Michelle Pfeiffer. Raimo on perustanut kaveriensa kanssa legendaarisen amerikkalaisnäyttelijän ihailijaklubin.

Aili siirtyy heräilemään helistimensä kanssa lattialle. Inarin sisko Juuli Niemi, 29, hymyilee vauvalle vähän väliä. Täti ehti kaivata siskontyttöään kovasti, kun vietti kuukauden New Yorkissa kirjoittaen uutta kirjaansa.

Inari ja Juuli eivät ole veturitalleilla suinkaan ensimmäistä kertaa. Jo viitisen vuotta sitten he pölähtivät isänsä luokse ehdottamaan yhteistyötä.

– Mitäs isä, jos me tekisimme tästä käsikirjoituksen sinulle, he totesivat silloin ja ojensivat Raimolle Tuija Lehtisen Roskisprinssi-kirjan.

Isä tarttui innostuneena tyttärien tarjoukseen ja lupautui ohjaajaksi. Juuli käsikirjoitti elokuvan, ja Inari oli apulaisohjaaja.
Roskisprinssi on hyvä esimerkki siitä, että elokuva ei synny yhdessä yössä.

– Projekti eteni salakavalasti muiden töiden ohella. Aina kun kävimme syömässä tai leffassa yhdessä, aloimme jossain vaiheessa puhua siitä, Juuli sanoo.

Voisi kuvitella, että kun kaksi aikuista tytärtä ja isä työskentelevät yhdessä, tunnelma jossain vaiheessa kiristyy. Roskisprinssistäkin syntyi peräti kahdeksan käsikirjoitusversiota, mutta nyt leffa on purkissa ja ensi-ilta heinäkuussa.

Pienet pottapäät

Inari ja Juuli ovat olleet hyvin läheisiä ja harvinaisen sopuisia siskoksia pienestä asti. He ovat pitäneet aina vahvasti yhtä.

Lapsena molemmat siskokset liikkuivat samassa naapuruston tyttöporukassa. Juuli oli ikäistään vanhemman oloinen ja solahti siksi sujuvasti mukaan kolme vuotta vanhemman isosiskonsa kaveripiiriin. Siskosten välit olivat tavallista räiskyvämmät vain hetken varhaisteini-iässä, mutta muuten he ovat olleet erottamattomat.

Isä kuvailee Inaria tyypilliseksi vastuunkantajaesikoiseksi. Juuli taas oli pienenä siskoaan temperamenttisempi. Ehkä siksi hän ja Raimo ottivatkin enemmän yhteen. Niemillä huudettiin ja halattiin paljon.

– Ulosantimme oli hyvin italialaista. Joskus ystävämme pelästyivät kovaäänisyyttämme. Meillä on aina näytetty niin positiivisia kuin negatiivisiakin tunteita voimakkaasti, Juuli sanoo.

Volyymitaso on nykyään huomattavasti laskenut. Riitoja siskokset eivät saa aikaan keskenään enää oikein mistään.

– Välttelemme niitä viimeiseen asti. Tappeleminen tuntuu tavallista raskaammalta, kun olemme niin läheisiä. Totta kai meillä on pientä kinailua, mutta se on enemmänkin leikkiä. Inari on kuittailevan huumorin mestari, Juuli sanoo.

Samalla aaltopituudella

Niemet asuivat Helsingin Kumpulassa puutalossa, jonka isolla pihalla lasten kelpasi telmiä.

Koska isä on elokuvaohjaaja ja äiti kuvaussihteeri, ei ollut ihme, että perhe oli naapuruston ensimmäinen huusholli, jossa oli videot. Lähitalojen muksut tulivat mielellään katsomaan Raimon ohjaamaa hittisarjaa Susikoira Roi. Se putosi myös tyttäriin niin hyvin, että nämä osasivat sarjan repliikkejä ulkoa.

– Niin, ja kyllä me sen takia oltiin koulussa ehkä vähän suosittujakin, Inari lisää.

– Ai oltiinko? Mä en osannut käyttää sitä hyväkseni, pikkusisko tajuaa.

Myös kirjat näyttelivät merkittävää roolia Niemien vapaa-ajassa. Jouluna jokainen kömpi lahjojen jaon jälkeen usein omaan koloonsa lukemaan pukin tuliaisia ja keittiössä käytiin välillä vain yhdessä tankkaamassa.

Juuli tiesi jo kahdeksanvuotiaana haluavansa kirjailijaksi. Yliopistossa hän valitsi aineekseen kirjallisuustieteen, ja 21-vuotiaana hän julkaisi ensimmäisen runoteoksensa Taran.
Pienenä Juuli rakasti, kun hänelle luettiin ääneen. Hän kuunteli herkeämättä, kun ekaluokkalainen Inari luki hänelle Viisikkoja.

– Melkein en viitsinyt opetella itse lukemaan, vaan halusin, että minulle luetaan, Juuli muistelee.

Lopulta tuleva kirjailija vaivautui itsekin perehtymään tavaamisen taitoon. Sen jälkeen siskokset alkoivat suositella kirjoja toisilleen ja siteerasivat parhaita paloja ääneen.

Nyt kun tytöt työskentelevät yhdessä, he kokevat, että samoista nuoruudessa luetuista kirjoista on hyötyä.

– Jaamme yhteisen kokemusmaailman. Se on helpottanut työtäni elokuvan käsikirjoittajana, koska toiselle ei ole tarvinnut selittää kaikkea. Voin luottaa siihen, että olemme jo valmiiksi samalla aaltopituudella, Juuli sanoo.

Isä napsuttaa sormiaan

Elokuvaohjaajan työ mahdollisti sen, että Raimo pystyi viettämään paljon aikaa lastensa kanssa näiden ollessa pieniä. Isälle ja äidille oli tärkeää myös se, että perhe kokoontui aterioille iltaisin.

– Teistä ei tule mummojen potkijoita, kun syömme yhdessä, Juuli muistelee Raimon perustelleen.

Isä kuskasi tyttöjä balettitunneille ja teatteriharjoituksiin ja istui kuuliaisesti yleisössä, kun tytöt halusivat esiintyä vanhemmilleen.

– Olittehan te myös avustamassa joissain minun ja äitinne jutuissa, Raimo muistuttaa.

– Niin, kävelimme kohtauksissa kadulla ohi ja söimme munkkia, Inari tarkentaa.

– Meille ei tarvinnut hankkia lastenhoitajaa, kun olimme tekemässä suuria luonnerooleja, Juuli lisää ja Raimo nauraa päälle hyväntahtoisesti.

Kolmikon ehdottomasti rakkain yhteinen harrastus on aina ollut elokuvien katselu. Isän meriitiksi voidaan laskea se, että hän sai teini-ikäiset tyttärensä  usein seuraksi elokuviin.

– Kerran olimme nähneet jo melkein kaikki teattereissa pyörivät filmit ja jäljellä oli enää joku Robocop 3, mutta ajattelimme, että ihan sama, kunhan pääsemme leffaan, Juuli sanoo.

– Meillä ei eroteltu, että nämä ovat lasten ja nuo aikuisten elokuvia. Katsoimme sekaisin Chaplinia ja Halinalleja, hän jatkaa.

Tytöt harjaantuivat isänsä seurassa katsomaan leffoja ammattilaisen silmin.

– Kun tuli liian pitkä kuva, Raimo alkoi napsutella sormiaan, Inari muistelee.

Nykyään hän on huomannut itselläänkin olevan lähes samanlainen tapa. Inari ei osaa napsauttaa sormiaan, joten hän klonksuttelee liian hitaasti kulkevissa kohdissa kieltään.

– Kuinka säälittävää se onkaan, hän naurahtaa.

Tai sitten rohkeaa. Harva uskaltaa lähteä menestyneen isän jalanjäljissä samalle alalle.

Engelissä tarjoilijoina

Raimo ei patistanut tyttöjä elokuva-alalle. Päinvastoin. Kun tytöt olivat pieniä, hän sanoi, että älkää vain lähtekö tähän sirkukseen, vaan hankkikaa oikeat ammatit.

– Sanoin, että rikkaaksi ei tule ikinä ja töitäkin on vain silloin tällöin. Parhaimmillaan tämä on yhtä juhlaa ja pahimmillaan helvettiä.

Yhdeksänvuotiaana Inarilla olivatkin mielessä aivan muut kuin elokuva-alan työt. Hän kirjoitti ystäväkirjaan haaveammatin kohdalle tarjoilija.

– Ja hei, saavutin sen myös!

Inari ja Juuli työskentelivät parikymppisinä pitkään legendaarisessa Cafe Engelissä Helsingissä.

– Se oli paras koulu yhdessä työskentelyyn. Ihailin Inaria, kun hänen ilmeensäkään ei värähtänyt, vaikka kaksikymmentä italialaista olisi yhtä kurkkua huutanut espresso! Juuli muistelee.

Tytöille oli jo varhain selvää, että he tekevät joskus myös taiteellista yhteistyötä. He kun tuppasivat innostumaan jatkuvasti samoista biiseistä, leffoista ja kirjoista, ja niistä inspiraatioita saatuaan alkoivat heitellä omia ideoitaan.

Vuonna 2000 siskokset tekivät elokuvan, jossa heillä oli lähes sama työnjako kuin nyt Roskisprinssissä: Juuli käsikirjoitti ja Inari ohjasi. Teos ei koskaan saanut ensi-iltaansa, ja tyttöjen kaapeissa on yhä kymmeniä kasetteja leikkaamatonta parikymppisten ihmissuhdedraamaa. Projektilla oli kuitenkin kauaskantoisia seurauksia, koska Inari innostui sen ansiosta hakemaan ohjaajaoppiin Taideteolliseen korkeakouluun ja Metropoliaan, ja pääsikin jälkimmäiseen.

Raimo on tätä nykyä ylpeä tyttäriensä ammatinvalinnoista. Inari puolestaan ei koe paineita siitä, että on isänsä lailla ohjaaja.

– Ensimmäinen oma pitkä elokuvani on vasta työn alla. En ole joutunut lukemaan vielä yhtään arvostelua, jossa minua verrattaisiin isään, Inari sanoo ja jatkaa. – Paljon rankempaa olisi, jos minulla ja Juulilla olisi sama ammatti ja meitä verrattaisiin toisiimme.

Aina raskaana kuvauksissa

Isän ja tyttärien yhteistyö sujui koko elokuvan teon ajan loistavasti. Kahdeksan käsikirjoitusversiota vääntänyt Juuli ylistää isänsä hänelle antamaa tarkkaa palautetta, ja Raimo kehuu kilpaa tyttäriensä ammattitaitoa ja jämäkkää työ­nteko-otetta.

Työhuoneen lattialla köllivä Aili oli vielä Inarin mahassa, kun Roskisprinssiä kuvattiin viime kesänä Joensuussa. Isä piti apulaisohjaajatyttärestään hyvää huolta.

– Ohjaaja oli koko ajan tuomassa tuolia, Inari naurahtaa.

Viime kesä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun hän väänsi elokuvaa raskaana. Reilut kolme vuotta sitten hän kuvasi Kesäpaikka-novellielokuvaa ja odotti esikoispoikaansa Niilaa.
Elokuvan käsikirjoittajana Juuli eli vahvasti mukana siskonsa tunnoissa ja mietti, miten toimia, jos lapsi alkaa syntyä keskellä metsää.

– Muistan olleeni tavallista enemmän huolissani ohjaajan voinnista. Olihan siellä mahassa siskoni lapsi, Juuli kertoo.

– Et ollut vain, että tsemppaa läski, Inari muistelee.

– Niin kuin yleensä olisin vastaavassa tilanteessa ohjaajalle sanonut, Juuli kuittaa pilkettä silmäkulmassa.

– Minun piti vain lopettaa liika huolehtiminen ja oppia luottamaan siihen, että kyllä se sisko pärjää. Inari on hyvä esimerkki sitä, että hän on pystynyt tosi hyvin tekemään töitä, vaikka pieniä on tullut samaan aikaan, Juuli kehuu siskoaan.

Kun Aili oli vasta kolme viikkoa vanha, olivat siskokset jo uudessa palaverissa. He kokoontuivat suunnittelemaan Inarin ohjaamaa ensimmäistä pitkää elokuvaa. Käsikirjoittaja on jälleen kukas muu kuin Juuli.

– Leffan kuvaukset alkavat toivottavasti ensi kesänä.

Isosisko kokkaa ja rauhoittaa

– Tyttöjen suhdetta kuvaa hyvin Inarin Facebook-status, kun Juuli oli New Yorkissa. Inari kirjoitti, että ’tulisit jo sisko takaisin, puhelinlaskuni kaipaa lihotusta’, Raimo muistelee.

Tytöt soittelevat päivittäin ja tapaavat usein.

– Koska olemme aina olleet myös hyviä ystäviä keskenämme, ei ole suurta vaaraa, että puhuisimme vain työasioista, Juuli sanoo.

– Olemme maailman laiskimpia tekemään mitään. Meillä on hieno kyky istua kahvilla juttelemassa tuhottoman pitkään. En ole varmaan ikinä ollut se, joka nousee ylös ja sanoo, että nyt minun pitäisi varmaan lähteä, hän jatkaa.

Inarin lasten takia sisarukset näkevät kahviloiden sijaan entistä enemmän Inarin luona. Tosin silloin laiskotteluun jää vähemmän aikaa, sillä Niila on vetämässä Juuli-tätiään lattialle leikkimään.
Inari on erinomainen kokki. Pikkusiskolleen hän tarjoaa esimerkiksi bravuuriaan, lohi-pinaatti-curryä.

Juulin mielestä Inari on enemmän ”maadoittunut” kuin hän itse on. Isosisko on aina ollut hänelle tuki ja turva, johon hän on voinut luottaa tiukan paikan tullen.

– Minä olen enemmänkin sellainen kirjailijahaihattelija. Jos haluan saada asiat mittasuhteisiin, soitan Inarille, Juuli kertoo.

Hän kilauttaa siskolleen esimerkiksi silloin, kun hän pelkää tulevansa kipeäksi. Inari saa oireet kuulostamaan vähemmän dramaattisilta.

Inarista on tärkeää myös se, että hänen lapsensa näkevät paljon isovanhempiaan.

Kenties klaanin seuraavassa elokuvassa Niemiä on mukana jo kolmessa polvessa.

– Ehkä Aili kävelee nyt jossain kohtauksessa kadulla munkkia syöden, Inari heittää.

Inari Niemi

 • Syntyi 28.10.1978 Helsingissä.
 • Elokuvaohjaaja.
 • Avioliitossa, kaksi lasta.
 • Ohjannut Kesäpaikka-novellielokuvan.
 • Harrastaa 3-vuotiaan poikansa kanssa mopojen bongailua.
 • Apulaisohjannut Roskisprinssi-elokuvan.

Juuli Niemi

 • Syntyi 24.7.1981 Helsingissä.
 • Kirjailija ja käsikirjoittaja.
 • Asuu avoliitossa Helsingissä.
 • Kirjoittanut kolme runokirjaa ja novellikokoelman.
 • Harrastaa tanssia.
 • Käsikirjoittanut Roskisprinssi-elokuvan ja kirjoittaa parhaillaan leffakäsikirjoitusta Inarille.

Raimo O Niemi

 • Syntyi 20.12.1948 Lahdessa.
 • Elokuvaohjaaja.
 • Eronnut Inarin ja Juulin äidistä vuonna 2003. Avioitunut uudestaan. Asuu Helsingissä.
 • Ohjauksia: Poika ja ilves, Suden arvoitus ja Susikoira Roi -televisiosarja.
 • Ulkoiluttaa koiraa ja lukee.
 • Ohjannut 29.7. ensi-iltansa saavan Roskisprinssi-elokuvan.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.